Manevri NATO pakta u Gruziji i ruski manevri na gruzijskoj granici u Sjevernom Kavkazu

haubica 2C31 vienna 2S19M2 Msta-S
20 komentara

Krajem srpnja su u Gruziju stigli vojnici iz 12 zemalja kako bi sudjelovali u vojnim vježbama “Noble Partner 2018”.

Glavni cilj vježbi je da se vojske država nečlanica približe vojnim standardima Sjevernoatlantskog saveza.

Četvrte multinacionalne vojne vježbe “Noble Partner 2018”, pod sloganom “Snaga u jedinstvu”, počele su u bivšoj ruskoj vojnoj bazi, na vojnom aerodromu u Vaziani u blizini Tbilisija.

Na svečanosti otvaranja vježbi je bilo prisutno vodstvo Gruzije – predsjednik Giorgi Margvelašvili, premijer Mamuk Bahtadze, ministar obrane Levan Izoria i načelnik stožera Vladimir Čačibaja.

“Za nas, Gruzijce, ovo je izvor ponosa i što se danas naša zemlja, zbog vjerne službe i predanosti naših vojnih snaga u doprinosu jačanja međunarodne sigurnosti, smatra dostojnim partnerom. Ove međunarodne vježbe nose to ime”, rekao je premijer Bahtadze obraćajući se sudionicima vježbi.

U vježbama sudjeluje više od tri tisuće vojnika iz Gruzije, Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Njemačke, Estonije, Francuske, Litve, Poljske, Norveške, Turske, Ukrajine, Azerbejdžana, te iz Armenije. Osim toga, sudjeluje američko zrakoplovstvo i njemačka oklopna vozila.

Giorgi Margvelašvili
FOTO: Giorgi Margvelašvili

“Jačanje globalne sigurnosti i zaštita zajedničke vrijednosti i regionalne sigurnosti su temelj našeg partnerstva. Želim napomenuti da je za Gruziju i regiju u cjelini ova vrsta obuke posebno važna, što nas, uz suradnju i razvoj vojnih sposobnosti, još više približava NATO standardima”, rekao je gruzijski ministar obrane.

Gruzijski predsjednik obećao da će mirno vratiti odcijepljene republike Osetiju i Abhaziju

U izjavi za Euronews je gruzijski predsjednik Giorgi Margvelašvili obećao da će mirnim sredstvima ponovno uspostaviti teritorijalni integritet Gruzije.

“Obećavam vraćanje teritorijalnog integriteta Gruzije mirnim sredstvima”, rekao je gruzijski predsjednik Giorgi Margvelašvili, koji je otvorio vojne vježbe na kojima sudjeluje 13 zemalja članica NATO pakta i partnera saveza.

Izjavu je dao i američki general Joseph Lingel.

“Pred nama su tri zadaće. Prva je spremnost snaga. Potrebno je osigurati da naši vojnici budu učinkoviti, da budu bolje pripremljeni i bolje obavljaju svoj posao u vojnom smislu. Oni se također trebaju više integrirati s vojnim snagama partnerskih zemalja. Vjerujem da će nam sljedeća dva tjedna obuke pružiti ovu priliku i ojačati naše vojne postrojbe. Ovo je od posebne važnosti”, rekao je general Joseph Lingel.

Istovremeno ruska vojska provodi vlastite vježbe u Sjevernom Kavkazu, u blizini gruzijske granice. Manevri su počeli nekoliko dana prije 10. obljetnice rata između Rusije i Gruzije.

U kolovozu 2008. je izbio oružani sukob između dviju zemalja. Gruzijske vojska je počela granatirati glavni grad Južne Osetije, pokušavajući uspostaviti kontrolom nad regijom. Kao odgovor, Moskva je uputila vojne snage koje su odbile gruzijsku ofenzivu, a kasnije i službeno priznala neovisnost Južne Osetije i Abhazije. Zapad se nikada nije složio sa stavom Moskve.

U lipnju je Europski parlament usvojio rezoluciju kojom podržava Gruziju i  osuđuje “ruske agresije i okupacije, te podržava teritorijalni integritet i suverenitet zemlje”.

Armenija ne krši savez s Rusijom

Armenija

Kako prenosi portal Kavkaski čvor,  armensko Ministarstvo obrane je na vježbe poslalo samo četiri časnika i prisutnost armenske vojske u vježbama neće narušiti armensko-ruske odnose.

Armenija će sudjelovati na vojnim vježbama na poziv Ministarstva obrane Gruzije, napisao je na Facebooku armenski ministar obrane Artsrun Hovhannisjan.

Prema njegovim riječima, časnici ili jedinice zemalja Sjevernoatlantskog saveza, kao i zemalja partnera, bili su pozvani na vježbe koje će se održati u Gruziji od 1. do 15. kolovoza.

“Na prošlogodišnjim vježbama je sudjelovalo 40 vojnika iz kopnenih snaga  Armenije”, kazao je ministar Hovhannisjan, te dodao “kako je ove godine odlučeno da se pošalju četiri časnika, koji će dobiti središnja mjesta u vježbama koje se odnose na sudjelovanje armenskih jedinica u međunarodnim misijama za mir i stabilnost”.

Sudjelovanje armenske strane u de facto NATO vježbama u Gruziji neće utjecati na armensko-ruske odnosi, rekao je suradnik Centra za regionalne studije Akademije državne uprave Armenije politički analitičar Johnny Melikijan.

Prema njegovim riječima, armenska strana nikada do sada nije sudjelovala u vojnim vježbama u kojima se Rusija u scenariju izravno ili neizravno smatrala “konvencionalnim neprijateljem”.

“Ovo je opći konsenzus u vanjskoj politici Armenije, ali i poruka Kremlju”, objasnio je politolog.

Podsjetio je da je, na primjer, da je Armenija u posljednjem trenutku odbila sudjelovati u NATO vježbama “Agile Spirit 2017”.

“Naime, kada je postao poznat dnevni red vojnih vježbi, postalo je jasno da postoji više rizika od sudjelovanja nego od odbijanja”, kazao je Melikijan.

“Uravnotežena vanjska politika će se nastaviti i pod trenutnim vlastima, koje su zadržale kontinuitet vanjske politike. Međutim, moramo shvatiti da je nova vlada zapravo privremena, a suditi vanjsku politiku vlade Nikola Pašinjana će biti moguće tek nakon prijevremenih parlamentarnih izbora. Ako pobijedi, određenih promjena može biti, ali će one biti više taktičke nego strateške”, rekao Melikijan, te dodao “kako je sudjelovanje četiri armenska časnika simbolična gesta”.

Politolog Hakob Badalijan je rekao: “Da je bilo ikakvog rizika u odnosima s Moskvom zbog slanja četiri časnika u Gruziju, Armenija bi odbila tamo putovati.”

Osim toga, on vjeruje da napetosti u armensko-ruskim odnosima generiraju određeni krugovi, uključujući i one koji u Rusiji i Armeniji lobiraju za Azerbajdžan.

“Nova vlada treba razviti institucionalne mehanizme za suprotstavljanje ovoj propagandi i manipulaciji”, zaključio je Badalijan.

VIDEO – Euronews – Vojne vježbe u Gruziji “Noble Partner 2018”

 

Giorgi MargvelašviliNATONoble Partner 2018
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bbbb
5 godine prije

Nestrpljivo čekam rasplet nosferatuovog zaustavljanja u ratu sa Gruzijom i Ukrajinom.

Umpah Pah
5 godine prije

Gruzijska strana bez kravata?

nbava kua
5 godine prije

Umpah Pah,nema vise.Pojelo se sto se imalo.

Majk Majers
5 godine prije

Lova poreznih obveznika bačena u vitar. Super, nema šta. Al ljudi to vole, rado financijski to podržavaju

EU dismr
5 godine prije

Nakon vojnih vježbi, vjerovatno i promjena imena “Gruzija” ! Izbacuje se r .. 🙂

fenix
5 godine prije

Zar ovi Gruzini jos misle da ce uci u Nato. Jucer im je lijepo Putin rekao ako Gruzija pokusa uci u Nato to moze izazvati rat.

dalmata
5 godine prije

Vrlo je zanimljiva vrsta mozjani u (ne samo Guzijaca)vec i ostalih iz Nacisticke Amerikanjske Teroristicke Organizacije,poznate kao NATO.Nikako da promuckaju lubanjsku prazninu i da samo pazljivo poslusaju:”Rat se vise nikad nece vodit na Ruskoj zemjli”-Vladimir Putin.Ko ima dva zrna soli ispod skalpa,dovoljno.I sad nagradno pitanje.Je li Guzijci,i svi koji se provlacu ispod nosa,dobrocudnog,strpljivog Mede znaju onu:”Ne cackaj mecku pod plecku”

Jurišić maja
5 godine prije

biti će da se bidni Staljin privrće u grebu on je život posvetio udaljavanje neprijatelja sa granica a danas mu njegovi ugošćuju razbojnički nato savez

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI