Kongres želi potrošiti 500 miliona dolara novca poreskih obveznika na Ukrajinu

Nancy Pelosi
16 komentara

Demokrate će ubrzati prijedlog zakona o davanju veće vojne pomoći Kijevu i sankcionisanju Rusije u slučaju „značajne eskalacije“.

Predstavnički dom američkog Kongresa požuruje sa prijedlogom zakona koji bi uveo niz sankcija Rusiji i dao Ukrajini 500 miliona dolara vojne pomoći, u potpunosti preskačući proces dodjeljivanja preko komiteta, izvjestio je Intercept u utorak, pozivajući se na izvore u Kongresu.

Predsjednica zastupničkog Doma Nancy Pelosi (D-California) je, kako se izvještava, rekla članovima na skupu da želi da se Zakon o odbrani suvereniteta Ukrajine iz 2022. stavi na glasanje već sljedeće sedmice. Prijedlog zakona je prošle sedmice u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma predstavio njegov predsjedavajući Gregory Meeks (D-New York), a kosponzorisalo ga je 13 drugih demokrata.

Meeks je trenutno na putu za Ukrajinu sa još 11 članova Kongresa, od kojih su samo tri republikanci. Njegov prijedlog zakona još uvijek nema kosponzora iz GOP. To je verzija zakona u Predstavničkom domu koji je predstavio predsjednik Odbora za spoljne poslove Senata Bob Menendez (D-New Jersey), a koji je podržao 41 demokratski senator, kao i Bijela kuća.

Meeksov zakon bi više nego udvostručio iznos vojne pomoći Kijevu, sa 248 miliona dolara poslanih u okviru programa stranog vojnog finansiranja (FMF) u 2020. na 500 miliona dolara. Samo Izrael i Egipat trenutno dobijaju više – 3,3 milijarde dolara i 1,3 milijarde dolara.

Prema prijedlogu demokrata, ako predsjednik Joe Biden izjavi da je Rusija učestvovala u „značajnoj eskalaciji neprijateljstava“ kako bi poremetila ukrajinski suverenitet, Bijela kuća bi mogla da uvede sankcije protiv predsjednika Vladimira Putina lično, ruskih finansijskih institucija, bilo koga ko je povezan sa Gasovodom Sjeverni tok 2, pa čak i Amerikanaca koji žele da trguju obveznicama ruske vlade.

Demokrate u Senatu su citirale Menendezov prijedlog zakona kako bi se blokirao prijedlog sankcija Teda Cruza (R-Texas) ranije ovog mjeseca. Međutim, malo je vjerovatno da će republikanci blokirati nacrt zakona Menendez-Meeks, pošto njihov sopstveni prijedlog u Predstavničkom domu želi dati Ukrajini 450 miliona dolara od FMF i uvesti sankcije Sjevernom toku 2 odmah, ne čekajući bilo kakvu rusku akciju.

Američki kongresKongresNancy Pelosiukrajinavojna pomoć
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Incog
2 godine prije

DEJA VU, i opet će nasjest narod, kao i libijci, i mi, i mnogi drugi.

ledeno doba
2 godine prije

ciohazarski plaćenici takozvanog “američkog kongresa”, ciozaharske kabaline firme SAD, daju lovu ciohazaraskoj vladi države Hazarije, formerly known as Ukraine, da bi se što više goyima međusobno poklalo i međusobno istrjebilo, posebno onih slavenskih

u zapdnim državama, goyimi se sami kolju cjepivom.. u istočnoj Europi, pošto to sa samoubojstvom cjepivom slabo ide, treba goyime natjerati da se međusobno pokolju oružjem

zato ciohazarsaka kabalčad i ovdje u regiji, pojačavaju ratnu retoriku, da bi se ydioto-goyimi opet malo poklali međusobno. posebno u BiH, gdje samopokolj cjepivom ide najslabije u Europi, zato goyime treba nahuškati da se opet kolju oružjem

Jednostavno receno
2 godine prije

Baš je kul ovo, sin presjednika amerike osiromašio ukraine a ćaća im sada hoće darivati muda pod bubrege i usput osiromašiti svoje.

Pravednik
2 godine prije

bio sam u ratu ali nikada više, neka idu političari ako žele ratne igre

Max
2 godine prije

Uzalud potrošen novac.

promatrač
2 godine prije

Odgovor na to je jednostavan. Rusi imaju prepuno viškova naoružanja. Za početak poslati na Kubu pomoč u vidu dve eskadrile MIG-29, nekoliko baterija PVO sistema, može i starije SAM-3, SAM-8BM, SAM-11 i 13, te SAM-15 prve i druge serije. Sve to Rusi zamjenjuju sa novijim sistemima ili su več zamjenili. Besplatna pomoč prijateljskoj siromašnoj državi. U znak zahvalnosti, Kubanci bi im sigurno ponudili besplatne vojne baze sa gotovo neograničenim ovlaštenjima. Za svaku novu isporuku naoružanja Ukrima slijedi dodatna pošiljka vojne pomoči Kubancima.

Čudo
2 godine prije

Stvar je oko plina. Kako izbacit konkurenciju u Europi i uvalit svoj plin. Politički pritisak, sankcije i dogovor oko prodaje plina. Na kraju Ameri prodaju plin skuplje od Rusa, a kupuju od Rusa kroz treće osobe za manje nego ga sada Rusi prodaju Njemcima. To je biznis. Njemci najveći gubtnici.
Oružje koje se šalje za Ukrajnu besplatno od strane država EU opet će se kupit od Amera i to skuplje nego je prvo kupljeno.
Možda i mi pošaljemo nešto u UkRajnu kako bi kupili novo od Amera.

abc
2 godine prije

Vidi židovke vještice…..Šta sve ne šeta po ovom jadnom svjetu…

abc
2 godine prije

U stvari par američko-židovskih mafijaca želi punu kontrolu nad tranzitom ruskog plina i da ga preprodaju cjeloj Evropi po cjeni koju če oni postavljati. Ulaganja nikakvog, a biznis garantovan. Uz to mogu mafijskim metodama politički izsiljavati koga god hoče i postavljati svoje američke političke uvjete.

abc
2 godine prije

Bajdenov sin iznosi iz Ukrajine ogromne milijarde od tranzita ruskog plina, a tata precednik šalje Ukrajincima pola milijarde pomoči.

Boba Lazarević
2 godine prije

Ta 80-godišnja baba se misli ponovo kandidirati za Kongres. Kaže “budućnost Amerike je u pitanju”. Koliko ironije u toj rečenici. A HRT je sve to prenio doslovno, bez zadrške, kao pravi pas CNN-a.

abc
2 godine prije

Prko Ukrajine se pere i pljačka novac američkih i evropskih poreznika. Večina tih para odlazi na račune američkih i evropskih političara, koji provode zločinačku agendu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI