Za trajnu američku bazu u zemlji Poljska Pentagonu nudi 2 milijarde dolara

NATO vojnici u Estoniji
41 komentar

Ministarstvo obrane Poljske je poslalo Washingtonu prijedlog prema kojem je Varšava “za zaštitu od Rusije” spremna izdvojiti do 2 milijarde dolara, čime bi platila raspoređivanje stalnog američkog vojnog kontingenta na svom teritoriju, piše časopis Politico. Međutim, kako piše časopis, zbog ovog koraka poljskog Ministarstva obrane rastu podjele unutar poljske vlade, jer on nije dogovoren ni s Ministarstvom vanjskih poslova Poljske, niti s vrhovnim zapovjednikom, predsjednikom Andrzejom Dudom.

Poljska je spremna izdvojiti do 2 milijarde dolara za raspoređivanje američkih vojnih baza na njenom teritoriju. Prema prijedlogu poljskog Ministarstva obrane Varšava traži američku vojnu nazočnost “kako bi se branila od Rusije”.

“Ovaj prijedlog je upućen zbog jasne i hitne potrebe za trajnim raspoređivanjem američke oklopne divizije u Poljskoj, koja bi zemlji pružila značajnu potporu. Obveze bi mogle stajati u rasponu od 1,5 do 2 milijarde dolara, koji bi se potrošili na izgradnju zajedničkih vojnih objekata, te osiguranju fleksibilnog kretanja američkih snaga”, navodi se u priopćenju poljskog ministra obrane.

Dokument također sadrži informacije o mogućem položaju vojnih baza i bolnica, kao i škole, sportske dvorane za osoblje i njihove obitelji, navodi se u članku. Ovaj je prijedlog poslan američkoj vladi i Kongresu.

Ova inicijativa poljskog ministra obrane odražava dugogodišnju želju Varšave za uspostavu čvršćih veza sa Sjedinjenim Američkim Državama u sigurnosnoj sferi i kako bi se osigurala prisutnost američkih trupa na poljskom teritoriju.

Na području Poljske su trenutno razmještene američke snage i jedinice NATO pakta, ali su one tamo na rotacijskoj osnovi i sele iz Poljske u baltičke zemlje.

U međuvremenu, kako piše Politico, prijedlog Ministarstva obrane Poljske je pokazao rastuće podjele unutar poljske vlade, jer je poslan američkim vlastima bez konzultacija s Ministarstvom vanjskih poslova u zemlji i što je još važnije, bez znanja vrhovnog zapovjednika, poljskog predsjednika Andrzeja Dude.

Reakcija Rusije

kremlj crkva tamna

Izgradnja trajne američke vojne baze u Poljsku je suvereno pravo Varšave, ali će dovesti do odgovora Moskve, izjavio je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

“Općenito, kada bilježimo postupnu ekspanziju vojne strukture NATO pakta prema našim granicama, posebno neposredno približavanje, to sigurno ni na koji način ne pridonosi sigurnosti i stabilnosti na kontinentu”, kazao je. Peskov.

Prema njegovim riječima, takva “ekspanzionistička djelovanja” neizbježno će dovesti do uzajamnih mjera “kako bi se uravnotežilo narušavanje pariteta”.

Ipak, naglasio je kako su takve odluke suverena stvar svake zemlje.

“No posljedice po cjelokupnu sigurnosnu atmosferu na kontinentu su očite”, dodao je Peskov.

Poljska je spremna podijeliti teret obrambene potrošnje i donijeti odluku isplativiju za Bijelu kuću, dok je ruska Državna Duma priopćila kako takva politika Varšave ugrožava stabilnost u regiji.

Politico

Američki kongresdmitrij peskov
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
5 godine prije

Platili li bi da imaju okupacijsku vojsku na svom teritoriju?!?
E moji Poljaci… Ne možete bez gospodara?

laurusri
5 godine prije

Ako Poljska nudi SAD-u 1,5-2 milijarde dolara za ‘zaštitu’, Hrvatska će ponuditi barem 4-5 milijardi, čudi me da se toga naši poslušnici nisu sjetili prije poljaka, vjerovatno čekaju da završi sezona pa da utvrde da imaju proračunski višak.

Riddick
5 godine prije

Ovoga će se njihovi naslednici jednoga dana sramiti i pokušati da umanje i okrenu priču da su bili pod pretnjama i pritiskom EU i Amerike …

Siniša
5 godine prije

Drzava sa 40 miliona stanovnika i nekoga se boji;Rusija 145 miliona nasprem NATO mozda milijarda stanovnika pa se ne boji.

Neko ime
5 godine prije

Lolek i Bolek nikad nisu bili previse pametni.

Ivan
5 godine prije

Poljski ministar obrane ima mozak na razini umno retardiranog majmuna!

KajzerŠtrase
5 godine prije

Ako izbije novi svjetski rat, želim im da prođu gore nego u prošlom! Nadam se da će Poljska postati istočna Njemačka ili zapadna Rusija, bolje nisu zaslužili!

otpisani
5 godine prije

Hahaha, dakle, došli smo do toga da .urva plaća mušteriju kako bi je ovaj po.ebo 😉

Mölltaler
5 godine prije

Štokholmski sindrom na djelu.

Rokokoko
5 godine prije

Ne razumijem njihovu politiku.U nekim stvarima guraju suverenizam,posebno prema EU sto je dobro,a ovdje do kraja uprskaju sa pozivom da ih se okupira ?!

Globalista
5 godine prije

Má nista od Toga, to su své napuhane dezinformacije kóje idu drugom tokom, to ce poljaci své platiti, reket Nato prijateljstvu je jako skupo, biznis je biznis a tím sistemom mogu poljaci jedino gavrane po poljskoj gadjati,nista drugi.Ameri im prodaju Sistem dá se rijese starog zeljeza.

palermo
5 godine prije

A kad vidim samo te Poljake, Čehe, Slovake ljeti na Jadranu, čovjek bi rekao da imaju krumpir umjesto mozga. Ne brinite, neće samo američki vojno-industrijski kompleks omastiti brkove – to će napraviti netko i od poljskih političara i njihovih “bizniserskih” pajdaša. Ne laje pas sela radi…

Churko
5 godine prije

Maloumnost na djelu

opet ja
5 godine prije

Ha ha pa ovo je sjajno!! Kakva pljačka poljskog budžeta!! Sad će da krene kampanja po medijima kako Ruska čizma samo što nije izgazila malene Poljake.

HEKPCT
5 godine prije

Uplašile se poljske glavešine da ih tutor ne zamjeni nekim sklizavijim uvlakačima, pa pušu na hladno.

mmne
5 godine prije

ljigava nacija….sve sam cuo ali da neko placa da ih gaze….neka idu u porno filmove sekcija sadomazohizam

DLM
5 godine prije

Izvinite ali ne mogu povjerovati u ovo! To je kao da zrtva, koja je sliovana, placa “svom” zlostavljacu-zlcincu-silovatelju. Jest da su Poljaci ludi ali ne vjerujem da su toliko poludeli!.Mada kad pogledam oko sebe, vidim i da nisam bas u pravo.

bbbb
5 godine prije

Ove budale će opet iskoristiti za početak rata kao i sa Adom, no sad će nestati. Neće im biti poklonjen ruski teritorij (Moskvu su palili 4 puta!!!!) kao što su poslije drugog bobrok rata porođivača dobili nejmački teritorij. I opet ih isti iskorištavaju i ove budale srljaju.

wetzer maja
5 godine prije

poljska je cudna – vise usa-kolonija nego eu-drzava – a eu isto usa-kolonija…. dakle – sto zele stvarno poljaci?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI