fbpx

Izrael u nedoumici – Kako uništiti sirijske S-300 ili bolje ne činiti ništa?

IAF F-35I F-16I

Nakon objave ruskog ministarstva obrane i vanjskih poslova da će Siriji isporučiti sustave S-300, Izraelci sada pokušavaju riješiti problem koje borbene zrakoplove sustav ne može otkriti i kako uništiti S-300 sirijske protuzračne obrane.

Prema ruskom stručnjaku, ako se stealth zrakoplov F-35 uspije probiti u prostor koji je pokriven sustavom S-300, ruska će vojska dobiti važne informacije o ovom zrakoplovu američke proizvodnje.

Ove informacije će omogućiti ruskim  vojnim stručnjacima da poboljšaju rad svojih radarskih sustava.

“No, hoće li Pentagon Izraelu dati zeleno svjetlo za takav rizik? To je glavno pitanje”, rekao je stručnjak.

Iz ovog osjetljivog razloga bi izraelsko zrakoplovstvo za potencijalnu  misiju uništenja sustava S-300 moglo koristiti zrakoplove F-15 i F-16.

Dave Majumdar, izraelski vojni stručnjak koji piše za američki časopis The National Interest, kaže kako četvrta generacija borbenih zrakoplova nebi  uspjela probiti sustav S-300, ali borbeni zrakoplov F-35 bi.

“Izraelski piloti se definitivno mogu nositi s jednom baterijom S-300, ali s mrežom ovih sustava nikada”, rekao je Dave i dodao kako bi pilotu u  tom slučaj morali tražiti “slijepe točke”.

30N6E2 radar S-300PM2

FOTO: ilustracija, nišanski radar 30N6E2 sistema S-300PM2

Dave Majumdar je naglasio kako učinkovitost sustava S-300 jako ovisi o lokacijama na kojima su raspoređeni, kao i operativnoj jedinici koja njima rukuje.

“Pokazalo se da izraelski piloti imaju tajne zračne linije koje slijede. Na primjer, kada su bombardirali Hamu i Aleppo, izgledalo je da dolaze niotkuda”, rekao je izraelski vojni stručnjak.

To je moguće samo ako su izraelski inženjeri sposobni kopirati kodove odgovora, a zatim, u određenim slučajevima, da bez prethodnog upozorenja prate američke borbene zrakoplove koji lete duž jordanske i iračke granice”, zaključio je Dave Majumdar.

U posljednje vrijeme se vode brojne rasprave o mogućnosti izraelskog zrakoplovstva da uništi napredne sustave S-300, koje je Rusija vjerojatno već isporučila Siriji i u tijeku je njihova integracija s ostalim sustavima sirijske i ruske protuzračne obrane.

Vojni stručnjaci navode nekoliko primjera kada su Izraelci uspjeli neutralizirati neprijateljsku protuzračnu obranu, kao na primjer 1969. kada su izraelski padobranci preuzeli sovjetski P-12 radarski sustav namijenjen egipatskoj vojsci i preselili ga u Izrael.

P-12 radar

FOTO: ilustracija, zarobljen radar P-12 u izraelskom muzeju

Potom su proveli teške raketne napade, slične udarima na položaje sirijske vojske tijekom rata u Libanonu 1982.

Izrael je 2007. potpuno onesposobio sirijske radare u širem području Deir Ez-Zora i zrakoplovima F-16 uništio nuklearno postrojenje u kojem su Iranci i stručnjaci iz Sjeverne Koreje radili na proizvodnji nuklearnog oružja. Ali, sve ovo su bili stari sustavi koji se ne mogu usporediti s moderniziranom izvoznom verzijom koju je Rusija odlučila poslati Siriji.

“Mislim da je opravdano isključiti operacije na terenu i sabotaže. Ako se ikad dogodi, uništavanje projektila S-300 se može provesti samo dalekometnim i preciznim oružjima ili teškim zračnim napadima pomoću preciznih oružja“, izjavio je ruski neovisni vojni stručnjak Anton Lavrov.

Izraelci imaju dovoljno snaga za provedbu napada, ali nikada ne mogu nadvladati sustave S-300 elektroničkim ratovanjem bez pomoći Amerikanaca.

“Međutim, to bi značio širok raspon operacija s punim angažmanom Sjedinjenih Država”, dodao je Anton Lavrov.

U istom kontekstu, jedan izraelski vojni stručnjak je izjavio kako Izrael S-300 neće napadati zbog političkih, a ne tehničkih razloga.

“Tehnički, sve je moguće. Ali to nije ključno. Glavno pitanje je može li opskrba Sirije sustavima S-300 dovesti Rusiju i Izrael na rub izravnog vojnog sukoba”, rekao je izraelski vojni stručnjak za ruski Pogled.

“U Izraelu u potpunosti razumiju da će S-300 zatvoriti zračni prostor za Izrael”, rekao je Uzi Rubin, utemeljitelj izraelske agencije za razvoj sustava raketne obrane i jedan od ključnih ljudi u proizvodnji proturaketnog sustava HETZ.

No, kao što smo ranije rekli, najveći problem za izraelsku vojsku su EW sustavi koji pokrivaju istočni Mediteran, Bliski istok i mogu pratiti kretanja NATO naga u Europi.

Ruski obrambeni sustavi u Siriji pokrivaju Bliski istok, istočni Mediteran i dio Europe

 

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
91 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
MilanCZ
Gost
MilanCZ
2 godine prije

“Tehnički, sve je moguće. Ali to nije ključno. Glavno pitanje je može li opskrba Sirije sustavima S-300 dovesti Rusiju i Izrael na rub izravnog vojnog sukoba”-nikakvog sukoba između Izraela i Rusije neće biti iako mnogi to zele.To rušenje ruskog aviona imalo je za cilj da Rusija napadne Izrael da rijesi stvar gdje bi Iran dosao na gotovu stvar i preuzeo glavnu ulogu globalnog igrača na Bliskom Istoku i šire.Napadom na Izrael u Rusiji bi se 100% desio unutrasnji nemir,građanski rat kojeg itekako zeli americka drzavna elita i razni cionisti koji zele unistiti Rusiju i sam Izrael.Oko tog sukoba,napada nema nista,ciste dezinformacije raznih analiticara i stranih novinara.

Janko
Gost
Janko
2 godine prije
Reply to  MilanCZ

Eh što ga valjaš iznova i iznova, ponavljajući labavu konstrukciju da je ruskom narodu jako toplo oko srca na spomen Izraela da bi išli rušiti svoju državu. Nemaš pojma o ruskom narodu, a tezu si ili konstruirao na temelju činjenice o postojanju jakog židovskog lobija u Rusiji (no tu je više riječ o elitama, ne i narodu) – ili slijepo vjeruješ analitičarima za koje bi ti bilo bolje da promisliš u čijoj su službi, s obzirom da služiš kao relej za dezinformacije.

MilanCZ
Gost
MilanCZ
2 godine prije
Reply to  Janko

to ti mislis da nemam pojma o Ruskom narodu,malo vise o Rusima znam,jer sam u Rusiji radio a imam malo vis einformaicja o Rusiji nego sto pojedini meidji pisu.Nisu niti rusi mali macici,puno je tu zakulisanih igara o kojima s eprevise nezna i nepise.Ima ona vojnicka:Cilj neopravdava sredstvo..zapamti to.

ray
Gost
ray
2 godine prije
Reply to  MilanCZ

Hahahahaha….mislis cilj OPRAVDAVA sredstvo 😀 znas ti o Rusiji kao i ja o svemirskim brodovima…

Pajo
Gost
Pajo
2 godine prije
Reply to  MilanCZ

Koja si ti kljuka e

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  MilanCZ

Židovi će uništiti s300 ili s400 što ih rusi imaju u sirij ako ovi budu upotrebljeni protiv njih. Isto kako su ih pljuskali u dosadašnjim sukobima tako će ispljuskati ruse i danas. židovi uz pomoć amerikanaca su superiorniji od rusa, biti će to još jedno sramoćenje rusa u nizu.

Hari
Gost
Hari
2 godine prije
Reply to  Janko

Bolje od Janka pere samo prašak Faks H

maliboro
Gost
maliboro
2 godine prije
Reply to  MilanCZ

MilanCZ imaš ti pravo, kada je Rusiju napao Napoleon raspala se Rusija , isto tako kada ih je napao Adolf raspala se Rusija . Jadna Rusija uvijek se raspadne kada sa nekim zarati.

Komunista
Gost
Komunista
2 godine prije
Reply to  MilanCZ

Milane, dao sam ti plus, da imaš jedan.

Zagor
Gost
Zagor
2 godine prije
Reply to  MilanCZ

Nemojte mi za*ebavat Gandalfa.

Segota
Gost
Segota
2 godine prije
Reply to  MilanCZ

Imaš puno bujnu maštu Milane…

Karmen
Gost
Karmen
2 godine prije
Reply to  MilanCZ

Bravo Milane, eto vidim da mozes napisati komentar i bez onog nadmenog “ma da vam ja kazem”.Bravo ++++

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije
Reply to  MilanCZ

S obzirom da su padale glave i kraljeva i predsjednika kao predhodnica nekim događajima, s obzirom da za javnost i analitičare rat bude iznenađenje kada krene i s obzirom da nitko ama baš nitko ne zna što pripremaju zakulisni igrači Milan još ima pravo.
Pogledajte malo, da li bi vama bilo šteta žrtvovati avion sa 20 vojnika, a za uzvrat postavite radarsku opremu koja moze pratiti kretanje nato snaga u europi uz ostalo ??
Ipak je to malo šira slika događaja gdje je jedan svjetski rat samo sličica u cjeloj slagalici.
Stalno se vrtimo u krug, doba rata, uzdizanja, prosperiteta, pa opet. Naravno da je tesko sagledati kao cjelinu jer se cini zbog proteklog vremena da jedno nema veze sa drugim, a ja eto vjerujem da ima itekako. Centri moći su se smjenjivali u povjesti pa nema razloga da tako ne bude i dalje. Samo kruži !

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

opet vojni stručnjaci pišu o izraelskom napadu. što ako rakete dolete do izraelskih zračnih luka I onesposobe ratno zrakoplovstvo izraela na duži period. čuj im priče oni kao napadaju a ovi sjede k’o ikebane I odvraćaju njih u napadu. šuplje priče

njonjo
Gost
njonjo
2 godine prije

Milan CZ, djelomično si u pravu kad kažeš da do izravnog sukoba između Rusa i Izraelaca neće doći sad i vjerovatno nikad. Vrag koji kuha kašu nalazi se preko Atlantika, a tamo ipak uzde drži židovski lobi (financijski, a to je moć) Znači, ipak će Izrael biti taj koji će kratkoročno odlučivati želi li testirati borbene sposobnosti S 300 i EW.

MilanCZ
Gost
MilanCZ
2 godine prije
Reply to  njonjo

nikakvog tu testiranja nece biti,taj plan rusenja aviona bio je unaprijed planiran sa doređenim ciljem,napisao sam koji je bio konacni cilj.To nije uspijelo,sada nista nece biti od svega toga.Dali ce doci do nekih drugih konfrotacija,lako moguce ali u Siriji nece,lako moguce u zaleđu kavkaza,sto je cilj americke drzavne elite da haos,nemire prenese sto blize Rusiji i destabilizira to podrucje.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  MilanCZ

pa sam si pisao da će hebreji ić u armeniju kao novu državu kao gotov čin. sionisti će uništiti izrael i onda će ih putin spasit i prevest sve do armenije.

Jakov
Gost
Jakov
2 godine prije
Reply to  njonjo

dobro do je S 300 tu koji je vec zastarija….ima i novljih i mocnjih

Zlatan
Gost
Zlatan
2 godine prije
Reply to  Jakov

S-400 i S-500 rade na istom principu. Sva tri sustava Ameri lako neutraliziraju. Dokazano. Vjerujem da je Izraelu već isporučeno nešto iz Amerike.

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije
Reply to  Zlatan

U ZABLUDI SI ZLATANE!!!!!

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Koristiti F-35 da idu napadati S-300 neće sigurno, rušenje jednog bi bilo PR tragedija nevjerovatnih razmjera za pentagon i lokid-martin, sa momentalnim otkazivanjem narudžbi s više strana. To je definitivno out. Ako se i odluče na takav suludi potez, koristiti će F-15/16, te samo u slučaju uspjeha kasnije tvrditi da su pritom koristili F-35.

Da li će zaista i napadati ove sustave – sumnjam, na njima će hiljadu posto biti ruski operateri, i to je javna tajna. Na što bi onda ruski odgovor mogao biti i u vidu par Iskandera koji bi odsjeli po zio-aerodromima u okupiranoj Palestini.

U konačnici, sve će ovisiti po tome da li su manijaci iz tel-aviva spremni ići do kraja sa svojim bolesnim planovima o velikom izrahellu, ili ih ultimativna mogućnost suočavanja s Bulavama koje odsjedaju po njihovoj enklavi ipak drži razumnima. Napadi na S-300 sa ruskim operaterima bi definitivno bili pravilan iskorak u tom neželjenom smjeru.

Jakov
Gost
Jakov
2 godine prije
Reply to  Ivo

Ko kaze da je S 300 isporucen

Jakov
Gost
Jakov
2 godine prije
Reply to  Ivo

Ko kaze da nisu doveli S400 da ga isprovaju….a sami americki strucnjaci su rekli da je vrlo vrlo zajeban

Zlatan
Gost
Zlatan
2 godine prije
Reply to  Jakov

Ti “stručnjaci” o kojima govoriš moraju tako pričat. I ja bi tako pričao. Vidim da se ne razumiješ u propagandu i antipropagandu. Za S-300, S-400 i novi S-500 postoji rješenje. Dokazano više pita. Da nije tako misliš da bi Rus prodavao nešto za što ne postoji obrana.

Zlatan
Gost
Zlatan
2 godine prije
Reply to  Ivo

Tu si jako u krivu. Za sada jedino Izraelaske verzije F-35 mogu nositi u svojem trupu dvije anti radarske rakete. Prije 7 mjeseci prvi su put korišteni upravo za neutralizaciju radara i to jako uspješno. Ono što zaboravljaš da su Ameri devedesetih godine 20st. nabavili S-300 i imali vremena sve prilagodit kao i za novije verzije S-300 (s-400). Princip rada prve i zadnje verzije je posve siti, osim u detaljima o kojima neću pisat. F-35 više od godine dana leti pored i iznad Sirije i sakupio je dosta informacija o Ruskom S-400 koji je tamo postavljen. Vjerojatno će biti taj i S-300 koji dolazi upareni, a to znači dosta. Čak i da sustavi budi neovisni, S-300 neće dugo biti u funkciji, pogotovo ako sa njega pošalju rakete na Izraelske avione. Sa Izrealskih satelita, vidi se skoro sve. Zadnja dva koja su lansirana prije par godina smatraju se trenutno najsofosciranijim.

Mike
Gost
Mike
2 godine prije
Reply to  Zlatan

I usto, koriste rusku optiku, koja se koristi i za lov na nebeska tijela koja su “opasnost” za Zemlju a manja su od 10 cm. To Nasa koristi. Znaju izraelci dosta ali nisu ni rusi a ni kinezi za odbaciti. Samo na polju zastite patenata u vezi grafena, kinezi imaju prijava ko sve ostale tehnoloski napredne zemlje zajedno.

njonjo
Gost
njonjo
2 godine prije

Milan CZ, kakaš li ga, kakaš. Rusija, kakva je da je, nikad nebi ušla u dogovorenu igru s Izralelcima u kojoj igri bi žrtvovala 15 vrhunskih stručnjaka obavještajnog sektora, pilota i skupucjenog aviona i opreme koju je nosio.

Molltaler
Gost
Molltaler
2 godine prije
Reply to  njonjo

@njonjo Kako znaš da je avion uopće srušen i da je stvarno poginulo 15 vrhunskih stručnjaka. Nisu objavljene nikakve snimke, a što je još zanimljivije nije objavljen ni popis poginulih.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije
Reply to  Molltaler

Objavljen je popis, ne pratiš twitter.

Molltaler
Gost
Molltaler
2 godine prije
Reply to  m.ivanisevic

Twiter sasvim sigurno ne pratim kao ni bilo koju drugu društvenu mrežu (nisam nikad u životu bio na nečem takvom). Malo mi je čudno da rusi popis svojih mrtvih objavljuju na (američkom) twiteru. To je kao da ameri popis svojih poginulih objavljuju na vkontakte.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije
Reply to  Molltaler

Popis nije originalno objavljen na twitteru, već je netko prenio objavu. Ali sam siguran da su objavljena imena.
Evo ga:
https://twitter.com/Partisangirl/status/1044468969996902400

MilanCZ
Gost
MilanCZ
2 godine prije
Reply to  njonjo

gdje sam ja napisoa d aje rusija usla u dogovor oko ubistva tih 15 oficira,nigdje.Ja samo pisem da je taj napad unaprijed bio planiran,od koga,jos informacije nisu procurile iako s emoze nagađati od koga,tko zeli preuzeti globalnu moc na tim dijelom sirije,moze biti dogovor nacionalnih pojedinih struja u iranu i americke drzavne elite i cionista,koji zele unistiti izrael i potkopati mir u rusiji.Tesko predvidjeti pravog realizatore.Cim je avion pao,CCN istog trenutka objavila d aje avion pao bez ikakve konzultacije od strane rusa.Znaci,avion srusen,nazvao netko CCN i rekao:gotovo objavljujte.Sa svim tim da s ezakljuciit da je situaicja bila unaprijed dogovorena i to piskaranje pojedinih novinara,prepisivanje od CCN,nista drugo.To je ista stvar sto novine pisale oko ubistva Zachrachenka d aje ubijen,nije ubijen,juce su se objavile snimci iz kamera,da je sve to bilo drugaicje nego sto novine pisu.Ja sam u vezi toga napisao clanak poslao urednistvu Logicno sa fotografijama,pa ako hoce neke objave,ako ne,opet dobro.Svaki događaj treba imati vise informaicja,sloziti mozaik svega toga i doci do zakljucka,zasto i radi cega je sve to bilo.Nemora znaciit da sam ja u pravu,ali informacije prikupljam sa raznih stranica koje su se pokazale dosta kvalitetne,nepisu dezinformaicje i samo vama to prenosim,na vama je dali cete to prihvatiti kao informaicju ili dezinformaciju.Tu je bilo na logicnu toliko clanaka,uvijek sam napisao nista od toga,previse dezinformaicja od stranih novinara a Logicno neosuđujem,oni prenose sto pisu drugi,nista drugo a da bi imali potpunu sliku svega toga,treba sloziti mozaik,donijeti kvalitetna zakljucak bez osuđuvanja bilo koje strane.Nemoj misliti da su rusi u svemu tome cisti,igraju i oni prljavu igru kao svi ostali,radi svojih interesa ali su maheri u tome,pa znaju to zakaumflirati jako dobro.

Mike
Gost
Mike
2 godine prije
Reply to  njonjo

Nista tu nije dogovoreno. Rusi su vise puta ispali iz igre, jer ne znaju igrati prepredeno, hinjski. Oni samo idu na silu, nema kalkulacija. Dok Izrael, USA, UK…to smisljaju godinama, a finansijski establisment stoji iza njih (dolar, UN, WB, MMF itd). Zato sam siguran da pojedine poteze rusi lose odigraju.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Kako uništiti sirijske S-300 ili bolje ne činiti ništa , kakva glupa nedoumica pa F-35 ce sve da sredi to je jedini operativni avion 5 generacije , sad ce on to da pocisti , on je vec rasprodat u 350 primeraka na kontu price da je bolji od Ruskih lovaca i da je “nevidljiv” ????.
Zeznuto , imas F-35 a ne smes da poletis na neprijatelja ??

Tvingo
Gost
Tvingo
2 godine prije
Reply to  Riddick

Ne smeš njime letjeti u lošem vremenu i za vreme selidba ptica itd.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Tvingo

Mnogo oni drze taj F-35 pod staklenim zvonom , evo tek nedavno je izvrsio prvu borbenu misiju u Avganistanu .
Jos to nije dovrsen avion i ko zna sta sve ne smes sa njim da radis.

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga
2 godine prije
Reply to  Riddick

Riddick
Za mene je jos veca fora da S300 jos nigdje nije upotrebljen u ratu a da se toliko plase ??

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Baba Vanga

Znaju oni sta je stiglo pa su nervozni…
Pa na vojnim vezbama se takodje vrse testovi nalik na borbene uslove , pouzdan je to sistem.
Bila je jedna vojna vezba nato 2005 gde su testirali slovacki S300 .

zlajkovski
Gost
zlajkovski
2 godine prije
Reply to  Riddick

Bila je vježba i u Grčkoj s Izraelskim i Amaričkim zrakplovima,takođe uvježbavanje borbe protiv s-300 sistema,jer Grci imaju bolju verziju sistema

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije
Reply to  Baba Vanga

TO JE DEFANZIVO ORUZJE.NI JEDNA ZEMLJA KOJA GA POSJEDUJE NIJE NAPADNUTA…KINA,GRCKA,BJELORUSIJA……….IT.ZBOG TOGA NIJE BILO PRILIKE DA DEJSTVUJE U RATNIM OKOLNOSTIMA.I SAMO SA NAPOMENEM DAVNO BI AMERI SRAVNILI KOREJSKE NUK.
POLIGONE DA NIJE OVIH ZVIJERI!!!

Zaltran
Gost
Zaltran
2 godine prije
Reply to  Fatih

Kojih zveri!?

Zlatan
Gost
Zlatan
2 godine prije
Reply to  Riddick

F-35 ima rješenje za S-300 i S-400, ali radi sigurnosti, mora ih u zreku biti barem tri.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Ako su rusi odlučili da zatvore nebo (a prema najavama poslat će svašta nešto dolje da onemoguće uništavanje S-300) onda je jaaako teško odabranima uraditi dolje nešto. Ako odabrani unište S-300 to će vam biti dokaz za koga radi nosferatu i čiji je igrač. Isto dođe i sa onim oborenim Iljušinom i mrtvim rusima, podsmjehuju se gojama odabrani.

kašljanikof
Gost
kašljanikof
2 godine prije

Dobro, recimo da krenu sa f35 rezonirajući kako s300 nije problem.

Nije li logično da prisutni s 400 i ruski avioni urade nešto po tom pitanju također?

Edo
Gost
Edo
2 godine prije

Ne znam šta će Izrael uraditi ali debelo razmišljaju kako nastaviti ustaljenu praksu divljanja po Siriji. Uništiti S-300 ili ga zaobići je samo dio scenarija koji se razrađuju u štabovima. Ne sumnjam da su u sprezi sa SAD, da skupa planiraju i dijele resurse. Vjerujem da imaju (tajnu) tehnologiju s kojom će i uspijeti nešto napraviti ali to će samo pojačati rusku aktivnost, razotkriti tajne tehnologije, te omogućiti Rusiji da razvija kontramjere.
Mic po mic, idemo u sve veće konflikte i samo je pitanje vremena kada će se odlučivati o ratu. Kao u igri kukavice, očekuje se da suparnik u jednom trenutku odustane, ali šta ako se to ne desi?

MilanCZ
Gost
MilanCZ
2 godine prije
Reply to  Edo

Rusija u neki veliki konflikt sa Izraelom nesmije i sigurno uci nece,radi svojih osobnih problema unutar Rusije i geopolticikih interesa.Na tom prostoru glavnog igraca trebao je preuzeti Iran,ali Iran nije sposobna da tu ulogu relaizira i sad aje tu Rusija koja je glavni igrac na tom prostoru.Nikto nepise o Iranu,nego smao o Izraelu da zeli sukob sa Rusijom.Nemojte biti naivni da Iran neradi iza leđa Rusiji,neprovocira Izrael prkeo hejzbolaha da dođe do sukoba Izraela i Rusije.Tu prijateljstva nema,to je stvar samo interesa i nista drugo.Ulaskom Rusije u Siriju,isprobala je razna svoja naoruzanja kako bi mogla testirati radi svoje obrane u slucaju napada na Rusiju.Rusija nemaofenzivnu taktiku kao ameri,ruska strategija vojna bazira s ena obrani.Kad bi netko ameriku napao,mislim osobno da bi se americka vosjka raspala kao papir,jer njihova strategija je ofenziva,uz podrsku jake avijacije,brodova itd.Uz sve to ovim ratovanjem u Siriji,Rusi su prodali za milijarde dolara svojeg naoruzanja,rat je jedan veliki biznis.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  MilanCZ

Koja si ti hazbara udbašu.

Arvid
Gost
Arvid
2 godine prije
Reply to  bbbb

On je pripadnik “Odabranog naroda” i ja ga razumijem. Na VL on je alfaman i ja ga pratim godinama!

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Arvid

Taj alfaman je tamo pisao i prije 15 godina.

Janoš
Gost
Janoš
2 godine prije

Mislim da će Izraelci bez problema žrtvovati par aviona samo da izazovu ispaljivanje S-300 i pokušaju snimiti komunikacijske kodove. Amerika će im nadoknaditi gubitak opreme samo da dobiju više informacija.

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije
Reply to  Janoš

NIKAD.NE MOGU RAZUMIJETI ALGORITME I LOGIGU RADARA NA S-300……………………………………..

Ante
Gost
Ante
2 godine prije

Koliko je meni poznato izrael je već koristio F-35 za napade u Siriji kada je F-35 tek došao u Izrael. Avion je oštećen od strane sirijaca kada je napadao Siriju i od tog trenutka Izrael više ne koristi F-35. Izraelci su odmah požurili reći da je F-35 oštećen za vrijeme treninga a ne u borbi. Onda sam znao čitati po stranim forumima da izrael svaki puta kada ima oštećen avion u borbi daje u javnost izjave da su oštetili avion za vrijeme treninga.

Tvingo
Gost
Tvingo
2 godine prije
Reply to  Ante

Kljucnula ga je roda hehe !!

Il-2
Gost
Il-2
2 godine prije

Citat:
Prema ruskom stručnjaku, ako se stealth zrakoplov F-35 uspije probiti u prostor koji je pokriven sustavom S-300, ruska će vojska dobiti važne informacije o ovom zrakoplovu američke proizvodnje.
Pitanje:
Kako ako je nevidljiv?

Edo
Gost
Edo
2 godine prije
Reply to  Il-2

Na tvoje pitanje je Konašenkov dao odgovor. “Ne zavaravajte se, ne postoje nevidljivi avioni!”

DCE
Gost
DCE
2 godine prije

Three years of direct support, decades of alliance.

During 1967 war, and after the Moroccan king leaked the war plans to the Zionists which resulted in an preemptive strike against the Arab armies, and as a result, Zionist military advanced in Syrian and Egyptian territories; the Soviet Union threatened to deploy troops in Haifa if the Zionist did not stop their advancement.

In 1973, Soviet jammers prevented the enemy from shooting down a single Syrian jet during the first Syrian strikes; not mentioning the Soviet military assistance on all aspects.

in 1983 Lebanon war, Soviet submarines where ready to interfere if the US up-leveled its attack on Syrian troops; and what was known then as the “Soviet Tourists” were Soviet service members who arrived in Syria, and the decision was made even if it resulted in a nuclear war.

In the 1990s; the Western nations and even some Arab nations came to Damascus in an attempt to strip Moscow from its last remaining ally in the Middle East; came with promises and escalated to threats all of which were turned down.

Today, keeping in mind all that mentioned above; the relations between Damascus and Moscow are stronger than they ever were; and are only growing further strong.

Syrian Arab Army

nestrpljivi
Gost
nestrpljivi
2 godine prije

svi ti igrači se igraju i prepiru ratnim igračkama-idu mi na živce…i nikad nitko ne kaže direkt i jasno-borba za resurse i tržište…
nek se više potuku ili nek stave igračke po strani, sjednu za stol i dogovore podjelu kolača jebote!!!!

zlajkovski
Gost
zlajkovski
2 godine prije

Izraelci su skupa sa SAD-om imali prije 4 do 5 godina vježbe borbe protiv sistema s-300 u Grčkoj(koja posjeduje jedan od najnaprednijih sustava s-300 izvan Rusije),i imali su u tim vježbama visok stupanj prodora i uništenja sistema( nešto iznad 70 %).I to baš s avionima 4-te generacije F-16 i F-15.Tako da za one koji nisu baš u toku Izrael je već uvježban za uništelje ovih sistema. netraba se previše uzbuđivati zbog slanja ovog sustava u Siriju.Rata između Rusije i Izraela neće biti 100%,ma kako vi iz Srbije navijali za sukob zapada i Rusije,jer vrlo jednostavno,čovječanstvo kao takvo bi prestalo postojati. Naime došlo bi do nuklearnog rata.Da ima pameti u Srpskih političara ekspresno bi se učlanili u NATO,jer jedino tako se mogu osvečivati i napasti Hrvatsku(mada bi opet popušili rat,zbog svoje nesposobnosti)jer ostatak članica NATO saveza se neće mješati u sukobe (ako do njih dođe)dvije članice NATO-a.Vrlo jednostavno za objasniti i shvatiti, tko hoće shvatit naravno.

Zagor
Gost
Zagor
2 godine prije
Reply to  zlajkovski

Ti si telac. Zašto bi se Srbi trebali osvećivati???

zlajkovski
Gost
zlajkovski
2 godine prije
Reply to  Zagor

Zagor, Hvaaala,pa možda zato što su izgubili rat,možda

Baba
Gost
Baba
2 godine prije
Reply to  zlajkovski

Upravo zbog takvih kao što si ti zlajkovski i imamo to što imamo na Balkanu.

zlajkovski
Gost
zlajkovski
2 godine prije
Reply to  Baba

Baba,Zašto zbog takvih kao ja?Pa zbog takvih kao ja i niste izbjeglice i imigranti širom Europe,nego imate svoje države,kakve jesu da jesu.Hebi ga ne postoje na ovom svijetu idealne države.A to kaj ste htijeli tuđe,pa dobili po piksi,sami ste si krivi,to je drugi par cipela.Niti su takvi kao ja započeli ratove,već ih samo dovršili, oslobodili veliki dio država.Ja sam osobno iz srednje škole u rat išao i ponosni sam branitelj,bez i jedne najmanje mrlje u karijeri.To kaj ste vi podupirali razne Miloševiće,Vučiće,Martiće,Šešelje i ostale ljudske zvijeri,pa onda izgubili sve započete ratove pa sad ližete svoje rane,to vam bogami nisam ja i takvi kao ja ni najmanje nismo krivi.Krivce za ovakvo glupo stanje morate tražiti isključivo među sobom.Među ostallim ni ovaj portal gdje možemo slobodno razmjenjivati mišljenja nebi postojao da nije bilo ovakvih kao ja.Lijepi pozdrav Baba i uživaj u ovom lijepom danu i demokraciji koju smo donijeli ja i slični meni,a vi koji ste trebali sve dovesti u savršeni red države na ovo području, savršeno ste sve usrali,pa nam prijeti još jedan rat(nedao Bog).

Baba
Gost
Baba
2 godine prije
Reply to  zlajkovski

Zlajkovski koji si ti neću reći šta, inače mi neće proći komentar, malo teža riječ je u pitanju.
Ja sam rodom Slavonac, točnije Osiječanin i nisam bio u ratu aktivno pošto mi je 91. bilo 14 godina…kakvi crni Miloševići, Šešelji i slična bagra? O čemu ti lupaš?

zlajkovski
Gost
zlajkovski
2 godine prije
Reply to  Baba

Baba,ti si gl.p ko moj spolni organ,majke mi.Pa tko je huškao na ratove u bivšoj državi,da nije moj tata možda.Baš si krele,al totalni.I nitko nije rekao da si morao biti uratu,čak da si i mogao.Stvar je da si spomenuo mene i slične kao ja.Pa kakvi smo to mi pobogu,niti koga mrzim niti sam nečiji fan.Koji smo to MI?A koji ste to vi?definiraj sebe i svoja uvjerenja ili čkomi,dosadan si.

Baba
Gost
Baba
2 godine prije
Reply to  zlajkovski

Zlajko papagajko, nemam ti ja ni volje ni vremena za besmislene rasprave tipa kao ove sa tobom…tebi šta god da čovjek kaže očito je gubljenje vremena, misliš da si nešto puno pametan ali po meni si jaaaaako ograničeni tupson, što nas vraća na moju prvu izjavu o tvojoj personi.
Toliko od mene za kraj, uživaj.

King Tom the Croat
Gost
King Tom the Croat
2 godine prije
Reply to  zlajkovski

Zlajkovski pajdo pa Baba je klinac šta se svađaš sa djecom? More bit da je maki Slobo??
https://m.youtube.com/watch?v=2t-9uGy8N9c

zgvaca
Gost
zgvaca
2 godine prije
Reply to  zlajkovski

Srbi izgubili rat? Ja mislio da smo svi mi izgubili rat. Bosanci uzivaju u svojoj pobjedi. Rvati sve karte bacili na turizam. Kad in 3 Islamista bace bombe na plazu propast ce rvatska ko sovjetski savez. Da pobjednik Sranjo krivoustati citavu Posavinu za malo ercegovackog kamena. Kosovo postala Kolonija. Makedonija i Crna Gora ce nestati kad se Albanci udruze. Nes ti pobjednika.

zlajkovski
Gost
zlajkovski
2 godine prije
Reply to  zgvaca

zgvaca,moram priznati da si umnogočemu u pravu,al Srbi su najveći gubitnici realno gledajući,vojno su izgubili sve ratove od Slovenije,preko Hrvatske,BiH,Kosova,a sveukupno gledajući u banani smo svi, tu si u pravu 100%

Eustahije
Gost
Eustahije
2 godine prije
Reply to  zlajkovski

Grčka ima sisteme iz 2009-te godine,kako da ne “najnapredniji”

zlajkovski
Gost
zlajkovski
2 godine prije
Reply to  Eustahije

da,samo i ovi sustavi koji dolaze u Siriju nisu baš najnoviji,pošto se s-300 već nekoliko godina ne proizvodi.Naime sustav koji dolazi u Siriju je isti onaj koji smo i mi u Hrvatskoj imali(mislim na model).Gdje je završio na kraju vrag će ga znati.Navodno da mu je falio ciljnički radar.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  zlajkovski

@zlajkovski
Ovdje ste malo u krivu. Grčka ima stari model. Preuzeli su ga od Kipra. Nalazi se u bazi Akrotiri na jugu Krete.Upotrijebljen je 2015. g. na vježbi. Inače su Grci 2016. g. tražili od Rusa produženje tehničke podrške i kupovinu novih raketa, kao zamjenu za oštećene. NATO je također vježbao 2005. g. u Francuskoj i Njemačkoj na slovačkom S-300 PMU, koji je ova naslijedila od Čehoslovačke.
Po dostupnim informacijama u Siriju dolazi dosta moćniji S-300 PMU2. Dva pukovska kompleta i biti će raspoređeni na nekoliko mjesta. Prvi komplet dolazi iz ruskih rezervi iz Murmanska. I ovdje se gubi iz vida sposobnost koju Rusi posjeduju. Da brzo transportiraju znatne snage i sredstva na velike daljine. Tu sposobnost imaju samo najveće vojske.
Malo se govori o tome što još od tehnike dolazi za zaštitu tolikih baterija S-300. Špekulira se sa Pancirom, Torom, Bukom, ali ne i u kolikim količinama. Inače Sirija ima korpus PZO sa oko 20.000 pripadnika, tako da uz poznatu arapsku ležernost, ipak se radi o respektabilnoj snazi. Druga stvar je što su na drugoj strani velemajstori Izraelci. Sa nekim slabijim od Izraelaca, Sirijci bi se sasvim solidno nosili.
S-400 je u početku bio označavan kao S-300 PMU3.
Zanimljiva je i verzija na gusjenicama, S-300 VM (Antej 2500). Rusi su ga nudili Iranu, a ovi su se odlučili za S-300 PMU1.
Uglavnom S-300 je odličan sistem, uvezan u sustav PZO je čvrsta karika. Samo, svako oružje je dobro onoliko koliko je dobar onaj koji s njim rukuje.

zlajkovski
Gost
zlajkovski
2 godine prije

onaj najgl…….veći Dalton,ako je tako kao što si naveo,onda priznajem pogrešku.Ja sam bio uvjeren da Grci imaju s-300 PMU2.Priznajem,pogriješio sam.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  zlajkovski

@zlajkovski
Nema tu greške. Rusi su i sami napravili zbrku sa tim silnim varijantama. Tko će to sve pratiti. U pravu si, Grci ga imaju i Izraelcu su vježbali.

Zagor
Gost
Zagor
2 godine prije

FYI,
prva baterija S300 je aktivna od danas. Tako barem pišu.

Komunista
Gost
Komunista
2 godine prije

Naravno da se može uništiti S-300, to niko ne spori. Samo je pitanje cijene toga uništenja.
Mislim da bi mnogo izraelskih aviona palo u tom scenariju, što nevidljivih što vidljivih.
Ako nisu normalni, uradiće to.
Međutim, doći će novi S-300 ili S-400.
Rusija gradi moćan sistem odbrane, integrisanu PVO sa automatskom hijerarhijom. To su oni razvijali decenijama.
Što se tiče F-35, uz dužno poštovanje ali ono meni liči na kravu s malim krilima.

burt
Gost
burt
2 godine prije

pitanje je koliko će baterija biti instalirano, ako je to 6-8 baterija to je značajan broj, sigurno u instaliranju baterija i posadama S-300 partipiciraju ruski i iranski specijalisti ali oni djeluju u okviru SAA tako da su legitimna meta, Rusija je dala sisteme da Sirija kao država uspostavi zonu zabrane leta makar za dio terirorija ali nikad ni jedna država nije uspostavila zonu zabrane leta SAD-u i NATO-u koji su imali vojnike u toj državi

Duki
Gost
Duki
2 godine prije

Ako je i stigao S300 onda rusi sigurno nisu dostavili staro željezo .to su najnovije verzije .
Zašto-pa jednostavno zbog prestiža !
Ko poleti prema njima-pada(vidljiv ili neveidljiv) a Ameri ne mogu samo sjediti !
Ako žele prodati f35 onda ga ipak moraju vatreno krstit,jer 3000 kom.(plan) je visoka brojka !!??
Bit’će veselja !!

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije

S-200 je puno moderniji sistem pa im je srušio F-16 😉
Činjenica je da izraelsko zrakoplovstvo napada iz tuđeg zračnog prostora, krije se iza komercijalnih i američkih prijavljenih ruta i na taj način su uspješni a ne zato što mogu nadigrati PZO Sirije. Rusija je već prije uvezala sustav i dovoljno su opasni za izraelske zrakoplove. Moguće da uspiju uništiti S-300 ali sumnjam da mogu sa prihvatljivim gubicima i cijenom takve operacije. Ako pokušaju, uspijeli ili ne, Rusija će dići ulog i ta igranka sigurno neće dobro završiti za Izrael.

Što se grčkog S-300 tiče, pomno je pručavan od NATO. Kladim se da se pijani Rusi nisu ni sjetili da ga malo nadograde i moderniziraju 😉

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije

Zar je vec proslo dvije sedmice? Citam Rusija Siriji vec izporucila s-300!?

zgvaca
Gost
zgvaca
2 godine prije

Sad ce Izraelci namistit Sirijcima jedan putnicki avion i kad ga Sirijci zveknu idu veliki napadi USa/F i GB

Hašo
Gost
Hašo
2 godine prije

He he S 300-400-500 ,tko zna šta će pijani slaveni isporučiti.

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije

SISTEM JE U OPERATIVNOJ UPOTREBI OD 1979.GODINE I OD TADA JE NOCNA MORA ZAPADA. NERJESIVA ENIGMA. ENIGMA ZBOG KOJE AMERI UVODE SANKCIJE SVIMA KO IMA NAMJERU KUPITI OD RUSA.AKO CIONISTI PANICE ZBOG S-300, PITAM SE STA BI SE SNJIMA DESILO DA JE VLADO POSLAO S-400 ILI S-500.SAM SISTEM PO SVOJOJ SUSTINSKOJ NAMJENI JE DEFANZIVNO ORUZJE.I NA KRAJU ZA “ONE” DA IH INFORMISEM KONCERN ALMAZ-ANTEJ RAZVIJA S-600…..DAKLE ENIGMA CE TRAJATI VJECNO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
.

Pero perić
Gost
Pero perić
2 godine prije

Zašto bi Izraelci uopće uništavali protuzračni sistem S300 kada se on nalazi na teritoriju Sirije i brat i Sirijski zračni prostor.Tko uopće njima daje za pravo da ulaze u druge zemlje i bombarduju njihove vojne ciljeve.Ima više od 50 godina da se oni nečega boje,a oni su ti koji tlače i uništavaju druge.Isto kao i Amerikanci!!!

erektvs maximvs
Gost
erektvs maximvs
2 godine prije

več vidim s300 gori parkiran a sirijci piju čaj dok se moša veselo voza u hrvatskom f 16

October
Gost
October
2 godine prije

Nikako jednostavno s-300 sustave stite iz ruskih baza s-400

Haganah
Gost
Haganah
2 godine prije

Ha ha bas se najace zrakoplovstvo I specijalne jedinice I obavjestajna sluzba boje ruskih pracki kojim Jos upravljaju zmazanci…rjesavali su hrabri zidofski piloti puno kompliciranije zadatke u proslosti

Zlatan
Gost
Zlatan
2 godine prije

S-300 se danas učinkovito onesposobljava. Kako…., e to će vidjet oni koji u to ne vjeruju ako do toga dođe. Izrael sigurno neće dozvolit da se S-300 postavi i onda iz negovog područja pokrivanja raketira po njima. Posve isto prolazi i S-400.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Zlatan

Hazbara draj, anjc ist kolera a cvaj milanće.

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije
Reply to  Zlatan

POSTAVLJS SE.IMAS LI KAKAV PROBLEM?

Marin
Gost
Marin
2 godine prije

Nitko ne diskutira biblijsku pozadinu, Amerika(biblijski babilon)otpala je od Boga, oslabljena prirodnim katastrofama, biti će napadnuta od Rusije, također i Izrael od okolnih naroda(rat Goga i Magoga), nastavak vam piše u Knjizi Otkrivenje,mi se već nalazimo u posljednjim vremenima,danas je dan Spasenja, tko zazove ime Gospodina Isusa bit će spašen,u ovo možete biti sigurni, niti jedno slovo iz Njegove Riječi neće ostati neispunjeno, Slava Bogu Ocu, Sinu i Duhu Svetom.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik