Lukašenko: Rusija i Bjelorusija su odgovorne za život slavenske civilizacije

Lukašenko - Putin - rukovanje
68 komentara

“Rusija i Bjelorusija su ostale zajedno i odgovorne za slavenski svijet, za slavensku civilizaciju”, izjavio je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko na sastanku s predstavnicima javnosti i medija.

“Moramo biti zajedno”, rekao je Lukašenko, prenosi bjeloruska državna agencija Belta.

U isto vrijeme je rekao da Bjelorusi, iako žele biti s Rusijom, žele “živjeti u svom domu”, te kako je to put kojim treba ići.

“Ostali smo zajedno. Mi smo odgovorni za ovaj slavenski svijet, za slavensku civilizaciju. Ako ovo bude uništeno, našoj djeci će biti teško”, rekao je Lukašenko.

Prema njegovim riječima, “sveti zadatak” s kojim se suočavaju Minsk i Moskva jest očuvanje odnosa između zemalja.

“Hvala Bogu, u Rusiji su se počeli brinuti o našoj Državnoj uniji. Zašto? Pa, desetljeća su prošla od početka kursa prema jedinstvu”, kazao je predsjednik Bjelorusije.

Istovremeno je bjeloruski predsjednik rekao da njegova zemlja nikada nije bila i neće biti parazit Rusiji.

“Prestanite nas optuživati da smo uhljebi. Nikada to nismo bili i nećemo. Kad to ljudi čuju, pogotovo ja, ponosna osoba, ne želimo nikakve saveze”, rekao je Lukašenko.

Osim toga, predsjednik Bjelorusije je rekao da Rusija nema namjeru apsorbirati susjednu republiku.

Rublja ekonomija
FOTO: ruske rublje

“Barem od strane ruskog predsjednika nisam nikada čuo da bi Bjelorusija trebala biti inkorporirana ili utopljena u Rusiju. Nikada to nisam čuo, čak ni kao primisao. Nema nikakvih namjera da velika zemlja proguta Bjelorusiju”, rekao je Aleksandar Lukašenko.

Također je kazao kako Minsk nije protiv stvaranja zajedničke valute s Rusijom.

“Mi smo za. Naravno, to će biti rublja, imate u Rusiji  rublje, a i mi imamo rublje. To neće biti ni ruska ni bjeloruska rublja. To će biti naša zajednička rublja“, kazao je.

Osim toga, bjeloruski predsjednik vjeruje kako uopće nije bitno gdje će se nalaziti emisijski centar te valute.

“Nije bitno gdje će biti. Neka bude u Sankt Peterburgu, rodnom mjestu ruskog predsjednika i mom omiljenom gradu. Neka bude tamo”, rekao je Lukašenko.

Tajnik za tisak ruskog predsjednika, Dmitrij  Peskov, rekao je kako još nema konkretnih odluka u vezi s mogućeg  uvođenja zajedničke valute Rusije i Bjelorusije, ali se o toj se temi može raspravljati u kontekstu izgradnje Državne unije Rusije i Bjelorusije.

“Činjenica je da su određene radnje, mogućnost uvođenja zajedničke valute na području Rusije i Bjelorusije, upisane u postojećim dokumentima između naše dvije zemlje. Nema konkretnih odluka, ali se, naravno, o ovoj se temi može i treba raspravljati, ako već idemo dalje putem izgradnje Državne unije”, rekao je Peskov.

Krajem veljače je Lukašenko izjavio kako su Rusija i Bjelorusija glavni saveznici, koji će uvijek biti zajedno , “bez obzira koliko se psovali ili svađali”.

Aleksandar Lukašenko je također rekao kako će Minsk, zajedno s Moskvom, razmisliti o mjerama odmazde ako Sjedinjene Države u Europu postave projektile srednjeg i kratkog dometa.

“No, bojim se da će Amerikanci iskoristiti trenutak, jer su prekršili sporazum o uklanjanju projektila srednjeg i kratkog dometa i rasporedit će ih u Europi. Nama ovdje se to ne sviđa. Stoga ćemo, zajedno s Rusijom, morati razmisliti o mjerama odgovora. Ako se to dogodi, od toga se ne možete nikamo pobjeći. I bit će još gore ako se te rakete smjeste, ne daj bože, hipotetski, rasporede na teritoriju Ukrajine”, kazao je Lukašenko u svom govoru kojeg je 22. veljače održao u Bjeloruskoj vojnoj akademiji.

Podsjetimo, da je u obraćanju Saveznoj skupštini predsjednik Vladimir Putin istaknuo da Rusija ne namjerava biti prva koja će rasporediti projektile srednjeg i kratkog dometa u Europi, ali u slučaju razmještaja američkih raketa u Europi, Moskva će morati  poduzeti  recipročne mjere.

VIDEO – Lukašenkovo kratko izlaganje u Bjeloruskoj vojnoj akademiji

 

Aleksandar Lukašenkodmitrij peskovINF sporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
68 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
milan
5 godine prije

Naslov kao naslov a gdje smo mi Južni Slaveni, nas se ne ubraja u zaštitnike slavenske civilizacije? 🙁

giordano bruno
5 godine prije

Moskva nudi Srbiji da Beograd bude jedna od 4 prestonice Evroazijske Unije!
četiri prestonice Evroazijske Unije treba da budu: Sankt-Peterburg, Astana, Minsk i Beograd.
Ta četiri grada treba da budu i četvorougao potencijalnog širenja Unije.
Igor Panarin je još izneo da bi Unija – pored nacionalnih parlamenta država-članica – imala „zajednički parlament u Petrogradu
Igor Nikolaevich Panarin is a Russian professor and political scientist.
BIRAJTE: Bićete slobodan narod Evroazije, ili roblje atlantista u EU!

Lucija
5 godine prije

Ma šta ovaj prtlja?
Obrana je jedno , ekonomija drugo.
Stvarno mu vrag neda mira.
Imati zajedničku obranu s Rusijom je više nego u redu.
Zajednička valuta je nešto posve drugo.

Serjoza
5 godine prije

Sve ide u dobrom prvcu…neka bude tako . Oni koji se ne osecaju sloveni daleko im lepa kuca…

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Drži se ti ljudino Rusije i pamet u glavu.Nas ostale pusti da se grijemo u angloamričkom šupk.*.Ipak nam je toplije nego kod tebe u Vitebesku i Gomelju.

Slavonac
5 godine prije

Proslo je puno godina,kad sam jeo americko mljeko u prahu i ucijo ruki jezik.Cudno ,niko ne bjezi kod slavena hruha zaraditi.

Siniša
5 godine prije

Evo ti Luki jedna briga manje..molim te ne brininse ti za Srbe, vidim kako si ne zahvalan Rusiji i kako lešinariš na njenoj dobroti i pomoći šta bi tek radio da si ti gazda;hvala ti nrate Slavenski ali ne treba.

Zvrk
5 godine prije

po razmišljanju balkanoida svaki narod ili pleme bi trebali imati državu. ili ono što oni smatraju državu kao isključivo nasljeđe dominantne etničke skupine odnosno plemena. i onda ovaj hladan tuš. bjelorusi bi rađe skupa s rusima nego imali svoju malu državu.

Helena
5 godine prije

“Idu Sloveni”.

Arf
5 godine prije

Bravo za bjeloruskog predsjednika, pohvalno da se braca slaveni drze zajedno uz postovanje medjusobnih zasebnosti ja sam za sveslavensku uniju iako je to prakticki nemoguce jer smo blesava rasa razjedinjena po vjerskim šavovima i lako obmanjova od tuđih sila

Šule
5 godine prije

Diktatori oba dva-jadan narod u takvom savezništvu…

davor
5 godine prije

Panslavizam + kršćanstvo to ja zagovaram. Žao mi je da su oktobarci korumpirali a kasnije i partizanci proždrli ideju panslavizma, koja je u svojoj suštini kristalno čista. Danas se o panslavizmu uči, naravno na američkim institutima, kao ruskom nacionalističkom reliktu, u svrhu propagande demoniziranja slavenskih naroda Heartlanda. Na ovim prostorima ako spomeneš panslavizam možeš čuti “komunjaro” i “jugoslovenčino”, a potom ćeš vjerovatno čuti i od “ponosnih” jugoslovena kako je “Tito rekao ne Staljinu”. Nitko naravno ne razmatra ideju panslavizma u dubini, samo na površini. Naravno s.rem se i na sve nazovi europeistički osvještene Poljake, Čehe i slične koji vide ideju panslavizma kao nazadnu kontraekonomsku ideju.

Emiliano Zapata
5 godine prije

Slaveni s ovih prostora zastupaju interese Natoa i nalaze se na Ruskoj granici! Kao u Hrabrom srcu, jedan narod okrenut sam protiv sebe…Ostatak Slavena s ovih prostora, dao je glas i time moc parazitima na celu svojih drzava da ih uvede u taj isti Nato…

Ivo Lola
5 godine prije

Podržavam svaku inicijativu koja vodi ujedinjenju Slavena. Vidite kako se kad dođemo na more odmah prepoznajemo i razumijemo ili sad na Svjetskom prvenstvu u Rusiji gdje su svi s ovih prostora toplo primljeni bez razlike. Ko fol na zapadu vlada sloga, ljubav i tolerancija. Njih još samo drži na okupu kolonijalni instinkt za izrabljivanjem cijelog svijeta i života na račun tamo nekih jadnih plemena iz centralne Afrike, Latinske Amerike, Balkana, Bliskog Istoka, jugoistočne Azije. Kad bi se ujedinili po bilo kakvoj osnovi, a osnova su upavo naša hiljadugodišnja kultura i tradicija, koja se od kraja do kraja neznatno razlikuje, cca 500.000.000 Slavena na područjima koja danas naše države zauzimaju bili bi više nego respektabilna sila i u geostrateškom i ekonomskom i demografskom smislu.

DeProggy
5 godine prije

u pravu je Lukašenko; Rusima i Bjelorusima dodao bi još i Srbe; dok su Hrvati, Poljaci, Slovenci i Ukrajinci ovim prvima antipod.

Miriam
5 godine prije

Jadna I opasna cinjenica je da je svijet tako razjedinjen. Slaveni kao sastavna komponenta Judeo-krscanskog svijeta treba da teze sveopcem jedimstvu jedni sa drugima i zajednicki sa ostatkom krsanskog svijeta. Treba rusiti sve one koji teze komfrontaciji. Ujedinjen i slobodan jadeo-krscanski svijet jedini ima sva svojstva u svojim temeljima koji mogu da donesu mira i blagostanje cijelome svijetu ako se vratimo na njih.
Odstupivsi od njih, svijet srlja u propast, jer ni jedna druga civilizacija to nije u stanju. Ovo je moralna obaveza Judeo-krscanskog svijeta, stoga neminovno trazenje suradnje i jedinstva u judeo-krscanskom svijetu je primarna obaveza svih koji pripadaju ovom svjetonazoru, duhovno ili geografski, isto je.

Jurišić maja
5 godine prije

Vec je i vrijeme da sve slavenska ideja krene od najvece slavenske zemlje dosta dugo smo bili indijanci evrope i dosta su se na nama izivljavali germani u sprezi sa vatikanom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI