“Trump ne voli gubitnike“, a toj je ekipi dodao i Netanyahua

Benjamin Netanyahu - Donald Trump
3 komentara

Američka vlada osjeća se “frustrirano” i “razočarano” zbog izraelske politike općenito, osobito premijerom Benjaminom Netanyahuom, navode visoki dužnosnici Bijele kuće u razgovoru za izraelski list Ynet News.

“Amerikanci su frustrirani i razočarani izraelskom politikom i trenutnom političkom krizom, što je spriječilo Bijelu kuću da otkrije politički dio „sporazuma stoljeća”, rekli su iz Bijele kuće, pozivajući se na dugoročni mirovni plan za Bliski istok kojeg je dizajnirala Trumpova administracija.

Izvori su za izraelski list dodali da je predsjednik Donald Trump ranije priznao da je “vrlo razočaran” Netanyahuom i kako je o njemu govorio negativno.

Prema izvorima, Trump se odlučio distancirati od premijera Benjamina Netanyahua nakon što, usprkos pomoći koju je izraelski čelnik dobio od američkog predsjednika, nije uspio osigurati jasnu pobjedu na izborima 9. travnja i formirati vladu.

“Predsjednik Trump ne voli gubitnike”, za Ynet News je rekao izvor iz Bijele kuće.

Prije glasanja 9. travnja Netanyahu je pozvan u Bijelu kuću, gdje je Trump službeno priznao Golansku visoravan kao suvereni teritorij Izraela, a elitnu Iransku revolucionarnu gardu uvrstio na popis terorističkih organizacija.

Netanyahu je dobio i dopuštenje da u izbornoj kampanji koristi Trumpov lik, tako su se diljem Izraela, na velikim predizbornim plakatima, zajedno mogli vidjeti izraelski premijer i američki predsjednik.

Trump Netanjahu plakat
FOTO: Predizborni plakati Netanyahua i Likuda u Izraelu

Međutim, tijekom izborne kampanje, uoči glasanja 17. rujna, Trumpovo se ponašanje prema Netanyahu promijenilo.
Tijekom druge kampanje Trump nije potpisivao „bianco čekove“ Netanyahuu i nije davao glasne izjave ili obećanja.

Jedina stvar koju je Trump učinio na izborima u rujnu je objava na Twitteru, gdje se Trump zavjetovao kako će u budućnosti utemeljiti sigurnosni savez s Izraelom, kao da to već nije tako i bez formalnog dokumenta.

Pored toga, bivši državni tajnik Rex Tillerson, kojeg je Trump otpustio nakon godinu dana provedenih u uredu, rekao je prije dva mjeseca na Sveučilištu Harvard da je Netanyahu u nekoliko navrata “izigrao” Trumpa dajući mu netočne podatke o raznim pitanjima.

“U poslu s Bibijem je uvijek dobro imati zdravu sumnju kao i u raspravama s njim. Smeta mi što bi to učinio saveznik koji nam je toliko blizak i važan”, rekao je Rex Tillerson.

Ynet News

Golanska visoravanIzbori u Izraelu
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Brave new world
4 godine prije

“Utemeljiti sigurnosni savez s Izraelom”!
Ako onih 3 milijarde us dolara bespovratne vojne pomoći godišnje, nije sigurnosni savez onda sam zbilja zbunjen. Osim ako se to ne povisi za još toliko godišnje tako da to bude jedan pravi sigurnosno novčarski savez jer je “sigurno” da para svake godine stiže.

Laki Topalović
4 godine prije

Trump je malo je ljut, ali će se odljutiti.

nessy
4 godine prije

Nakon priznanja, po svim medjunarodnim zakonima nelegalnih naselja, postaje ocita cinjenica da Trumpom manipulira Americki zidovski lobi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI