Iran: Ne vjerujemo Europi i neka ispuni ovih šest uvjeta ili se vraćamo nuklearnom programu

iran
19 komentara

Jučer je u obraćanju visokim državnim dužnosnicima iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei iznio uvjete koje zemlje Europske unije moraju ispuniti ako žele da Islamska Republika, nakon jednostranog povlačenja i ultimatuma iranskom narodu od strane Sjedinjenih Država, ostane u nuklearnom sporazumu.

Uvjeti i dio govora su objavljeni na službenoj stranici ureda vrhovnog vođe Islamske Republike, ajatolaha Sayyeda Alija Hamneija.

Vođa revolucije je tijekom svog govora rekao: “Od početka revolucije Sjedinjene Američke Države čine sve vrste neprijateljstva prema Islamskoj Republici i provode različite političke, gospodarske, vojne i propagandne sheme protiv Irana. Sve ove akcije su usmjerene su na rušenje Islamske Republike, što stalno ponavljam i to nije nešto novo. Svi su njihovi planovi propali. Usporedite Iran danas s onim prije četrdeset godina i vidjet ćete da napreduje u različitim smjerovima i mogućnostima. Dakle, svi su njihovi planovi propali. Ali baš kao Tom, iz poznatog crtića Tom i Jerry, oni će opet pokušati. No, ne treba sumnjati u neuspjeh naših neprijatelja i to je jasno svima koji poznaju islamsku misao.

Sadašnji američki predsjednik će, poput Busha, ostalih neokonzervativaca i Reagana, nestati u povijesti.”

Šest uvjeta Europi da Iran ostane u nuklearnom sporazumu

Iran - SAD - flag

Vrhovni vođa Irana je na jučerašnjem sastanku s vladinim dužnosnicima i vlastima izjavio: “Sigurno ćemo biti u gubitku. Imamo više izazova pred nama i raznih primjera, a svi ćete priznati da su važne za donošenje odluka, danas i za sljedeće generacije”.

“Prva lekcija je Islamska Republika. Ovo je prvo iskustvo. Zašto? Budući da SAD ne ispunjavaju svoje obveze. Nemojte reći da ovo vrijedi samo za administraciju Trumpa. Ne! Prethodna američka uprava, s kojom smo imali sastanke i razgovore, ponašala se isto, ali su drugačije odbacili sporazum. Oni su nam također prijetili i kršili svoje obveze. Ovo je odgovor svima onima koji su me puta pitali “zašto ne pregovaramo sa Sjedinjenim Državama”.

“SAD je neprijatelj Irana. Neprijateljstvo SAD-a ne temelji se na temama kao što je nuklearno pitanje. Ono nadilazi takva pitanja. Islamska Republika i vlada su postali moćni i ni na koji način ne žele kompromis sa Sjedinjenim Državama. Mi smo podigli zastavu islama i SAD se snažno protive takvoj vladi i nastoje ukloniti sve što Islamsku Republiku čini moćnom”, rekao je ajatolah Ali Hamnei.

“Treće iskustvo je da oni neće biti manje agresivni. Naprotiv, bit će sve agresivniji. Kada je iranska vlada u vrijeme Georgea Busha starijeg pokazala neku fleksibilnost, SAD su je nazvale Osovinom zla. Ako želite učiniti nešto kako biste smanjili neprijateljstvo, učinite to, ali se to  ostvaruje putem fleksibilnosti i popuštanja”, državne dužnosnike je upozorio iranski vođa.

Pozivajući se na peto iskustvo, odnosno suradnju Europe sa Sjedinjenim Državama, istaknuo je: “Ne želimo se boriti s Europom, ali tri zemlje imaju vrlo osjetljive probleme, one slijede SAD. Nemoralno je bilo ponašanje Francuske tijekom pregovora o nuklearnom sporazumu i opstrukcija Ujedinjenog Kraljevstva u proizvodnji pročišćenog koncentrata uranijeve rude, takozvanog “žutog kolača”.

“Šesto iskustvo je da se nuklearni sporazum koristio za rješavanje stranih pitanja s našim domaćim problemima”, dodao je Ali Hamnei.

Europa nikada neće stati na put Sjedinjenim Državama

Europe - SAD

“Moramo učiti iz naših pogrešaka i iz našeg iskustva i moramo biti zadovoljni učincima. Ovo je zadaća nuklearnog sporazuma. To je točno. Ali se oni nisu složili. Ili, kaže se da odnos između SAD-a i Europe se pogoršala. Ali sjeli smo za pregovarački stol? Naravno da Europa neće stati na put Sjedinjenim Državama. Budimo realni. Rečeno je da će 100 milijardi dolara ući u našu zemlju. To nije točno. Sada, neustrašivi predsjednik Sjedinjenih Država ponekad kaže je Iranu dao 150 milijardi dolara. Kakve gluposti. Kad ste nam ikada dali išta? Ono što planiramo u našem interesu mora biti jasno rečeno ljudima”, rekao je Ali Hamnei.

“Postoji mnogo dokaza. Neke europske tvrtke su već otišle. Neki od njih odlaze, ili kažu da nisu sigurne hoće li ostati. Čelnici europskih zemalja govore različite stvari. Za naše gospodarstvo se ne može osloniti na nuklearni sporazum i Europljane. Te su tri zemlje prekršile svoju riječ i prije trinaest ili četrnaest godina. Tijekom u nuklearnih pregovora su dali obećanja i nisu ih ispunili. Sada bi trebali dokazati da neće ponoviti istu laž i prijevaru.

Tijekom posljednje dvije godine su SAD nekoliko puta prekršile nuklearni sporazum, a Europa je šutjela. Europa mora nadoknaditi tu šutnju. Smatram da je ostanak Irana u sporazumu moguć samo ako Europa da šest konkretnih jamstava:

SAD su odbacile Rezoluciju 2231 i Europa mora usvojiti rezoluciju protiv američkog kršenja.

Europa mora obećati da neće otvarati temu balističkog programa i regionalnih poslova Islamske Republike.

Europa se mora suprotstaviti bilo kakvim sankcijama protiv Islamske Republike i izričito ustati protiv sankcija Sjedinjenih Država.

Europa mora jamčiti da će iranska nafta biti potpuno prodana. Ako SAD budu mogle nanijeti štetu prilikom prodaje naše nafte, moramo moći prodati onoliko nafte koliko želimo. Europljani moraju jamčiti da će nadoknaditi gubitak i kupiti iransku naftu.

Europske banke moraju jamčiti transakcije s Islamskom Republikom. Nemamo sukoba s te tri zemlje, ali im na temelju prethodnog iskustva ne vjerujemo.”

Ajatolah Hamnei je dodao: “Ako se Europljani ne slože s našim zahtjevima, Iran ima pravo nastaviti nuklearne aktivnosti. Kada vidimo da je nuklearni sporazum beskoristan, jedan od načina na idemo naprijed je da pokrenemo obustavljene aktivnosti”.

“Naš neprijatelj je na ratnu pozornicu stavio odjel za financije, umjesto Ministarstva obrane. Zbog toga moramo odgovoriti na isti načini, što je zadaća Vlade i Ministarstva vanjskih poslova, koji moraju surađivati”, zaključio je vrhovni vođa Islamske Republike, ajatolah Sayyed Ali Hamnei.

Hamnei News

SAD i ultimatum Iranu – Ne ispuni li zahtjeve, “Iran čekaju sankcije kakve svijet nije vidio”

Nuklearno oružjeSayyed Ali Hamnei
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
5 godine prije

Vjerski vođa, vrhovni vođa islamske države postavlja uvjete EU. U slučaju da EU ne ispoštuje njegove uvjete, Iran će nastaviti s nuklearnim programom.
Iran će crpiti nafte koliko želi, a za svu iscrpljenu naftu EU mora jamčiti da će je otkupiti.
Nema što. Pošteni uvjeti.
Tko ga ne bi volio kad je tako umiljat.

Siniša
5 godine prije

Sta reci,dzaba vam trud Iranci….vrana vrani oči ne vadi,a svi smo se ponadali.
Elem,korigujte uslove jer ne moze se sve dobiti.

Mucke
5 godine prije

Opce je poznato da ekskluzivno pravo na “postene uvjete” imaju samo US i EU jelda.
Prevedeno,ono sto je rekao je,necete nam odredjivati kolicine koje cemo proizvoditi i necete dobiti
naftu bez direktnog placanja Iranu,a ne kao do sada placati iransku naftu americkim bankama.

tuf
5 godine prije

Znaci ode sporazum u tri cina. Jer EU drzave – potpisnice sporazuma – nece pristati na ove uvjete. Vec rade na njegovoj izmjeni koja ukljucuje (po trumpovim odn. izraelskim zeljama) ogranicavanje (citaj: ponistavanje) iranskog balistickog programa.
Beskompromisno suprotstavljanje u gorenavedenom obliku EU ne bi duze od tjedan dana manifestirala ni za svoje drzave clanice, kamoli za drzavu na drugom kontinentu. Ekonomskim gubicima unatoc.
Iskreno se i daljem nadam da se mogu naci negdje na sredini zahtjeva i odj… amere.

Zadranin
5 godine prije

E moji Iranci.. želim vam svu sreću. I mir nadam se.

Europa će nastavit skidat gaće pred amerikenjcima, i primat ga do kraja. Jer, europski političari su primili svoje kuverte, a ko hebe interes njihovih zemalja i naroda.

Eto ga.

Pljuc.

Churko
5 godine prije

Za razliku od Hamneia ja nekeko po iskustvu vjerujem da ce Evropa slagati i prevariti kao i uvijek do sada, oni su dosljedni u svom poslanju poltrona, americkog dupalisca. Zasto se EU siri, na to ih tijeraju njihovi motivi i potrebe, potrebna im je skolovana i obrazovana radna snaga i naravno trziste, ali im treba i topovsko meso i za to su se spremni zrtvovati na sirenje.

Lindita
5 godine prije

Iranci, i tzv. umjereni a tzv. radikalni su svjesni da moraju brzo odlučiti da li se isplati čekati Europljane pa je zato Khamnei obznanio ovaj “ultimatum” .. u mjesecima prije Anglociinitičkog odustajanja Europljani su da bi ostali u sporazumu zahtijevali od Irana neke stvari koje sadržava Pompeov ultimatum tako da je teško vjerovati da će se naći zajednički jezik … Irancima vrijeme ne ide u korist i moraju što prije znati na čemu su .. ili sporazum postoji uz garancije ili moraju napraviti prvu nuklearnu bombu kako bi bili sigurni da neće biti izvršena vojna agresija na njih !!!!!

Alen
5 godine prije

Dakle evropa je lagala (kao i obicno ) da zeli dati podrsku sporazumu dok su se evropske firme krenule povlaciti…
Iranci su brzo skontali igru i preskocili trakavicu s ovim ultimatumom evropi…
Cist rez i idemo dalje ,bez puno lazne glume….

novo doba
5 godine prije

Mi smo podigli zastavu islama i SAD se snažno protive takvoj vladi i nastoje ukloniti sve što Islamsku Republiku čini moćnom- ostalo su detalji

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI