Kako je tijelo ruskog pilota Romana Filipova iz Sirije vraćeno u domovinu

Garda rusija
9 komentara

Između skupina terorista u Idlibu je izbio sukob. Njegov je uzrok bio spor oko tijela ubijenog ruskog pilota Romana Filipova, čiji su zrakoplov teroristi oborili u toj sirijskoj pokrajini, a ruski se pilot katapultirao, pokušao se braniti, ali je u trenutku kada je vidio da će pasti živ u ruke terorista sam sebi oduzeo život aktivirajući granatu.

Rusija je Turskoj dala zadaću da organizira povratak tijela Romana Filipova u domovinu, obzirom da je Ildib zona za de-eskalaciju sukoba za koju je formalno zadužena Turska.

Danas je postalo poznato i kako je bilo moguće vratiti tijelo pilota u Rusiju.

Tijelo ruskog pilota, majora Romana Filipova, turskoj vojsci je predala teroristička skupina Faylaq Al-Sham. Naime, neke jedinice ove terorističke skupine sada sudjeluju na strani Ankare u kampanji “Maslinova grančica” u Afrinu, prenosi kanal “Directorate4”, koji se bavi pregledom islamističkih aktivnosti.

Prije transporta tijela je između skupina koje su bile na mjestu smrti pilota izbio sukob. Teroristi su se sukobili jer se nisu mogli dogovoriti tko će preuzeti tijelo.

Jučer je teroristička koalicija Hayat Tahrir Al-Sham izvijestila kako je jedna grupa ukrala tijelo i bez njenog znanja ga predala u Tursku. Navodi se da je skupina koja je ukrala tijelo pilota bila Faylaq Al-Sham.

Hayat Tahrir Al-Sham je kasnije objavio službeno priopćenje u kojem navodi kako su se nadali da će tijelo pilota razmijeniti za zarobljene teroriste.

Pristaše sirijskog ogranka Al-Qaede, koja vodi Hayat Tahrir Al-Sham, prozvali su pripadnike Faylaq Al-Shama “bandom turskih agenata i izdajica”.

Zapovjedništvo sirijskog ogranka Al-Qaede je obećalo da će slučaj protiv Faylaq Al-Shama riješiti šerijatski sud, što vjerojatno znači da će nekoliko zarobljenih militanata ove skupine završiti odrubljene glave.

Hayat Tahrir Al-Sham je također dodao kako teroristička koalicija navodno ima pet tijela drugih ruskih pilota, iako ovu vijest treba uzeti s rezervom.

Prošlog utorka je potvrđeno da je tijelo pilota zrakoplova Su-25, Romana Filipova, koji je stradao u Siriji u subotu, vraćeno u Rusiju. Izvor tvrdi da je tijelo 5. veljače prebačeno u Moskvu, a Turska je bila posrednik u preuzimanju i transportu posmrtnih ostataka Romana Filipova.

U utorak je jedan ruski transportni zrakoplov An-72 sletio u Tursku, a pretpostavlja se da je dolazak zrakoplova u zračnu luku Hatay povezan sa smrću ruskog pilota.

Osim toga, istaknuto je da je rusko Ministarstvo obrane Ankari poslalo zahtjev za dobivanje olupine oborenog zrakoplova Su-25.

Podsjetimo,  ruski zrakoplov Su-25 je oboren prijenosnim protuzračnim sustavom na području Idliba. Pilot Roman Filipov je umro u borbi, raznijevši se granatom kako ga ne bi zarobili teroristi. Pilot je posthumno predložen za dodjelu titule “Heroja Rusije”.

VIDEO  – Posljednjim trenuci i riječi majora Romana Filipova prije nego se raznio granatom da ne padne u ruke terorista

 

 

Faylaq Al-ShamMaslinova grančicaRomana Filipovašerijatski sud
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jupiter
6 godine prije

Slava mu!!!

mmm
6 godine prije

turci ga oborili, turci vratili les. sve izmedu je samo predstava za ruse da mogu udarit po al qaidi i sacuvat obraz, jer nesmiju turke niti krivi pogledat

Majk Majers
6 godine prije

Koje hijene su ovi glavosjece. Copor pasa lutalica. Pa tu bandu bi tribalo lako rjesit, cim se tako lako medjusobno pokolju.

Ante
6 godine prije

Zato je Izraelcima oboren zrakoplov, vjerojatno su oni dali teroristima rakete sa kojim su srušili Ruski avion.

Bandijera
6 godine prije

Andjeli te cuvali heroju !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI