Financijska revizija Pentagona – Uz manjak tisuća milijardi vojska treba još novca

Ron Paul
20 komentara

Ron Paul, američki političar, dugogodišnji republikanski kongresmen iz Teksasa i utemeljitelj Instituta za mir i prosperitet, piše kako je Pentagon konačno završio svoju reviziju i da su rezultati očekivani.

Nakon što su potrošili gotovo milijardu dolara kako bi saznali što se dogodilo s tisućama milijardi neproknjiženih troškova, dugim pregledom kroz knjige je revizija zaključila da je samo deset posto svih agencija Pentagona prošlo test. Iznenađen sam što je ijedna od njih uspjela prikazati kako je novac potrošen, piše Ron Paul i dodaje kako čak ni Pentagon nije iznenađen zbog neuspjeha revizije.

“Nismo uspjeli u reviziji, ali nikada nismo ni očekivali da ćemo je proći”, rekao je zamjenik ministra obrane Patrick Shanahan.

Možemo li zamisliti bilo koju veliku američku tvrtku koja bi bila predmet revizije znatiželjnih očiju poreznih vlasti i da tako neprimjetno prođe uz otkriće da njene računovodstvene knjige tako pogrešno vođene?

Kao i kod svih vladinih programa, a pogotovo kada je riječ o vojnim troškovima, neuspjeh programa nikad nije doveo do zahtjeva za smanjenjem izdataka. Pentagonov neuspjeh da pravilno izračuna gdje je završilo tisuće milijardi dolara poreznih obveznika, što je dugogodišnja praksa, kažu da ćemo im morati poslati još više novca. Već tvrde da s više resursa, što znači više novca, mogu riješiti neke od problema koje otkrila revizija.

Ako nešto subvencionirate, trebali bi dobiti više, dok se u ovom slučaju, subvencioniranjem nesposobnosti Pentagona, očekujte da za tu nesposobnost izdvajate još više.

Odlazeći predsjednik Odbora oružanih službi Zastupničkog doma, republikanac Mac Thornberry, upozorio je da se protivi zaključku da pogrešno trošenje tisuća milijardi dolara treba biti razlog za neodlučnost daljnjeg slanja još više milijardi Pentagonu.

“Neuspjela revizija se ne smije koristiti kao izgovor za proizvoljne rezove koji bi zaustavili napredak kojeg smo započeli u obnovi naše snage i spremnosti”, kazao je Mac Thornberry.

Neokonzervativci se slažu s Thornberryem. Pišući na Free Beacon, urednik Matthew Continetti, koji je usput zet Billa Kristola, upozorava kako je sada “pogrešno vrijeme za rezove u Ministarstvu obrane”.

Slažem se s mladim neokonzervativcem Continettijem i nikada ne bih podržavao rezanje potrošnje za obranu. Međutim, izgubljene tisuće milijardi dolara Pentagona nemaju nikakve veze s obranom. To je novac koji služi za održavanje visokog životnog stila svih onih koji su povezani s vojno-industrijskim kompleksom.

Continetti i neokonzervativci vole spominjati “babaroge” poput Kine i Rusije kao opravdanja za povećanje vojne potrošnje, ali jedva da su objektivni promatrači. Pogledajte s koliko novca vojni poduzetnici financiraju neokonzervativne publikacije i njihove centre koji nam govore da trebamo još više vojne potrošnje! Sav taj novac je ukraden iz produktivnog gospodarstva i preusmjeren na obogaćivanje neokonzervativnih vođa na naš trošak, piše bivši američki kongresmen.

“Točno, stvarni problem s Pentagonom i vojnom potrošnjom općenito nije prijevara i zlouporaba. To nisu deset tisuća dolara potrošenih za WC sjedala ili šalice za kavu. Problem s vojnom potrošnjom je filozofija koja prisiljava zakonodavce da je pumpaju. Ako je američka strategija održavanje globalnog vojnog carstva, novca nikada neće biti dovoljno. Naprosto zato što ga nikada nemate dovoljno da kontrolirate svaki kutak svijeta. Ali ako bi se vratili dobro branjenoj republici, vojna bi se potrošnja lako mogla smanjiti za 75 posto i pritom bi bili potpuno sigurno. Izbor je naš”, zaključuje Ron Paul.

Ron Paul Institute

NATOPatrick ShanahanRon Paul
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
5 godine prije

Pentagon je zgrada u Arlingtonu Virdzinija koja sluzi kao centar za Americko ministarstvo odbrane , nije nikakva zasebna institucija ili organ, koristi se kao sinonim za (United States Department of Defense)
11.7.2001 kada su se desili napadi na kule bliznakinje 1avion se zabio u zapadnu stranu zgrade pri tom su unistene kancelarije za analizu budzeta u Pentagonu.
48h pre napada Donald Ramsfeld je priznao da ne mogu da nadju 2.3 triliona dolara to je 2 300 000 000 000 dolara je nestalo:
https://youtu.be/IVpSBUgbxBU , i danas se ne zna sta se desilo sa tim novcem…
Ali bez obzira na sve nakon 9/11 im je povecan budzet za 48 milijardi da bi mogli da love Bin Ladena(bivsi CIA operativac) i traze oruzije za masovno unistenje(nije ni postojalo u Iraku).

jezevakucica
5 godine prije

Znali su da neće uspjeti ali su unatoč tome spržili milijardu.Zanimljivo.

zax
5 godine prije

Vec vidjeno na primjeru sovjetskog saveza i drugih propalih imperija. Represivni aparat koji je stvoren da sluzi imperiji postaje previse glomazan te postaje svrha sam sebi. Svoje postojanje poistovjecuje s drzavom te postaje vazniji od drzave same. Slom i raspad su samo pitanje vremena

eu kolonija
5 godine prije

ron paul preporuča umjesto glumljenja svjetskog policajca obranu bazirati za zaštitu države i rezanje vojnog proračuna za 75%. dakle sa nekih 700 milijardi na nekih 175 milijardi I da se ništa nebi bitno dogodilo. lijepo je to rekao I možda bi u to mogli povjerivati amerikanci ali kako to objasniti ovim našim “amerikancima” većim I od pravih amerikanaca koji misle da je veća gomila papira bez pokrića kao što je dolar garant dobre obrane

Dopizdilomi
5 godine prije

Treba još dolarčića. Ma nema problema sad će neki novi rat u obliku antiterorizma kapnuti.

Fatih
5 godine prije

A JA SVE KONTO DA JE TO KOD USRANACA UREDJEN SISTEM……..

Dub Miroslav
5 godine prije

Ima i kod njih pametnih političara kao gore navedeni bivši kongresmen. Možda je zbog toga bivši?!

tuf
5 godine prije

Da nisu toliko nakljukani lijekovima koji su ih ucinili poslusnim robovima, americki gradjani bi trebali uzvratiti diktaturi i pri osobnim revizijama IRS-a takodjer utvrditi da nisu ocekivali da ce proci ali da ocekuju povecanje placa.
Steta i sto su, osim kastracije medicinom, toliko strateski posvadjani na podjele crnci/latino/bijelci, hetero/homo/trans, demokrati/republikanci/libertarijanci itd. , zreli su za revoluciju protiv vladajuce kaste.

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Ako nema novaca smanjiti ili raspustiti vojsku, i problem rijesen.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI