Nakon napada u Suweidi, lokalni Druzi uzeli oružje i krenuli u lov na ISIL

grad
17 komentara

Jučer su teroristi “Islamske države” iz male enklave u sjevernom dijelu pokrajine Suweida napravili svoju najveću grešku od kada su uspostavili nadzor nad nešto više od 100 četvornih kilometara pustinje u jugoistočnoj Siriji.

U terorističkom napadu na Suweidu, glavni grad istoimene sirijske pokrajine, ubijeno je najmanje 200 ljudi, a nekoliko stotina civila i vojnika je ranjeno. ISIL je pokrenuo napad na nekoliko sela sjeverno od Suweide u kojem su u početku uspjeli probiti kontrolne punktove i boreći se protiv manjih jedinica sirijske vojske i NDF snaga uspjeli im nanijeti gubitke.

Još jučer je Glavni stožer u Damasku odmah poslao pojačanja u to područje i počeo provoditi zračne udare po položajima i jedinicama terorista takozvanog kalifata, koji su pretrpjeli velike gubitke i počeli se povlačiti natrag u pustinju.

Međutim, iznenađujući i spontani otpor su počeli pružati stanovnici napadnutih sela, većinom sirijski Druzi, koji su uzeli oružje u ruke i krenuli u borbu protiv terorista, pridruživši se snagama sirijske vojske i NDF milicijama.

Na Facebook stranici Suweida Danas su objavljene snimke i fotografije sirijskih Druza i ostalih stanovnika Suweide na koje pokazuju kako su nakon kratkog sastanka sa svojim vjerskim vođama i plemenskim starješinama svi uzeli oružje i krenuli u obranu svojih sela. Na poziv su se odazvali svi, od mladića do staraca od preko 70 godina.

Ovaj ustanak i pomoć vladinim snagama se za ISIL pretvorio u najcrnji  dan u Suweidi. Lokalni stanovnici su zarobljene teroriste istog trenutka vješali na nadvožnjake i kranove dizalica, čime su im jasno poručili da, bez obzira na gubitke, neće tolerirati njihovu prisutnost u Suweidi i da za njih na jugu Sirije, nakon jučerašnjeg masakra, neće biti “programa deradikalizacije” kakvog pod američkom upravom na samom sjeveroistoku zemlje provode Kurdi.

Jordan sirija Golan tromedja
FOTO – Situacija na južnom bojištu na tromeđi Sirije, Jordana i okupiranog Golana

Kampanja čišćenja pokrajine se nastavlja danas, uz masovne zračne udare sirijskog zrakoplovstva.

Sirijska vojska, poduprta lokalnim borcima, jutros je nastavila borbe protiv terorista “Islamske države” sjeveroistočno od Suweide i uspjeli su povratiti nadzor nad svim izgubljenim lokacijama.

Tisuće volontera iz sirijske pokrajine s većinskom populacijom Druza, uzeli su oružje kako bi obranili svoju zemlju od terorista “Islamske države”, kojima su poručili da ih za masakr više od 200 civila u jučerašnjem krvoproliću “čeka pravedna i teška osveta”.

Snimke snimljene izvan grada Shbeiki u istočnoj Suwedi pokazuju borbene zrakoplove sirijske vojske koji lete na vrlo nisko, gađajući teroriste Islamske države udaljene manje od jednog kilometra od sirijskih snaga i lokalnih naoružanih Druza.

Čišćenje zadnjeg terorističkog uporišta na jugu Sirije se nastavlja

U međuvremenu, koliko god situacija na trenutak izgledala teško, posebno nakon obaranja sirijskog zrakoplova od strane izraelske protuzračne obrane, čija je olupina pala na teritorij kojeg na tromeđi Sirije, Jordana i Izraela drži ISIL, ofenziva u tom dijelu nije prekinuta i ne jenjava.

Nakon niza napada vladinih snaga 24. srpnja, ISIL je pokrenuo protunapad i uspio potisnuti vladine snage iz sela  Saida Al-Golan, Harat Mayhahid i Bakar Gharbi. U tom je trenutku srušen i sirijski Su-22, koji je letio na samoj granici ili je čak ušao u zračni prostor iznad terorista Islamske države, nad selom Sayda al-Golan, kada je oboren od strane izraelske protuzračne obrane.

Unatoč svemu, 24. srpnja navečer su vladine snage opet napale teroriste i već 25. srpnja ujutro su povratili izgubljene položaje u Saydi i Bakar Gharbiju. Tijekom dana je sirijska vojska uspjela napredovati dalje na jug i oslobodili niz sela na tom pravcu, od kojih je najvažnije Ain Dakar.

VIDEO – Borbe na Golanu od 23. do 25. srpnja

Nakon oslobađanja sela Ain Dakar, otvorila se mogućnost da se sa zapadnog boka napadne najveće terorističko uporište u enklavi, grad Tasil.

Tamo nema uzvisina s kojih je lako držati grad pod vatrenom kontrolom, ali zauzimanjem sela na obalama jezera Tasil, pitanje djelomičnog opkoljavanja grada je riješeno. U blizini Tasila se nastavljaju borbe za uzvisinu Tal Jomu.

Napade na sve ključne položaje terorista u području Wadi Yarmuk provodi zrakoplovstvo, a lokalni izvori javljaju da napade na veće utvrde i njima znane ciljeve provode ruski zrakoplovi, a fotografije njihove prepoznatljive svijetloplave boje  su objavljene i na društvenim mrežama.

Obje strane aktivno koriste minobacače, topništvo i višecijevne raketne bacače. Dva projektila sustava “Grad”, koje su ispalili teroristi, jučer su eksplodirali na teritoriju okupiranog Golana u području Kinnereta. Ovaj put je izraelsko topništvo gađalo položaj lansiranja terorista, ali nije poznato je li vozilo na kojem je montiran sustav “Grad” uništeno ili se premjestilo.

Rusko Ministarstvo obrane nije imalo vremena “zahvaliti Izraelu” zbog neočekivanog udara na ISIL, jer je izraelsko topništvo odmah ispalilo jedan projektil i na položaj sirijske vojske. Izraelsko zapovjedništvo je priopćilo da je udar proveden na mjesto s kojeg je ispaljen drugi projektil koji je pao u područje.

Borbe i zračni udari u području grada Shbeiki u istočnoj Suweidi: Facebook Videos

Suweida Danas: Facebook Videos

Lov stanovnika Suweide na teroriste kalifata i likvidacije zarobljenih: FOTO Liveleak (18+)

DruziISILIslamska državaKalifatNDFSuweidaYarmuk
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
5 godine prije

..nije srušen SU – 22 već onaj 17…prepoznato po ostacima kotača…nego,nije mi jasno….ljudi moraju jesti,piti,imati određenu zdrastvenu skrb,opskrbu municijom,gorivo za vozila itd….dao bih desnu ruku ako netko od druza i ne to mali broj nije sve ove godine za denge šurovao s pećinskim ljudima.

Riddick
5 godine prije

Gledam danas po raznim mapama i sve govore jedno:SAA oslobadja teritoriju velikom brzinom, ovaj masakr je samo bio katalizator za oslobadjanje juga Sirije,sada kada je narod uzeo pravdu u svoje ruke da osveti poginule ovih vesanja će tek biti.
https://www.almasdarnews.com/article/video-moment-isis-bomber-captured-alive-in-swaida/
https://www.almasdarnews.com/article/graphic-content-captured-isis-jihadists-hanged-to-death-in-swaida/
https://www.almasdarnews.com/article/graphic-18-scores-of-isis-terrorists-litter-battlefield-after-syrian-army-attack-in-al-sweida/

Zagor
5 godine prije

Ova gore mapa se je jako promijenila zadnjih sati.
Jillin, Sahem Golan, Hayt, Adawan, Tal Jumona, sve je to crveno, uz dodatak da je vojska večeras počela ulaziti u Tasil.

Zagor
5 godine prije

Ako ste neki dan čitali onu priču o Dinamovom igraču iz Irana, imaju i židovi nešto slično.
Pa samo da vidite kako skaču i reagiraju kad oni dobiju zabranu ulaska.
https://twitter.com/AmichaiStein1/status/1022536405095002113

Iskreni čovjek
5 godine prije

Živio Asad, živio Isam , živjeli Druzi.

Laki Topalović
5 godine prije

Točno Tasil je slobodan, kao i Quneitra, grad na samoj granici, sve je je čisto. Pitanje je dana – dva , kada će sve biti gotovo. De facto je nemoguće pritatiti brinu proboja SAA. Stavi kartu od jutros , a navečer je oslobođeno dodatnih 100 km2.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI