Sjeverna Koreja odbacuje jednostranu denuklearizaciju i uvjete Washingtona

Hwasong-7, Nodong Scud-D trump
15 komentara

Usprkos “izljevima ljubavi” i “lijepim pismima” koje Donald Trump, kako je sam izjavio, prima od sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, politički vrh Sjeverne Koreje nije zadovoljan ponašanjem Washingtona.

Pyongyang upozorava da kako sankcije samo povećavaju nepovjerenje u SAD, te kako  Sjeverna Koreja neće pristati na jednostranu denuklearizaciju.

Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova, Ri Yong-ho, upozorio je Ujedinjene narode u subotu kako je Sjeverna Koreja nakon sporazuma sa Sjedinjenim Državama poduzela značajne mjere razoružavanja, ali ne vidi da je u tom smjeru bilo i američkih koraka. Ovakva neaktivnost Washingtona  ne ulijeva povjerenje političkom vrhu u Pyongyangu.

Ri Yong-ho je sjevernokorejski diplomat najvišeg ranga, a od 2016. obnaša dužnost ministra vanjskih poslova. Poznat je kao vješt pregovarač s iskustvom u pregovorima sa Sjedinjenim Američkim Državama o nuklearnom programu Sjeverne Koreje i predstavljao je delegaciju zemlje u pregovorima koje je zemlja od 2003. do 2007. vodila sa Sjedinjenim Državama, Kinom, Rusijom, Japanom i Južnom Korejom, tijekom kojih nije pristao na nikakve jednostrane ustupke.

Diplomatsku karijeru obnaša više od 30 godina, uključujući i mjesta u raznim veleposlanstvima. Upravo u vrijeme spomenutih pregovora je bio veleposlanik zemlje u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ri Yong-ho upozorava kako američki pristup stvara problem i naglašava kako Sjeverna Koreja nipošto neće pristati na proces jednostranog nuklearnog razoružanja, bez recipročnog odgovora druge strane.

Naime, ključni dio sporazuma između Kim Jong-una i Donalda Trumpa je potpuna denuklearizacija Korejskog poluotoka, dakle obje zemlje i njihovih teritorijalnih voda, što u praksi znači da SAD mora povući sve svoje nuklearne snage iz Južne Koreje obala Korejskog poluotoka.

Kim Jong-un je dobro pročitao dokument kojeg je potpisao i sporazum od četiri točke s Donaldom Trumpom.

Ri Yong-ho je posebno je upozorio kako u Pyongyangu vlada zabrinutost da bi SAD mogle pružiti otpor ovom postupnom procesu na kojeg je pristala Sjeverna Koreja.

Sjedinjene Američke Države ne samo da se suprotstavljaju naporima koji bi pokazali da su u sporazum sa Sjevernom Korejom ušle u dobroj vjeri, nego javno tvrde kako neće učiniti ništa dok Sjeverna Koreja ne završi denuklearizaciju.

Također traže nametanje strožih sankcija Sjevernoj Koreji, dok druge zemlje traže popuštanje sankcija uvedenih od strane Ujedinjenih naroda.

Američki dužnosnici tvrde da su upravo sankcije zaslužne što je pokrenut proces denuklearizacije, te da više sankcija znači i više napretka u tom smjeru.

Međutim, sjevernokorejski državni dužnosnici tvrde kako ulaži sve potrebne napore, ali od Sjedinjenih Država samo vide nove zahtjeve i da Washington, što god učinio Pyongyang, ne daje ništa zauzvrat.

“Nema šanse da se Sjeverna Koreja odrekne nuklearnog oružja bez ustupaka od strane Sjedinjenih Država”, rekao je Ri Yong-ho u govoru na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u subotu.

Sjedinjene Države nikada nisu željele i ne žele mir u Koreji

SAD traže da Sjeverna Koreja uništi svoj vojni potencijal, tada će dobiti “sigurnosna jamstva”

Vrag se krije u detaljima – Što su zapravo potpisali Trump i Kim Jong-un?

denuklearizacijaRi Yong-ho
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nbava kua
5 godine prije

Dogovaranje sa amerikom(zidovima) je samo gubljenje vremena.

čokolino
5 godine prije

Logično!
Možemo o severnokoreancima mislit što god hoćemo ali budale nisu. A za SADiste zna se ko su i šta su.

Riddick
5 godine prije

Tako uvek kada dodje vreme da ispune svoj deo dogovora dogovor postane mrtvo slovo na papiru i onda se poziva druga strana na novi dogovor , ako se bune faktor su destabilizacije i ne zele mir , a niko ne pominje Americko nepostovanje dogovora. Sa njima se pregovara silom , samo kada postoji paritet na datom podruciju , onda se ulazi u 2 fazu , fazu Americkog negiranja zamrznutog konflikta i pat pozicije , to moze da dugo traje zato treba biti strpljiv . I treca faza su stidljivi pregovori gde obecavaju nista a traze sve , ali je bitno da se razgovara . Cetvrta faza je precutno slaganje , vid prihvatanja situacije na terenu o situaciji se ne izvestava i nestaje iz medija . Ako neko postavi pitanje o stanju u datom podrucju , Ameri preuzimaju zasluge za mir i upozoravaju da ce reagovati na svako narusavanje trenutnog stanja… Čitaj više »

Ante
5 godine prije

Svi koji pregovaraju sa Amerikom neka si prouče povijest američkog pregovaranja. Primjerice kada je kolonijalna Amerika pregovarala sa indijancima, dogovorili bi se sa indijancima potpisali bi sve, samo da bi kasnije kada su skupili dovoljno snage Amerika bi svom snagom pregazila te dogovore ubijajući indijance na sve strane. Amerikanci se od od doba nisu ni malo promijenili.

Pikač
5 godine prije

Korejci će se dogovoriti međusobno. To je isti narod i južna Korejci će se rado dogovoriti sa sjevernim. Vjerujte mi,znam ih 😉

TOS - 1A
5 godine prije

Amerima nikada ne treba vjerovati !!! Nikada !!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI