Druzi na okupiranom Golanu prkose Izraelu i organiziraju miting podrške sirijskoj vojsci

Druzi Golan
22 komentara

U subotu su se, otvoreno izazivajući izraelski režim, pod čijom okupacijom žive, Druzi koji žive na okupiranoj Golanskoj visoravni okupili u blizini barijere koja razdvaja sirijsku i izraelsku vojsku u području mjesta Majdal Sham i izrazili odanost sirijskoj vladi i predsjedniku Basharu Al-Assadu, kojeg slave pripisujući mu pobjedu nad teroristima u zemlji.

Masa je nosila svoja tradicionalna crna odijela i bijele turbane, mašući sirijskim zastavama i fotografijama Assada. Druzi su na mitingu uzvikivali slogane podrške vladi i predsjedniku putem megafona, dok su sirijski vojnici, stotine metara dalje, preko sigurnosne barijere na suprotnoj strani doline, vikali natrag i obećavali im svoju potporu.

Druzi su vjerska manjina Arapa koja prakticira ismailitski ogranak islama i imaju povijesno dobre odnose s vladom u Damasku.

Međutim, dio sirijskih Druza pao je pod izraelsku okupaciju u agresiji na Golansku visoravan 1967. Područje je Tel Aviv jednostrano anektirao 1981. godine, ali ovu odluku međunarodna zajednica nikada nije priznala. Aneksiju službeno nisu priznale čak ni SAD, iako podržavaju sve odluke izraelskog režima.

Danas više od 20 000 Druza i dalje živi na okupiranom području. Izrael im redovito nudi da prihvate njihovo državljanstvo, ali zajednica Druza ovu ponudu odbija.

Povod okupljanja zajednice Druza je bila proslava pobjede sirijske vojske u ratu protiv terorizma.

Emil Masoud (38), koji živi u selu Massade, izjavio je kako su se okupili kako bi “proslavili završnu fazu rata i proslavio s narodom u Siriji posljednju fazu pobjede”.

druz
FOTO: Druzi

Izrael je u sedmogodišnjem ratu u Siriji službeno “bio po strani i nije se uključivao u sukob”, iako je davao veliku logističku i svaku drugu vrstu podrške terorističkim skupinama na jugu Sirije, što se prikrivalo službenog “humanitarnom akcijom” imena “Dobar susjed” (Good Neighbor). Tijekom ove “humanitarne akcije” je Izrael davao podršku i medicinsku skrb ranjenim teroristima, a višegodišnja kampanja je službeno okončana nakon evakuacije oko 800 pripadnika “Bijelih kaciga” i članova njihovih obitelji iz južne Sirije u srpnju ove godine.

Demilitarizirana zona i područje okupiranog Golana je sada uglavnom mirno, iako su je ranije bilo zalutalih projektila u borbama vladinih snaga protiv terorista.

Druzi s Golanske visoravni su bili toliko ogorčeni zbog akcija spašavanja ranjenih terorista od strane izraelske vojske da su 2015. u dva navrata presreli ambulantna vozila i doslovno linčovali teroriste koje su vojnici izraelskog režima trebali prebaciti u poljsku bolnicu pod njihovom zaštitom.

Izraelski Druzi imaju utjecaj na vladu premijera Benjamina Netanyahua, ali čak i to nije moglo spriječiti izraelsku vladu i  vojsku da pomažu one koji su u Siriji, najvećim dijelom u pokrajini Suwieda provodili terorističke napade na Druze razdvojene ratom iz 1967. godine.

druzi
FOTO: Druzi

Izraelske Druzi su posljednji put posjetili Siriju 2007. i 2010. godine. U oba slučaja izraelske su vlasti podnijele optužnice protiv izaslanstva, a bivšeg zastupnika Knesseta, Saida Nafu, osudili su na kaznu zatvora od jedne godine za organiziranje putovanja.

Izraelski dužnosnici su tvrdili kako su pokušali blago postupiti, a Sud Nazareta je 2014. poništio dozvole za 16 šeika Druza koji su htjeli posjetiti plemenske vođe svoje subraće u Siriji, jer je to proglašeno “putovanjem u neprijateljsku državu”.

Izrael tvrdi kako je ranije bio spreman razmotriti povratak Golana Siriji u zamjenu za trajan mir, ali se vlada Netanyahua predomislila i priopćila “kako zbog iranske prisutnosti u Siriji treba zadržati stratešku visoravan”.

DruziGolanGolanska visoravan
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kažun
5 godine prije

R.I.P. za Brku!

jasmin
5 godine prije

Druzi,bravo za veliko srce!

davor
5 godine prije

Izrael je u savezničkom smislu obično smeće, u ratu je sa svima na svojim granicama, amerikancima redovito ruši zgrade, brodove, avione, organizira atentate, siše im ogroman dio proračuna, laže ih i kleveće zbog mirovnih planova, europu siše i huška na ratove sa Iranom, Rusijom, Irakom, Sirijom i sa samom sobom, židove diljem svijeta terorizira podvodeći ih u IDF, kleveće i ugnjetava europske države po principu žrtvenog supremacizma kroz Hokokaust, preskupa je to cijena za jedan takav sumanuti cionistički projekt, to je balon koji se jednom mora raspuknuti.

erektvs maximvs
5 godine prije

nisu erapi nego egipćani…isus je bio druz genetski

Pizistrat Nelson
5 godine prije

To su oni hašomani, zato su mi dobri… neki ih zovu assasini… mislim si, pa ko bi napušen ubijao… svašta…

Alen
5 godine prije

Od cega zive tamo..

fbslo
5 godine prije

Izrael tvrdi kako je ranije bio spreman razmotriti povratak Golana Siriji….

Ma nemoj, kako sam ja to promašio? Plivao, spavao, … ?

EU dismr
5 godine prije

Kad je Putin pročitao vijest, nasmiješio se, i rekao: “Druzi, druzja maja ..” 🙂 🙂

MilanCZ
5 godine prije

Novinari Logicno,sto nenapisete temu o izborima u BiH,JAKO ZANIMLJIVA TEMA.

Dopizdilomi
5 godine prije

Nitko nikada nije priznao ali i dalje nitko ništa ne poduzima. Toliko o UN i sličnim organizacijama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI