Izrael u nedoumici – Kako uništiti sirijske S-300 ili bolje ne činiti ništa?

IAF F-35I F-16I
91 komentar

Nakon objave ruskog ministarstva obrane i vanjskih poslova da će Siriji isporučiti sustave S-300, Izraelci sada pokušavaju riješiti problem koje borbene zrakoplove sustav ne može otkriti i kako uništiti S-300 sirijske protuzračne obrane.

Prema ruskom stručnjaku, ako se stealth zrakoplov F-35 uspije probiti u prostor koji je pokriven sustavom S-300, ruska će vojska dobiti važne informacije o ovom zrakoplovu američke proizvodnje.

Ove informacije će omogućiti ruskim  vojnim stručnjacima da poboljšaju rad svojih radarskih sustava.

“No, hoće li Pentagon Izraelu dati zeleno svjetlo za takav rizik? To je glavno pitanje”, rekao je stručnjak.

Iz ovog osjetljivog razloga bi izraelsko zrakoplovstvo za potencijalnu  misiju uništenja sustava S-300 moglo koristiti zrakoplove F-15 i F-16.

Dave Majumdar, izraelski vojni stručnjak koji piše za američki časopis The National Interest, kaže kako četvrta generacija borbenih zrakoplova nebi  uspjela probiti sustav S-300, ali borbeni zrakoplov F-35 bi.

“Izraelski piloti se definitivno mogu nositi s jednom baterijom S-300, ali s mrežom ovih sustava nikada”, rekao je Dave i dodao kako bi pilotu u  tom slučaj morali tražiti “slijepe točke”.

30N6E2 radar S-300PM2
FOTO: ilustracija, nišanski radar 30N6E2 sistema S-300PM2

Dave Majumdar je naglasio kako učinkovitost sustava S-300 jako ovisi o lokacijama na kojima su raspoređeni, kao i operativnoj jedinici koja njima rukuje.

“Pokazalo se da izraelski piloti imaju tajne zračne linije koje slijede. Na primjer, kada su bombardirali Hamu i Aleppo, izgledalo je da dolaze niotkuda”, rekao je izraelski vojni stručnjak.

To je moguće samo ako su izraelski inženjeri sposobni kopirati kodove odgovora, a zatim, u određenim slučajevima, da bez prethodnog upozorenja prate američke borbene zrakoplove koji lete duž jordanske i iračke granice”, zaključio je Dave Majumdar.

U posljednje vrijeme se vode brojne rasprave o mogućnosti izraelskog zrakoplovstva da uništi napredne sustave S-300, koje je Rusija vjerojatno već isporučila Siriji i u tijeku je njihova integracija s ostalim sustavima sirijske i ruske protuzračne obrane.

Vojni stručnjaci navode nekoliko primjera kada su Izraelci uspjeli neutralizirati neprijateljsku protuzračnu obranu, kao na primjer 1969. kada su izraelski padobranci preuzeli sovjetski P-12 radarski sustav namijenjen egipatskoj vojsci i preselili ga u Izrael.

P-12 radar
FOTO: ilustracija, zarobljen radar P-12 u izraelskom muzeju

Potom su proveli teške raketne napade, slične udarima na položaje sirijske vojske tijekom rata u Libanonu 1982.

Izrael je 2007. potpuno onesposobio sirijske radare u širem području Deir Ez-Zora i zrakoplovima F-16 uništio nuklearno postrojenje u kojem su Iranci i stručnjaci iz Sjeverne Koreje radili na proizvodnji nuklearnog oružja. Ali, sve ovo su bili stari sustavi koji se ne mogu usporediti s moderniziranom izvoznom verzijom koju je Rusija odlučila poslati Siriji.

“Mislim da je opravdano isključiti operacije na terenu i sabotaže. Ako se ikad dogodi, uništavanje projektila S-300 se može provesti samo dalekometnim i preciznim oružjima ili teškim zračnim napadima pomoću preciznih oružja“, izjavio je ruski neovisni vojni stručnjak Anton Lavrov.

Izraelci imaju dovoljno snaga za provedbu napada, ali nikada ne mogu nadvladati sustave S-300 elektroničkim ratovanjem bez pomoći Amerikanaca.

“Međutim, to bi značio širok raspon operacija s punim angažmanom Sjedinjenih Država”, dodao je Anton Lavrov.

U istom kontekstu, jedan izraelski vojni stručnjak je izjavio kako Izrael S-300 neće napadati zbog političkih, a ne tehničkih razloga.

“Tehnički, sve je moguće. Ali to nije ključno. Glavno pitanje je može li opskrba Sirije sustavima S-300 dovesti Rusiju i Izrael na rub izravnog vojnog sukoba”, rekao je izraelski vojni stručnjak za ruski Pogled.

“U Izraelu u potpunosti razumiju da će S-300 zatvoriti zračni prostor za Izrael”, rekao je Uzi Rubin, utemeljitelj izraelske agencije za razvoj sustava raketne obrane i jedan od ključnih ljudi u proizvodnji proturaketnog sustava HETZ.

No, kao što smo ranije rekli, najveći problem za izraelsku vojsku su EW sustavi koji pokrivaju istočni Mediteran, Bliski istok i mogu pratiti kretanja NATO naga u Europi.

Ruski obrambeni sustavi u Siriji pokrivaju Bliski istok, istočni Mediteran i dio Europe

 

NetanyahuS-300
Pretplatiti se
Obavijesti o
91 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MilanCZ
5 godine prije

“Tehnički, sve je moguće. Ali to nije ključno. Glavno pitanje je može li opskrba Sirije sustavima S-300 dovesti Rusiju i Izrael na rub izravnog vojnog sukoba”-nikakvog sukoba između Izraela i Rusije neće biti iako mnogi to zele.To rušenje ruskog aviona imalo je za cilj da Rusija napadne Izrael da rijesi stvar gdje bi Iran dosao na gotovu stvar i preuzeo glavnu ulogu globalnog igrača na Bliskom Istoku i šire.Napadom na Izrael u Rusiji bi se 100% desio unutrasnji nemir,građanski rat kojeg itekako zeli americka drzavna elita i razni cionisti koji zele unistiti Rusiju i sam Izrael.Oko tog sukoba,napada nema nista,ciste dezinformacije raznih analiticara i stranih novinara.

eu kolonija
5 godine prije

opet vojni stručnjaci pišu o izraelskom napadu. što ako rakete dolete do izraelskih zračnih luka I onesposobe ratno zrakoplovstvo izraela na duži period. čuj im priče oni kao napadaju a ovi sjede k’o ikebane I odvraćaju njih u napadu. šuplje priče

njonjo
5 godine prije

Milan CZ, djelomično si u pravu kad kažeš da do izravnog sukoba između Rusa i Izraelaca neće doći sad i vjerovatno nikad. Vrag koji kuha kašu nalazi se preko Atlantika, a tamo ipak uzde drži židovski lobi (financijski, a to je moć) Znači, ipak će Izrael biti taj koji će kratkoročno odlučivati želi li testirati borbene sposobnosti S 300 i EW.

Ivo
5 godine prije

Koristiti F-35 da idu napadati S-300 neće sigurno, rušenje jednog bi bilo PR tragedija nevjerovatnih razmjera za pentagon i lokid-martin, sa momentalnim otkazivanjem narudžbi s više strana. To je definitivno out. Ako se i odluče na takav suludi potez, koristiti će F-15/16, te samo u slučaju uspjeha kasnije tvrditi da su pritom koristili F-35. Da li će zaista i napadati ove sustave – sumnjam, na njima će hiljadu posto biti ruski operateri, i to je javna tajna. Na što bi onda ruski odgovor mogao biti i u vidu par Iskandera koji bi odsjeli po zio-aerodromima u okupiranoj Palestini. U konačnici, sve će ovisiti po tome da li su manijaci iz tel-aviva spremni ići do kraja sa svojim bolesnim planovima o velikom izrahellu, ili ih ultimativna mogućnost suočavanja s Bulavama koje odsjedaju po njihovoj enklavi ipak drži razumnima. Napadi na S-300 sa ruskim operaterima bi definitivno bili pravilan iskorak u tom… Čitaj više »

njonjo
5 godine prije

Milan CZ, kakaš li ga, kakaš. Rusija, kakva je da je, nikad nebi ušla u dogovorenu igru s Izralelcima u kojoj igri bi žrtvovala 15 vrhunskih stručnjaka obavještajnog sektora, pilota i skupucjenog aviona i opreme koju je nosio.

Riddick
5 godine prije

Kako uništiti sirijske S-300 ili bolje ne činiti ništa , kakva glupa nedoumica pa F-35 ce sve da sredi to je jedini operativni avion 5 generacije , sad ce on to da pocisti , on je vec rasprodat u 350 primeraka na kontu price da je bolji od Ruskih lovaca i da je “nevidljiv” ????.
Zeznuto , imas F-35 a ne smes da poletis na neprijatelja ??

bbbb
5 godine prije

Ako su rusi odlučili da zatvore nebo (a prema najavama poslat će svašta nešto dolje da onemoguće uništavanje S-300) onda je jaaako teško odabranima uraditi dolje nešto. Ako odabrani unište S-300 to će vam biti dokaz za koga radi nosferatu i čiji je igrač. Isto dođe i sa onim oborenim Iljušinom i mrtvim rusima, podsmjehuju se gojama odabrani.

kašljanikof
5 godine prije

Dobro, recimo da krenu sa f35 rezonirajući kako s300 nije problem.

Nije li logično da prisutni s 400 i ruski avioni urade nešto po tom pitanju također?

Edo
5 godine prije

Ne znam šta će Izrael uraditi ali debelo razmišljaju kako nastaviti ustaljenu praksu divljanja po Siriji. Uništiti S-300 ili ga zaobići je samo dio scenarija koji se razrađuju u štabovima. Ne sumnjam da su u sprezi sa SAD, da skupa planiraju i dijele resurse. Vjerujem da imaju (tajnu) tehnologiju s kojom će i uspijeti nešto napraviti ali to će samo pojačati rusku aktivnost, razotkriti tajne tehnologije, te omogućiti Rusiji da razvija kontramjere.
Mic po mic, idemo u sve veće konflikte i samo je pitanje vremena kada će se odlučivati o ratu. Kao u igri kukavice, očekuje se da suparnik u jednom trenutku odustane, ali šta ako se to ne desi?

Janoš
5 godine prije

Mislim da će Izraelci bez problema žrtvovati par aviona samo da izazovu ispaljivanje S-300 i pokušaju snimiti komunikacijske kodove. Amerika će im nadoknaditi gubitak opreme samo da dobiju više informacija.

Ante
5 godine prije

Koliko je meni poznato izrael je već koristio F-35 za napade u Siriji kada je F-35 tek došao u Izrael. Avion je oštećen od strane sirijaca kada je napadao Siriju i od tog trenutka Izrael više ne koristi F-35. Izraelci su odmah požurili reći da je F-35 oštećen za vrijeme treninga a ne u borbi. Onda sam znao čitati po stranim forumima da izrael svaki puta kada ima oštećen avion u borbi daje u javnost izjave da su oštetili avion za vrijeme treninga.

Il-2
5 godine prije

Citat:
Prema ruskom stručnjaku, ako se stealth zrakoplov F-35 uspije probiti u prostor koji je pokriven sustavom S-300, ruska će vojska dobiti važne informacije o ovom zrakoplovu američke proizvodnje.
Pitanje:
Kako ako je nevidljiv?

DCE
5 godine prije

Three years of direct support, decades of alliance. During 1967 war, and after the Moroccan king leaked the war plans to the Zionists which resulted in an preemptive strike against the Arab armies, and as a result, Zionist military advanced in Syrian and Egyptian territories; the Soviet Union threatened to deploy troops in Haifa if the Zionist did not stop their advancement. In 1973, Soviet jammers prevented the enemy from shooting down a single Syrian jet during the first Syrian strikes; not mentioning the Soviet military assistance on all aspects. in 1983 Lebanon war, Soviet submarines where ready to interfere if the US up-leveled its attack on Syrian troops; and what was known then as the “Soviet Tourists” were Soviet service members who arrived in Syria, and the decision was made even if it resulted in a nuclear war. In the 1990s; the Western nations and even some Arab nations… Čitaj više »

nestrpljivi
5 godine prije

svi ti igrači se igraju i prepiru ratnim igračkama-idu mi na živce…i nikad nitko ne kaže direkt i jasno-borba za resurse i tržište…
nek se više potuku ili nek stave igračke po strani, sjednu za stol i dogovore podjelu kolača jebote!!!!

zlajkovski
5 godine prije

Izraelci su skupa sa SAD-om imali prije 4 do 5 godina vježbe borbe protiv sistema s-300 u Grčkoj(koja posjeduje jedan od najnaprednijih sustava s-300 izvan Rusije),i imali su u tim vježbama visok stupanj prodora i uništenja sistema( nešto iznad 70 %).I to baš s avionima 4-te generacije F-16 i F-15.Tako da za one koji nisu baš u toku Izrael je već uvježban za uništelje ovih sistema. netraba se previše uzbuđivati zbog slanja ovog sustava u Siriju.Rata između Rusije i Izraela neće biti 100%,ma kako vi iz Srbije navijali za sukob zapada i Rusije,jer vrlo jednostavno,čovječanstvo kao takvo bi prestalo postojati. Naime došlo bi do nuklearnog rata.Da ima pameti u Srpskih političara ekspresno bi se učlanili u NATO,jer jedino tako se mogu osvečivati i napasti Hrvatsku(mada bi opet popušili rat,zbog svoje nesposobnosti)jer ostatak članica NATO saveza se neće mješati u sukobe (ako do njih dođe)dvije članice NATO-a.Vrlo jednostavno za objasniti i… Čitaj više »

Zagor
5 godine prije

FYI,
prva baterija S300 je aktivna od danas. Tako barem pišu.

Komunista
5 godine prije

Naravno da se može uništiti S-300, to niko ne spori. Samo je pitanje cijene toga uništenja.
Mislim da bi mnogo izraelskih aviona palo u tom scenariju, što nevidljivih što vidljivih.
Ako nisu normalni, uradiće to.
Međutim, doći će novi S-300 ili S-400.
Rusija gradi moćan sistem odbrane, integrisanu PVO sa automatskom hijerarhijom. To su oni razvijali decenijama.
Što se tiče F-35, uz dužno poštovanje ali ono meni liči na kravu s malim krilima.

burt
5 godine prije

pitanje je koliko će baterija biti instalirano, ako je to 6-8 baterija to je značajan broj, sigurno u instaliranju baterija i posadama S-300 partipiciraju ruski i iranski specijalisti ali oni djeluju u okviru SAA tako da su legitimna meta, Rusija je dala sisteme da Sirija kao država uspostavi zonu zabrane leta makar za dio terirorija ali nikad ni jedna država nije uspostavila zonu zabrane leta SAD-u i NATO-u koji su imali vojnike u toj državi

Duki
5 godine prije

Ako je i stigao S300 onda rusi sigurno nisu dostavili staro željezo .to su najnovije verzije .
Zašto-pa jednostavno zbog prestiža !
Ko poleti prema njima-pada(vidljiv ili neveidljiv) a Ameri ne mogu samo sjediti !
Ako žele prodati f35 onda ga ipak moraju vatreno krstit,jer 3000 kom.(plan) je visoka brojka !!??
Bit’će veselja !!

Tomica
5 godine prije

S-200 je puno moderniji sistem pa im je srušio F-16 😉
Činjenica je da izraelsko zrakoplovstvo napada iz tuđeg zračnog prostora, krije se iza komercijalnih i američkih prijavljenih ruta i na taj način su uspješni a ne zato što mogu nadigrati PZO Sirije. Rusija je već prije uvezala sustav i dovoljno su opasni za izraelske zrakoplove. Moguće da uspiju uništiti S-300 ali sumnjam da mogu sa prihvatljivim gubicima i cijenom takve operacije. Ako pokušaju, uspijeli ili ne, Rusija će dići ulog i ta igranka sigurno neće dobro završiti za Izrael.

Što se grčkog S-300 tiče, pomno je pručavan od NATO. Kladim se da se pijani Rusi nisu ni sjetili da ga malo nadograde i moderniziraju 😉

Siniša
5 godine prije

Zar je vec proslo dvije sedmice? Citam Rusija Siriji vec izporucila s-300!?

zgvaca
5 godine prije

Sad ce Izraelci namistit Sirijcima jedan putnicki avion i kad ga Sirijci zveknu idu veliki napadi USa/F i GB

Hašo
5 godine prije

He he S 300-400-500 ,tko zna šta će pijani slaveni isporučiti.

Fatih
5 godine prije

SISTEM JE U OPERATIVNOJ UPOTREBI OD 1979.GODINE I OD TADA JE NOCNA MORA ZAPADA. NERJESIVA ENIGMA. ENIGMA ZBOG KOJE AMERI UVODE SANKCIJE SVIMA KO IMA NAMJERU KUPITI OD RUSA.AKO CIONISTI PANICE ZBOG S-300, PITAM SE STA BI SE SNJIMA DESILO DA JE VLADO POSLAO S-400 ILI S-500.SAM SISTEM PO SVOJOJ SUSTINSKOJ NAMJENI JE DEFANZIVNO ORUZJE.I NA KRAJU ZA “ONE” DA IH INFORMISEM KONCERN ALMAZ-ANTEJ RAZVIJA S-600…..DAKLE ENIGMA CE TRAJATI VJECNO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
.

Pero perić
5 godine prije

Zašto bi Izraelci uopće uništavali protuzračni sistem S300 kada se on nalazi na teritoriju Sirije i brat i Sirijski zračni prostor.Tko uopće njima daje za pravo da ulaze u druge zemlje i bombarduju njihove vojne ciljeve.Ima više od 50 godina da se oni nečega boje,a oni su ti koji tlače i uništavaju druge.Isto kao i Amerikanci!!!

erektvs maximvs
5 godine prije

več vidim s300 gori parkiran a sirijci piju čaj dok se moša veselo voza u hrvatskom f 16

October
5 godine prije

Nikako jednostavno s-300 sustave stite iz ruskih baza s-400

Haganah
5 godine prije

Ha ha bas se najace zrakoplovstvo I specijalne jedinice I obavjestajna sluzba boje ruskih pracki kojim Jos upravljaju zmazanci…rjesavali su hrabri zidofski piloti puno kompliciranije zadatke u proslosti

Zlatan
5 godine prije

S-300 se danas učinkovito onesposobljava. Kako…., e to će vidjet oni koji u to ne vjeruju ako do toga dođe. Izrael sigurno neće dozvolit da se S-300 postavi i onda iz negovog područja pokrivanja raketira po njima. Posve isto prolazi i S-400.

Marin
5 godine prije

Nitko ne diskutira biblijsku pozadinu, Amerika(biblijski babilon)otpala je od Boga, oslabljena prirodnim katastrofama, biti će napadnuta od Rusije, također i Izrael od okolnih naroda(rat Goga i Magoga), nastavak vam piše u Knjizi Otkrivenje,mi se već nalazimo u posljednjim vremenima,danas je dan Spasenja, tko zazove ime Gospodina Isusa bit će spašen,u ovo možete biti sigurni, niti jedno slovo iz Njegove Riječi neće ostati neispunjeno, Slava Bogu Ocu, Sinu i Duhu Svetom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI