Izraelski Druzi optužili Netanyahua da je uveo režim apartheida

Druzi Izrael
127 komentara

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je jučer, usred rasprave o nedavno usvojenom kontroverznom zakonu u Knessetu, napustio sastanak s čelnicima Druza, nakon što je jedan od njih optužio Izrael država u kojoj je uveden “režim apartheida”.

Izraelski list Haaretz javlja kako je tijekom sastanka lider Druza Amal Al-Assad snažno kritizirao nedavno usvojeni zakon kojim se Izrael proglasio “državom-nacijom židovskog naroda”, tvrdeći da je ovaj zakon Izrael pretvorio u “režim apartheida”.

Premijer Netanyahu, bijesan zbog izjava Amala Al-Assada, izjavio je kako neće prihvatiti “udarac na čast izraelskog premijera ili čast izraelske države”.

Tijekom sastanka je Netanyahu nastojao uvjeriti vođe izraelskih Druza da prihvate zakon, kojeg su promovirali zastupnici desničarskog Likuda kojeg vodi izraelski premijer.

Nakon incidenta, Amal Al-Assad je optužio izraelskog premijera i rekao “kako Netanyahu od samog početka nije ni planirao razgovarati, nego se samo došao slikati s vođama Druza, te da ga uopće nije briga za mišljenje izraelske manjine”.

“Netanyahu nije ni imao namjeru slušati nas, koji imamo suprotne stavove njegovima. Planirao je doći i slikati s dostojanstvenicima Druza, a zatim reći da kako je uspostavljen konsenzus”, kaže Amal Al-Assad, umirovljeni časnik izraelske vojske.

Nedavno usvojen kontroverzni zakon zadržava pravo samoopredjeljenja samo za Židove, koji su okupirali 75% palestinskih teritorija i degradirali arapski jezik na “jezik s posebnim karakteristikama”.

Čak i nekoliko ministara u kabinetu Netanyahua je kritiziralo sadržaj teksta zakona i predložili su izmjene u tom smislu. Jedan koji je Netanyahua optužio za “zakon koji legalizira apartheid” je i izraelski laburistički zastupnik Zouheir Bahloul, koji je podnio ostavku na sve dužnosti i vratio zastupnički mandat u Knessetu.

Prema promotorima ovog zakona, njegova svrha je zaštititi židovski identitet na okupiranim palestinskim teritorijima. Međutim, kritičari se boje da će to značiti diskriminaciju manjina u tim zemljama, posebno arapske zajednice koja čini 20 posto stanovništva.

Haaretz

Opširnije o odredbama nedavno usvojenog zakona:

Izraelski Knesset usvojio rasne zakone i pravo na teritorijalnu ekspanziju

DruziZouheir Bahloul
Pretplatiti se
Obavijesti o
127 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Outsider
5 godine prije

Nesto se gadno sprema, cim zidovi prodaju nekretnine u izraelu. Ovaj sa laznim imenom i prezimenom gubi podrsku.

Siniša
5 godine prije

Izgleda….Ruski “Tihi Don” valja brda!?

Marko S.
5 godine prije

Bilo kako, Izrael je jedina zemlja na bliskom istoku koji garantira vjerske i svake druge slobode, a to znaju Druži i sve manjine. Druzi su punopravni građani i služe i vojsku. Nazivati Izrael apathajd društvom jeste papagajsko ponavljanje palestinskog sustavnog blaćenja Izraela i Židovskog naroda. Židovi su u svojoj zemlji i Biblija je njihova gruntovnica. Svi oni koji tvrde da Izrael nije židovska zemlja – pljuju u lice cijelom kršćanskom svijetu a to se neće vise tako dugo trpjeti!

davor
5 godine prije

Ne treba padati u zablude izraelskih pamfleta, postoje brojni židovi diljem svijeta koji ne odgovaraju kao podanici Netanyahuu, koje IDF nema vlast novačiti, i koji ne podržavaju otimačinu palestinske zemlje. Nitko tim židovima nemože nametnuti Bibliju kao dokaz za državnost i teritorijalnost, niti Bibi niti papa sa jarmulkom, oni žive po cijelom svijetu, i kao državljani se izjašnjavaju u državi u kojojj žive.

Ivo
5 godine prije

janko/marko smanji te gluposti i ne zloupotrebljavaj Svetu knjigu za svoju jeftinu propagandu. Ovi ljudi ne kuže da si trol/provokator i upuštaju se s tobom u diskusiju, ne shvaćajući da si plaćen za to.

Tvoji gazde pokušavaju nasilno etnički očistiti cijelu jednu zemlju za svoju bolesnu viziju grande izrahell do Eufrata, uz porobljavanje lokalnih plemena. Normalno, to im neće poći za rukom i dobiti će po repu, kao što svakih nekoliko desetljeća dobiju po repu, kad se previše užive u svoju mesijansku fikciju, i kad pretjeraju sa lihvarenjem gojima, što im je inače zanat od rođenja.

Što se Svete knjige tiče, prepusti njezino tumačenje onima koji se time ozbiljno bave i koji to rade čista srca. Ne zloupotrebljavaj njezine dijelove za trolovanje, jer ćeš navući na sebe Njegov gnjev.

I ne brani etničko čišćenje i genocid, jer time podržavaš terorizam. Što je, ako slučajno ne znaš, kazneno djelo.

Zagor
5 godine prije

Hahaha, jbt. Ovo je nevjerojatno. Židovima koji nemaju veze sa onima otprije 2000 godina gruntovno pripada teritorija Palestine. Zapisano u Bibliji, još se vidi i biljeg od 20 kn.I ne samo to, nego i imaju pravo zatvarati palestince u koncentracijske logore.
O narodima koji su naseljavali to područje prije židova niti riječ. A u samoj knjizi piše da su ih morali baš jako tamaniti, jer ovi, ma vidi ti vraga, baš kao i palestinci, nisu htjeli predat teritorij dragovoljno.
E moj Markane ili Janko ili kako god, religijski fanatizam nikad nije dobar.

nije bitno tko
5 godine prije

Jevrejski fašizam gori je od hitlerovog.

nije bitno tko
5 godine prije

Kad Izrael postane za cioniste i njihove korporacije nepotreban alat, on če onog momenta prestati postojati.

nije bitno tko
5 godine prije

Gruntovno pravo po osnovi talmuda, biblije i ostalih luđačkih priča, je kretenizam in cinizam brez primjera.

nije bitno tko
5 godine prije

I Hitler je krojijo Evropu po gruntovnom pravu arijske rase, pa znamo kako je završilo.

Karantanac
5 godine prije

Kada će ove manjine u izraelu shvatiti da nema drugpg izlaza nego da se late oružja i prestanu da proklinju sudbinu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI