Muke za Erdogana – Ističe rok povlačenja terorista, a još nije učinjeno ništa

HTS-Idlib
27 komentara

Do danas se iz demilitarizirane zone u Idlibu pristala povući samo skupina Faylaq Al-Sham bliska Turskoj i Muslimanskom bratstvu.

Ostale terorističke skupine, kada su razumjele da će morati povući teško oružje i ljudstvo isključivo s teritorija kojeg one drže pod kontrolom, odbile su sporazum Vladimira Putina i turskog predsjednika Erdogana iz Sočija, koji je u rezidenciji ruskog predsjednika na Crnom moru između dvojice lidera potpisan 17. rujna.

Turskoj strani je do provedbe sporazuma o povlačenju teškog naoružanja islamističkih skupna ostalo još šest dana, budući da je za ovaj proces određen rok do 10. listopada.

Kako prenosi ruski Centar za pomirenje u Siriji, islamističke skupine ne samo da ne povlače oružje, nego su povećale napade na vladine položaje i područja.

Oružane skupine u Siriji su nastavile kršiti dogovor o prekidu vatre u sirijskoj de-eskalacijskoj zoni Idlib, izjavilo je rusko Ministarstvo obrane.

“Unatoč tome što je dogovoren prekid vatre u cijeloj zemlji, još uvijek postoje slučajevi kršenja režima primirja od strane ilegalnih oružanih formacija u de-eskalacijskoj zoni Idlib. Tijekom proteklog dana je tri puta napadnut  Ruseyt Iskander, jednom Nahshabbu, Jubb Al-Zazur u pokrajini Latakia i naselje Al-Salamiya u pokrajini Hama. Osim toga, došlo je do napada da grad  Tadef u sjeveru pokrajine Aleppo, a napad su provele turske postrojbe koje su zauzele položaje u blizini grada Al-Bab”, priopćio je ruski Centar za pomirenje u Siriji.

U priopćenju se pozivaju svi čelnici oružanih skupina koje djeluju u području de-eskalacije Idliba da prestanu s neprijateljstvima i da se pridruže mirovnom procesu.

Zona de-eskalacije Idlib je posljednje područje iz koje teroristi u Siriji  i dalje provode napade na sirijske vladine snage i civilna područja pod kontrolom Damaska.

Putin Erdogan

Ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan su 17. rujna potpisali sporazum o uspostavljanju demilitarizirane zone od 9 do 12 milja u Idlibu duž linije sukoba između islamističkih skupina i vladinih snaga. Kao što smo rekli, do 10. listopada su islamističke frakcije trebale povući u unutrašnjost Idliba i napustiti područje određeno da bude demilitarizirana zona, a 15. listopada bi trebale početi zajedničke rusko-turske patrole u tom području.

U slučaju da Turska ne uspije udaljiti islamističke militante i njihovo teško oružje, uključujući minobacače, turska vojska i njihove savezničke islamističke milicije bi ove skupine trebale iz demilitarizirane zone protjerati silom.

Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Sirije Walid Muallem je rekao kako nakon ovog dijela procesa svi militanti u Idlibu moraju predati sva oružja do prosinca ove godine.

“Oni militanti koji žive u Idlibu mogu ostati tamo nakon što polože oružje i zaključivanjem sporazuma o pomirenju urede svoj status s agencijama za provedbu zakona. Svi plaćenici, bez iznimke, moraju biti deportirani kroz Tursku u države iz kojih su došli u Siriju”, rekao je Muallem.

Čelnik sirijskog ministarstva vanjskih poslova naglasio je kako će u mnogim aspektima razvoj situacije ovisiti o tome hoće li Turska ispuniti svoja obećanja iz ruskog-tursko sporazuma od 17. rujna i uspostaviti demilitariziranu zonu u Idlibu.

Walid Muallem je rekao da se Ankara “može nositi s ovom zadaćom, jer turska obavještajna služba zna poimence svakog terorista u Siriji”.

idlib 04.10.2018
FOTO – Područje Idliba i demilitarizirane zone iz koje bi do 10. listopada islamističke skupine trebale povući vojnu opremu i teško naoružanje u unutrašnjost pokrajine

Što se tiče sporazuma iz Sočija između Rusije i Turske o Idlibu,  Walid Moallem je naglasio da Damask pozdravlja ovaj sporazum , ali on ima jasan vremeni rok.

“Dokument Soči ima jasan vremenski okvir. Ovaj sporazum nastavak je brojnih drugih ugovora sklopljenih u okviru procesa u Astani”, rekao je Muallem.

Brojne militantne skupine u sirijskoj pokrajini Idlib ipak podupiru stvaranje demilitarizirane zone, rekla je danas službena predstavnica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

“Prema dolaznim informacijama, brojne strukture sirijske oružane opozicije u Idlibu najavile su potporu sporazumu”, rekla je Zaharova.

Istaknula kako rusko zrakoplovstvo i ruska vojna policija zajedno osiguravaju rad humanitarnog koridora u Idlibu koji je otvoren u području Abu Duhura i služi za izlaz civila i predaju militanata koji žele prijeći na vladina područja. Isti takav koridor je bio otvoren na jugu Idliba, a prelazak u sjever pokrajine Hama, ali je zatvoren zbog stalnih granatiranja i kršenja primirja u tom području.

Uz navedene probleme, u Idlibu su počeli obračuni i likvidacije između suprotstavljenih skupina, onih koji podržavaju uspostavu demilitarizirane zone i političko rješenje krize pod pokroviteljstvom Turske i onih koje kategorički odbijaju bilo kakvu mogućnost predaje oružja i prekid vojnih aktivnosti protiv vladinih snaga.

Hoće li Erdogan na kraju morati “izdati” islamiste u Idlibu?

Četiri terorističke frakcije odbile dogovor o demilitariziranoj zoni u Idlibu

Erdogan je lagao da se teroristi u Idlibu povlače iz demilitarizirane zone

Faylaq Al-ShamWalid Muallem
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
5 godine prije

Fotka 1.
Putin se smijeska,a iza njega pet bijelih sljemova,a na postolju jedan zlatni.
Ima zivce za Oskara?
Raketirati sa Putinom ili reketariti sa Trumpom?
Erdo nosi dvije stolice na analizu?

čokolino
5 godine prije

“Ističe rok povlačenja terorista, a još nije učinjeno ništa”

Dapače, mnogo toga je učinjeno. Meni se čini da je bila namjera dobit na vreme da bi mogli izvući zapadne teroriste i prebacit ih na sigurno a i malo počistit dokaze da su kolovođe zapravo zapadni agenti. A vjerovatno se našlo i američkih, engleskih i franscuskih vojnika tamo pa je to trebalo sklonut pred olujom koja nadolazi.

Savio
5 godine prije

Produzice rokove. Nije to bas tako kruto.

Pantsir S1
5 godine prije

Vest dana @mod_russia potvrdilo da su najmanje 73 osobe zrtve testiranja u Gruziji.Imate brifing nacelnika RHB zastite vojske RF na zvanicnom yt kanalu.Dokazi sve crno na belo.Vec vidim ko ce sledece godine uzeti nobelovu nagradu za medicinu.#belislemovi #svinjskigrip.

dalmata
5 godine prije

Bit ce vrlo zanimljiv sou-program u EU,kad njihovi dodu kod gazda.Oce li napravit demilitiziranu zonu ili ce zvat”bile kacige”?.Bozic u EU,bi moga bit jako zanimljiv.A,da odgovor se zna..Krivi su Rusi.

Euro
5 godine prije

Pa sta ce TUR vojska? Piti kafu dok se budu vodile borbe? Koliko njih ima?
Na cijoj ce strani biti Erdo? Zar je okupirao dio Sirije, da bi pomogao Putinu?

Siniša
5 godine prije

“Muke moje predjite na drugoga” samo nece valjati ako to bude neko drugi rjesavao.

alan ford
5 godine prije

Putin i Rusija pokušali su strateški sve, da pridobiju Tursku za svoju stranu, ali to nije donijelo baš neke rezultate. Erdo krije svoje hazarsko podrijetlo iz Gruzije. Zato Erdo ustvari i dalje radi za svoju potajnu braću: Netanjahua, Jareda Kushnera, Sorosa i ostale i zato mu ja nikad nisam vjerovao niti ću mu vjerovati. Turska je i dalje u NATO-paktu, Turska i dalje ima manje-više odlične odnose sa SAD-om i Izraelom, i sa EU, Erdo i dalje svaki put kmeči da je Asad zločinac i da treba otići s vlasti.. pa onda recite mi, gdje je to korist od savezništva sa Erdom? Ja je ne vidim. Ako bi mogli govoriti o nekoj koristi za Iran i Rusiju, jedino možda neka mala korist, što Turska nije više tako otvoreno na strani ISIL-ovaca, kao ranije. Ništa više. Dakle, Erdo je postao nešto malo manji bastard nego što je to bio ranije. To… Čitaj više »

Znase
5 godine prije

Napada na Idbil neće biti nije ni Putin lud da krene jer ga Ameri i saveznici samo čekaju i da otvore nova žarišta Gruzija, Ukrajina, Moldavija,Iran. Asad je dobio pšenicu i hranu preko Bosfora uprkos sankcijama Amera Erdogan dozvolio da prođu brodovi. Iran je izgubio dio moći jer su Ameri i Izrael postavili svoju maronetu za predsjednika Iraka kurda koji ne odgovara ni Turskoj. Oslobađanjem Idbilla najviše bi izgubio Izrael jer Iran dolazi na Mediteran i bliže su Hamasu i granici Izraela i zbog toga nece ni Putin u napad. Ćitam u komentarima Erdogan ‘sjedi na dvije stolice”. Nisam ljubitelj Erdogana ali mu se mora odati poštovanje šta je sve do sada uradio za Tursku i kako je plako izvlači iz zapadnog zagrljaja. Nema muke za Erdogana on je dobio da se i on pita za Siriju, a na idućem sastanku sa Merkelovom, Maikronom i Putinom u Istambulu pitaće se… Čitaj više »

josip b t
5 godine prije

Bok netreba zaboravit da su proturske jedinice iste ako ne igore od nusre !sta su radili u alepu al zenki i sultan murat.treba njim dat trojanca da se smazu medju sobom i malo pripomoc nusri ? Pa to sve sjebat na kraju cak i uz pomoc kurda iz afrina

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI