Francusko Ustavno vijeće podržava odluku Pariza o zabrani korištenja opreme Huawei Telecoma

Huawei
0
0

Zemlja se pridružila nizu od nekoliko europskih država koje su odlučile ograničiti prisutnost kineskog tehnološkog diva i njegovih 5G mreža, nakon navoda američke vlade da Huawei špijunira svoje klijente za Peking.

Ustavno vijeće Francuske utvrdilo je da zakon uveden u kolovozu 2019. godine koji ozbiljno ograničava broj licenci koje je izdala Nacionalna agencija za računalnu sigurnost (Anssi) za upravljanje opremom kineskog tehnološkog diva Huaweija nije u suprotnosti s ustavom.

Vijeće je donijelo odluku o tome da je zakonski akt osmišljen u interesu “obrane i sigurnosti” Francuske i da se njime nastojalo zaštititi državne mreže od “rizika špijunaže, hakiranja i sabotaže”, očito se pozivajući na navode SAD-a o tome da bi Huawei mogao koristiti opremu za špijunažu za Peking. Ustavno tijelo dodalo je kako odredbe zakona iz 2019. godine udovoljavaju ustavnim zahtjevima i da je zakon usmjeren na zaštitu “temeljnih interesa nacije.”

Donošenjem pozitivne presude o takozvanom zakonu “protiv Huaweija”, Ustavno vijeće učinkovito je odbacilo žalbu dviju francuskih telekomunikacijskih kompanija SFR i Bouygues Telecom, koje su se u svojim mrežama uvelike oslanjale na Huaweijevu tehnologiju. Bouygues Telecom rekao je da će, kao rezultat zakona, do 2028. godine morati zamijeniti oko 3.000 mobilnih antena koje je proizveo Huawei. Istodobno, Pariz je naznačio kako ne planira nadoknaditi telekomunikacijskim kompanijama gubitke nametnute strogim ograničenjima na Huaweijevu opremu i novonastalu potrebu za zamjenom te opreme.

Huawei je jedan od vođa u svjetskoj utrci za pokrivanje 5G mrežom, odgovoran za značajan dio opreme potrebne za instalaciju mreže nove generacije. Međutim, tvrtka se suočila sa zabranama u nekoliko zemalja zbog američkih tvrdnji da tehnološki div surađuje s Pekingom i omogućava Komunističkoj partiji špijuniranje svojih klijenata uz pomoć posebnog kineskog zakona. Kina i Huawei negiraju optužbe kao neutemeljene i potpuno lažne.

francuskaHuaweiParizZabrana
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI