Kina poručila SAD-u: Južno kinesko more i Tajvan nisu stvari na koje možete utjecati

Ovog tjedna je američki ministar obrane James Mattis bio u trodnevnoj posjeti Kini, navodno s ciljem poboljšanja sigurnosne suradnje Washingtona i Pekinga.

James Mattis je prvi čelnik Pentagona koji je Kinu posjetio od 2014. godine. Uoči odlaska u Kinu je oprezno rekao kako želi “otvoren dijalog” na strateškom nivou.

Mattisova posjeta Kini ukazuje da Trumpova administracija još uvijek želi da vojni dijalog s Kinom, iako je on ozbiljno ugrožen trgovinskim ratom, koji bez sumnje ostavlja posljedice na vojnu suradnju. Naravno, tema razgovora američkih i kineskih dužnosnika je sigurno bila Sjeverna Koreja i denuklearizacija Korejskog poluotoka, za što je Peking zainteresiran, a Washington vjeruje da mu Kina u tome može puno pomoći. No, govorimo o denuklearizaciji cijelog Korejskog poluotoka i njegovih teritorijalnih voda, ne samo Sjeverne Koreje, kako mnogi misle.

Uoči posjete generala Mattisa Pekingu su američki mediji priopćili kako će biti govora i o američkoj sigurnosnoj strategiji koja Kinu vidi kao jednu od prijetnji, sporovima u Južnom kineskom moru i Tajvanu.

Xi Jinping poslao jasnu poruku Mattisu

Xi-Jinping

FOTO: Xi-Jinping

Kineski predsjednik Xi Jinping se susreo s američkim ministrom obrane Mattisom u Velikoj dvorani naroda u Pekingu. Kineski vojni stručnjaci su pojasnili kako je Kina dala jasnu poruku Sjedinjenim Državama da su njezine aktivnosti u Južnom kineskom moru i Tajvanskom tjesnacu legitimne i da ne mogu biti pod utjecajem bilo kakvog poteza ili odluke Sjedinjenih Država.

Tijekom sastanka s Mattisom, Xi Jinping je pojasnio čvrst stav Kine o pitanjima koja se tiču suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje. Xi je izjavio kako Kina neće izgubiti ni centimetar teritorija naslijeđenog od njihovih predaka, a Kina neće uzimati ništa što pripada drugima, izvijestila kineska televizija CCTV.

“Postoje neka pitanja koja se tiču suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine koja su postala sve napetija zbog američkih poteza, poput pitanja Južnog kineskog mora i Tajvana. Dakle, na sastanku je Kina upozorila SAD  da je njezin stav o tome čvrst, te kako se nije promijenio  niti će se promijeniti”, izjavio je Diao Daming, stručnjak za američke studije i profesor na kineskom Sveučilištu Renmin.

“Mattis je čuo mišljenje najvećih vojnih  autoriteta Kine o tim pitanjima, što znači da je Kina svoje aktivnosti u područjima kao što su Južno kinesko more i Tajvanski tjesnac smatra legitimnima i na njih neće utjecati nikakve vojne akcije Sjedinjenih Država”, rekao je Xu Guangyu, bivši general kineske vojske i član Kineske udruge za kontrolu naoružanja i razoružanja.

Mattis zahvalio Xi Jinpingu na susretu i rekao da SAD visoko cijene vojne odnose s Kinom, te da je Washington spreman na jačanje strateške komunikacije, širenje suradnje, kontrolu i upravljanje razlikama i rizicima kako bi se izbjegla bilo kakva mogućnost sukoba s Kinom, izvijestio je CCTV.

S Jamesom Mattisom se sastao i kineski ministar obrane Wei Fenghe, koji je američkog kolegu dočekao uz svečanu dobrodošlicu i tradicionalni pozdrav počasne garde Kineske narodno-oslobodilačke armije. Tijekom razgovora je Wei Fenghe izjavio kako će Mattisov posjet pomoći da se smire napeti odnosi i olakšaju kontakti između dviju vojski.

Kina i Karl Marx

FOTO: Velika dvorana naroda, Kina

Posjet je održan odmah nakon što su Sjedinjene Države pokazale tvrd stav prema Kini, kojoj je povučena prethodno poslana pozivnica za vojne vježbe RIMPAC, koje su prvi put održane 2004 godine, a od 2010. ne redovito održavaju svake dvije godina i na posljednjima koje su održane prošlog mjeseca je sudjelovalo 26 zemalja iz pacifičke regije, neki od američkih saveznika iz Europe i Latinske Amerike, a na vježbama 2018. je “debitirao” i Izrael.

Čak je i Reuters morao priznati nedostatak mudrosti u Trumpa u upravljanju napetosti s Kinom, budući da Peking obraća pozornost na svaki detalj i simboliku ovakvih odluka.

“Komunikacijski kanali između Kine i Sjedinjenih Država ne rade, a rizik je bio previsok”, izjavio je Xi Jinping, komentirajući odluku Trumpa.

Pentagon je odbio pozvati Kinu na vježbe  RIMPAC 23. svibnja kao odgovor na navodnu “militarizacije” otoka u Južnom kineskom moru.

Kineski ministar obrane Wei Fenghe je rekao kako je na sastanku s Mattisom Kina inzistirala na mirnom razvoju situacije, ali i da će kineska vojska čvrsto štititi nacionalnu suverenost i interese zemlje.

“Kina i Sjedinjene Države mogu rasti samo ako se obje zemlje slože da neće biti sukoba, uz međusobno poštovanje i uzajamno korisnu suradnju”, istaknuo je Wei.

Wei je također naglasio američkom kolegi stav Kine oko Tajvana, Južnog kineskog mora i nuklearnog pitanja na Korejskom poluotoku.

James Mattis će također posjetiti Južnu Koreju i Japan, navodi se na internetskoj stranici Pentagona.

Zapravo, James Mattis nije čuo ništa novo. Za Kinu tema Južnog kinesko mora, Tajvanskog tjesnaca i Tajvana nisu stvari koje može rješavati Washington, niti SAD bilo čime mogu utjecati na promjenu stava Kine o ovom pitanju. Što se tiče ostalih vidova suradnje, Peking je uvijek otvoren na suradnju ako je od obostrane koristi.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Sarajevo
Gost
Sarajevo

ovih par komentara koji bas i nemaju veze sa tekstom pokazuju nas podanicki mentalitet koji je zavladao zajedno sa “nacionim osvestenjem”.
…a bili smo zaista nekada nezavisni (i od istoka i od zapada) al’ nam je falilo “slobode”.

Srecom, kinezi nisu dozivjeli takvu “preobrazbu”, a more se ne zove juzno americko more…

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

Stvarno, zašto izuzetni smatraju da su sva mora, svi kontinenti i sve države njihovi te da se svi moraju povinovati njihovim željama, načinu življenja, političkom sustavu, gospodarstvu?

Ako se države ne povinuju tome, slijedi sljedeći scenario:

Svrgnimo legalnu vlast u njima izazivanjem pučeva!
Ako to ne ide, vojno ih napadnimo ako nisu velike i nemaju nuklearno naoružanje!
Preostalima dajmo sankcije!
Ako ne možemo izmisliti razlog za sankcije, carinimo ih!

Znam da je utopija, ali da najednom sve neameričke države izađu iz NATO-a, kakvo bi onda opravdanje našli za svoje kolonijalističke ratove i npr. “ruske ugroze” EU?

Imaju izuzetni direktnu granicu na Aljasci sa Rusima, neka tamo postavljaju nuklearna naoružanja i rakete uperene prema ruskom teritoriju ako imaju coyones umjesto da nama u Europi rade o glavi.

Južno kinesko more je na skoro suprotnom kraju zemaljske kugle od SAD-a!
Njima treba katarza, međunarodne osude za ratove koje čine, a koji prolaze bez ikakvih sankcija, čak i rezolucija UN-a.

Dobio je Mattis ovdje šamar od Kine, a i druge azijske zemlje kreću tim putem (Sjeverna Koreja, Južnoj Koreji i Japanu je do statusa quo sa Sjevernom Korejom, jer su jako blizu u slučaju nuklearnog rata, Indija je u sve boljim odnosima sa Kinom i sve hladnijim sa Amerima, o Rusiji da ne pričam, Kazahstan je sa Rusijom “prst i nokat” itd.)

Što bi Mattis?
Kina je nuklearna sila sa 4 puta više stanovnika nego SAD i skoro duplo više aktivnih vojnika, istog broja tenkova, podmornica, puno jačeg brodovlja i jednake površine kao SAD.
Odnedavno je u vojnom savezu sa Rusijom.
Donosi i svježe donesene američke carine na kineske proizvode.
I sada im on ulazi u njihovo dvorište postavljati nekakve uvjete?
Sve si mislim da je prije došao na dogovor kako da se izuzetni na elegantan način povuku od tamo, da ne ispadnu u američkoj javnosti poniženi.

Meni izuzetni u svijetu sve više sliče na siledžiju u razredu kojeg se pokušava izbaciti iz razreda, a da ovaj napravi što manje dar-mara.

rodoljub
Gost
rodoljub

More “kinesko” , a uticaj “americki”, to je po amerikenjcima ispravno. Gangsteri, kao i uvek, pokazuju opsesiju vladavine zemaljskom kuglom. Bolesnici – psihopate .

Weteran
Gost
Weteran

Svakako nam treba višepolarni svet!
I treba višeslojna kontrola vodećih subjekata.
I treba Kinu na kvačilo?!
Na kopnu Moskva, na vodama Vašington.

Crodaemon
Gost
Crodaemon

Kad žuti mravi zavladaju plakat ćemo za USA “demokracijom”

PDVNK bre
Gost
PDVNK bre

Ja sigurno necu, a da te nesto pitam? Sta je to demokratija i kako ona funkcionise u danasnjem svetu. Prosvetli me!

Spartak
Gost
Spartak

Ocrodaemon,
a ti sebe vjerojatno smatraš bijelim mravom. S puno bijelih krvnih zrnaca.

Ivan
Gost
Ivan

A cime ti sebe smatras? Odakle ti ideja da se tako nekome obracas? I onda ce bit kako drugi prebrojavaju krvna zrnca. Covek je potpuno u pravu, ne postoji gori drustveni sistem nego sto je u Kini, osim Indije naravno.

Protudemokratska obrana
Gost
Protudemokratska obrana

Potpuno si slijep ako ne vidis disfunkcionalnost i patologiju društvenog sistema kakav trenutno postoji na Zapadu. Ovo čak niti nije stvar mišljenja i osobnog ukusa – zapadno društvo se ubrzano raspada.

DLM
Gost
DLM

@Ivan, he-he-he, komunizam ce vas doci glave i neka, dosta ste ‘farbali’ i pljackali ljude!

Ivan
Gost
Ivan

@ DLM Pa gledaj ovako, i meni se povraca od te cio demokratije ali radovati se dolasku Kineza, moras biti sulud. To vase gledanje stvari crno-belo meni nikad nije bilo jasno. Kako si uspeo da me stavis medju “njih” sto farbaju i pljackaju ljude? I ko su to “oni”, bilo bi ti dobro da se zapitas te da pokusas da to definises? Kako to da Amerikanci koji duguju 20 biliona dolara pljackaju sve a sami su duzni ogroman novac? Kome to oni duguju? Citas “Logicno” ali logicno ne razmisljas. I radujes se usput kako ce komunisti opet nekome seci glave? Nije li to malo bolesno?

Protudemokratska obrana
Gost
Protudemokratska obrana

Daj ti nama objasni po čemu bi to Kinezi bili gori nego Amerikanci kao najjača sila? Amerikanci su non-stop napadali druge pod lažnim isprikama, širiki zle ideologije poput demokracije, i bez imigracije iz Europe Amerikanci nemaju skoro ništa za ponuditi. Njihov školski sustav je katastrofa. Amerikanci bez osvajanja, pljačke, i visokokvalificirane/bogate imigracije nisu sposobni samostalno funkcionirati. Jedan jedini put kad su probali sa izolacionizmom završili su u Velikoj depresiji. Sad to usporedi sa Kinom koja je dokazala kroz tisuće godina da je sposobna samostalno funkcionirati. Kinezi će imati dobru ekonomiju pa makar ne osvojili više niti metar zemlje igdje. Kinezi će imati pametnu i obrazovanu populaciju bez ikakve imigracije. Vrijednosni sustav Kine je deset puta bolji od ovog američkog sotonističkog. Tako da ako možeš, izvoli, argumentiraj zašto je Amerika bolja od Kine, i to bez izmišljanja gluposti tipa “Kina će jesti malu djecu i sve nas porobiti zato jer imam bujnu maštu”.

Ivan
Gost
Ivan

Pises Mikiju da zamislja kako su sad 60. ili 70. godine a zatim pricas kako su Kinezi pre par milenijuma delili poklone naokolo. Mozda je Miki i promasio par desetleca ali daleko manje od tebe. Rekoh da mi je muka od danasnje demokratije, ali ako bas treba da biram izmedju USA demokratije i kineskog nazovi socijalizma (jer ovo sto oni nazivaju socijalizmom nema veze sa istim) moram priznati da bih ipak izabrao tu jadnu demokratiju.Opet tamo neke teze kako je Kina dokazala kroz hiljade godina….. Kakve veze ima KIna od pre par hiljada godina sa ovom danas? Cisto da se prica nesto. Kinezi se prema svom narodu odnose gore nego prema roblju, kako bi se tek ponasali prema tudjem? Bolje da to ne osetis na svojoj kozi. Onda kazes da Kinezi nisu nikog napadali-oni to rade perfidnije, naseljavaju svoje stanovnistvo po drugim drzavama kako to sad rade nazovi “imigranti”. Unistili su sve sto su mogli u svojoj zemlji, prirodu, vazduh su toliko zagadili da ne mogu da disu po gradovima bez maski, vodu toliko zagadili da je neverovatno-iskorenili su jedinog delfina koji je ziveo u slatkoj vodi. Prljaviji su samo Indijci, Pakistanci i Indonezani kojima se ni reke ne vide od plastike koja pluta po njima (na pojedinim mestima). Pojeli su sve, sada su presli na kucice, macice, mrave, skakavce, tarantule, ma bukvalno sta dograbe. Moram paziti na svoje macke da im ne pridju suvise blizu ha-ha! Potrovali su i insekte, one sto nisu pojeli, tako da voce moraju oprasivati rucno. A ako ti jednog dana budu gospodari sve ces to morati ti da radis, doduse imaces pomoc u vidu bica po ledjima. Dakle ne branim ja Amerikance i ne smatram ih najboljim na svetu, daleko bilo. Izmedju dva ponudjen zla biram ono koje se meni cini manjim. I molim bez patetike poput toga da ce “Kinezi jesti malu decu”.

Piretis
Gost
Piretis

@Ivan- Načelno se slažem s tobom. Kina ničim ne pokazuje da je interesira bilo što osim vlastite koristi. Veliki im je plus što su vrijedni radnici, fanatično uporni i vješti trgovci. Ali minus im je da je većina robe koja stiže k nama ŽNj klase, da ju prodaje cijena a ne kvaliteta, da koriste štetne tvari u proizvodima (ftalati u igračkama i kozmetici), da često svoje prozvode maskiraju pod Made in PRC ( valjda svjesni da bi Made in China moglo nekog odbiti) itd. O stanju ljudskih prava u Kini je suvišno i govoriti. Zatvaranja aktivista i političkih neistomišljenika, policijska brutalnost, smrtna kazna (sa tisućama izvršenja), progon kršćanske i muslimanske zajednice…
Kina kao uzor- neka hvala.

Protudemokratska obrana
Gost
Protudemokratska obrana

Ivan – To što si napisao je sve u stilu “Kinezi jedu malu djecu”. Tvoje fantazije o tome kako Kinezi danas žive i kako ih njihova vlast tretira nema veze s onime što se stvarno dešava tamo, a meni se čini da tebe to ni ne zanima. Tebi je dovoljno da “znaš” da Kinezi jedu malu djecu i što će tebe sad tamo neki anonimus na Internetu ometati kad ti “znaš” bolje.

Ivan
Gost
Ivan

@Protudemokratska obrana. da oni zaista imaju cudne prhrambene navike, sasvim je moguce ha-ha! Inace prosecan Kinez zivi jako lose, narocito seljaci. Jedino valda se u Srbiji gore zivi nego tamo, sto opet nije neka preporuka da bi se doveli Kinezi kao gospodari. Istina je da su Kinezi vredni i privatno gledajuci korektni, mada nisam video ni jednog da nesto konkretno radi, uglavnom su svi trgovci. Ali to nista ne znaci, poznato je da ljudi u manjini se ponasaju potpuno drukcije nigo kad su u vecini i imaju bilo kakvu vlast. Zato ako zelis zaista proveriti kako bi ti bilo pod njima, najbolje da odes u Kinu na barem nekoliko meseci da to dozivis. Mene to apsolutno ne zanima, ne zelim doziveti da mi budu poslodavci. Plate koje oni daju ovde kod mene, domacim ljudima, iznose izmedju 100 i 150 Eura.a zaposlenike prilicno sikaniraju. Ne izdaju racune za bilo koju robu dok je za domace trgovce to nezamislivo. Sve im mogu oprostiti ali ako taknu moje ljubimce nastradali su, ha-ha!

Zdenko
Gost
Zdenko

Ivane, sve si rekao u nekoliko rečenica. Doduše, možda malo pretjerano, ali jedino se tako može reagirati na nebulozna komentiranja. U dodatku, dovoljno je pogledati ovu sliku ispod naslova, gdje piše South China Sea u ružišastom obliku. Kina svo to more svojata, ne obazirući se na susjede Vijetnamce,Filipince, Malezijcje, Brueneance i ostale, a prezire sve konvencije o granicama na moru. Granice ne žele definirati niti poštivati niti na odlukama suda o granicama na moru niti dogovorom, a niti arbitražom… jer to je njihovo i nitko im to pravo ne može oduzeti. Pogledajte sliku, nije to Piranski zaljev. I još kada mi pristojni gost proizvodi visoke decibele uživajući u hrani, zatim hrkne i pljune na pod za vrijeme ručka u vrlo pristojnom restoranu u Šandongu, vrlo brzo se ohladim i zaželim vratiti u svoj milje.

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik

Momak, ‘ne pojmi brkove’.

Miki
Gost
Miki

Slažem se, ako več mora biti nečija hegemonija onda mi je američka najprihvatljivija, jer te samo opljačkaju, dok te kinezi ili rusi mentalno ubiju još njihovom ideologijom i šovinizmom. Primer zapadne i istočne Nemačke.

rodoljub
Gost
rodoljub

Ti si jos uvek u proslosti i ne vidis koja je sada godina. Nista vise nije isto kao pre.

Protudemokratska obrana
Gost
Protudemokratska obrana

Ma on misli da su to 60-e i 70-e u Americi vs nekakav staljinizam u Rusiji.

Protudemokratska obrana
Gost
Protudemokratska obrana

O čemu pričaš? Amerika je sve mentalno ubila svojom ideologijom. Sve države koje su prekopirale Ameriku su ekonomski praktički u bankrotu, s dugovima koji se ne mogu vratiti, a društvene vrijednost su iščezle. Tko danas želi društvene vrijednosti mora gledati na Rusiju, Kinu, i slično. A ovaj tvoj primjer istočne Njemačke ti je skroz pogrešan. Pogledaj bivše komunističke države i pogledaj ostale zapadne države. Bivše komunističke države (to bi bila i Istočna Njemačka da nije došlo do spajanja) su te koje se bore protiv Islama/imigranata, protiv raznih LGBT propagandi i čega sve ne. Tebe je američka ideologija toliko dotukla da niti ne vidiš da si na podu već misliš da je sve super jer ti se zvjezdice vrte oko glave.

Piretis
Gost
Piretis

@Pd obrana- Previdio si jednu sitnicu. Sve su se imperijalne sile u prošlosti ponašale na isti način. Od Babilona do SAD-a. Nema razloga da se sutra i Kina ne priključi tom modelu. A model je krajnje jednostavan, izvući što više od vazala a raditi što manje. Ukratko živjeti na tuđoj grbači.
Ne treba maštati o kineskom imperijalizmu. Ako netko i profitira na kineskom usponu to sigurno neće biti Balkan.

Protudemokratska obrana
Gost
Protudemokratska obrana

Ako misliš da su se sve imperijalne sile ponašale na isti način onda je tvoje znanje povijesti nula. A to da dobre države žele profitirati, a ma da, najbolje da bi trebale primiti milijune imigranata, sve staviti na socijalu, onda malo podijeliti svoj teritorij susjedima i tako to. Kakve su to gluposti? Naravno da najbolja država treba izvući što više od vazala – na pošten način – i vazal treba najviše što može izvući iz najbolje države. Pa to je toliko normalna tvrdnja da mi je neshvatljivo kako ti misliš da bi se itko trebao ponašati drukčije. Ali postoji razlika između toga da kao Kina trguješ po win-win scenariju, i toga da ideš okolo i bombardiraš sve koji te krivo pogledaju. Tu spominješ nekakav Babilon i uspoređuješ ga sa SAD-om. Pa to je tolika razlika da je to strašno. Što oni uopće imaju zajedničko osim toga da su imali velik teritorij u jednom trenutku? Povijesna Kina je najbliže benevolentnom imperijalistu koliko to uopće može biti. Pa čovjeće oni kad su napravili ogromne brodove kakve ni Europa tada nije imala, putovali su po Aziji i dijelili darove. Halo? Njihov sustav tributa se sastojao u tome da dođu Korejanci i izmjene darove sa kineskim carom. Nije to bila jednosmjerna ulica. Znam da pišeš napamet i nemaš pojma o povijesti pa ću ti nabaciti jedan citat u sljedećoj poruci da vidiš razliku.

Protudemokratska obrana
Gost
Protudemokratska obrana

Eto ti taj citat, ovo govori osnivač dinastije Ming:

“The overseas foreign countries like Annan [Vietnam], Champa, Korea, Siam, Liuqiu [Ryukyu Islands], [the countries of the] Western Oceans [South India] and Eastern Oceans [Japan], and the various small countries of the southern man [barbarians] are separated from us by mountains and seas and far away in a corner. Their lands would not produce enough for us to maintain them; their peoples would not usefully serve us if incorporated [into the empire]. If they were so unrealistic as to disturb our borders, it would be unfortunate for them. If they gave us no trouble and we moved troops to fight them unnecessarily, it would be unfortunate for us. I am concerned that future generations might abuse China’s wealth and power and covet the military glories of the moment to send armies into the field without reason and cause a loss of life. May they be sharply reminded that this is forbidden.”

I sad ti veliš da su sve sile iste. Ne, nisu. Naravno da se nekad vode ratovi, ali Amerika stalno vodi ratove, stalno ruši druge, svugdje se petlja, i ne može funkcionirati bez toga. Drugi mogu.

Piretis
Gost
Piretis

@Pd obrana- Osim što si se zapjenio i izgubio dobru mjeru u komunikaciji (“…tvoje je znanje povijesti nula; Kakve su to gluposti.”) opet si previdio ali drugu sitnicu. Nisam ni jednom riječju uzdizao ili pravdao američki imperijalizam. Daleko bilo. Samo sam iznio pretpostavku da će se u danim okolnostima Kina ponašati isto ili slično Americi. Isto kao što se SAD ponašaju slično Britanskom imperiju koji se opet ponašao slično… Sve u danim povijesnim okolnostima. Kamo sreće da sam u krivu. U tom bi slučaju, ako ne nama ali bar našim unucima, došlo jedno poštenije i ljepše vrijeme.
P.S. I Kina je svoju povijest ispisala ognjem i mačem, ne cvijećem i lijepim riječima.

Protudemokratska obrana
Gost
Protudemokratska obrana

Piretis – U potpunosti se protivim moralnoj relativizaciji koju promičeš. Tako i ja mogu reči, eto, svi su ljudi isti, svi imaju hrpu mana. Svi su lideri također isti, bili oni Hillary Clinton, Putin ili Papa Benedikt..

Tako može svatko mudrovati.

Zdenko
Gost
Zdenko

Rusija i Kina se ne mogu trpati u isti koš. Rusija je nešto sasvim drugo. Ruski narod nam je blizak po kulturi, tradiciji, stilu života, emocionalno, a na kraju i jezično. Ne samo nama, nego većini Europljana. Kina to nikad neće biti, dapače oni to niti ne žele.

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik

co’ek, na kojoj planeti ti zivis ?

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Crodaemon za svoju čudnu izjavu još dobiješ tri plus! ha ha ha

Protudemokratska obrana
Gost
Protudemokratska obrana

Demokrati će plakati a mi ostali ćemo slaviti.

Zadranin
Gost
Zadranin

@Crodaemon

Vidim kako Kinezi isto govore drugim državama koliko treba kako koja firma/tvrtka imati postotka u dionicama u drugim strateškim firmama ( Agrokor, INA itd. ), što se smije kupovati od naoružanja (mogu stare izraelske kante, al ne novi ruski i jeftiniji Sukhoi ili MIG), promicanje skupih energetskih i neisplativih projekata (LNG KRK) itd..

Pitaj posebno Libijce kakva im je sad demokracija.

Pljuc.

Eto ga.

Sardelino
Gost
Sardelino

U mjuziklu “Kosa” M. FORMAN kroz lik jednog od likova daje definiciju američke demokracije:
Dakle, američka demokracija je kad bijeli čovjek pošalje crnog čovjeka da na 1000 km. daleko od amerike ubije žutog čovjeka radi obrane zemlje koju je oteo od crvenog čovjeka.

Ivan
Gost
Ivan

Bas i nije tacna definicija, bilo je daleko vise belaca nego crnaca. Ima jedna bolja koja opisuje svet. Das belcu cekic i sagradice cuda. Das ga Kinezu i napravice milione replika, Das cekic crncu i on ce ubiti belca. Das cekic Zidovu a on ce ga dati crncu. Nisam ja ovo izmislio, nemojte preterano da hmmm, reagujete….

Marko S.
Gost
Marko S.

Kinezi pokazuju megalomanske apetite. Amerikanci ih obukli u Armanijeva odijela a oni bi sada vise nego im pripada. Kakva zahvalnost!?!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik