Kina će igrati veću ulogu u obnovi Sirije

Kina će rekonstruirati Siriju
9 komentara

Kina će kroz povećanje pomoći igrati puno veću ulogu u procesu obnove i razvoja u ratom razorene Sirije, izjavio je u nedjelju kineski veleposlanik u Siriji Qi Qianjin.

“Mislim da je vrijeme da usredotočimo sve napore na razvoj i obnovu Sirije, a mislim da će Kina imati veću ulogu u tom procesu pružajući više pomoći sirijskom narodu i sirijskoj vladi”, izjavio je veleposlanik Qi Qianjin za agenciju Xinhua tijekom obilaska Sveučilišne bolnice “Al-Muwasat” u Damasku.

Kina je već dala više donacija za podršku zdravstvenog sektora u Siriji, od kojih se najnovijom financira obnova hitne službe Sveučilišne bolnice “Al-Muwasat”.

Veleposlanik Qi Qianjin je u nedjelju posjetio hitni odjel čijoj je obnovi pridonijela Kina.

U siječnju 2017. je kineska vlada donirala je milijun dolara Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) za pružanje podrške humanitarnim projektima u rješavanju problema u zdravstvenom sektoru ratom pogođene Sirije.

Projekt uključuje pružanje usluga zdravstvene zaštite za sirijske izbjeglice, poboljšanje primarne zdravstvene zaštite i pružanje zdravstvenih usluga u Siriji.

Projekt obnove hitne službe u bolnici “Al-Muwasat” nije išao preko Svjetske zdravstvene organizacije i jedan je od konkretnih primjera izravne kineske humanitarne pomoći, stoji u priopćenju kineskog veleposlanstva u Damasku.

Dodao je kako dio sredstava za obnovu hitne službe dolazi iz kineske donacije. Projekt uključuje mijenjanje električnih vodova, vodovodnih cijevi, dizala, te nabavu kreveta i potrebne medicinske opreme.

“Vjerujemo da će ovaj projekt igrati aktivnu ulogu u poboljšanju lokalne zdravstvene zaštite i zdravstvene situacije općeniti”, rekao je veleposlanik.

Qi Qianjin je rekao kako se nada da će kineske donacije pomoći u poboljšanju pružanja medicinskih usluga sirijskom narodu.

“Želimo da donacije za ovu bolnicu i druge organizacije osiguraju najbolje usluge sirijskom narodu, pogotovo bolesnima, a one su također jasan dokaz dubokog prijateljstva između vlade i naroda Kine i Sirije”, rekao je Qi Qianjin.

S druge strane, Esam Ameen, šef Sveučilišne bolnice Al-Muwasat, izrazio je zahvalnost za kinesku potporu.

“Kina je podržala naš stav ne samo na političkoj, već i na praktičnoj razini, budući da je Kina pružila mnogo pomoći, uključujući pomoć u obnovi hitne službe, koja je od vitalne važnosti za sirijski narod”, rekao je Esam Ameen.

Elizabeth Hoff, predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije u Siriji, rekla je kako je kineska podrška bila velikodušna.

“Kina je pružila vrlo velikodušnu potporu obnovi hitne službe bolnice u ime WHO. Zahvaljujem kineskom narodu preko kineskog veleposlanika za ovaj velikodušan doprinos, kako bismo mogli pružati usluge i učinkovito raditi ovdje u hitnom odjelu”, kazala je Elizabeth Hoff.

Podsjetimo da zemlje poput Kine, Irana, Rusije pokušavaju obnoviti život u oslobođenim područjima Sirijske Arapske Republike.

Ostali, koji sebe nazivaju “Prijateljima Sirije”, a to su u prvom redu zemlje EU, SAD i zaljevske monarhije, još uvijek provode sankcije koje su Damasku nametnuli “zbog kršenja ljudskih prava, nasilnog gušenja demokratskih prosvjeda i korištenja vojne sile u suzbijanju ustanka naoružane oporbe”.

Čak i za vrijeme trajanja borbi su sirijske vlasti uvijek pokušavale obnoviti i vratiti u normalu život gdje je to bilo moguće. Ovu je činjenicu morala priznati i katarska Al-Jazeera, čiji su se dopisnici u rujnu 2017. u slobodnom dijelu Aleppa uvjerili kako teku radovi na obnovi i rekonstrukciji razorenih dijelova u zapadnom Aleppu.

Vlada je uz pomoć pravih prijatelja Sirije obnovila i cestu do Maaloule, drevnog kršćanskog gradića koji je nakratko pao u ruke Al-Nusra Fronta, ali je vojnom akcijom sirijske vojske i Hezbollaha oslobođen u rujnu 2013. godine i danas se od Homsa no ovog grada stiže sigurnom i novom prometnicom.

Posla je još uvijek mnogo, ali nema sumnje da će pomoć azijskog diva biti važna za poslijeratnu obnovu zemlje u kojoj će sudjelovati i Kina, što je Peking u više navrata službeno potvrdio.

VIDEO – Obnova Aleppa

VIDEO – Od Homsa do Maaloule

 

HezbollahISILIslamska državaKalifatNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
6 godine prije

Zanima me kakvu je ulogu igrala u oslobađanju Sirije.
O tome se malo piše.

Son of Alerik
6 godine prije

Hvalevrijedna kineska donacija sirijskom narodu. Iako je riječ o nevelikom iznosu (vjerojatno jedan dan rata u Siriji, a takvih je dosad preko 2500, košta preko miiijun dolara, i to za svaku vojsku na terenu kojih ima nekoliko), pokazuje stav Kine prema Siriji. Najprije – na Siriju gledaju kao na suverenu državu koja je izložena unutarnjoj i vanjskoj agresiji, za razliku od zapadnih zemalja spomenutih pod šifrom Prijatelji Sirije, koje na Siriju ne gledaju kao na sutra jedinstvenu državu u dosadašnjim granicama. Ali nije riječ samo o kineskoj pomoći (koja je ipak krajnje simbolična), prije će biti da se radi o kineskoj poruici SAD-u tipa Mi smo na svakom mjestu na kojem možemo biti protiv vas i pokazati vam da vas sutra čeka svugdje boj s jakom Kinom. Amerikanci tu poruku vide i jasnije od nas. Kina na krilima gospodarskog razvoja i ekstremno velikog bogaćenja u zadnja dva desetljeća namjerno ili… Čitaj više »

Alen
6 godine prije

Najveca pljacka ikad u posljeratnoj BiH bila je upravo ova od donacija za obnovu.. Tu se je kralo nevidjeno i nezapamceno…
Vjerujem i zelim sirijcima da budu puno pametniji u obnovi zemlje…

taKi
6 godine prije

Svi zele naftna polja a kini treba mnogo. Naravno bi i oni da zauzmu koje za sebe preko pomoci.E sta ce Onkel Sam reci pred nama je

cool
6 godine prije

Sigurno će i Kina raditi vojnu bazu na Sredozemlju u Siriji , vjerojatno u Banijasu??

čitatelj portala
6 godine prije

Kinezi bi mogli i vojno pomoći Sirijsku vladu!

Zvrk
6 godine prije

a ta pomoć sa svakom godinom eksponencijalno raste 😉

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI