Europa je ogorčena zbog diktature dolara, ali nema načina ili snage da joj se odupre

Dolar euro
36 komentara

Europski političari su iznimno nezadovoljni što Washington svoju valutu upotrebljava kao alat za ostvarivanje svojih vanjskopolitičkih ciljeva, piše njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung. Primjeri su američko povlačenje iz iranskog nuklearnog sporazuma i pokušaji Washingtona da blokira projekt “Sjeverni tok 2”. Autor članka, Andreas Ross, primjećuje da Europska unija još uvijek ne može učiniti ništa, ali tvrdi kako se pokušava pronaći izlaz iz ovog problema.

Nedavno povlačenja Washingtona iz iranskog nuklearnog sporazuma je zbog dominacije dolara izazvalo nezadovoljstvo među brojnim europskim zemljama, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung. Pogotovo je bolna bila prijetnja Washingtona da će ukloniti iz američkog gospodarstva i izračuna u dolarima bilo koju kompaniju koja nastavi trgovati s Iranom.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire je pozvao Europsku uniju da ne bude “vazal” Sjedinjenih Država, dok su u Berlinu doslovno “pobjesnili zbog načina kako Washington upotrebljava dolar kao oružje u provedbi svoje politike.

Njemački ministar vanjskih poslova, Heiko Maas, pozvao je Europu da stvori sustav naplate neovisan o Sjedinjenim Državama i naglasio je kako to smatra “obveznim za učiniti što je prije moguće” .

Međutim, ljutnja Europljana je usmjerena samo protiv Trumpa, iako je sukob između Bruxellesa i Washingtona zbog politike sankcija počeo i prije njegova predsjedanja.

Upozorenja o mogućim posljedicama nepažljivog uvođenja sankcija su se čula i za vrijeme predsjedanja Baracka Obame. Glavna opasnost je bila visoka vjerojatnost da će zemlje početi tražiti načine da ne zaključuju nikakve ugovore u dolarima, što se kasnije ispostavilo točnim, ne samo u poslu s Iranom, nego i nedavnim ugovorima o prodaju ruskog oružja Indiji i niz drugih transakcija.

Čak i ranije, devedesetih godina, bilo je situacija koje su eskalirale do sukoba između Europe i Sjedinjenih Država oko kubanskog embarga, ali je tada bilo moguće postići kompromis i europske tvrtke su imale dozvolu za poslovanje s Havanom.

Zamjenica američkog ministra financija, Sigal Mandelker, za Frankfurter Allgemeine Zeitung je izrazila uvjerenje kako će nove sankcije protiv Irana biti učinkovitije, te dodala “kako su SAD odlučile zaključiti puno bolji posao”.

Međutim, nema naznaka da je Teheran spreman na bilo kakve ponovljene pregovore, koji bi, kako ih je zamislila američka uprava, obuhvaćali 13 točaka ultimatuma Islamskoj Republici.

No, Sigal Mandelker je uvjerena u učinkovitost sankcija i tvrdi “kako sa zadovoljstvom primjećuje da europske tvrtke masovno napuštaju iransko tržište”.

Međutim, prema Andreasu Rossu, glavni razlog za odlazak je bio rizik samog iranskog gospodarstva, koje je pod kontrolom “čuvara Islamske revolucije”. Tako su kompanije bile suočene s prilično jednostavnim izborom – ili odabrati iransko tržište ili američko. Osim toga, gotovo sve međunarodne tvrtke provode transakcije u dolarima i to je bio razlog bijega, budući da EU nije učinila ništa po pitanju neovisnog sustava naplate u eurima, kojeg je vrlo lako mogla stvoriti, poput Rusije, čija Središnja banka već ima operativan sustav međunarodne naplate SFSP.

Rezultat svega je da mogućnost stvaranja “koalicije nezadovoljnih” europskih zemalja sada nema skoro nikakvu ulogu na Trumpovu iransku strategiju”, kaže David Cohen, prethodnik Sigal Mandelker na mjestu zamjenika ministra financija u Washingtonu.

Zanimljiva je uloga financijske elite u vrhu vlasti u Sjedinjenim Državama, jer je David Cohen čak i pod Obamom pomogao Europskoj uniji da uvede embargo na iransku naftu.

Dakle, ovo nije samo Trumpova politika, iako je on glavni krivac moguće propasti nuklearnog sporazuma, jer je i Barack Obama također vršio pritisak na Europu, ali je više pažnje posvećivao tome da Bruxelles i Washington govore jednim glasom.

Europska unija u ovom trenutno formalno zabranjuje svojim kompanijama da slijede američke sankcije i za Trumpovu politiku prema Iranu tvrdi da je “hara-kiri”.

Ipak, velike europske kompanije i njihovi vlasnici shvaćaju da ih vlade neće moći zaštititi i stoga napuštaju Iran.

Predstavnici međunarodnog sustava naplate SWIFT su “sa žaljenjem” izjavili kako su iranske banke odvojili od svojih servera, “jer je to u interesu stabilnosti globalnog financijskog sustava”.

Ipak, Europljani tvrde kako su i dalje zainteresirani za očuvanje nuklearnog sporazuma s Iranom, kojim je Teheran ograničio svoj nuklearni program u zamjenu za pristup svjetskoj trgovini.

Zato su Berlin, Pariz, London i Bruxelles najavili stvaranje “posebne zajednice”, navodnog “tržišta bez dolara u kojem će biti moguće trgovati s Iranom”.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je ovu ideju nazvao “jednom od najneproduktivnijih mjera za svijet koja se može zamisliti”.

Swift dolar

Što se tiče gospođe Sigal Mandelker, naturalizirane Amerikanke rođene u Izraelu, koja je ranije za izraelski Globes izjavila kako na ovaj način SAD vrše pritisak na “najgori teroristički režim na svijetu”, tijekom svog putovanja u zemlje EU nije izrazila strah o mogućem stvaranju alternativnog sustava naplate.

“Europske kompanije su napravile pravi izbor i napustile iransko tržište”, rekla je Sigal Mandelker.

Andreas Ross za Frankfurter Allgemeine Zeitung naglašava kako europsko nezadovoljstvo nije bez granica, ne samo zbog iranskog pitanja. Američki Kongres je već dao predsjedniku ovlasti da nametne sankcije tvrtkama koje će sudjelovati u projektu “Sjeverni tok 2”. Tijekom posjete Europi, američka podtajnica Sigal Mandelker se dotaknula i te temu, rekavši kako će SAD “osigurati Europu da ne ovisi o ruskim energentima”.

Kolumnist njemačkog lista postavlja retoričko pitanje tko je Washingtonu dao za pravo da odlučite s kojim trećim zemljama bi europske kompanije trebale poslovati? U svom nezadovoljstvu, njemački novinar s odbojnošću podsjeća na Trumpove riječi, koji je rekao kako američki ukapljeni plin želi uvesti u Europu, iako bi prema svim analizama i izračunima takav posao uništio ne samo njemačko gospodarstvo, nego bi drastično pao standard građana, ne samo Njemačke, nego većine stanovništva Europske unije, koje ovisi o prilično jeftinom i sigurnom ruskom prirodnom plinu.

Dakle, svima u Europskoj uniji je sve jasno, svi bi htjeli učiniti nešto, ali se nijedna zemlja ne usuđuje prijeći “crvenu liniju” koju je postavio vladar ovog nakaradnog konstrukta s one strane Atlantika.

SankcijeSjeverni tokSWIFT
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ive iz Pecalbe
5 godine prije

Nesposobne seronje iz EU, kada neznas i neces, onda i nemozes, nacisticka SAD vas je kupila i potplatila da igrate kako oni sviraju, kako se Rusija uspijela suprostaviti dominaciji dolazra i to jos pod sankcijama, zato sto Rusi hoce znaju i mogu, a vas iz Brisela EU i NATO sve skupa treba zatvoriti u jedan kazamt zakljucati, dati dnevno pola kruha i litru vode, a kljuceve baciti u Marijansku brazdu Atlantika.

jezevakucica
5 godine prije

Europa će amerima reći historijsko NE,možda za jedno 50godina!

anti-sistem
5 godine prije

EU je,isto ko i SAD,internacionalna globalistička bankarska tvorevina,nije bitno je li se plaća dolarom ili eurom,to je isto. Cilj im je stvaranje globalne diktature i obe valute im pomažu u tome,jedino šta bi uskoro euro mogo postat veći pomoćnik od dolara.

Janoš
5 godine prije

Nema šanse da se ovo otpetlja bez rata u Europi. SAD će pritiskati sve više i više a EU će prije ili kasnije doći u situaciju da im pukne film i kažu DOSTA.

giordano bruno
5 godine prije

Ko uspe da zameni Dolar$ nekom drugom Svetskom valutom oslobodice Svet, ali USA Dolar$ nece dati do poslednjeg daha.

mladen3x
5 godine prije

Problem EU je u tome što vanjsku politiku diktiraju Berlin i Pariz,ne pita se recimo Zagreb,Ljubljanu ili bilo koju drugu manje vrijednu članicu što mislio o vanjskoj politici prema Americi.U jednu ruku je to i ok ako se uzme u obzir da primjerice jedan WV na Američkom tržištu radi ogroman profit i nema se tu što pitati male jer mali o takvom profitu mogu samo sanjati ali s druge strane se tim manjim članicama serviraju zakoni EU koji nemaju blage veze s napredkom i ekonomijom tih manjih članica.Treba prvo servirati zakone da svaka članica po broju stanovnika ima recipročan broj onih koji se bave politikom,u našem slučaju to bi značilo ukinuti sve općine,županije i napraviti četiri regije koje bi imale iste zakone u svemu,ukinuti financiranje udruga,lovačkih društava,raznoraznih sportskih streljičarskih i inih klubova i još puno toga i sve to dovesti pod nadzor ministarstva i državne uprave s pravilnom raspodjelom novaca… Čitaj više »

MilanCZ
5 godine prije

Nerazumoijem taj tekst.Zasto bi se evropa uopc eodricala dolara,pa dolar uz euro je plativo sredstvo i jedni i drugi s atim posluju sirom svijeta.Dolar nece i nesmije se preko noci likvidirati jer bi doslo do ekonomske katastrofe u svijetu i trgovackog haosa.Netreba dolar kao valutu previse uspoređivati sa pojedincima u americi ili americkom elitom,svakoj drzavi na svijetu ima normalnih ljudi,normalnih koji surađuju,posluju a relanost danasnjeg svijeta je da se sve vrti oko novca i kad je rat,kad su dvije strane u ratu ekonomski ili trgovacki surađuju.Dolar je valuta koja u sivjetu kotira i kotirati ce dlaje,te dezinformacije oko svega toga su obicna djecja igra koja kod poslovnih ljudi puno neigra i neprate sve te novinarske svjetske dezinformacije.

Galus 92
5 godine prije

A ja naivno mislio, da je Dolar gotov, bar tako su ustrajno tvrdili mnogobrojni ovdašnji komentatori, a vidimo, da je on itekako živ i snažan i takav će vjerovatno još vrlo dugo ostati!

Georgij Žukov
5 godine prije

I sto ce se dogoditi kada rublja ili juan zamijene dolar , poteci ce med i mlijeko balkanom ?

Georgij Žukov
5 godine prije

Posto je portal logicno i posto sam ja totalni autsajder u ekonomiji , jednostavno me zanima sto ce se dogoditi ako dolar zamjeni rublja ili juan ,hoce li u tom slucaju vjerovnici otpisati 200 milijardi dolara duga koje su od 1990 na ovamo uknjizile EX Jugoslavenske republike ili ce jednostavno dug konvertirati u rublju ili juan?

nije bitno tko
5 godine prije

EU nema interesa, da se oslobodi američkog diktata. Ona je stvorena da sprovodi američke interese preuzimanja i okupacije istočne Evrope i Azije. EU je američki satelit odnosno američka korporacijska kolonija.

Mariola
5 godine prije

Možemo mi ovdje trljat što hoćemo dotle ameri drmaju svijetom i ne vidi se kraja što je najgore.

Pokušaj3puta
5 godine prije

Huh hebo te… koji genialci!!! I to oni kao ustanovili tek sada, a?!? Pa dobro…, usudili se to reći čak.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI