Kineska vojska u pokušaju da suzbije odvajanje Tajvana od kopna

Wu Qian
15 komentara

Kineska vojska će stati na kraj planovima vanjskih snaga da se miješaju u kineska unutrašnja politička pitanja i također će osujetiti pokušaje separatista da se odvoje od Tajvana, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik kineskog ministarstva odbrane Wu Qian, komentirajući posjetu delegacije američkog Kongresa na ostrvo.

“Narodnooslobodilačka vojska Kine nastavit će provoditi vježbe za pripremu za borbene operacije, odlučno ćemo braniti suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje”, rekao je glasnogovornik u distribuiranoj izjavi, “Svakim sredstvima ćemo slomiti tajvanske separatiste i spriječiti sve pokušaji stranih snaga da se upliću.”

Delegacija američkog Kongresa predvođena senatorom Edom Markeyjem (članom Demokratske stranke, Massachusetts) stigla je u nedjelju navečer u dvodnevnu posjetu Tajvanu. Prema otočkom ministarstvu vanjskih poslova, u delegaciji je bilo pet političara iz Demokratske i Republikanske stranke.

Kineska vlada je više puta izjavljivala da je Pelosijevo putovanje u Tajpej 2. i 3. avgusta provokacija koju treba posmatrati kao “pogrešan signal tajvanskim separatistima”. Dan nakon te posjete, vlasti u Pekingu uvele su sankcije predsjednici Predstavničkog doma i njenoj porodici i zamrznule nekoliko bilateralnih međuvladinih mehanizama za interakciju s Washingtonom.

Tajvanom upravlja vlastita administracija od 1949. godine, kada su ostaci snaga Kuomintanga predvođenih Chiang Kai-shekom (1887-1975) pobjegli tamo nakon poraza u kineskom građanskom ratu. Od tada zadržava zastavu i neke druge atribute bivše Republike Kine, koja je postojala na kopnu prije dolaska komunista na vlast. Prema zvaničnom stavu Kine, koji podržava većina zemalja, ostrvo je jedna od kineskih provincija.

Američki kongreskinaSADtajvanWu Qian
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
1 godina prije

Mogli bi Kinezi poslati svoju delegaciju u posjet američkim restoranima i kemijskim čistionicama u vlasništvu Kineza. Delegaciju od najviše 300 milijuna članova.

hiber
1 godina prije

Malo sutra. Komunistička partija nikad nije vladala ni pedljom otoka, a Peking sigurno od 1895. godine. Dakle, tu je u problematiku uključen i Japan, što dobro zna i Kina i J.Koreja. Samo sto to i nije bitno. Bitno je da je Kina došla do kraja ubrzanog razvoja. Sada je rast usporen na 0,4 % sto se kao objašnjava zatvaranjem od kovida. Problem je međutim veći jer se od 2008. godine Kina prezadužila na ukupan dug od 300% BDPa, pa je zbog skore nemogućnosti servisiranja duga započela smanjivati kamatu cdntralne banke. Uz to, strategija Puta i pojasa se raspala, sto je rezultiralo slomom Sri Lanke i istupanjem baltičkih država. Kad tome pribrojimo ogromne dohodovne razlike između obale i zaleđa Kine, ogromne troškove “društvenog nadzora”, mozemo zaključiti da je koncept vodstva Kine došao do zida.

Max
1 godina prije

Spremaju se za zauzimanje Tajvana.

404
1 godina prije

Dvije tisuće četrdeset četvrto posljednje kinesko upozorenje … Ili golemi prdež na nebu ….

tihobl
1 godina prije

Nasa braca na Tajvanu ostace u celicnom stisku Kine, a ko pokusa da nas razdvoji 1.4 milijarde kineza ce podici celicni zid prema neprijatelju.

Klosterman
1 godina prije

Kako ćete stati na kraj tim planovima? Tako što ćete izbombardirati i izraketirati more?

Anik
1 godina prije

Mislim, da je vec odluceno da krenu na Tajvan

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI