Putin drastično povećava potrošnju za zdravstvo, obrazovanje i infrastrukturu

Vladimir Putin, Kerčki most, most koji gradi Rusija, koji će spajati Rusiju sa Krimom
27 komentara

Kako potvrđuje Bloomberg, za početak svog novog mandata je ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio povećati proračunska izdvajanja za obrazovanje, zdravstvo i infrastrukturu i izdvojiti 10 000 milijardi rubalja, što je oko 162 milijarde dolara.

To znači da je ruski predsjednik odlučio povećati iznos za zdravstvo, obrazovanje i infrastrukturu u odnosu na onog kojeg je naveo tijekom godišnjeg obraćanja pred oba doma ruskog parlamenta 1. ožujka.

Ovaj korak je dio šestogodišnjeg plana kojim se ruski predsjednik želi boriti protiv pada životnog standarda, kojeg je detaljnije pojasnio u govoru u ožujku. Bloomberg je citirao svoje izvore u Kremlju, koji su htjeli ostati anonimni, obzirom da dokument još nije javan.

Međutim, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je potvrdio vijest i rekao kako je dekret gotovo spreman i Putin će ga uskoro potpisati.

Upitan radi li se o 10 000 milijardi rubalja, Dmitrij Peskov rekao kako se temelji na različitim stavkama o kojima ne želi ulaziti u detalje.

Neki od novih izdataka bit će nadoknađeni smanjenjem u drugim područjima. Naime, novi proračun, nakon nekoliko godina uzastopnog rasta, predviđa smanjenje vojne potrošnje. Pojedinosti o tome kako će se financirati izdaci za zdravstvo, obrazovanje i infrastrukturu vjerojatno neće biti navedeni u prvom priopćenju i analitičari Bloomberga nagađaju gdje će Rusija pronaći ova sredstva. Osim smanjenja vojne potrošnje, neki spominju i uvođenje 4% poreza na promet, iako nema potvrde ni za jednu od ovih mjera.

No, svi se slažu kako će ovo biti najveće povećanje socijalne potrošnje od njegove posljednje kampanje 2012. godine.

Rusija se sve više udaljava od Sjedinjenih Država i Europske unije, koji su joj nametnuli sankcije, stoga Vladimir Putin traži načine da gospodarstvo vrati na visoku stopu rasta. Prošle godine je recesija zaustavljena i zemlja je ušla u razdoblje gospodarskog rasta. Rezerve Rusije su se gotovo vratile na “graničnu crtu” od 500 milijardi dolara, koliko su iznosile prije sankcija, a gospodarstvo postaje sve više samodostatno. U prilog Rusiji idu i visoke cijene nafte i energenta općenito, jer se barel Brenta već neko vrijeme prodaje za više od 70  dolara. Jutros se barel nafte tipa Brent, koju izvozi Rusija, prodavao za 75 dolara, da bi poslijepodne “pao” na 73,96 dolara. Prošlog tjedna je Brent koštao više od 74 dolara po barelu. Podsjetimo da je ruski proračun temeljen na cijenama nafte od 40 dolara po barelu.

Vladimir Putin je pozvao i na mjere za poticanje privatnog poslovanja i ulaganja, od čega puno očekuje u budućnosti.

Zdravstvo, obrazovanje, infrastruktura

projekat infrastruktura gradjevina

Najnoviji plan za izdavanja u ova tri sektora košta 10 000 milijardi rubalja,  ali bi se kroz vrijeme mogao i revidirati. Neka od novih fondova mogli bi započeti s radom već ove, ali se najveća povećanja očekuju se nakon 2020. godine, piše Bloomberg.

Prioritet u planu, čime se počinje odmah,  jesu povećanja izdataka za zdravstvo i obrazovanje, koji godinama žive od 20% proračunskih izdataka. Prema novom planu bi povećanja proračunskih izdvajanja za ova dva javna iznosila oko 2,3 posto bruto domaćeg proizvoda Konačne brojke mogle bi se malo razlikovati od onih o kojima nagađa Bloomberg.

Koliko će najnovija proračunska izdvajanja za poboljšanje standarda građana utjecati na ostale troškove i poreznu politiku, još nije jasno. Nedavni porast cijena nafte bi mogao olakšati financijske pritiske na Kremlj, zaključuje Bloomberg.

Prema analitičarima iz energetskog sektora, cijene nafte će ostati na ovoj razini i mogu dalje rasti, te doseći 80 dolara po barelu, možda i 90, jer su se OPEC i Rusija uspjeli dogovoriti oko njihove kontrole. Donald Trump je ranije ovog mjeseca namjeravao u prodaju pustiti američke rezerve, kako bi oborio cijene nafte, ali to nije učinio jer bi s niskim cijenama proizvodnja nafte u Americi postala neprofitabilna. Naime, nakon teških godina i za američke proizvodnje, koji su zbog niskih cijena zatvarali na stotine bušotina mjesečno, ovaj se sektor konačno oporavio.

Stoga sve upućuje da Putinova ideja o velikom povećanju izdvajanja za zdravstvo, obrazovanje i infrastrukturu ne samo da nije znanstvena fantastika, nego vrlo realna procjena mogućnosti, temeljena na gospodarstvu i državnim financijama.

rusija rashodovna strana budzeta 17-19
FOTO – Plan proračuna za razdoblje 2017. – 2019. izrađen 2014. godine i tri revidirane stavke – zdravstvo, obrazovanje i infrastruktura što je oko polovice stavke “nacionalno gospodarstvo”
dmitrij peskovSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MajorJS1
6 godine prije

Zna li netko cirilicu da mi prevede stavke? I jos, 16241 miljrd je u dolarima ili rubalj?

Slagerpjevac
6 godine prije

Nesto je cudno s tim brojkama na slici gore. Pise da je ukupan proracun 16000 mlrd rubalja. Otkud sad 10000 za ove tri stavke. Jel to za duzi vremenski period? ..aa ok sad vidim. Plan od 6 godina.

Troglavski
6 godine prije

Povećati mogućnost kupovine stambenih jedinica ->>> potrebno je ispuniti tri uslova — smanjiti hipotekarne kredite, rešiti poreske probleme i pronaći bolje principe izgradnje novih zgrada. pronaći bolje principe izgradnje novih zgrada pronaći bolje principe izgradnje novih zgrada I ne samo zgrada nego i gradova. Zamislite samo da se pravi novi grad od 100000 ljudi koji je dizajniran tako da ti auto ne treba. Koliko bi se samo ustedjelo na infrastrukturi, koliko bi se ustedjelo na vremenu zbog saobracajnih guzvi. Kinezi prave savrseni grad bez automobila za 300000 stanovnika i rezultat: trosi 60% manje energije, proizvodi 4x manje smeca, 3x ekoloski cistiji (jer nemas auta) A pare koje bi trosio na auto su dovoljne da placas kredit za stan. ================= U kapitalizmu su nas naucili da stan ili kuca vrijedi onoliko koliko pokaze MARKET! A PREDMJER I PREDRACUN?? 70% zemlje na planeti je neupotrebljivo za bilo sta osim za gradnju tj… Čitaj više »

tuf
6 godine prije

Sram ga bilo, ugnjetavati ruski narod obrazovanjem i zdravstvom ! Vrijeme je da se ruski narod digne i kaze: “Ne zelimo infrastrukturu ! Ne zelimo obrazovanje ! Zelimo hamburgere, lijekove za bogate i reality TV !”

hohoho
6 godine prije

samo onaj tko zeli opstanak svog naroda ulaze u skolstvo i zdravstvo

Kale
6 godine prije

Zasto ne racunate u eure?

Galus 92
6 godine prije

Nije mi jasno, kako će onda Putin ispuniti obećanja data svojim državljanima pred predsjedničkim izborima, da će proizvesti masu novih oružja, pred kojima će drhtati Amerika i zapad, jer trošenje na zdravstvo i na standard naroda, uključuje smanjenje vojnog budžeta!?

17 novembar
6 godine prije

mora malo zamazati oci narodu poslije sramote u siriji .

shumadinac
6 godine prije

Da li sam već najavio snažno jačanje socijalne politike – pre par godina?
Možda je Rusija sada čak i neoliberalna ali nije sve kao što izgleda. Promene tek slede…

Ivo Lola
6 godine prije

Tužno je da mi o stvarima iz Rusije saznajemo prepričavajući tračeve globalističkog Bloomberga. Tužno!!!

Dean obvezno)
5 godine prije

Da li se to Putin priprema za veliki rat? Tako je i Hitler pred rat digao ekonomiju i zadovoljstvo naroda, a onda kad je on trebao njih, nije bilo nikakvog problema.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI