Litva i Rumunjska moraju platiti visoke odštete zatočenicima tajnih zatvora CIA-e

zatvor

Europski sud za ljudska prava (ECHR) u Strasbourgu je odbacio žalbu vlade Litve i Rumunjske u vezi odluke suda koja se odnosi na tajne zatvore koje je CIA u zemlji imala u razdoblju od 2005. do 2006.

Odbor od pet sudaca je odlučio da ne postoji osnova za upućivanje predmeta na reviziju Glavnom vijeću Europskog suda za ljudska prava. Europski sud za ljudska prava 31. svibnja ove godine presudio da je u razdoblju od 2005. do 2006. godine u Litvi postojao tajni pritvor CIA-e za osumnjičene za terorizam.

Za ilegalno pritvaranje u tom zatvoru Litva po presudi mora plati naknadu u iznosu od 130 tisuća eura Palestincu rođenom u Saudijskoj Arabiji, Abu Zubeidu, pravog imena Zayn Al-Abidin Muhammad Husayn.

Europski sud za ljudska prava je presudio da su i rumunjska i Litva znale da su dvojica osumnjičenika uhvaćena nakon napada “11. rujna” mogla biti mučena dok ih držalo na “crnim mjestima” CIA-e 2004. i 2006. godine. Saudijski državljanin Abd Al-Rahim Al-Nashiri tvrdi da je ilegalno držan i mučen na nepoznatom mjestu u Rumunjskoj, a osumnjičeni operativac Al-Qaede Abu Zubeid rekao je da ima slično iskustvo u Litvi.

Abu Zubeid (47) je osumnjičen za sudjelovanje u napadima 11. rujna 2000. godine u Sjedinjenim Državama, ali još nije formalno optužen. Zabilježeno je da je sada u pritvoru u bazi Guantanamo na Kubi. Predstavnici litavskih vlasti su na Europskom sudu za ljudska prava rekli kako je u Antaviliji, sjeveroistočno od Vilniusa, trebao funkcionirati centar za obavještajnu službu, a komunikacijska oprema je u Litvu dostavljena u “sumnjivom zrakoplovu”.

Dodajmo kako Sjedinjene Države tužiteljima Litve nisu dostavile podatke u istrazi zatvora CIA-e u blizini Vilniusa. Ured državnog odvjetnika je 8. listopada izvijestio da je od Sjedinjenih Američkih Država dobio odgovor na međunarodnu prijavu za pravnu pomoć poslanu u rujnu.

“U odgovoru se navodi da Sjedinjene Države ne mogu pružiti tražene podatke i odgovore na pitanja tužitelja Litve”, rekla su u Ured glavnog državnog odvjetnika baltičke zemlje.

Tužitelji su izvijestili sud u Strasbourgu “kako nastavljaju pretkaznenu istragu u skladu s utvrđenim planom istrage i zakonom predviđene radnje”. Naglašeno je da je moguće utvrditi sve okolnosti važne za istragu i dati im procjenu “tek nakon prikupljanja svih potrebnih podataka”, do kojih, naravno, Litva nikada neće doći.

Naime, Abu Zubeid, koji je trenutno u Guantanamu, žrtva je trenutne direktorice CIA-e Gine Haspel, koji je 2002. uhićen u Pakistanu, jer ga se pogrešno smatralo trećim čovjekom Al-Qaede.

Američko zapovjedništvo i CIA, među kojima je bila i Gina Haspel, odlučili su da ga treba mučiti. Bivši operativac CIA-e John Kiriakou je detaljno govorio u kakvom su mučenju sudjelovali aktualna direktorica CIA-e.

Odlučili su da tehnike mučenja treba postepeno pojačavati i početi s udarcima otvorenim dlanom preko želuca ili lica. Ali operativci koji su surađivali s njom su odlučili početi s najstrožim metodama. Abu Zubeid je 83 puta mučen lažnim utapanjem. Kasnije je mučen uskraćivanjem sna, a tjednima je držan u velikom kavezu za pse. Najokrutnija metoda koja je korištena je vjerojatno bilo zatvaranje u drveni sanduk poput lijesa, a kako su psiholozi znali za njegov iracionalni strah od kukaca, puštali bi u sanduk bezbroj insekata, rekao je John Kiriakou.

Dok je bio u pritvoru CIA-e u Tajlandu, Zubeid je izgubio lijevo oko, a snimke nekih ispitivanja je CIA uništila 2005. godine. Zapovijed za uništenje snimki mučenja Abu Zubeida je osobno dala Gina Haspel.

U prosincu 2014. je američki Senat objavio izvješće o tajnim centrima CIA-e za pritvaranje zatočenika. Izvješće spominje centre koji su radili u razdoblju od 2005. do 2006. godine. Aktivisti za ljudska prava vjeruju da je ovaj centar djelovao u Litvi, u Antaviliji, nedaleko od Vilniusa. 2014. godine, nakon odluka sudova, Ured državnog odvjetnika je pokrenuo pretkaznenu istragu vjerojatnog ilegalnog transporta ljudi preko državne granice, a 2015. godine je predmet bio dio ponovljene istrage u mogućim zlouporabama ovlasti državnih dužnosnika.

Međunarodne prijave za pomoć poslane su u Sjedinjene Države, Poljsku, Rumunjsku i druge zemlje. Istraga je još uvijek u tijeku, “ali još uvijek nisu dobiveni nikakvi podaci važni za istragu”.

Europski sud za ljudska prava je 24. srpnja 2014. presudio i da je Poljska povrijedila Europsku konvenciju o ljudskim pravima, kada je surađivala sa Sjedinjenim Državama, dopuštajući CIA-i da na svom teritoriju 2002-2003. zadrži i muči Abu Zubeida i Abd Al-Rahim Al-Nashirija Sud je naložio poljskoj vladi da svakome od njih plati 100 000 eura odštete. Zubeidu je sud dodijelio 30 000 eura za pokriće troškova.

Kao što smo naveli, 31. svibnja ove godine je Europski sud za ljudska prava presudio je da su Rumunjska i Litva također prekršile prava Abu Zubeida i Abd Al-Rahim Al-Nashirija 2003.-2005. i 2005.-2006. Litva i Rumunjska sada moraju platiti 100 000 eura odštete svakome od njih, iako su obojica žrtve Gine Haspel i CIA-e, ali njihove vlade snose odgovornost jer su trebale znati da se sa zatočenicima u “crnim centrima” neće postupati kao u odmaralištima. Kako CIA i američka vlada ne misle dostaviti nikakve podatke koji bi možda mogli ekskulpirati vlade Litve i Rumunjske, ove će dvije zemlje platiti za mučenja koja su provodili njihovi američki prijatelji.

Business Review

„Krvava Gina“ postaje direktorica CIA-e

cia tajni zatvori

FOTO – Zemlje s “crnim centrima” CIA-e i druge, koje su na razne načine pomagale u tajnom programu transporta i mučenja zatočenika

 

11
Ostavite komentar

avatar
10000
8 Grupirani komentari
3 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
11 Komentatori
jošMajk MajersMajaAlan FordKora Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

Eto, kurva umjesto makroa plati kaznu. Kako jadno i bijedno izgleda ava karta i ove ujka sema pič*ice obojene u crveno.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

Dakle, dođu urade što urade i onda ako država domaćin želi istražiti slučaj oni ne daju nikakve podatke iako sumnjam da vlast u Viljnusu i Bukureštu nisu znale za ove rabote. I onda otvoriš bilo koji nacionalni tv kanal ili portal a naši banditi, kvislinzi i veleizdajnici pričaju o nekakvom suverenitetu. Majku im..j..!!

Podravec
Gost
Podravec

I ja im isto majku j!!!m ! I sve po spisku i van njega!

Inkvizitor
Gost
Inkvizitor

Šampioni ljudskih prava i srednjevekovna tortura.
Odvratno licemerje.

Alan Ford
Gost
Alan Ford

Kada su ovakvi događaji u pitanju Brisel je jako tih, reklo bi se nečujan.
No kada treba uvoditi sankcije Siriji i drugim zemljama koje nemaju veze sa EU, a zbog kojih trpe uvijek oni najslabiji, onda je vrlo aktivan.
E, moj Briselu… !

milan
Gost
milan

Nekad sam komentirao da se krv stoke sitnog zuba smatra jeftinijom od nafte. Nista novo niti ce zastariti taj i takvi slucajevi. Ratove vode oni koji hoce jos, investiraju u neku politicku ili drustvenu organizaciju i ostvaruju dobit. Sve pocinje i zavrsava sa 80 djevica koje te/njih cekaju na onom svijetu. To je totalna moralna hipokrizija, s podsmijehom se o tome govori vezano sa mudjahedinima, ali u kome nije crvic, mislim na k(h)riscane, nade da ga/me/nas nece isto tako na onom svijetu docekati odbor djevica ili djevaca/ to zarad spolne ravnopravnosti 🙂 /!

Kora
Gost
Kora

@milan

Nažalost, brutalna ubojstva i mučenja nisu samo specijalnost CIA-e i njezinih saveznika, no o tome dugom prilikom. A što se tiče teme koje ste se dotaknuli, čini mi se da će račun koji “djevice” ispostave na kraju morati platiti hoteli Ritz-Carlton.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

I neka netko podnese tužbu i navede da je, iako s kapuljačom na glavi prebačen preko Hrvatske, gdje je bio jednu noć u podrumu u Zemuniku, recimo, mi ćemo morati platiti 100 000 dolara naknade jer smo sudjelovali u tajnom programu “Black center”, iako ima drugo kodno ime, nešto “ljubičasti …..” ne znam šta.

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Jebate, unište ti život mengelovskim torturama i onda ti plate neku siću. Lipo bogami

još
Gost
još

Lagao bih kad bih rekao da mi je žao. Sluga čisti govna svoga gazde i još za tu uslugu mora PLAĆATI. Toga nema ni u robovlasništvu! Samo naprijed usanski dupeuvlakači . To je tek početak, ne znate vi što vas još čeka. Pitajte Indijance u njihovim rezervatima.

Maja
Gost
Maja

…a tek hrvatska i srbija? one su nevina sluzincad?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik