Indija će ipak uvoziti iransku naftu i izgradit će luku Chabahar prije sankcija

Chabahar india iran
12 komentara

Iako je Indija u svibnju jasno rekla kako neće poštivati jednostrani američki embargo na izvoz iranske nafte i da će i dalje kupovati “crno zlato” iz Islamske Republike, Bloomberg je krajem rujna izvijestio kako su velike indijske kompanije obustavile narudžbe za isporuke nafte iz Irana za studeni, što je znak da će ipak poslušati Washington i pridružiti se bloku  zemalja koje su se uplašile američkih sankcija i obustavile poslovanje s Teheranom.

No, kao u slučaju ruskih sustava S-400, koje je Indija kupila usprkos prijetnjama Washingtona, čini se da su analitičari Bloomberga pogrešno procijenili stav vlade Narendre Modija.

Početkom ovog mjeseca je indijski ministar nafte Dharmendra Pradhan je 8. listopada za CNBC rekao kako su dvije najveće indijske naftne kompanije nastavile naručivati iransku naftu za isporuke u studenom, kada na snagu stupa američki embargo, te da će Indija i dalje kupovati naftu iz Irana, bez obzira na američke sankcije.

Međutim, suradnja između Indije i Irana ne samo da će ostati na tome, nego se širi i najavljen je veliki zajednički projekt ubrzanja razvoja iranske luke Chabahar,  prije nego SAD uspostave drugi krug sveobuhvatnih sankcija protiv Teherana.

Koridor Sjever-jug
Koridor Sjever-jug

Dvije zemlje žure završiti izgradnju prvog pristaništa luke Chabahar, koja se nalazi u jugoistočnom Iranu, a bit će operativna u narednim tjednima, piše indijski list Economic Times, pozivajući se na dužnosnike koji prate radove i upoznati su sa slučajem.

Iranska delegacija je bila u New Delhiju prošlog tjedna i odlučeno je da se udvostruče napori u dovršetku preostalih radova na prvom molu, dodaje se u izvješću.

Lokalni mediji podsjećaju da je Indija uložila 500 milijuna dolara za razvoj ove luke i cestovnu vezu s Afganistanom.

Ova strateška luka će omogućiti pristup iz New Delhija kroz Afganistan kroz kopnenu rutu bez prolaska kroz Pakistan.

Prvi dio međunarodne luke Chabahar službeno je otvoren u prosincu 2017. Kapacitet utovara i istovara je 8,5 milijuna tona godišnje, a povećat će se na više od 80 milijuna tona godišnje, nakon što bude završena peta faza projekta, što se očekuje 2024.

Kada je cijeli projekt bude gotov, luka Chabahar će se povezati s “Međunarodnim prometnim koridorom sjever-jug”, rutom koja povezuje europske zemlje sa sjevera i Rusiju, preko Kaspijskog jezera do Perzijskog zaljeva, Indijskog oceana i Južne Azije.

Novi američki embargo nametnut Iranu, koji uglavnom utječe na iranski naftni sektor, stupit će na snagu 1. studenog. Washington je pozvao sve zemlje da prestanu kupovati sirovine iz Islamske Republike u da “u potpunosti” prestanu uvoziti iransku naftu od tog datuma.

Indija je, međutim, odbila američke prijetnje i čvrsto tvrdi da će nastaviti trgovinu s Iranom, uključujući uvoz nafte iz Islamske Republike.

CNBC / Economic Times

Indija će kupovati iransku naftu neovisno o američkim sankcijama

Indija je pokleknula i odustaje od iranske nafte

Transportni koridor “Sjever–jug” od St. Petersburga do juga Irana

 

NaftaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
5 godine prije

Odlična vijest.
Dugoročno se sigurno razmišlja i da Indijci primaju naftu i plin naftovodima i plinovodima iz Rusije preko Kine da im se diverzificira dostava.
Time bi Euroazija bila u potpunosti energetski dostatna i neovisna (ne oviseći toliko o stalnim trusnim situacijama na Bliskom Istoku) – Kina, Indija i Europa kao veliki uvoznici energenata (tržište od preko 3 milijarde ljudi ne računajući druge azijske zemlje), a Rusija i (neke) bliskoistočne zemlje kao veliki izvoznici energenata.
Od ruskih Kurilskih otoka do Japana (kao još jednog velikog uvoznika nafte i plina) stvarno nije puno da se i do njih podmorski dovuku ruska nafta i plin.
Amerikanci bi postali u tom slučaju energetski posve irelevantni na euroazijskom području.
Zaželimo Trumpu da izdrži što dulje na predsjedničkoj funkciji, vuče prave poteze.
Red je da i Indiji da sankcije, da ovo indijsko-iransko partnerstvo još maksimalno ubrza i požuri radove.

Snicla
5 godine prije

Drago mi je čuti da je Indija stisla petlju i usprotivila se američkim pritiscima i njihovim pokušajima uspostavljanja hegemonije. Daleko od toga da podržavam iranski režim ali dosta obojenih revolucija i rata gdje običan narod nahebe. Osim toga ako ćemo pošteno ima još jedna vjerska država koja je poznata po financijskim manipulacijama pomaganju ratnim zločincima i prikrivanju najgnusnijih kriminala kao pedofilije. Ta nikad nije bula pod sankcijama.

čitalac
5 godine prije

Bravo Indija.
Mislio sam da ćete popustiti ali evo, izgleda da niste.
Moja isprika.
Lavrov je 2-3 mjeseca izjavio da svaka država koja iole drži do svog digniteta ne može popustiti pred am. ucjenama.
Zvučalo je moćno a i izgleda da djelujue…

Teritorijalna obrana
5 godine prije

Mapa je pogrešna i izrazito pro-Indijska. Svi sporni teritoriji su dodani Indiji.

Lurker
5 godine prije

Da li sam dobro procitao, ide kroz Afghanistan? Ocekujem probleme…

Ivo
5 godine prije

Poučak liberalnih demonkracija: ako imaš nuklearno oružje pregovarati ćemo o svemu,u suprotnom šuti i slušaj što ti se kaže.

DAWOR
5 godine prije

VELIKO POŠTOVANJE INDIJI I NAKLON DO PODA

Fatih
5 godine prije

VLADO TO RADI LAGANO I BEZ POMPE.
I

Rotor
5 godine prije

Indijci skontali, na ruskom primjeru, da su sankcije generator progresa pa ih svjesno prizivaju. Hajd, neka…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI