Sve se više zaoštravaju odnosi između Ankare u Washingtona

Turska SAD
12 komentara

Iako je situaciju u Afrinu teško razumjeti, prije svega jer sve informacije dobivamo od provladinih turskih medija, činjenica je da ona traje od 20. siječnja, a počela je kao odgovor Turske na najavu pentagona da će formirati vojsku od 30 000 kurdskih boraca koja će biti raspoređena na granici Sirije s Turskom i Irakom, ali i na trenutnoj liniji razdvajanja sa sirijskom vojskom.

Robert Fisk je prije nekoliko dana rekao da je Turska, da zaista hoće, mogla napraviti plan i pokrenuti operaciju u kojoj bi za pola sata bila u Afrinu, sjedištu područja u kojem se trenutno provodi turska kampanja Maslinova grana.

Ako izuzmemo nekoliko sela i uzvisina uz granicu s Turskom u području Afrina, proturske islamističke milicije su do sada zauzele samo jedan grad, Bulubul, koji se nalazi tri kilometra južno od turske granice. Međutim, ovdje je teško govoriti o zauzimanju grada, iako je Bulbul administrativno sjedište istoimene “nahije” distrikta Afrin. Naime, prema Državnom zavodu za statistiku Sirije, Bulbul je prema posljednjem popisu imao 1742 stanovnika, a zajedno s 34 sela, koja su dio područje Bulbula, takozvana “nahija” je prije rata brojala 12 573 stanovnika. O ostalim selima i zaseocima, koja se spominju u ratnim i izvješćima kao “gradovi”, za neke uopće nema podataka o broju stanovnika, stoga je tursku kampanju koja traje skoro tri tjedna vrlo teško tumačiti, barem u vojnom smislu.

S druge strane, diplomatski sukob između Ankare i Washingtona je svakim danom sve oštriji.

Turski predsjednik Erdogan je po povratku iz službene posjete Vatikanu rekao kako ga je prije lagao Obama, a sada Donald Trump.

Robert Fisk
FOTO: Robert Fisk

“Bivši američki predsjednik Barack Obama je prevario svoje turske saveznike u NATO savezu, a SAD i dalje podržavaju kurdske milicije na sjeveru Sirije. Njegov nasljednik Donald Trump se nastavio kretati istim putem”, rekao je u Ankari turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Prema njegovim riječima, odnosi između Ankare i Washingtona u ovom trenutku prolaze kroz tešku krizu zbog američke podrške kurdskim militantima.

“Obama je lagao u Tursku o sirijskim kurdskim militantima u Manbiju, a Trump slijedi isti put”, izjavio je Erdogan nakon povratka iz Vatikana.

Prema njegovim riječima, Trump je izjavio da će kurdske milicije napustiti Manbij i prijeći na područje istočno od Eufrata, “ostavljajući grad njegovim pravim gospodarima, Arapima, ali to nije učinjeno”, piše turski Hürriyet.

“Međutim, u izbjegličkim kampovima u Turskoj postoji veliki broj izbjeglica iz grada kojima će Turska pomoći da se vratiti i Manbij će ponovo dobiti svoje prave vlasnike”, dodao je Erdogan.

Oglasio se i njegov ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, koji je rekao kako nema što razgovarati s američkim dužnosnicima u kampanji u Afrinu, koji kao promatrači mogu sudjelovati na sastanku o sirijskom krizi u Astani početkom ožujka.

Turska ne vidi smisao da razgovara sa Sjedinjenim Američkim Državama o vojnoj operaciji turske vojske na području Afrina, budući da u toj regiji nema američke vojske, izjavio čelnik turskog ministarstva vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Kurdi - YPG - Sirija
FOTO: Ilustracija, jedinice YPG u Siriji

“Američka vojska nije u Afrinu. Možda, s vremena na vrijeme, tamo budu neki djelatnici američkih posebnih službi. Stoga o temi Afrina ne trebamo raspravljati sa Sjedinjenim Državama”, kazao je.

Osim toga, turski ministar vanjskih poslova je pozvao SAD da se odreknu politike naoružavanja kurdskih YPG snaga na području Sirije.

“Pentagon ne bi trebao podržavati teroriste u Siriji. Nemojte štetiti tursko-američkim odnosima. Ako žele da budemo saveznici, tada bi SAD trebale poduzeti ovaj korak. Ako SAD to ne učine, ako ne eliminiraju ovu prijetnju, onda ćemo je samo morati uništiti”, naglasio je Mevlut Cavusoglu.

Prema njegovim riječima, Ankara trenutno ne može vjerovati Washingtonu, jer se Sjedinjene Države nisu držale obećanja da koja su Turskoj dale u vezi Sirije.

“Očekujemo da  SAD ispune svoja obećanja. Moraju ukloniti YPG iz Manbija i moraju prekinuti sve njihove veze s YPG snagama”, dodao je turski ministar vanjskih poslova.

Podsjetimo, Glavni stožer turske vojske je 20. siječnja pokrenuo vojnu operaciju “Maslinova grana” protiv kurdskih jedinica u području Afrina. Napad turske vojske se provodi uz aktivnu podršku proturskih islamističkih milicija iz Sirije, koje se još uvijek bore pod zastavom odavno nepostojeće “Slobodne sirijske vojske”.

Sastanak u Astani

Astana - prekid pregovora
FOTO: Astana

Osim toga, Mevlut Cavusoglu je rekao kako će na sastanak u Astani doći  ministri vanjskih poslova zemalja jamaca primirja u Siriji – Turske, Irana i Rusije, a sastanak će biti održan u drugom tjednu ožujka, kako je ponudila Moskva.

Cavusoglu je istaknuo kako između Turske i Rusije nema razlika u vezi s turskom vojnom operacijom u Afrinu i da se o sirijskoj krizi nastavljaju provoditi kontakti na svim razinama.

“Moramo pravodobno obavijestiti jedni druge, osobito o zračnim napadima i događajima na terenu. Moskvu kontaktiramo u realnom vremenu ili unaprijed”, dodao je turski ministar.

Maslinova grančicaNATORobert FiskYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
free kurdistan
6 godine prije

turci su dobili po ušima to je jedina istina lako je izbrojit ypg-ove žrtve i uništene tenkove …turci u trofejne žrtve računaju i ove sa društvenih mreža koje nemilo hapse
https://www.ypgrojava.org/english

dalmata
6 godine prije

Zakulisni cirkus ide dalje.Ko je brav(ovan) ko je ovca,ko je cobanin!’Tribat ce jos vrimena da svit postane crno-bili.Nesto znat triba shvatit.Da shvatimo tribamo cinjenice,One stvarne.Koliko ih imamo,ko ih plasira i zasto?Sve to zavisi od izvora.Ako je u pitanju predvodnik ”zapadne demokracije” USrA,,nista novo,karusel lazi,licemjerja i svega onoga sta carstvo mraka ima u ruciEerdogan!?Turci!?Cim se ta imena spomenu,pipci odmah njusu zajeb.Ili mozda stiglo vrime,kad je vlastita koza blizu siljka,pa i vuk minja,osim dlake,dio naravi!?Samo glasno razmisljam,niti branim niti napadam.Iman mali predlog(za ove male misli,moje nevazne malenkosti)pogledajte:Ytoube-Davos 2009,Erdogananovo obracanje,tadasnjoj vrhovnoj Izraelskoj Sotoni,Perezu(znaci kreatoru i vodi USrA politike).obratite paznju na datum dogadaja,i razvoj situacije godinama posli toga

čitalac
6 godine prije

Većina toga je farsa sa ciljem obmane.
Kako već rekoh, Turska je zbog svoga geografskog položaja pravi dragulj u NATO kruni, neće je nikada ispustiti iz ruku. Uvijek će im na kraju dati beneficije. Jer kontrolira Bospor i Dardanele a ponajviše je važan njen položaj glede na Bliski istok. Ako istjeraju odn. zamjene Kurde na severu Sirije bit će to vrlo loše za Sirijce i saveznike.

Mirnes
6 godine prije

Nek crknu jedni i drugi

udav
6 godine prije

KAD TURSKA UJEDINI MUSLIMANE I OKRENE IH PROTIV IZRAELA, ONDA PAZITE, TJ. GLEDAJTE KAKO NESTAJE TURSKA U PRAHU I PEPELU, ZA AMERE CE TO BITI I VISE NEGO POSLASTICA DA JE UNISTE ZARAD IZRAELA. ZATO BOLJE PORUCITE ERDOSIVONJI DA SMANJI DOZIVLJAJ, JER MILOSTI NECE BITI

palermo
6 godine prije

Sada i Erdo, ohrabren zio-nazi akcijom na istoku, najavljuje da nakon Afrina dolazi na red, ne niti Manbij niti Rojava, već Idlib. A Rusi najavljivali kraj rata prije nekih mjesec, mjesec i pol, šalju diplomatske note, a od S-400 ni traga ni glasa. To valjda zna i sultan, pa je zato hrabar. Ah da, on i Saudi ga imaju.

Tuborg na mozgu
6 godine prije

Ja ne vjerujem u to ‘zahladnjenje’, dokle god je prisutna NATO čizma na turskom tlu. Da turski političari žele izlazak, valjda bi to već uradili. Kao da bi nešto mogli uraditi Amerikanci da ih spriječe u tome.. pa neće valjda bacati par nukes-a na njih, ako se ovi odluče za izlazak? Šta im objektivno mogu uraditi, ako ovi odluče izaći? Ništa.Baš im ništa ne mogu.

Ali oni ne žele izaći, kako sada stvari stoje…

Mercury
6 godine prije

To više nitko živ ne može shvatiti što se tu događa. Ali ako Turci zauzmu Afrin, a Ameri nastave svoju politku, trećina Sirije je u nedogled okupirana. Ne bih se kladio da Turci i Ameri ne rade zajedno ispod tepiha. Brzo smo zaboravili Barzanija i Kurde u Iraku s kojima je Erdogan kumovao i bio best friend. A ne vidim šanse da Turska ima ikakvih problema od Kurda koji su pod kontrolom Amera. nadam se da sam u krivu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI