Prema najnovijim američkim podacima, ISIL u Siriji i Iraku još uvijek ima 30 000 boraca

sirija terorista
21 komentar

Kako se počeo nazirati kraj sirijskog rata, gdje je vojno rješenje neminovni za pokrajinu Idlib, nakon čega bi trebalo početi ulagati diplomatske i pregovaračke napore za rješenje statusa kurdskih YPG snaga, koje Turska ne želi na svojim granicama, ponovno se aktualiziralo pitanje broja terorista “Islamske države” u Siriji. Podsjetimo da je nakon vojnog poraza glavnine terorističkih snaga Washington izjavio kako će zadržati vojnu nazočnost u Siriji kako bi spriječio pojavu “Islamske države 2”.

Međutim, prema zapovjedništvu koalicije koju predvode SAD, krajem 2017. je u Iraku i Siriji ostalo manje od tisuću militanata “Islamske države” koji nastavljaju pružati otpor.

“Većina militanata ISIL-a je blokirana u pustinjskim regijama zapadnog Iraka i istočne Sirije”, navelo je američko zapovjedništvo 27. prosinca 2017.

Kako je prisutnost terorista ISIL-a službeno opravdanje za američku, francusku i britansku vojnu nazočnost u sjevernoj Siriji i području Al-Tanfa, brojka od 1000 terorista u dvije susjedne arapske zemlje nije bila dobar izgovor za kršenje međunarodnog prava. Zbog toga je njihova brojka u službenim izvješćima američke vojske naglo povećana.

Naime, 8. kolovoza je panarapski list Al-Monitor, sa sjedištem u Washingtonu, objavio priopćenje Pentagona kako je u Siriji, nakon poraza, ostalo više terorista ISIL-a nego što je prethodno priznavalo.

Sada američka koalicija procjenjuje kako ISIL u blizini iračke granice u Siriji ima čak 4000 do 6000 boraca, protiv kojih američko zrakoplovstvo provodi udare.

Procjenu je provela Agencija obrambene obavještajne službe (DIA) i tvrdi “kako su preživjele znatno veće snage militanata nego što je Pentagon javno priznao”.

Dužnosnici Pentagona su u prosincu 2017. rekli kako da je u Siriji bilo još 2000 terorista islamske države, prenosi Al-Monitor, koji je udvostručio brojku iz službenog priopćenja koje govori o ukupno 1000 terorista u Siriji i Iraku.

Američka koalicija je od tada prestala davati javne procjene ostataka ISIL-a, ali nije rekla razlog za to, čak ni kada je ulazila ulazi u završnu fazu takozvane “Operacije Roundup”, čiji je cilj bio očistiti grad Hajin, sjeverno od Eufrata i blizini iračke granice, gdje su tri divizije iračkih postrojbi blokirale ISIL u uskom području.

Glasnogovornik Pentagona, Sean Robertson, izjavio je da DIA izvješće koje je odjavila DIA “govori sami za sebe”, ali nije odgovorio na pitanje zašto je Pentagon prestao objavljivati javne procjene terorista ISIL-a.

Glasnogovornik američke koalicije,  pukovnik Thomas Veale, izjavio je novinarima u lipnju kako nije imao “ništa dodati” prethodnim procjenama, koje su se kretale između 1000 i 3000 militanata u Siriji.

No, DIA sugerira da ISIL u Siriji ima puno više boraca koji nisu samo na sjeveroistoku, ukazujući kako je teroristička skupina možda prešla u druge dijelove zemlje zbog udara američke vojske, koja je uglavnom stacionirana na sjeveroistoku.

Američka vojna obavještajna služba tvrdi da ISIL u Siriji i Iraku ima 31 000 boraca

Suweida 05.08.2018
FOTO: Situaciona mapa, Suweida 05.08.2018

Odjednom dolazimo do podatka koje je DIA dala glavnom inspektoru u kojem navodi “kako je u cijeloj Siriji ostalo čak 13 100 do 14 500 militanata “Islamske države”.

Sirijske snage trenutno uspješno završavaju operaciju u pokrajini Suweida, gdje je ISIL nedavno pokrenuo napade na manjina Druza. Uz brojna uhićenja navodnih članova i simpatizera u selima i gradovima u kojima žive Druzi, vojska je ISIL okružila sa svih strana i teroristi drže još dva sela i vulkanski plato Al-Saffa u pustinji Badiya. Ova se skupine može smatrati uništenom.

Međutim, američki obavještajni “stručnjaci” se nisu zaustavili ovdje. Stručnjak za nacionalnu sigurnost Glasa Amerike, Jeff Seldin iz Washingtona, objavio je dio izvješća Pentagona u kojem se navodi kako vojna obavještajna služba smatra kako, uz 14 000 boraca u Siriji, ISIL ima veliku skupinu militanata u Iraku, te da je u dvije zemlje još uvijek aktivno oko 30 000 terorista ove skupine.

Stručnjaci kažu kako su američki dužnosnici pomno promatrali velike pokrete ISIL-a iz Raqqe i izbjegličkog kampa Yarmuka, što je pomoglo obavještajnim agencijama da preispitaju preostali broj militanata.

“Ne mogu ni na trenutak zamisliti da nije bilo vrlo čvrstog nadzora u vrijeme borbi kada se ISIL borio kao skupina”, rekla je Donatella Rovera, viša savjetnica za krizne reakcije Amnesty Internationala koja se nedavno vratila iz područja koje su SAD okupirale u sjevernoj Siriji. Ali je upozorila je: “mislim da ne znamo koliko ljudi ima.”

Snimku koju je objavio BBC, na kojoj se vidi kako američke snage “ispraćaju” veliki konvoj zapovjednika i terorista “Islamske države” pri izlasku iz Raqqe, nitko nije htio komentirati.

DIA je također rekla generalnom inspektoratu “kako se broj snaga ISIL-a može mijenjati sve dok traju vojne operacije”.

Iako dramatično uvećan broj terorista “Islamske države” s jedne strane može potvrditi nesposobnost Pentagona i onemogućiti Jamesu Mattisu da priopći konačnu pobjedu nad ovom terorističkom organizacijom, navodna prisutnost čak 31 000 terorista ISIL-a, kojih je u prosincu u Siriji bilo 1000, a iračke snage su proglasile vojnu pobjedu nad “Islamskom državom”, Washingtonu daje argument za ostanak u Siriji.

Dakle, iako je američki predsjednik Donald Trump u ožujku obećao kako će “vrlo brzo” vratiti 2200 američkih vojnika iz Sirije, čini se da najnovije izvješće služi njihovom daljem ostanku na sjeveru Sirije, ali i Iraku, gdje još uvijek traju  konzultacije oko sastavljanja nove vlade.

“Ne objavljujem pobjedu dok ne bude sigurna. Ono što se događa s Islamskom državom jest da postaju sve koncentriraniju. Tamo se vode se teške bobe. To je sve”, izjavio je u utorak američki ministar obrane Jim Mattis.

Izvješće Ujedinjenih naroda istovjetno onome američkih obavještajaca

Ujedinjeni narodi - UN

Kako bi potkrijepili svoje tvrdnje, američki obavještajci su se pozvali na izvješće Ujedinjenih naroda, koje otprilike potvrđuje brojke američkih obavještajaca, iako dodaje kako je riječ  o skupinama koje su se u međuvremenu zaklele na vjernost kalifatu i njima treba dodati terorističke skupine u Afganistanu, Libiji, Somaliji, Jemenu i drugim zemljama.

“Teroristi “Islamske države” trenutno imaju oko 30 tisuća militanata, a ključni gospodari rata su podjednako raspršeni u Iraku i Siriji”, priopćio je UN u izvješću objavljenom 13. kolovoza, prenosi agencija Associated Press.

“Unatoč vojnom porazu nekada najmoćnije terorističke skupine na svijetu, njezine “skrivene verzije” su preživjele u dvije arapske zemlje i nastavljaju predstavljati ozbiljnu prijetnju. Zajedno s njima, ISIL drži terorističke enklave u Afganistanu, Libiji, zapadnoj Africi i jugoistočnoj Aziji”, stoji u izvješću Ujedinjenih naroda u kojem se za svaki podatak navodi kako je dobiven od strane članice Vijeća sigurnosti, ali se ne navodi iz koje, posebno ne od koje obavještajne službe ili međunarodne organizacije.

“ISIL pokušava ojačati svoj potencijalni utjecaj i suzbiti glavnog konkurenta u globalnom terorizmi – Al-Qaedu”, stoji u izvješću.

Prema riječima stručnjaka Ujedinjenih naroda, “teroristička mreža Al-Qaeda i dalje pokazuje otpor, zajedno sa svojim podružnicama i saveznicima, koji u nekim regijama svijeta nadilaze moć ogranaka ISIL-a, prije svega u Somaliji, Jemenu, afričkom Sahelu i Južnoj Aziji”.

Ovaj nevjerojatan porast broja terorista,  koji su poraženi i desetkovani, ali od 1000 militanata krajem 2017. odjednom u Siriji i Iraku čine silu od 30 000 boraca, prilično je neobjašnjiv, kao i činjenica da se izvješća koja su objavili američka DIA i UN u potpunosti podudaraju.

Ova brojka je nevjerojatna i nemoguće ju je potvrditi, prije svega nakon što su 6. prosinca vojne operacije sirijske i ruske vojske, te iranskih skupina i Hezbollaha na istočnoj i zapadnoj obali Eufrata završile potpunim porazom terorista “Islamske države”.

“Naravno, možda i dalje postoje izolirani džepovi otpora, ali općenito, borbe u ovoj fazi na ovom teritoriju su završile, ponavljam, uz potpuni kolaps terorista”, rekao je tada ruski predsjednik Putin.

Nedugo poslije njega je u prosincu 2017. godine premijer i glavni zapovjednik iračkih oružanih snaga Haider Al-Abadi najavio uništenje frakcija ISIL-a na teritoriju zemlje. Međutim, teroristička prijetnja u iračkim gradovima ostala je izuzetno visoka.

Nedavno je sirijska vojska pročešljala gotovo cijelu pustinju istočnog Homsa i područja južno od Deir Ez-Zora i priopćila kako, osim manjih skupina, nije naišla na veće snage ISIL-a. Na jugoistoku zemlje u pokrajini Suweida lokalni Druzi od vojske traže uništenje terorista i da se cijelo područje očisti od njihove prisutnosti. Prema snimkama borbi koje su objavljene na internetu, ISIL u pustinji ima improvizirane punktove na kojima se nalazi najviše 5 do 10 boraca, koje se uglavnom uništava artiljerijom ili zračnim udarima.

Uz snimke borbi s terena i pustinjskih područja u kojima bi treble biti raspoređene te snage, brojka od 30 000 terorista ISIL-a zvuči kao znanstvena fantastika i nemoguće je ova izvješća odvojiti od izjave da će američke snage u Siriji ostati sve dok postoji opasnost od pojave “Islamske države 2”. Najveća je opasnost ako Washington bude orao dokazivati da tih terorista zaista “ima”, jer se CIA u više navrata pokazala vrlo obučena za regrutiranje i prebacivanje islamističkih terorističkih skupina s jednom mjesta na drugo i iz jedne zemlje u drugu, ovisno o potrebi. Odluka će na kraju biti politička. Treba li Washingtonu pobjeda nad ISIL-om, što bi bio vjetar u leđa republikancima na predstojećim izborima za Kongres, ili im treba stanje trajnog kaosa u Siriji, čekajući da se okolnosti promjene u njihovu korist.

VOA / UNDOCS

VIDEO – Čišćenje Suweide od strane sirijske vojske

Amnesty InternationalDIADruziISILIslamska državaKalifatSuweidaYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mario
5 godine prije

Isil ce se vratit i bit ce opasniji. Samo ce promjenit ime

Stephen
5 godine prije

Vjerujem Amerima jer valjda znaju koliko su ih regrutirali !!??XX

Riddick
5 godine prije

Ja sam cuo i druge izgovore , da ce ostati u Siriji dok god je Iran tu prisutan.
Samo neka ostanu jos malo i neka trose pare i onako nista ne mogu da promene…

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Zašto niko ko je u mogućnosti ne priupita ove lažove koliko je prema grubim procjenama Isil imao ljudi u Siriji i Iraku na vrhuncu svoje moći ,tamo negdje u ljeto 2015?? Izgleda da ih je izginulo,predalo,prešlo u druge terorističke grupe ili se vratilo u matične države samo par hiljada.Koje nebuloze…Šta će tek reći za Filipine,aLibiju,Afganistan ili Sinaj?! Očekujemo da će brojka ići do pola miliona jer u Egiptu ,Libiji i Afganistanu niko ih ne dira .

burt
5 godine prije

u izvještaju se kaže da ISIS ima oko 30000 boraca u svijetu a ne u Siriji i Iraku i onda su to neki interpretirali da ih je toliko u Siriji i Iraku, da ih ima 30000 u Siriji zauzeli bi Damask, u Siriji ih je još ostalo 4000-5000 kako kaže Pentagon, neko proturi dezinformaciju i onda svjetski mediji to papagajski ponavljaju

Laki Topalović
5 godine prije

Prelistao sam “izvešće UN-a” kako kaže HRT, u dnu svake stranice: Izvor : Member (države članice Vijeća sigurnosti). Koje države , …. krv ti krvavu? Uzeli izvješće Pentagona i prepisali. Dva potpisnik predsjednik neki Arapa i dolje u dnu neki Britanaca, koji li klinac, Amerikanac, po imenu.

Jovo danguba
5 godine prije

Pa valjda oni znaju koliko ih imaju na platnom spisku

Igor
5 godine prije

Ima 30 hiljada Isilovaca i 5 hiljada amerikanaca.Znaci mora da pobijemo jos 35 hiljada te gamadi i to je to.Sloboda je blizu…

Konstantin
5 godine prije

Iako je ovo staro 2 godine (a mozda je neko od vas vec i pogledao) postiracu ga ipak: https://youtu.be/yB_mdtEN91s

Siniša
5 godine prije

Zapostavili ste Avganistan;Talibani napravili ogroman uspjeh.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI