Izjava Lavrova govori da će Rusija reagirati na sve američke provokacije

Sergej Lavrov - Kremlj
33 komentara

Prije nekoliko dana je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio kako svi trebaju shvatiti da američka vojska priprema oružane snage europskih zemalja za korištenje taktičkog nuklearnog oružja protiv Rusije.

“Izjava ruskog ministra vanjskih poslova o američkoj agresivnoj politici u Europi je odraz stava Moskve o ovom važnom pitanju”, rekao je Boris Šmelev, doktor povijesnih znanosti i prvi prorektor Moskovske visoke škole.

Lavrov je optužio SAD 28. veljače, kada je održao oštar govor na Konferenciji o razoružanju u Ženevi.

Ruski ministar vanjskih poslova je izjavio kako je nuklearno razoružanje otežano zbog stane prisutnosti američkog nestrateškog nuklearnog oružja u Europi, što je praćeno praksom “zajedničkih nuklearnih misija”.

To se odnosi na interakciju nuklearnih i nenuklearnih snaga država članica NATO pakta u zajedničkoj uporabi taktičkog nuklearnog oružja, što je u suprotnosti s ugovorom o neširenju nuklearnog oružja.

Rusija je opetovano prosvjedovala kako ni NATO pakt ni Sjedinjene Države nisu promijenili svoju liniju o ovom važnom pitanju.

Osim toga, Lavrov je istaknuo da Sjedinjene Države ovim i drugim akcijama uglavnom krše Ugovor o zabrani balističkih projektila srednjeg i kratkog dometa (INF), što uzrokuje daljnju eskalaciju vojno-strateške situacije u Europi.

Moskva smatra da SAD pripremaju Europu za nuklearni rat s Rusijom

Ruska nuklearna sila

Također je važno pitanje, unatoč činjenici da je Washington stalno optužuje Moskvu za kršenje INF sporazuma, kao što je Bijela kuća reagirala na jučerašnje predstavljanje novih oružja od strane predsjednika Vladimira Putina, što američka vojska pod krinkom komponenti proturaketne obrane raspoređuje svoje strateške nuklearne snage.

To su raketni lanseri Mk 41 VLS, koje su Sjedinjene Države rasporedile u Rumunjskoj, a narednih godina će biti raspoređeni u Poljskoj.

Kao što je poznato, ovi lanseri mogu pokrenuti proturaketne projektile, ali krstareće projektile “Tomahawk” koji mogu nositi nuklearni naboj.

Za resetiranje na ovu opciju, stručnjacima za lansere Mk 41 VLS treba samo tri sata, tako da Rusija smatra da je američki proturaketni štit, koji uz male preinake postaje ubojito nuklearno oružje, izravno kršenje ugovora INF, što ruski vojni i politički dužnosnici govore od prvog dana kada je odlučeno da će se ovi sustavi rasporediti u Europi.

S obzirom na činjenicu da je Rusija je rasporedila taktičke nuklearne snage u Europi, uz punu provedbu ugovora INF, Moskva je zaključila da SAD europski kontinent pripremaju za nuklearni rat protiv Rusije. Tom se teškom retorikom u Ženevi koristio ministar Lavrov.

Prvi prorektor Moskovske škole, doktor povijesnih znanosti Boris Šmelev, govoreći za ruski portal “Ekonomija danas”, došao do zaključka “kako, unatoč političkom prizvuku riječi Lavrova, one odražavaju postojeću stvarnost”.

“Hladni rat između Rusije i Zapada, prvenstveno između Moskve i Washingtona, sada se intenzivira, a stupanj napetosti raste. Istodobno, glavni pokazatelj ovog stanja je informativni rat, gdje svaka od strana pokušava kriviti drugu za rasplamsavanje te napetosti”, zaključuje Šmelev.

VLS MK-41 rakete
FOTO: VLS MK-41 rakete

Prema dr. Borisu Šmelevu, u trenutnoj situaciji suprotstavljene strane pokušavaju jedne drugima prišiti sve što mogu, optužujući protivnika za sve smrtnih grijeha. SAD i Zapad uzrokuju najveću štetu, ali i Rusija uzvraća, neprestano komentirajući sve vojne planove Pentagona takvim tonom.

“Amerikanci su započeli ovaj sukob, optužujući Rusiju za sve što mogu. Naša zemlja je na prvi pogled zadržala niski profil, ali sada su u Moskvi očito odlučili da se više nije potrebno suzdržavati i da treba dati adekvatan odgovor na američke akcije, tako da rusko Ministarstvo vanjskih poslova više ne bira riječi. Iz tog razloga vidimo sve više teških izjava Rusije na račun SAD-a i izjava Lavrova izgleda sasvim prirodno, dakle, odražava očiti politički trend”, sažima Boris Šmelev.

“Što se tiče same pripreme nuklearnog rata protiv Rusije od strane Sjedinjenih Država i NATO pakta, moramo shvatiti da se u svim glavnim dokumentima Pentagona i NATO-a Moskva proglašava neprijateljem. Naša zemlja je optužena za pokušaj razbijanja sustava međunarodnih odnosa koji je uspostavljen nakon 1991. godine”, izjavio je Šmelev.

“Na primjer, naša je zemlja optužena da ne poštuje ravnotežu snaga u Europi nakon 1991. godine, pa čak i da želi preispitati državne granice koje su nastale na kontinentu nakon raspada Sovjetskog Saveza. To su vrlo ozbiljne optužbe, a sve ih prati američka nuklearna strategija kojoj je cilj razvoj sve tri nuklearne komponenti i stvaranje novih nuklearnih streljiva. Na primjer, to je municija niske snage, koja je tako ozbiljna prijetnju kao smanjenje praga za uporabu nuklearnog oružja”, zaključuje Šmelev.

Istovremeno, prema stručnjaku, malo je vjerojatno da se današnja situacija oko ovog pitanja kreće prema vojnom sukobu između Rusije i NATO pakta, jer u Moskvi i na Zapadu razumiju sve moguće posljedice takve odluke.

“Svejedno, Rusija ima vrlo ozbiljan nuklearni potencijal, koji kvalitetno hladi žar u vojnih stratega na Zapadu, iako postoje američki generali koji kažu da se s Moskvom treba boriti i da je takav rat neizbježan, jer samo vojna sila može prisiliti našu zemlju da donese pravu odluku”, sažima dr. Boris Šmelev, ali dodaje “kako takvi stavovi ne odražavaju glavnu struju političkog razmišljanja na Zapadu”.

Lavrov: SAD pripremaju Europljane za uporabu nuklearnog oruža protiv Rusije

NATOraketni štitTomahawk
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Petar Veliki
6 godine prije

“Istovremeno, prema stručnjaku, malo je vjerojatno da se današnja situacija oko ovog pitanja kreće prema vojnom sukobu između Rusije i NATO pakta, jer u Moskvi i na Zapadu razumiju sve moguće posljedice takve odluke.”
Mislim ovo je jako naivno razmišljanje “stučnjaka”. Ljudski život je za one koji su na vlasti absolutno zadnja briga. Više jih brine kako če sami preživjet i koliko če nakrast u ratu. To pogotovo važi za zapadne partnere. Gledaj sve zadnje ratove čovečanstva za primjer i statistiku….

čitatelj portala
6 godine prije

Rusija im je trn u oku. Jedna slavenska zemlja im je upropastila planove. Zato im je bolje da ne čačkaju medu.

Alex
6 godine prije

U nekom, nedaj boze, scenariju da zapadni partneri uspiju pretvoriti Rusiju u Ukrajini, Kina bi podvila rep i projekt globalizacije je zaoukruzen. Štampanje love se nastavlja, sto znaci dobar život za par odabranih i beskonačna mizerija za 90% planete, forever.

neko ime
6 godine prije

Mislim da ce se sve vise morati uvazavati, osim “nasih zapadnih partnera, i “nasi istocni partneri”.

Alen
6 godine prije

Bilo je i vrijeme da pocnu…

onaj najgl.......veći Dalton
6 godine prije

comment image

Piretis
6 godine prije

Govor ministra Lavrova nije bio upućen Americi, premda je tako izgledao, već zemljama zapadne Europe. Posve je jasno da nitko neće upotrijebiti nikakvo nuklearno oružje, čak ni taktičko, protiv Rusije jer bi to izazvalo automatski odgovor. Bio je to uvijeni način da se zapadu (prvenstveno zemljama EU) kaže legitimna ste meta i nećete se jeftino izvući.

nevidljivi
6 godine prije

a jel reko kako su “nevidljivi” su-57 poslije samo dva dana u siriji zbrisali natrag za rusiju

cool
6 godine prije

I kad Vas čekić udari po palcu još nećete vjerovati što se dogodilo? Vrlo interesantno?

tedi
6 godine prije

Kakav hladni rat? Ovo je RAT itekako vruc i to bez AB.Vodi se zestoka borba na svim poljima od ekonomskog,a najvise SPECIJALNI RAT ,udarcima ispod pojasa,svim mogucim sredstvima i metodama,od obojenih revolucija,pa sve do NVO ,placenih naravno stampanjem petro dolara,uvlaceci se u sve porte drzava na koje su bacili oko.Problem za zapad je sto se Rusija usuduje da bilo sta prigovori “izuzetnima”.Tarapana je nastala kada je Putin odrzao govor u Minhenu Evropi,gdje svijet treba da suraduje i postuje suverenitet drugih drzava,znajuci da je Evropa pod protektoratom (Njemacka,”Kancelarov Akt”jos od 45g).Tada je udario u zivac anglosakconcima ili ti dubokoj drzavi,koja je debelo zakoracila u osvajanja drzava i to polako kidajuci dio po dio drzava,stvarajuci kontrolirani haos a Rusiji dosla do granica od Estonije do Ukrajine .Vidi se to golim okom.Naravno da je Rusija veliki zalogaj za zapadne osvajace,kada nju osvoje sve druge drzave idu glatko kao na pr. Kina, Indija i… Čitaj više »

Globalista
6 godine prije

Nema tu nikakvog nuklearnog rata,trebate razumjeti sto je Lavrov rekao,sve je jasno kao dan,samo treba znati citati između redova.

Vlastimir
6 godine prije

U bilo kojoj opciji sukoba Nato-a i Rusije stradaće Evropa,Da li korumpirani predsednici i njihove vlade u Evropi misle dobro svome narodu,NE.Šta reba raditi? Kada se izađe na izbore glasati za sve partije koje su protiv NATO-pakta.DA LI SAM U PRAVU?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI