Kina poručila SAD-u: Južno kinesko more i Tajvan nisu stvari na koje možete utjecati

33 komentara

Ovog tjedna je američki ministar obrane James Mattis bio u trodnevnoj posjeti Kini, navodno s ciljem poboljšanja sigurnosne suradnje Washingtona i Pekinga.

James Mattis je prvi čelnik Pentagona koji je Kinu posjetio od 2014. godine. Uoči odlaska u Kinu je oprezno rekao kako želi “otvoren dijalog” na strateškom nivou.

Mattisova posjeta Kini ukazuje da Trumpova administracija još uvijek želi da vojni dijalog s Kinom, iako je on ozbiljno ugrožen trgovinskim ratom, koji bez sumnje ostavlja posljedice na vojnu suradnju. Naravno, tema razgovora američkih i kineskih dužnosnika je sigurno bila Sjeverna Koreja i denuklearizacija Korejskog poluotoka, za što je Peking zainteresiran, a Washington vjeruje da mu Kina u tome može puno pomoći. No, govorimo o denuklearizaciji cijelog Korejskog poluotoka i njegovih teritorijalnih voda, ne samo Sjeverne Koreje, kako mnogi misle.

Uoči posjete generala Mattisa Pekingu su američki mediji priopćili kako će biti govora i o američkoj sigurnosnoj strategiji koja Kinu vidi kao jednu od prijetnji, sporovima u Južnom kineskom moru i Tajvanu.

Xi Jinping poslao jasnu poruku Mattisu

Xi-Jinping
FOTO: Xi-Jinping

Kineski predsjednik Xi Jinping se susreo s američkim ministrom obrane Mattisom u Velikoj dvorani naroda u Pekingu. Kineski vojni stručnjaci su pojasnili kako je Kina dala jasnu poruku Sjedinjenim Državama da su njezine aktivnosti u Južnom kineskom moru i Tajvanskom tjesnacu legitimne i da ne mogu biti pod utjecajem bilo kakvog poteza ili odluke Sjedinjenih Država.

Tijekom sastanka s Mattisom, Xi Jinping je pojasnio čvrst stav Kine o pitanjima koja se tiču suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje. Xi je izjavio kako Kina neće izgubiti ni centimetar teritorija naslijeđenog od njihovih predaka, a Kina neće uzimati ništa što pripada drugima, izvijestila kineska televizija CCTV.

“Postoje neka pitanja koja se tiču suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine koja su postala sve napetija zbog američkih poteza, poput pitanja Južnog kineskog mora i Tajvana. Dakle, na sastanku je Kina upozorila SAD  da je njezin stav o tome čvrst, te kako se nije promijenio  niti će se promijeniti”, izjavio je Diao Daming, stručnjak za američke studije i profesor na kineskom Sveučilištu Renmin.

“Mattis je čuo mišljenje najvećih vojnih  autoriteta Kine o tim pitanjima, što znači da je Kina svoje aktivnosti u područjima kao što su Južno kinesko more i Tajvanski tjesnac smatra legitimnima i na njih neće utjecati nikakve vojne akcije Sjedinjenih Država”, rekao je Xu Guangyu, bivši general kineske vojske i član Kineske udruge za kontrolu naoružanja i razoružanja.

Mattis zahvalio Xi Jinpingu na susretu i rekao da SAD visoko cijene vojne odnose s Kinom, te da je Washington spreman na jačanje strateške komunikacije, širenje suradnje, kontrolu i upravljanje razlikama i rizicima kako bi se izbjegla bilo kakva mogućnost sukoba s Kinom, izvijestio je CCTV.

S Jamesom Mattisom se sastao i kineski ministar obrane Wei Fenghe, koji je američkog kolegu dočekao uz svečanu dobrodošlicu i tradicionalni pozdrav počasne garde Kineske narodno-oslobodilačke armije. Tijekom razgovora je Wei Fenghe izjavio kako će Mattisov posjet pomoći da se smire napeti odnosi i olakšaju kontakti između dviju vojski.

Kina i Karl Marx
FOTO: Velika dvorana naroda, Kina

Posjet je održan odmah nakon što su Sjedinjene Države pokazale tvrd stav prema Kini, kojoj je povučena prethodno poslana pozivnica za vojne vježbe RIMPAC, koje su prvi put održane 2004 godine, a od 2010. ne redovito održavaju svake dvije godina i na posljednjima koje su održane prošlog mjeseca je sudjelovalo 26 zemalja iz pacifičke regije, neki od američkih saveznika iz Europe i Latinske Amerike, a na vježbama 2018. je “debitirao” i Izrael.

Čak je i Reuters morao priznati nedostatak mudrosti u Trumpa u upravljanju napetosti s Kinom, budući da Peking obraća pozornost na svaki detalj i simboliku ovakvih odluka.

“Komunikacijski kanali između Kine i Sjedinjenih Država ne rade, a rizik je bio previsok”, izjavio je Xi Jinping, komentirajući odluku Trumpa.

Pentagon je odbio pozvati Kinu na vježbe  RIMPAC 23. svibnja kao odgovor na navodnu “militarizacije” otoka u Južnom kineskom moru.

Kineski ministar obrane Wei Fenghe je rekao kako je na sastanku s Mattisom Kina inzistirala na mirnom razvoju situacije, ali i da će kineska vojska čvrsto štititi nacionalnu suverenost i interese zemlje.

“Kina i Sjedinjene Države mogu rasti samo ako se obje zemlje slože da neće biti sukoba, uz međusobno poštovanje i uzajamno korisnu suradnju”, istaknuo je Wei.

Wei je također naglasio američkom kolegi stav Kine oko Tajvana, Južnog kineskog mora i nuklearnog pitanja na Korejskom poluotoku.

James Mattis će također posjetiti Južnu Koreju i Japan, navodi se na internetskoj stranici Pentagona.

Zapravo, James Mattis nije čuo ništa novo. Za Kinu tema Južnog kinesko mora, Tajvanskog tjesnaca i Tajvana nisu stvari koje može rješavati Washington, niti SAD bilo čime mogu utjecati na promjenu stava Kine o ovom pitanju. Što se tiče ostalih vidova suradnje, Peking je uvijek otvoren na suradnju ako je od obostrane koristi.

denuklearizacijaRIMPAC
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Crodaemon
5 godine prije

Kad žuti mravi zavladaju plakat ćemo za USA “demokracijom”

Weteran
5 godine prije

Svakako nam treba višepolarni svet!
I treba višeslojna kontrola vodećih subjekata.
I treba Kinu na kvačilo?!
Na kopnu Moskva, na vodama Vašington.

rodoljub
5 godine prije

More “kinesko” , a uticaj “americki”, to je po amerikenjcima ispravno. Gangsteri, kao i uvek, pokazuju opsesiju vladavine zemaljskom kuglom. Bolesnici – psihopate .

Sarajevo
5 godine prije

ovih par komentara koji bas i nemaju veze sa tekstom pokazuju nas podanicki mentalitet koji je zavladao zajedno sa “nacionim osvestenjem”.
…a bili smo zaista nekada nezavisni (i od istoka i od zapada) al’ nam je falilo “slobode”.

Srecom, kinezi nisu dozivjeli takvu “preobrazbu”, a more se ne zove juzno americko more…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI