Memorandum o sigurnosti leta Rusija-SAD nije obnovljen – U Moskvi sastanak ministara Lavrova, Zarifa i Muallema

Memorandum o sigurnosti leta
13 komentara

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je komentiralo suspenziju Memoranduma o sprečavanju incidenata i jamčenju sigurnosti zračnog prometa tijekom operacija u Siriji potpisanog između Moskve i Washingtona. Priopćeno je da se sporazum neće obnoviti, ali da Rusija i Sjedinjene Države razmjenjuju informacije.

Moskva je suspendirala Memorandum o sigurnosti zračnog prometa u Siriji nakon američkog raketnog napada na sirijsku bazu Al-Shayrat u pokrajini Homs.

“Razmjena informacija sa Sjedinjenim Državama je u tijeku, ali nismo službeno objavili da se odredbe ovog dokumenta ponovo primjenjuju”, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

“Što se količine razmjene informacija tiče, koliko ja razumijem, to ovisi o situaciji”, rekao je diplomat.

Prema riječima ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, ruski predsjednik Vladimir Putin je potvrdio da je spreman povratku Memoranduma o sigurnosti zračnog prometa kada koalicija predvođena Sjedinjenim Državama jasno potvrdi svoje ciljeve u borbi protiv terorizma u Siriji.

Tajnik Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je kako će se Rusija vratiti memorandum, ali pod uvjetom da se Washington obveže da više neće poduzimati nepredvidive korake u Siriji.

Suspenzija dogovora o sigurnosti zračnog prometa i sprečavanju incidenata uvelike utječe na zračnu potporu borcima takozvanih Sirijskih demokratskih snaga u Siriji, koji zračnu podršku dobivaju samo u nužnim slučajevima, a američke bombardere u akcijama prate lovci F-22.

Nakon odlaska američkog državnog tajnika Rexa Tillersona iz Moskve je dogovoren i danas održan susret sirijskog, iranskog i ruskog ministra vanjskih poslova, koji su se danas složili kako u Siriji treba provesti istragu o incidentu s kemijskim oružjem, što treba učiniti međunarodna organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW).

Sergej Lavrov, Muhammad Javad Zarif i Walid Muallem su se složili kako će tri zemlje nastaviti borbu protiv terorizma u Siriji.

Predsjednik Damaska se zahvalio vlastima Rusije i Irana za pomoć u borbi protiv ekstremista.

“Potvrđujem da ćemo očistiti Siriju od terorizma”, izjavio je sirijski ministar Walid Muallem.

Nakon sastanka su se ministri obratili novinarima, a Sergej Lavrov je odgovorio na ključna pitanja.

“Danas smo se, prije svega, sastali zbog situacije koja je nastala nakon američkih raketnih napada na zračnu luku u Siriji. Potvrdili smo zajednički stav, te da se radi o činu agresije i grubom kršenju načela međunarodnog prava i Povelje UN-a . Prvo, inzistiramo na tome da SAD  i njegovi saveznici moraju poštivati suverenitet Sirije, te da si ne dopuste bilo kakve akcije kao što je ona od 7. travnja, koja je dovela do ozbiljnih posljedicama, ne samo za regionalnu, nego i globalnu sigurnost. Primjere Iraka, Libije i drugih zemalja ste svi vidjeli.

Drugo, inzistiramo na provođenju temeljite, objektivne i nepristrane istragu o korištenju kemijskog oružja u Khan Sheikunu 4. travnja pod pokroviteljstvom travnja Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW). Mi vidimo otpor za provođenje neovisne i objektivne istrage, ali nećemo stati s takvim pokušajima i nastojat ćemo otkriti istinu. Vlada Rusije će nastaviti pružati svu potrebnu potporu Siriji da vrati mir, obnovi gospodarstvo, civilnu infrastrukturu i riješi akutne humanitarne probleme sirijskog stanovništva”, rekao je Sergej Lavrov, te se zahvalio sirijskom i iranskom kolegi na suradnji.

Al-Shayratdmitrij peskovMemorandum o sigurnosti letaWalid Muallem
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Srba
7 godine prije

Udarili zapadnim partnerima zabranu leta nad Sirijom…

Alen
7 godine prije

Da,da ..mozes se ku.citi al ne dokle hoces… Rusi sada imaju prednost.. Pocepace isil i ocistiti siriju pronto..

Tadmur
7 godine prije

Broj letova smanjen gotovo 70%..Aktivni uglavnom helihoperi.Toliko o busanju u prsa…haha..

jale
7 godine prije

Sve međunarodne institucije su kompromitirane. Sve. Boli me uvo za Oskar, Pulicer, Nobela, Eurosong, Amnesti International, Liječnike bez granica ect (ako sam šta zaboravio, neka netko doda) ali, to što je kompromitovan UN, to je, prijatelji moji, apsolutna katastrofa.

fenix
7 godine prije

Bolje Rusima da puste Amerikance da lete inace ce im doci Superman a onda ce vidjeti svoga boga. Toliko o tome da Rusi nesmiju Amerikancima nista jako glup potez Trumpa bombardiranjem Saa ako ovo nije zona zabrane leta onda. Sve mi se vise cini da Rusi stvarno jesu oborili veliki broj Americkih raketa jer vidim da su se Ameri i ” Zapad” dobro primirili. Nakraju jako dobre vjesti iz Sirije gradovi Madaja i Zabadani pod kontrolom Saa i Sirijske drzave militanti se evakuirali i otisli u Demokratski Idlib.

Tomica
7 godine prije

Bojim se da nije to sve tako jednostavno. Trump je izjavio da je jako ponosan na vojsku koja je najbolja na svijetu i da im je dao velike ovlasti. Vojni vrh SAD je pun luđaka i sad sigurno razrađuju nove planove. Ne tvrdim da mogu nadjačati Rusiju ali vjerujem da mogu još puno štete napraviti i prouzročiti stradanja.

Brane
7 godine prije

Sve su to igre, no turci su im dužni za onaj SU-24, i to će im biti naplaćeno, čeka se pogodan renutak. Ne vjerujem da će Rusi i ameri gađati jedni druge, to bi odmah eskaliralo k gljivama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI