fbpx

G. Orwell – “Omiljeni” pisac je radio za CIA-u, britanske tajne službe i izgradnji totalitarne države

George Orwell

“Istina je da je George Orwell čista tvorevina CIA-e, bez obzira na mišljenje o književnoj kvaliteti njegova djela”, tvrdi povjesničar i znanstvenik Manuel Medina.

Središnja obavještajna agencija nije štedjela novac za ulaganje u promicanje Orwellovog rada. On sa svoje strane nije imao skrupula da se predstavi kao tvorac  njegova rada iz 1984. Godine. U tom je razdoblju britanskim tajnim službama optužio 125 intelektualaca da su neprijatelji demokracije, kao što su otkrivaju deklasificirani dokumenti  londonske vlade.

George Orwell, čije je pravo ime Eric Blair, rođen je u Indiji 1903. godine, gdje je njegov otac bio kolonijalni dužnosnik iz engleske aristokratske obitelji. Dio mladosti je proveo u čuvenom i elitističkom “Eton Collegeu”, školi u kojoj su bogataši časovima engleskog jezika poučavali svoje potomstvo. U dobi od 20 godina ga je divljenje prema Britanskom carstvu navelo da se upiše u carsku policiju i dodijeljen je u službu u Burmi. Nakon što se 1927. izravno uvjerio u prirodu britanskih represivnih snaga u kolonijama, vratio se u London, gdje je pokušao postati pisac.

Zbog svog iskustva u Burmi, gdje je bio svjedok mučenja i ismijavanja domicilnog stanovništva, njegovo političko razmišljanje se radikaliziralo na lijevoj strani. Iako su mu veze s engleskom policijom i njegova iskustva u pariškom podzemlju omogućili bogat materijal za književne djela, njegovi rani romani nisu bili ni najmanje uspješni.

Orwell je 1936. otputovao u Španjolsku i pridružio se republikanskoj vojsci u borbi protiv Frankovih falangista. To iskustvo koje je u stvarnosti trajalo samo nekoliko mjeseci, poslužilo mu za pisanje djela “Kataloniji u čast”, možda njegovom najboljem radu.

Tijekom njegove nazočnosti u Španjolskoj je imao priliku svjedočiti sukobima između komunističkih i republikanskih militanata, s jedne strane, ali i anarhista i marksista s druge strane. Drama te bratoubilačke borbe, koju je Orwell proveo na strani gubitnika, dovela ga je do ideološkog sazrijevanja u čudan koktel u kojem je kombinirao anarhizam i izvornu varijantu trockizma.

CIA je pretvorila Orwella u najvećeg poslijeratnog autora

Godine 1945., nakon Drugog svjetskog rata, u kontekstu trijumfa sovjetske vojske nad Njemačkom, Orwell je napisao “Životinjsku farmu”, djelo koje je u karikaturama životinja na farmi bila gorka satira ruske revolucije.

Međutim, priča je u Engleskoj u prvom izdanju imala vrlo loš prijem, gdje je Orwell prodao samo 23 000 primjeraka.  Ali ubrzo nakon toga, 1946. godine i  usred “Hladnog rata”, roman je prešao Atlantik. U Sjedinjenim Državama su obavještajne službe odlučile da “Životinjsku farmu” pretvore u pravi bestseler. Rad je prodan stotinama tisuća primjeraka, iako je književna kvaliteta, prema trenutnom mišljenju najozbiljnijih kritičara, bila više nego sumnjiva.

Zbog loših kritika je CIA odlučno utjecala na medije da osrednji roman pretvore u odličan. Pohvale u američkom tisku su bile gotovo jednoglasne. The New Yorker, na primjer, čija je zahtjevna književna kritika bila vrlo oštra i bez riječi hvale, “Životinjsku farmu” odjednom naziva “maestralnim djelom” i dodaje kako bi se Orwell trebao smatrati vodećim piscem, usporediv s Voltaireom.

Budući da nije mogla biti inferiorna, CIA i njena infrastruktura u Hollywoodu su na sebe preuzeli financiranje filmske verzije “Životinjske farme”. Nisu štedjeli novac kada je riječ o ulaganju. Vojska od osamdeset dizajnera je dobila zadatak izgradnje 750 scena s 300 000 crteža u boji, koje je zahtijevala produkcija filma. Scenarij je preporučilo Strateško psihološko vijeće, koje je nastojalo poruku učiniti jasnom i podržati planove CIA-e. Film je imao ogromnu reklamnu pokrivenost i mogao se vidjeti i u posljednjem kutku Zapada.

Godine 1949., nekoliko mjeseci prije smrti, Orwell je objavio roman “1984”. Potaknut neočekivanim uspjehom svog prethodnog bestselera, engleski pisac je antikomunizam utkao kao redišnju temu svoje nove knjige.

Istina je da George Orwell tom prilikom nije bio primjer originalnosti. Njegov roman se pokazao kao plagijat djela “Mi”, kojeg je napisao ruski pripovjedač s početka dvadesetog stoljeća Jevgenij Zamjatin, koji je pobjegao iz zemlje 1917. godine, uoči revolucije. Nije od velike važnosti je li tip društva opisan u Orwellom djelu “1984.” odgovarao staljinizmu ili potrošačkom društvu kapitalističkih zemalja. Činjenica je da je knjiga bila čudo za CIA-u i njezinu ideološku ofenzivu u Europi. Detalj kojeg Orwell ne samo da nije ignorirao, nego se koristio kao izlaz za njegov neugodni antikomunizam, iako neki tvrde da je to bio antistaljinizam. Međutim, za CIA-u je to bilo isto i sasvim svejedno.

Isaac Deutscher, trockistički teoretičar međunarodnog ugleda, opisao je značajnom anegdotom utjecaj kojeg je knjiga prouzročila na američko javno mnijenje.

– Jeste li čitali tu knjigu?

– Morate je pročitati, gospodine, zato ćete znati zašto moramo lansirati atomsku bombu protiv boljševika!

“S tim riječima mi jedan jadni slijepac, novinar, preporučio u New Yorku djelo “1984.”, nekoliko tjedana prije Orwellove smrti”, napisao je Isaac Deutscher.

Ali engleski pisac, zajedno s drugim “pokajničkim” intelektualcima, nije samo pridonio stvaranju atmosfere nepodnošljive antikomunističke panike u zapadnim društvima. I sam George Orwell, koji je s djelom “1984.” terorizirao milijune ljudi s budućnošću kojeg će nam donijeti društvo beskrupulozno čuvano od strane sveprisutnog “Velikog brata” koji kontrolira sve, postao je podli doušnik koji je prijavljivao lijeve intelektualce u svojoj zemlji. No, to se saznalo tek nedavno, kada je Foreign Office otvorio svoje arhive.

Dušnik u službi carstva

Godinama su neki sektori smatrali da je Orwella “progresivnim” autorom u obrani prava pojedinaca protiv sveprisutne države. Paradoksalno, stvarnost je otkrila da je bio vulgarni podupiratelj anglo-američkih obavještajnih službi. Deklasifikacija tajnih materijala iz tog vremena otkriva da je Orwell 125 pisaca i umjetnika optužio da su “suradnici, zagovornici ili simpatizeri komunizma”.

Koristeći lekcije naučene u kolonijalnoj policiji Britanskog Carstva, Orwell se posvetio pažljivom snimanju podataka i dojmova onih intelektualaca s kojima je imao kontakt. U onome što je on nazvao “svojim malim popisom” ne samo da su bila imena prijavljenih, već i otrovne primjedbe koje im je pripisivao.

Većina njih uopće nisu bili komunisti, već liberali tog vremena, pretjerano progresivni za prve godine Hladnog rata. U bilježnici plavih korica, onaj koji je stvorio izmišljenu sliku totalitarne superdržave, savjesno je pisao svoje dojmove o onima koji su se kasnije morali javiti britanskoj tajnoj službi i CIA-i.

Za engleskog pjesnika Toma Dribergua je, na primjer, izjavio: “Smatra se da je tajni član Komunističke partije”, “engleski Židov”, “homoseksualac”.

Crni glazbenik Paul Robenson je “vrlo antibijelac”. Kingsleya Martina, urednika poznatog laburističkog tjednika “News Statesman”, nazvao ga je “degeneriranim i vrlo nepoštenim liberalom”. Malcolma Nursea, jednog od otaca afričkog oslobođenja, nazvao ga je “crncem i anti-bijelcem”. Johna Steinbecka, univerzalno poznatog, stavio je u bilježnicu jer je, po njegovom mišljenju, bio “lažni pseudogenijalni pisac”. Ni Charles Chaplin, ni romanopisac J.B. Priestley, niti Bernard Shaw, niti slavni Orson Welles, niti prestižni povjesničar E.H. Carr nisu pobjegli od optužujuće olovke Georgea Orwella i bilješki koje su završavale u britanskoj tajnoj službi.

Orwell je s prezirom opisao državu koju je stvarao

Istina je da je Georgea Orwella stvorila CIA, bez obzira na mišljenje o književnoj kvaliteti njegovih djela. CIA nije gubila vrijeme da uloži sredstva za promicanje njegova rada. Orwell je sigurno bio svjestan razornog učinka kojeg poruka navodnog zagovaratelja vrijednosti tadašnje ljevice može imati na velike dijelove javnog mnijenja.

Kao i drugi intelektualci tog razdoblja i od tog razdoblja, Orwell je podlegao sirenskom zovu lakog uspjeha i brze slave, a sve mu je bilo omogućeno da prenese poruke koju su stvorili tvorci Hladnog rata.

Stoga je tragedija memorije o njemu dvostruka. S jedne strane, otvaranje nekih prašnjavih dosjea britanskog Ministarstva vanjskih poslova je otkrilo njegovu prijevarnu osobnost. Nedostatak skrupula engleskog pisca bio je usporediv samo s onim u najodvratnijih protagonista njegovih vlastitih romana. Povijest je, napokon, Orwella smjestila na mjesto gdje pripada, iako nakon više desetljeća.

S druge strane, zlokobno društvo koje je opisao Orwell čini se sve sličnijim onom u čijem stvaranju paradoksalno pomogao. Cjelokupna njegova retorika “policije misli”, “tjedni mržnje”, “neljudi” i “nejezika” koji se smanjuje, a ne proširuje, slika je koju nam nudi današnje društvo. Kakvu razliku čini standardizacija misli od strane “Velikog brata” ili sedam multinacionalnih komunikacijskih kompanija koje kontroliraju i “pročišćavaju” planetarni prijenos misli? Postoji li velika razlika između “Tjedana mržnje” koje organizira Veliki brat i onih koje su organizirali Bush ili Obama s ciljem psihološke pripreme stanovništva Sjedinjenih Država i savezničkih zemalja da opravdaju osvajačke ratove na Bliskom istoku?

Postoji li tako velika razlika između “Ministarstva istine” romana “1984.”, koje svakodnevno određuje ono što građanin mora misliti, i nadmoćne ujednačenosti mišljenja koja se svakog dana čuju sa zapadnih medija? Postoji li zapravo ikakva razlika?

Google rezultati: George Orwell CIA / Canarias Semanal

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
43 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
28.juni
Gost
28.juni
1 godina prije

Nermine,dobro ste Vi ovo predstavili.Sve je ovo ŽIVOTINJSKA FARMA ,zar ne? Nema cega nema,samo plemenitosti i dobrote najmanje.

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije

Kao i uvijek, najviše je ovaca, “četiri noge dobre, dvije loše”.
Iako svjesni da su slagani, ponavljaju kako im kažu da treba ponavljati, u sustavu gdje smo svi jednaki, ali su neki puuuno jednakiji.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

policijska država je sve prisutna
još je Luj XIV. (Kralj Sunce) rekao:
“Kada tri francuza razgovaraju jedan radi za mene.”

prema tome ne može s ništa drugo ni očekivati
naročito kod engleza koji su te sisteme doveli do savršenstva

na osnovi špijuniranja su i održavali veliko carstvo
zahvaljujući špijuniranju su pobijedili u dva velika rata

ewkmfvrjoewnvnqewrvnqewvw
Gost
ewkmfvrjoewnvnqewrvnqewvw
1 godina prije

gusari pobijedili u ratu koji je siti organizirao ko kazališnu predstavu, gusari nemaju ništa sa tim osim da su bili statisti………….

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

“uvod u životinjsku farmu” je bila zabranjena knjiga u velikoj britaniji jer je opisivala britansko društvo kao još rigidnije od komunističkog. možda su ga iz toga razloga vrbovali a kako bi izvršio prepravku te knjige

Ray
Gost
Ray
1 godina prije

Ma,naravno da Orvel nije radio za tajne sluzbe,sad pustaju buvu kako jeste da bi diskreditovali orvelovsku poziciju, u smislu-sta to pricas, i on je radio za nas.
Naravno da nije

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije

War Is Peace, Freedom Is Slavery, Ignorance Is Strength.
Nek nam dugo živi Partija i “naši” neelektirani predstavnici u EU Parlamentu, u kom na sred centra za posjetitelje, na velikoj ploči piše:
“National sovereignty is the root cause of the most crying evils of our times….The only final remedy for this evil is the federal union of the peoples”.

Zen
Gost
Zen
1 godina prije

One nation, one religion, one currency, one army

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije

One big shit.
Koji će kao i svi prethodni slični pokušaji završiti u krvi do koljena upravo zbog različitosti koje se tom “jednakošću” pokušavaju izbrisati i negirati.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
1 godina prije

Ima tu jedna nelogičnost: pisac je “Životinjsku farmu” napisao 1945. godine, a CIA je osnovana tek 18.09.1947. Kako je onda CIA stvorila Orwella?

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije

Nakon rata je bio u Engleskoj, a i sam znaš da su te strukture međudržavno povezane (MI5-6 i COI, OSS – preteče CIA), rat je bio netom okončan, a budući da je i sam bio aktivan u ratovima, vjerojatno su tim kanalima i došli do njegovih knjiga.
A poznat i popularan je i tako postao posthumno.
Preminuo je par mjeseci nakon izlaska “1984”.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Osnovana je 1942. kao Office of Strategic Services, a onda je to preimenovano u CIA 1947. s istim ljudima i strukturom, zadaćama itd itd, pa valjda to znaš…

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije

Laki, nekad se zvala OZNA UDB-a, onda SDB, pa SZUP i danas SOA (za Hrvatsku) i to izgleda mnogi ne znaju a stalno spominju tamo neke. Možda sam neke zaboravio.

Malomorgen
Gost
Malomorgen
1 godina prije

?????

uključi se u raspravu
Gost
uključi se u raspravu
1 godina prije

neka ga. on ili oni su nam jednostavno opisali tadašnjost i budućnost. hvala im. naše je da to iskoristimo a ne damo se programirati.
čitao sam ‘kataloniju’ u mladim danima… možda je i tamo bio agent, znao je on i njegov možebitni šef.. a možda je pred smrt na način koji je prepoznao kao moguć, htio upozoriti..

žrec
Gost
žrec
1 godina prije

Pa bio je član onog tajnog Fabijanskog društva, čiji je simbol vuk u janjećoj koži. Kakve teorije urote i tajne, pa sve je otvoreno i nitko se ne skriva. Najlakše tajnu sakriješ ako ju smjestiš – ispred nosa.

ewkmfvrjoewnvnqewrvnqewvw
Gost
ewkmfvrjoewnvnqewrvnqewvw
1 godina prije

On je tamin igrač bio i ostao……………….

opet ja
Gost
opet ja
1 godina prije

Sada pokušavaju da ga diskredituju da narodi preko njegovih dela ne bi shvatili nedela svetske kvazi elite. On je pisao o svim totalitarnim režimima, ne samo o sovjetskom i primetio je totalitarizam u tzv. zapadnim demokratijama. U ostalom sada se zna da su Hitlera na vlast doveli Wall St. i London City, legal krupnog kapitala, kriminala i pljačke. Američke kompanije su zdušno pomagale nemačke, a na Wall St. su sve do početka 1944 trgovali nemačkim kapitalom najveće američke kompanije GM, Standard oil, Ford, Goodyear DuPont. Eno i slike Buša najstarijeg kako se rukuje sa Hitlerom tridesetih.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Nije baš tako, Ne umanjujući značaj djela, ali su djelapostala popularna zato što su opisivala “komunsitički tabor”. Sad su opet aktualna, jer su nadzor i totalitarizam u neoliberalnoj ideologiji još veći. Zašto da se ne zna istina? jeste bio je što je bio, čak sam našao to djelo ruskog književnika “Mi”, 1984. je doslovno plagijat. Kažu bio je “inspiriran” tim djelom. Nije nego ga je anglizirao i prepisao. Zar treba Orwell za poimanje dobra i zla. Koliko je Iranaca čitalo 1984. ili Životinjsku farmu? Ne vjerujem da su mnogi, pa kontaju svijet bolje od onih koji jesu i stavljaju citate po FB

big one
Gost
big one
1 godina prije

pokušav ovo
napisi illuminti naopako tj http://www.itanimulli.com

pa vidi sta otvara

Nostradurus
Member
Nostradurus
1 godina prije

USA = iluminati! Vlasnik domene je USA!

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Komunizam, nacizam, fašizam, kapitalizam . . . i svi ostali -izmi do današnje “demokracije i slobodnoga tržišta” su iz iste kužine izašli . . . svakome od svih tih sistema je bija cilj vladavina i izvorni sistem robovlasništva na kojega bi bija dobiven pristanak masa . . . sve se to vuče iz korjena današnje civilizacije staroga Babilona.

ewkmfvrjoewnvnqewrvnqewvw
Gost
ewkmfvrjoewnvnqewrvnqewvw
1 godina prije

Traje to od istog stvora još od pećinskih ljudi……………

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

U njegova dva djela dobro je predvidio buduća događanja. To je najveća vrijednost tih djela. “Lik” pisca nije uopće važan! Zloraba CIA-e također je potpuno nevažna. Dakle, na čuđenje pisca teksta i mnogih drugih važno je “djelo”.
O moralu, “liku i djelu”, i objektivnosti književnih kritičara sve je rečeno u tekstu.

mnc
Gost
mnc
1 godina prije

Oduvek su vladari sveta objavljivali svoje namere prema covecanstvu preko raznih proroka od Nostradamusa do Comskog. Na taj nacin su dobijali kontrainformacije. O slabim tackama, mogucem otporu, protivstavovima, uticajnim i mogucim ometacima istog. Onda se pristupalo korekcijama plana i uklanjanju smetnje i organizovanju podrske od strane onih koji su se o planu izrazili pozitivno. Sve te “proroke” ja zoven lepak za hvatanje muva.

makro
Gost
makro
1 godina prije

E moj Nermine, možda, u buduče, prije nego skočite u ralje Ciine, barem izbacite iz sebe onaj “hop”. Jebeno je, razumijem, kad netko bez problema radi za CIA a toga uopče nije svijestan. To je vrlo zajebana situacija ali krivnja je ipak potpuno na njegovoj/vašoj strani. A možda je sve ovo ipak urađeno potpuno svijesno?

Alphonse Gabriel Capone
Gost
Alphonse Gabriel Capone
1 godina prije

Nije to ništa novo nego je najveći problem što inicijat koji je upućen u tajne planove tumači na jedan način dok običan čovjek tumači na drugi način iz perspektive promatrača predstave za koju misli da je jedina realnost. Orwell je pisao o budućem Novom Svjetskom Poretku upoznat s tajnim planovima. Naravno da neke stvari podsjećaju na tadašnje eksperimentalne tvorevine ali za projekt NWO je svejedno da li naopaka swastika ili petokraka ili šestokraka sve dok se mase ne pokore pa će se onda baviti ikonografijom koja je sporedna stvar. Današnja EU ima elemente 3. Reicha (ideja ujedinjene Europe pod njemačkom dominacijom) i SSSR-a (Europska Komisija koju u kvazidemokraciji nitko ne bira, direktive umjesto dekreta) a sasvim je drugačija ideološka podloga i ikonografija. Iz baltičkih republika i zemalja bivšeg Varšavskog Pakta uključujući Istočnu Njemačku vrlo rado su uzimani iskusni kadrovi represivnih aparata što znači da je takav profil ljudi poželjan za EU samo su promijenili gazdu. Vi danas nigdje nećete naći nešto službeno o vezama Angele Merkel i zloglasnog STASI-ja iz DDR-a jer takve stvari se ne stavljaju u frizirane službene biografije. Jednom kad se otvore ti dosjei dosadnu babetinu će odavno pojesti crvi. Meni jedino nisu jasni Orwellovi motivi da plan predstavi javnosti ali to je manje bitno. Ništa čudno ako je za predložak uzeo nešto iz knjige slabo poznatog autora jer svi pomalo kradu. Poanta je da knjigu treba čitati sa znanjem o postojanju projekta NWO koji je toliko sulud da je neprovediv ali to ne znači da nije napravio ogromnu štetu pa i sad kad se urušava teško je predvidjeti koliku će još štetu napraviti.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ja vidim da im dobro ide….
I da se nwo dobro provodi.
Do devedesete su skupili ključnu količinu prihoda/ nekretnina i kontrolirali 70% dohotka i sve medije. I odigrali. I nije slučajno Jugoslavija bila prva.
Nije bila samo ‘masna koka’, koja se i danas čerupa, i važna geopolitički nego i mnogo više.
Da je postojao internet većina metoda vjerojatno ne bi prošla.
Kažem: vjerojatno.
Pogledajmo izvor podataka. Foreign Office. Jesu li to oni koji imaju ministra koji nezna u kojoj se zemlji nalazi.
A sjećamo li se štp je Integrity Initiative?
Pa ipak pogledajte broj ljudi koji – vjeruju tom izvoru.
Ovaj članak je izvrstan test, još jedan, za puno toga.
A za Orwela, prvo pogledajte ‘hard facts’. CV. Npr Španjolski građanski rat. I porijeklo. I onda razmislite.

Kihot
Gost
Kihot
1 godina prije

sve ide po planu.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Ima li bre iko poznat da mu CIA snajka nije poslodavac!?

Livano
Gost
Livano
1 godina prije

Nije vam trebao ovaj tekst! Odrzite nivo koji ste zasluzeno dosegli. Pozdrav!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Glupost i pokušaj diskreditacije. Ako pišeš protiv cia-e, i upozoravaš ljude da misle svojom glavom, onda sigurno ne radiš za ciu. To se još zove i zdrava logika. Smeće od članka, na sramotu ovom portalu.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Zapravo tu nema ništa čudno. On je u Španjolskom ratu kod “ljevih” bio na strani anarhista , koje su pobili staljinisti i onda je sasuo drvlje i kamenje s metaforama protiv SSSR-a. Ništa tu nema čudno i nejasno. Da bi se ova dva djela koristila kao metafora za “komunistički režim”. Gadno su prokazivanja ljudi koji nisu bili komunisti da jesu, što je u to vrijeme znalo završiti gadno.

Ua političari
Gost
Ua političari
1 godina prije

“Tokom cele pisane istorije, na svetu su postojale tri vrste ljudi: Viši, Srednji i Niži. Bili su izdeljeni na mnoge potkategorije, nosili bezbroj raznih imena, no u suštini se struktura društva nije menjala.

Cilj Viših je da ostanu gde su. Cilj Srednjih je da promene mesta s Višima. Cilj Nižih, kad imaju cilj, jeste da ukinu sve razlike i stvore društvo u kome će svi biti jednaki. Tako se kroz celu istoriju ponavlja bitka koja je u osnovnim crtama uvek ista.

Viši ostaju na vlasti tokom dugih perioda, ali pre ili posle ih Srednji zbacuju s vlasti, pridobivši prethodno za sebe Niže, kojima tvrde da se bore za slobodu i pravdu. Čim postignu svoj cilj, Srednji potiskuju Niže u njihov stari položaj slugu, a sami postaju Viši.

Potom se od Nižih ili bivših Viših, otcepi grupa novih Srednjih, i borba počinje ispočetka. Od ovih triju grupa, jedino Niži ne uspevaju čak ni privremeno da ostvare svoje ciljeve.

S tačke gledišta Nižih, nijedna istorijska promena nije nikad značila ništa više do promene imena gospodara.”

– Džordž Orvel, “1984”

Možemo pričati i misliti šta hoćemo o 1984 ali ona je brutalno istinita i brutalno proročanska. Sve što imamo u njoj danas je istina i stvarnost.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ovdje se ne bih složio da nijedna povijesna promjena nije nešto značila. Sama ova tvrdnja navodi ljude da ne rade ništa, jer će samo promijeniti gospodare ida će biti “Sjaši Kurta da uzjaši Murta”. Defetističko i reakcionarno razmišljanje. Ili griješim?

Nostradurus
Member
Nostradurus
1 godina prije

@Laki, Nije to defetizam, to je relizam koji oni niži ne mogu shvatiti jer su “niži”.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Laki Topaloviću
Ne griješite u ovom komentaru.
Osim toga, pogledajte Balkan iza 90.
Niži (uz pomoć stranih viših a i domaćih srednjih) došli na vlast. Ali ostaju Niži.
Pa s njima oni Viši izvana lako vladaju…
Ovo se može i razradit na više načina.

Zigi
Gost
Zigi
1 godina prije

Ako su dva odlična književna dijela ,”Životinjska farma” i “1984” nastala pod utjecajem CIA-e onda je to oksimoron za kojeg autor ovog teksta nigdje nije pobliže objasnio. Osim toga što je netočno napisano u oba ova dijela?

ewkmfvrjoewnvnqewrvnqewvw
Gost
ewkmfvrjoewnvnqewrvnqewvw
1 godina prije

Ovaj kao i svi ostali “pisci” i oni redatelji i svi ostali su to radili da bi prediktivno glupe navikli na ono što im slijedi u budučnosti pa da se budale ne čude ko pura dreku………..

Kihot
Gost
Kihot
1 godina prije

Taj tvoj svor subaru, tj njegove sluge/naši gospodari iz nekog bizarnog razloga imaju kodeks, po kojem na ovaj ili onaj način moraju prezentirati što rade, što su uradili i što će uraditi. A ovce ko ovce. Čak i kad odgledaju neki film koji na jasan način daje sliku onog što će napraviti, samo mutavo odmahuju glavom, čak najčešće posprdno odbacuju to kao glupost. a onda 5, 10, 20 godina kasnije kad žive tu stvarnost onda se trude svim bićem odbaciti naknadno stečenu spoznaju. Roblje bili, roblje ostali. Onaj dio populacije koji mora živjeti život znajući da su mu sugrađani, obitelj i najbliži zapravo ovce, a sam pa čak ni sa šakom ostalih čija je svijest na višem nivou znaju da praktički ne mogu ništa. svi kanali promijene su kontrolirani,

ewkmfvrjoewnvnqewrvnqewvw
Gost
ewkmfvrjoewnvnqewrvnqewvw
1 godina prije

Ti kužiš bit, blago tebi. Ovaca ima 95%, one samo znaju blejati za čobanom da ima da soli a ne misle kako će ih zasoliti kad ih zakolje.

Ive Oldtimer
Gost
Ive Oldtimer
1 godina prije

Prvo nisam nista procitao od Orwella, jednostavno me nije privlacio, mada sam mnogo citao, vise od 10 godina sam citao najmanje jednu knjigu iz Biblioteke, tada nije bilo TV navecer ngo knjiga i krevet citajuci ponekada do ranih jutarnjih sati.. Sada nakon ovoga clanka i nije mi zao. Ja sam ucen i naucen da pisce posmatram kao kriticare drustvenih pojava. Uzivo sam citajuci svijetske klasike i za mene (a ne samo mene) najveci je, daleko iznad svij Lav N. Tolstoj.

Miki
Gost
Miki
1 godina prije

Ne postoji ni jedna glupost na svijetu, koju bar jedan filozof nije smatrao istinom.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
43
0
()
x