fbpx

Kina će igrati veću ulogu u obnovi Sirije

Kina će rekonstruirati Siriju

Kina će kroz povećanje pomoći igrati puno veću ulogu u procesu obnove i razvoja u ratom razorene Sirije, izjavio je u nedjelju kineski veleposlanik u Siriji Qi Qianjin.

“Mislim da je vrijeme da usredotočimo sve napore na razvoj i obnovu Sirije, a mislim da će Kina imati veću ulogu u tom procesu pružajući više pomoći sirijskom narodu i sirijskoj vladi”, izjavio je veleposlanik Qi Qianjin za agenciju Xinhua tijekom obilaska Sveučilišne bolnice “Al-Muwasat” u Damasku.

Kina je već dala više donacija za podršku zdravstvenog sektora u Siriji, od kojih se najnovijom financira obnova hitne službe Sveučilišne bolnice “Al-Muwasat”.

Veleposlanik Qi Qianjin je u nedjelju posjetio hitni odjel čijoj je obnovi pridonijela Kina.

U siječnju 2017. je kineska vlada donirala je milijun dolara Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) za pružanje podrške humanitarnim projektima u rješavanju problema u zdravstvenom sektoru ratom pogođene Sirije.

Projekt uključuje pružanje usluga zdravstvene zaštite za sirijske izbjeglice, poboljšanje primarne zdravstvene zaštite i pružanje zdravstvenih usluga u Siriji.

Projekt obnove hitne službe u bolnici “Al-Muwasat” nije išao preko Svjetske zdravstvene organizacije i jedan je od konkretnih primjera izravne kineske humanitarne pomoći, stoji u priopćenju kineskog veleposlanstva u Damasku.

Dodao je kako dio sredstava za obnovu hitne službe dolazi iz kineske donacije. Projekt uključuje mijenjanje električnih vodova, vodovodnih cijevi, dizala, te nabavu kreveta i potrebne medicinske opreme.

“Vjerujemo da će ovaj projekt igrati aktivnu ulogu u poboljšanju lokalne zdravstvene zaštite i zdravstvene situacije općeniti”, rekao je veleposlanik.

Qi Qianjin je rekao kako se nada da će kineske donacije pomoći u poboljšanju pružanja medicinskih usluga sirijskom narodu.

“Želimo da donacije za ovu bolnicu i druge organizacije osiguraju najbolje usluge sirijskom narodu, pogotovo bolesnima, a one su također jasan dokaz dubokog prijateljstva između vlade i naroda Kine i Sirije”, rekao je Qi Qianjin.

S druge strane, Esam Ameen, šef Sveučilišne bolnice Al-Muwasat, izrazio je zahvalnost za kinesku potporu.

“Kina je podržala naš stav ne samo na političkoj, već i na praktičnoj razini, budući da je Kina pružila mnogo pomoći, uključujući pomoć u obnovi hitne službe, koja je od vitalne važnosti za sirijski narod”, rekao je Esam Ameen.

Elizabeth Hoff, predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije u Siriji, rekla je kako je kineska podrška bila velikodušna.

“Kina je pružila vrlo velikodušnu potporu obnovi hitne službe bolnice u ime WHO. Zahvaljujem kineskom narodu preko kineskog veleposlanika za ovaj velikodušan doprinos, kako bismo mogli pružati usluge i učinkovito raditi ovdje u hitnom odjelu”, kazala je Elizabeth Hoff.

Podsjetimo da zemlje poput Kine, Irana, Rusije pokušavaju obnoviti život u oslobođenim područjima Sirijske Arapske Republike.

Ostali, koji sebe nazivaju “Prijateljima Sirije”, a to su u prvom redu zemlje EU, SAD i zaljevske monarhije, još uvijek provode sankcije koje su Damasku nametnuli “zbog kršenja ljudskih prava, nasilnog gušenja demokratskih prosvjeda i korištenja vojne sile u suzbijanju ustanka naoružane oporbe”.

Čak i za vrijeme trajanja borbi su sirijske vlasti uvijek pokušavale obnoviti i vratiti u normalu život gdje je to bilo moguće. Ovu je činjenicu morala priznati i katarska Al-Jazeera, čiji su se dopisnici u rujnu 2017. u slobodnom dijelu Aleppa uvjerili kako teku radovi na obnovi i rekonstrukciji razorenih dijelova u zapadnom Aleppu.

Vlada je uz pomoć pravih prijatelja Sirije obnovila i cestu do Maaloule, drevnog kršćanskog gradića koji je nakratko pao u ruke Al-Nusra Fronta, ali je vojnom akcijom sirijske vojske i Hezbollaha oslobođen u rujnu 2013. godine i danas se od Homsa no ovog grada stiže sigurnom i novom prometnicom.

Posla je još uvijek mnogo, ali nema sumnje da će pomoć azijskog diva biti važna za poslijeratnu obnovu zemlje u kojoj će sudjelovati i Kina, što je Peking u više navrata službeno potvrdio.

VIDEO – Obnova Aleppa

VIDEO – Od Homsa do Maaloule

 

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
9 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
čitalac
Gost
čitalac
3 godine prije

Zanima me kakvu je ulogu igrala u oslobađanju Sirije.
O tome se malo piše.

palermo
Gost
palermo
3 godine prije
Reply to  čitalac

Nikakvu, pa se nema o čemu niti pisati. Bez Irana i Rusije Sirija bi odavno kapitulirala. Kinezi samo čekaju kraj rata da dojure, kao muhe na go.no, u Siriju pokupiti ugovore o obnovi. Daleko im kuća!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije

Hvalevrijedna kineska donacija sirijskom narodu. Iako je riječ o nevelikom iznosu (vjerojatno jedan dan rata u Siriji, a takvih je dosad preko 2500, košta preko miiijun dolara, i to za svaku vojsku na terenu kojih ima nekoliko), pokazuje stav Kine prema Siriji. Najprije – na Siriju gledaju kao na suverenu državu koja je izložena unutarnjoj i vanjskoj agresiji, za razliku od zapadnih zemalja spomenutih pod šifrom Prijatelji Sirije, koje na Siriju ne gledaju kao na sutra jedinstvenu državu u dosadašnjim granicama. Ali nije riječ samo o kineskoj pomoći (koja je ipak krajnje simbolična), prije će biti da se radi o… Pročitaj više »

taKi
Gost
taKi
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Kina je jos vece sranje od amera.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Najveca pljacka ikad u posljeratnoj BiH bila je upravo ova od donacija za obnovu.. Tu se je kralo nevidjeno i nezapamceno…
Vjerujem i zelim sirijcima da budu puno pametniji u obnovi zemlje…

taKi
Gost
taKi
3 godine prije

Svi zele naftna polja a kini treba mnogo. Naravno bi i oni da zauzmu koje za sebe preko pomoci.E sta ce Onkel Sam reci pred nama je

cool
Gost
cool
3 godine prije

Sigurno će i Kina raditi vojnu bazu na Sredozemlju u Siriji , vjerojatno u Banijasu??

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Kinezi bi mogli i vojno pomoći Sirijsku vladu!

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

a ta pomoć sa svakom godinom eksponencijalno raste 😉

POVEZANE VIJESTI

Izbornik