Iran i sankcije – Novi zapovjednik flote IRGC “stručnjak” za Hormuški tjesnac

Teheran
19 komentara

Zrakoplovni divovi British Airways i Air France su najavili kako uskoro obustavljaju sve svoje izravne letove za Iran i da im te linije nisu komercijalno održive, jer su Sjedinjene Države ponovno nametnule sankcije protiv Islamske Republike i zabranile stranim tvrtkama da posluju u zemlji. Istovremeno je potvrđeno da je Južna Koreja kao jedan od ključnih kupaca iranske nafte, smanjila izvoz iranskog “crnog zlata” u srpnju za 45,8%.

Suprotno od većeg dijela europskih zemalja se ponaša Italija, koja je odlučila nastaviti poslovnu suradnju s Iranom bez uporabe američkog dolara. Predsjednik Zajedničke gospodarske komore Irana i Italije izjavio je jučer kako će dvije zemlje odbijanjem korištenja dolara nastaviti svoje bankarske operacije, usprkos američkim sankcijama.

Iranski predstavnik u komori, Fallahpur Ahmad, rekao je da se talijanska ekonomija uglavnom oslanja na mala i srednja poduzeća, a ona se malo brinu na međunarodnu reakciju na poslovanje s Iranom.

Tako će se omogućiti poslovanje s talijanskim malim i srednjim poduzećima, a transakcije s njima se neće provoditi u dolarima, izvještava Mehr News.

“Budući da je Italija jedan od glavnih trgovinskih partnera Irana, moramo poduzeti sve napore kako bismo putem bankarskih mreža osigurali monetarnu razmjenu”, dodao je Fallahpur Ahmad.

Teheran: 18 milijuna eura ne mogu spasiti nuklearni sporazum

Teheran noću
FOTO: Teheran

Na priopćenje Europske komisije od četvrtka, koja je izdvojila 18 milijuna eura “pomoći” Iranu, Teheran je odgovorio kako tih 18 milijuna eura, koji bi trebali biti dio iranske suradnje s Europskom unijom, nemaju nikakve veze s predloženom ekonomskim proračunom EU koji se treba usvojiti kako bi se spasio nuklearni sporazum s Iranom.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslovaIrana Bahram Qasemi je zamoljen da komentira proračun kojeg je Europa dodijelila Iranu.

“U četvrtak je Europska komisija izdvojila 18 milijuna eura za razvojne projekte koji će se provoditi u Iranu. Ovo je prvi dio proračuna od 50 milijuna eura koje Europska komisija dodjeljuje za ovu namjenu”, rekao Qasemi.

“Ministrica vanjskih poslova EU Federica Mogherini i iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif su 16. travnja 2016. u Teheranu potpisali zajedničku deklaraciju kojom su pozvali na suradnju između Irana i Europske komisije, kao izvršnog tijela EU”, rekao je Qassemi i dodao “kako je nakon toga pokrenuta suradnja u području poljoprivrede, imigracije, industrije i visokog obrazovanja”.

No, ovaj paket “pomoći” ne treba povezivati za zahtjevima Irana da EU iz svog proračuna nadoknadi svu štetu Islamskoj Republici uzrokovanu zbog provedbe američkih sankcija. Ako EU ne uspije dati jamstva Irana, zemlja bi se mogla vratiti svom nuklearnom programu u civilne i vojne svrhe.

Ajatolah Hamnei imenovao novog zapovjednika flote IRGC

Ajatolah Ali Hamnei
FOTO: Ajatolah Ali Hamnei

Zbog približavanja dana stupanja na snagu sveobuhvatnih američkih sankcija protiv Irana napetosti rastu.

U međuvremenu je vođa Islamske revolucije, ajatolah Hamnei, admirala Alirezu Tangsirija imenovao za novog zapovjednika pomorskih snaga Iranske revolucionarne garde (IRGC).

U svom dekretu od 23. kolovoza je iranski lider imenovao admirala Alirezu Tangsirija za novog zapovjednika mornarice IRGC, a Mehr News javlja kako je iranski vođa odabrao admirala Tangsirija zbog stečenih iskustava i obuke profesionalaca u korištenju naprednih pomorskih oružja i opreme, uz naglasak da treba podići borbenu gotovost pomorskih snaga u punoj koordinaciji s drugim sektorima IRGC.

Također je zahvalio admiralu Aliju Fadawiju za njegove napore i zasluge tijekom zapovjedanja flotom Iranske revolucionarne garde, koju je admiral u ostavci vodio od 2010. godine.

Ajatolah Hamnei je admirala Fadawija imenovao za zamjenika koordinatora IRGC. O novom zapovjedniku flote IRGC se vrlo malo zna. Može se naći nekoliko njegovih izjava iz 2012. godine, dok je u floti služio kao zamjenik zapovjednika i govorio o iznimnoj strateškoj važnosti Hormuškog tjesnaca u suočavanju sa svim koji prijete iranskom suverenitetu. Tadašnja izjava novog zapovjednika flote je izazvala buru polemika i uznemirenost u Izraelu, a think tank “Jerusalem Center for Public Affairs” je posvetio cijelo izvješće jednoj izjavi iranskog admirala.

“Prema međunarodnim izvorima, 40 posto svjetske nafte prolazi kroz Perzijski zaljev i Hormuški tjesnac, a cijela duljina ovog plovnog puta je pod punom i čvrstom kontrolom flote IRGC, koja je raspoređena u tjesnacu. Kad bilo koja vrsta plovila ulazi u Perzijski zaljev, IRGC ga prepozna i pomorske jedinice i radarski sustavi ga pažljivo prate. Svakog dana 82 plovila pođe kroz Hormuški tjesnac i svi odgovaraju na pitanja koja im postavljaju snage IRGC”, izjavio je 2012. admiral Alireza Tangsiri, kojeg ajatolah Hamnei  nije bez razloga imenovao novi zapovjednikom pomorskih snaga Iranske revolucionarne garde.

Air FranceBritish AirwaysFallahpur AhmadHormuški tjesnac
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Klump
5 godine prije

Moja mama kaže ” me mučiš kot žabo na špagi” pa niso po župi priplavali ovi iranci i maju ruse svaka čast ,da čuvaš kad imaš, da imaš kad naemaš.

Jole
5 godine prije

U svjetlu Irana i Sirije,rusko ministarstvo obrane je objavilo detalje novog false flag kemijskog napada koji se sprema u kontekstu najavljene ofenzive SAA na pokrajinu Idlib.U igri su SAD,UK i Francuska,plus Izrael u pozadini.

Kora
5 godine prije

Taman kad se komentator Mercury pitao gdje je granica blokade i cenzure, nestade gotovo cijela debata ispod ovog članka. Može li nam netko iz uredništva barem objasniti gdje smo mi komentatori pogriješili?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI