fbpx

Guaido je uvjeren da je predsjednik Venezuele, iako ga je odbacio i MMF

Juan Guaido

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda je potvrdila je da ne postoji većina koja bi “uličarskog predsjednika” Juana Guaidóa priznala za predsjednika Venezuele.

Nakon sastanka kojeg je MMF održao u subotu, Christine Lagarde je zaključila da među većinom njegovih članova ne postoji konsenzus o legitimnosti mandata predsjednika oporbe Venezuele, Juana Guaidóa, predsjednika Narodne skupštine koja je raspuštena zbog nepoštivanja suda.

“Možemo samo dopustiti da nas vode članovi i to nije pitanje o kojem odlučuje izvršni odbor. Mora postojati velika većina naših članova koji diplomatski priznaju vlasti koje smatraju legitimnima, a čim se to dogodi, mi ćemo djelovati”, izjavila je Lagarde na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu.

Njeni komentari dolaze istoga dana kada je američki ministar financija Steven Mnuchin naveo da je kontaktirao visoke dužnosnike Međunarodnog monetarnog fonda kako bi s njima razgovarao o priznanju Guaidóa za predsjednika “zaduženog da predstavlja Venezuelu”.

MMF je, pod pritiskom Sjedinjenih Država, u četvrtak suspendirao pristup venezuelskoj vladi zajmu od 400 milijuna dolara iz Specijalnih prava vučenja (SDR), pod izlikom političke situacije koja opterećuje latinoameričku zemlju. Zajam je odbijen usprkos činjenici da Caracas redovito otplaćuje sve inozemne kredite, ili ih restrukturira u dogovor s vjerovnicima, kao što je slučaj s Rusijom. Dakle, nije bilo nikakvih pravnih prepreka za uskratu pomoći.

Guaidó je zaista uvjeren da je predsjednik i traži od Rusa da napuste Venezuelu

Usprkos teškoj krizi koja potresa Venezuelu, vjerojatno je sudbina Juana Guaidóa još tužnija. U cijeloj ovoj farsi on je, kako se čini, sam sebe uvjerio da je zaista predsjednik zemlje.

Naime, Guaidó je izjavio da ruski vojnici, koji su “neovlašteno u Venezueli”, obzirom da im on nije dao odobrenje da tamo budu,  uskoro moraju napustiti zemlju.

“U Venezueli je u tijeku nelegitimna vojna intervencija Rusa i Kubanaca, pod zaštitom predsjednika Nicolasa Madura”, izjavio je Guaidó u intervjuu za argentinski list Clarín.

“Činjenica je da ruske trupe nemaju odobrene da budu u Venezueli i one moraju otići”, govoreći o ruskoj vojnoj nazočnosti je izjavio samoproglašeni “privremeni predsjednik zemlje”.

Juan Guaido

FOTO: Juan Guaido

Caracas je naveo da su ruski vojni stručnjaci u zemlji kako bi odradili  misiju remonta zrakoplova kupljenih od Moskve još u vrijeme Chaveza, što je dio tog kupoprodajnog ugovora.

Ipak, došlo je do obrata u retorici i Guaidó sada odbacuje vojnu intervenciju u Venezueli, kojom je prijetio Washington.

Konačno svjestan patriotskih osjećaja u narodu Venezuele, koji ne podržava dolazak američke vojske čak ni među dijelom koji se ne slaže s politikom Madura, Guaidó je odjednom počeo tvrditi da SAD to nikada nisu namjeravale učiniti i da je Maduro “jedini” koji je govorio o toj opciji.

“Optimalno bi bilo postići stabilnost po najnižoj mogućoj cijeni. Mi nikada nismo stavili vojnu opciju na stol. Razgovarali smo o međunarodnoj suradnji”, izjavio je, čime je proturječio vlastitim izjavama od veljače, kada je kazao kako je “spreman učiniti sve samo da svrgne Madura”.

U drugom dijelu intervjua, Guaidó je rekao kako se očekuje dolazak humanitarne pomoći u Venezuelu, koja se sastoji od 20 tona medicinske opreme i proizvoda, što nije ni dio onoga što su već poslali Rusija i Kina.

Oporba Venezuele nije štedjela napore u diskreditiranju Madurovih pokušaja da ne eskalira situaciju u zemlji i da stabilizira ekonomiju, za koje je imala punu potporu Washingtona koji nije prestao nametati sankcije različitim gospodarskim sektorima zemlje, samo kako bi se oslabilo gospodarstvo Venezuele i nezadovoljstvo naroda usmjerilo prema palači Miraflores.

Venecuela od 23. siječnja proživljava velike turbulencije zbog samoproglašenja Guaidóa za privremenog predsjednika, za što je dobio potporu Sjedinjenih Država, iako je Nicolás Maduro zakonski izabran na izborima i započeo je svoj drugi mandat 10 siječnja.

Od tada u svijetu postoje različiti stavovi. Neke zapadne i latinoameričke zemlje predvođene Washingtonom su priznale Guaidóa, dok su druge, kao što su Bolivija, Kuba, Meksiko, Rusija, Iran, Kina, Turska i Sirija potvrdile Madura za legitimnog vođu Venezuele. Moskva i Peking su na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda blokirati projekt deklaracije Washingtona kojim bi se Guaidó priznao za predsjednika.

Ujedinjeni narodi  su upozorili da su restriktivne mjere Amerike protiv Caracasa prije svega utjecale na gospodarsku, političku i socijalnu situaciju naroda Venezuele.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
57 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije

Ovo je postalo ko Santa Barbara.
Ovo deblo, osim neocona i njihovih sluga, tj. narančastog pacova Trumpa i administrativnih pacova, ne zarezuje više nitko živ.
Narod u barriosima ga mlati da ne smije izaći iz auta, ni mediji koji su se dodvoravali američkom smeću ga više ne nazivaju predsjednikom, nego oporbenim čelnikom, iako je i to niđe veze, jer ima samo 7% potpore.

Micko
Gost
Micko
1 godina prije

TenKre još nije shvatio : Ljudi,Car je gol!

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Na koga to misliš!? Na Madura!?

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

NA TEBE DZUKACKSVILI!!

istina boli
Gost
istina boli
1 godina prije

Dzugi,
Bio si fin i pristojan jedan dan samo, a sad si opet poceo konzumirati brabonjke,……zajebane ovce, tko zna kakvu travu pasu…..pljuc

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

frajer ima odličan egotrip

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Potrčko kaže da se očekuje dolazak 20 tona pomoći. Da stavimo stvari u perspektivu, to je jedan (1) šleper. Vidi se da mu sponzori imaju vrlo ograničen budžet za ovu akciju. Jedan šleper sa higijenskim potrepštinama (sadržaj onih kamiona na mostu) ne bi bio dostatan za jednodnevne potrebe osrednjeg grada.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Ne razumijes u cemu je kvaka: jedan sleper je dovoljan za mjesec dana za sve njegove pristalice.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

MMF je izvan svake sumnje pod američkom kontrolom pa se postavlja pitanje – Zašto MMF ne sluša SAD? Oteo se kontroli ili su i psihopati naučili da nije za njih pametno izigravati procedure koje su sami nacrtali? Mislim da se odgovor krije u njihovoj sigurnosti da će uvijek sve završiti po njihovom planu i volji, bez obzira na to tko potpisivao naredbe u ulozi predsjednika ‘tamo neke’ države.
No, njihove planove sustavno potkopava Putin i svih ovih zadnjih godina, otkako je Putin potakao renesansu u Rusiji, ta ekipa ne pronalazi ni jedan učinkoviti način za parirati mu. Razlog za to je sasvim jednostavan – ono što su njima pojmovi bez sadržaja poput domovina, nacija, narod, čovjek – tim pojmovima je Putin udahnuo sadržaj.
Tko će potpisati ‘specijalna prava vučenja’ u ime Venezuele, MMF-u je svejedno. Ne bi im bilo svejedno da predsjednik ili ‘predsjednik’ Venezuele kaže – Nama ta prava ne trebaju. A Venezueli ta prava neće trebati tek uz pojačani angažman Rusije i interni reset dosadašnje politike. Nešto u njoj nije valjalo kad je rezultat rasap društva. Uzroci tog rasapa se sigurno dijelom nalaze u američkom odnosu prema Venezueli, oni ključni uzroci su u politici Venezuele i njenog vodstva.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Gdje to vodstvo neke zemlje nije problem ili rješenje , Venecuela nije izuzetak..
Nekad je i tlačitelj suvise jak , koliko god neko bio spreman da se hvata u kostac s njim , jednostavno izgubi..
Bez dobrog saveznika se ne mozes ni boriti.. Pokazuju to i rusija , kina, usa , evropa,… A evo i Venecuela…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Koga je Putin imao za saveznika (dok je Rusija bila u rasulu, dok su tajkuni razarali nacionalno bogatstvo, Venezuela je sveudlj slavila zapadni poredak koji joj je omogućavao rast standarda na visokim cijenama nafte)?
Pogledom je mogao obuhvatiti samo neprijatelje oko sebe i na karti, ako ju je gledao. Njegovi saveznici su bili vjera, samopouzdanje, odgovornost, osjećaj za pravdu i odlučnost.

ergoaengnaewrgfnaiufiaewfae
Gost
ergoaengnaewrgfnaiufiaewfae
1 godina prije

Njegovi saveznici cu mu bili braća koja su ga postavila da tu ulogu glumi, ne pravi se naivan……………….

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

I ja bih voleo imati takvu braću, da kuću i imanje grade a ja da budem gazda!!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

žvrljbrljsubaru@
Jasno je da cijela tvoja defetistička filozofija ovisi o tomu da je i Putin ‘njihov igrač’, igrač Tame, da je brat iluminatima, masonima i ostalim sotonistima. Svaki put kad pomisliš da nije, tvoja koncepcija svijeta se ruši.
Na sreću, niti Putin, niti stvarnost ne ovise o tvojoj koncepciji.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Venezueli što prije trebaju demokratski izbori pod strogom kontrolom stranih promatrača i bit će sve kako treba!

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

PO MOGUCNOSTI IZ ENGLESKE….

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
1 godina prije

Ili amerike

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Čemu tolika drama, šta tebe brine!!

mars
Gost
mars
1 godina prije

@ Son of Alerik – najjači i najvjerniji saveznici su mu bili nešto preko 8 500 nuklearnih bojevih glava. To što si nabrojao kao Putinove saveznike je izuzetno bitno i bez toga se ne bi ništa moglo pokrenuti, ali bi to bilo nedostatno u cijeloj priči imena “Zapad vs. Rusija” da nije tih 8 500 “igrački”. Jer kad imaš njih, imaš i ogroman manevarski prostor i vrijeme da u relativnom miru popravljaš sve ono što ti u vlastitoj kući ne štima i nije dobro. Nažalost, Venecuela ih nema, kao i mnogi drugi kojima je SAD zasjeo na grbaču.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

@mars
I Jeljcin je imao jednaki ili veći broj projektila i …? Putin nije spasitelj svijeta, ali ga je dosad nekoliko puta spasio:)

Rotor
Member
Rotor
1 godina prije

Son of Alerik

Razlika između Jeljcina i Putina je u izboru. Prvi je u startu izabrao predaju, pokornost, drugi red, dok je ovaj drugi izabrao borbu za dostojanstvo, ravnopravnost, svijet jednakih, slobodnih i ravnopravnih civilizacija, religija, naroda i kultira. No, sve bi to bilo uzalud da iza leđa nije imao nuklearne glave.

Rotor
Member
Rotor
1 godina prije

Son of Alerik

Jedini Putinov saveznik bilo je nuklearno oružje. Rečenica iz legendarnog filma “Kum” glasi: “Sa oružjem i ljubaznošću se postiže više, nego samo ljubaznošću”.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Ma pusti ti sve to! Jedini spas za Venzuelu je odlazak Madura, slobodni izbori pod strogim nadzorom stranih promatrača i odvajanje Venezuele od Kine i Rusije, uz poštovanje onoga što su te dvije zemlje uložile u Venezuelu , mislim na prava i koncesije u naftnoj proizvodnji i vraćanje kredita tim državama!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Lupetaš. To su već imali, pobjedio je Maduro. Čitaj malo.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Ma da, ali na tim izborima opozicija nije smjela glasati, nego samo Madurove pristaše! Lako mu je bilo pobjediti na taj način! Ja naglašavam: SLOBODNI IZBORI , na kojima moraju glasati i oni birači, koji su morali pobjeći iz zemlje.

milan
Gost
milan
1 godina prije

@Džugašvili….jesi li ti ona propala żuta patkica 🙂

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Ahoj Milan, co robiš, jak te ide!?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Luzerima uvijek nešto smeta. Međunarodni posmatrači su potvrdili da su izbori bili slobodni. Dakle, ne lupetaj već se informiraj.

istina boli
Gost
istina boli
1 godina prije

Dzabe Ivo,
U tu glavurdinu nista ne moze uci. Vidis da mu sve i jedan komentar obara rekord u glupostima. Jedino rjesenje je zamijeniti glavu telecom glavom. Ako nista, barem ce biti ljepsi kad se pogleda u ogledalo svaki dan. Pljuc

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

“Opozicija nije smjela glasati”. Ovo si pročitao na index.hr, autor P.S.? I daj mi molim te napiši zašto se Venecuela mora maknuti od Rusije i Kine?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Od toga nema ništa, sve su takvi izgledi.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Džugi, novi protektor Venecuale ?

Rotor
Member
Rotor
1 godina prije

Son of Alerik

Da, odgovor se krije u faktoru zvanom kohezivnost. Naime, opće je poznato da se SAD sastoji od svjetske imigracije i da nemaju stvarnu povijest, kulturu ili tradiciju, što je sušta suprotnost relnog stanja evropskih naroda, nacija i država. Američki kohezivni elementi su dolar, Hollywood i vojska dok su kod nas, Evropljana ta vezivna tkiva mnogo jača i dublja a koja u kriznim vremenima i drže narod i državu na okupu.

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac
1 godina prije

Naime, Guaidó je izjavio da ruski vojnici, koji su “neovlašteno u Venezueli”, obzirom da im on nije dao odobrenje da tamo budu, uskoro moraju napustiti zemlju.
Komentar ovog loco maricona nije potrebno vise komentirati.
Ja sam odlucio biti norveski kralj danas i kupujem kartu za Oslo danas. Sta bi radio na bausteli kad mogu biti norveski kralj i jos mu uzmem kraljicu.

Prvi od 7
Gost
Prvi od 7
1 godina prije

U toj kombinaciji za Oslo moras preko Washingtona.

Janoš
Gost
Janoš
1 godina prije

@krezubi glasač
Ja vas od srca molim da se predomislite i ne krećete na put u Oslo. Ako ikako možete, preuzmite kormilo i povedite Hrvatsku u novu budućnost. Vjerovatno ćete to bolje odraditi nego ovi sadašnji na vlasti.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Bolje od vlasti, a i bivsih moze svatko odraditi, cak i moja pokojna baba bi bolje odradila.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@krezubi glasac

Norveška kraljica ti je rođena 1937. god.

Pazi se prijatelju, ta kad skine dentijeru (one umjetne zube) čuda radi u krevetu! ?

Pljuc!

milan
Gost
milan
1 godina prije

Šta bi tek radila sa dentijerom! Prirodno je prirodno 🙂 🙂 🙂

Kurjaca
Gost
Kurjaca
1 godina prije

Ako ameri priznaju ovog pajaca za presjednika i recimo na papiru mu daju 20 miljardi dolara kredita.Mogu li oni inzistirat da im Venezuela vrati taj novac kad pajac pobjegne u ameriku.
Jer oni (ameri) su zakonito posudili vlasti venezuele novac (na papiru) i to bi trebalo vratit.

Malomorgen
Gost
Malomorgen
1 godina prije

+ kamate.. .?

istina boli
Gost
istina boli
1 godina prije

Kurjaca
Kojoj vlasti prijatelju moj? Samozvanoj, da. Legitimnoj, ne. Tu je i odgovor na pitanje.

Malomorgen
Gost
Malomorgen
1 godina prije

Još nije u čuzi??.. .?

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac
1 godina prije

hvala Janos

Sale
Gost
Sale
1 godina prije

Momak je ozbiljna konkurencija Sakašviliju po ludiranju i lupetanju!

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije

….treba mu poslati biorazgradivu kravatu da je lakse zvace…

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Ovome treba poslati nekoliko macaka da ih nauci spijuniranju i borbi!

Kaktus
Gost
Kaktus
1 godina prije

Guaido je jedan veliki lajavac koji ima kompleks malog piše, 100% ne prca kak spada. Neće mi ga bit žao kad ga za jajca objese na glavnom trgu!

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

OVAJ DECKO IMA LIPE USNE…….

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

Jadni Gnjido ne shvača da je potrošen i da ga više nitko ne može spasiti …čak što više , njegovi bi ga gazde mogli ritualno žrtvovati

šeronja
Gost
šeronja
1 godina prije

gnjido glumi rodoljuba

Mat
Gost
Mat
1 godina prije

Gori ko……svijeca.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Ma neka proba biti na tjedan dana guverner Texasa. Baš me zanima što bi “rekli” ameri.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

“Rekli ” bi texasašani, g*vno za g*vno

Rotor
Member
Rotor
1 godina prije

Vjernici vjeruju u Boga, a Guido u sebe! On se drži one narodne: ‘Uzdaj se use i u svoje kljuse’

Rotor
Member
Rotor
1 godina prije

“Guaidó je odjednom počeo tvrditi da SAD to nikada nisu namjeravale učiniti i da je Maduro “jedini” koji je govorio o toj opciji.”

Da nije bilo Vijetnama, Nikaragve, Čilea, Jugoslavije, Iraka, Afganistana, Libije, Sirije, Ukrajine možda bih mu i povjerovao.

cile34
Gost
cile34
1 godina prije

postoji mala greska u tekstu…naime, Guaido nema APSOLUTNO nikakvu potporu vise…prosle subote je trebao biti skup protiv CORPOELECA, u vezi nestajanja struje, medjutim miting je propao, jer nije doslo dovoljno ljudi..a po facebooku da vam ne pricam koliko pljuju po Guaidou, i to ne chavisti, vec njegovi vlastiti…pa i tu na logicno je bila vijest gdje je Guaido bio napadnut u Caracasu, zato ga vise ni nema nigdje u javnosti..za mjesec dana necete vise ni cuti za njega, ode u Miami

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
57
0
()
x