Izrael je oborio ruski dron, ne sirijski – Rusi ovo otkrivaju tek nakon posjete Netanyahua

Forpost ruska bespilotna letjelica patriot
52 komentara

Ranije ovog tjedna je izraelska vojska u blizini granice okupiranog Golana oborila bespilotnu letjelicu za koju je zapovjedništvo izraelskih snaga reklo da pripada sirijskoj vojsci. Kao odgovor na povredu zračnog prostora su uništena tri manja objekta, za koja se tvrdi da su bili položaji sirijske vojske, iako je Izrael sam ranije rekao da su sirijske snage neovlašteno ušle u tampon zonu na Golanskoj visoravni i ušle u napuštene objekte misije Ujedinjenih naroda.

O ovom navodnom upadu sirijskih dronova u izraelski zračni prostor i vojnom odgovoru izraelskog režima smo već izvijestili, a snimke i fotografije obaranja bespilotne letjelice i izraelske udare na tri objekta na jugu Sirije možete pogledati otvorivši link na članak u dnu teksta.

Nakon ove akcije je izraelski premijer Benjamin Netanyahu hitno letio u Moskvu kako bi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarao i iranskoj prisutnosti u Siriji i kako bi poručio da će izraelska vojska odgovoriti na svaki pokušaj kršenje suvereniteta Izraela, uključujući okupirane teritorije.

No, izgovor za napad na sirijske položaje, a Vladimir Putin je u tom trenutku sigurno imao te informacije, bio je lažan i pokazalo da se izraelski režim liniju za komunikacije drži otvorenu samo kada to njima odgovara.

Naime, bespilotna letjelica oborena 11. srpnja, čiji su ostaci pali na polje Barqa, nekoliko desetaka kilometara od okupirane Golanske visoravni, bila je ruska, a ne sirijska.

Ruski dron bespilotna
FOTO: ruska bespilotna letjelica “Forpost”

Oborena je ruska izviđačka bespilotna letjelica “Forpost”, koja je provodila letove nadzora linije razdvajanja i položaja islamističkih militanata na jugu Sirije, koje u ovom trenutku najvećim djelom pregovaraju o načinima i uvjetima predaje.

Ruski izviđački dron “Forpost” je uništen 11. srpnja proturaketnim sustavom Patriota,  jer je navodno ušao u pograničnu zonu između Sirije i Izraela.

Izraelske vojne vlasti ne žele komentirati slučaj i dalje ostaju pri priči da je dron bio sirijski i da je odmazda bila legitimna. To tvrde usprkos nekoliko fotografija koje su islamistički militanti objavili na društvenim mrežama, radujući se zbog obaranja drona “ruskog agresora”.

Ovdje je važno reći kako je Izrael naglasio da je pitao rusku stranu: “Je li to njihov dron?”, što je bila laž. Naime, može se očekivati da će ruski izviđački dronovi uči u područje okupiranog Golana, ali je on oboren bez ikakve konzultacije s ruskom stranom i nakon toga je proveden napad na sirijske položaje.

bespilotna forpost
FOTO: ruska bespilotna letjelica “Forpost” tehnički podaci

No, tu je i drugi detalj. Izraelske snage su vjerojatno znale o kakvoj je letjelici riječ i koristili su  sustave “Patriot”, čime su samo pokazali slabost i paniku izraelskih snaga raspoređenih na Golanu.

U izvješću izraelske vojske je navedeno: “IDF još uvijek nije uspio shvatiti koji je bio cilj ulaska drona u izraelski prostor i za presretanje su poslana 4 borbena zrakoplova i dva helikoptera.”

Dakle, dron nije bio sirijski, ali su “za opomenu” gađani položaji sirijske vojske. Usput, količina korištene opreme, uključujući troškove leta, je impresivna. Takvu pratnju nemaju ni predsjednički zrakoplovi, ali se izraelskim zapovjednicima učinilo da u ruskom dronu osobno lete ajatolah Hamnei i lider Hezbollaha, šeik Hassan Nasrallah.

U strahu su velike oči. Bilo bi zanimljivo znati što je Netanyahu rekao Putinu dan poslije na razgovorima u Moskvi, jer ruski čelnik vjerojatno nije prešutio spoznaju o pripadnosti oborenog drona, što su tek dana objavili ruski mediji.

dron oboren u Izraelu
FOTO – Ostaci ruskog drona na polju Barqa kojeg su oborili izraelski sustavi “Patriot”

Usprkos izraelskim napadima, ofenziva sirijske vojske se nastavlja u Quneitri

 

Golanska visoravan
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
5 godine prije

U strahu su “kurje” oci?
Neovlasteno usli u tampon zonu Golde Meir?

Ivo
5 godine prije

Rusija bi trebala biti malo stroza prema zionistima. No dobro, radi se na tome. Bibi se odmah zaputio do Moskve da se osobno isprica, smanjili su bahatost. Preventivno rusenje par zidovskih aviona bi znacajno pomoglo da se to dodatno poboljsa.

Crni osman
5 godine prije

Slijedi strasna ruska odmazda rusi ce srusiti 3 zionisticka goluba.

Crni osman
5 godine prije

Hahahaha e Rusijo Rusijo sad izrazite zabrinutost hahahafa

Riddick
5 godine prije

Još malo pa gotov jug
https://militarymaps.info/

Weteran
5 godine prije

Dešava se da i sopstvene letelice ili druge vojne efektive budu greškom uništene !?
Sve je prihvatljivo dok nema ljudkih žrtava.
A možda je bila i zajednička, pokazna vežba: “Naš DRON – vaš PVO” 🙂

bbbb
5 godine prije

Samo se pokazuje tko je tu gazda, tko kosi a tko vodu nosi. Inaće su zbombali opet Siriju, zraćnu luku kod Alepa.

Laki Topalović
5 godine prije

SOHR javlja da je u izraelskim raketnim udarima u jučer pogođen iranski “Centar za podršku Itm’enan” blizu zračne baze Neirab na rubu grada Alepa, gdje je ubijeno najmanje 9 osoba uključujući 6 sirijskih volontera, dok identitet ostalih 3 nije poznat do trenutka, Buhuhuhuhuhu…. Nigdje nitko da je potvrdio, nema slika, nema potvrde, nema ništa od ničega, ali SOHR zna. Gluplji je onaj tko u to vjeruje. nego Rami abdelrahman što piše ove gluposti, misleći da će nekako isprovocirati napad sirijske vojske na Izrael, sada kada treba ići na Idlib, što je želja svih ovih što o tome pišu.

Alen
5 godine prije

Izrael ima sad na granici saa,hesbolah,iran ,ruse i ko zna koga jos…
Malo je reci da ih trese paranoja….

burt
5 godine prije

što radi ruski dron na granici Izraela? ispitiva spremnost izraelske protuzračne obrane? valjda Rusi znaju stara pravila izraelske vojske da bilo kakva letjelica, dron ili vojni avion ili putnički avion koji se neovlašteno i nenajavljeno približava izraelskom zračnom prostoru Izrael ga ruši se bez upozorenja, zato se Izraelu nikad nije dogodio 11. rujan iako su u prošlosti Al Qaeda i Hezbollah imali planove za samoubilačke napade letjelicama na Izrael

Majk Majers
5 godine prije

Svi političari žive u strahu, večina u paničnom strahu. To ide tako uz tu “profesiju”. Izraelski su šizofreniji.
Šta je netko agresivniji, to je znak da su u njemu strahovi jači.

tango
5 godine prije

nema putin muda

Kažun
5 godine prije

Tell al-Harra – lijep pogled na Golan.

Kažun
5 godine prije

Ovaj srušeni dron dosta sliči Searcher 2 UAV-u?

Neko ime
5 godine prije

Bibi, pasionirani skupljac perja, dronovskoga…
Nekoc prosvercase iransko krilo na pres konferenciju…mora se od neceg zivjet kad se ode u penziju, navodno aluminiju cijena raste kao sekundarnoj sirovini…treba to razumjet, a ne osudjivat…

Dopizdilomi
5 godine prije

Hebote pa koliko je to Izrael narastao. Izraelski zračni prostor nad Palestinom, Izraelski zračni prostor nad Sirijom, Egiptom. Samo još čekam da proglase izraelski zračni prostor nad Afganistanom, Iranom i Turskom.

King
5 godine prije

Ne ocekujem nikakvu kaznu od ruske strane ako su zidovi srusili njihov dron…izabrani narod je osinje gnijezdo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI