Mevlut Cavusoglu: Pat pozicija je gotova jer su SAD izabrale krive saveznike u Siriji

Cavusoglu
19 komentara

Nakon višekratnih upozorenja Ankare američkim snagama da napuste područje Manbija u sjevernoj Siriji, koje bi se moglo naći na udaru turskih zračnih i kopnenih snaga, američko zapovjedništvo je poručilo kako neće napustiti to područje.

Američki general Joseph Votel, čelnik američkog Središnjeg zapovjedništva, rekao je “kako je povlačenje iz Manbija, gdje je Pentagon razmjestio 2000 vojnika, nešto na što ne pomišlja”.

Washington je ovim kratkim priopćenjem reagirao na upozorenja Turske kako planira proširi svoju invaziju na Siriju iz Afrina i na područje Manbija, oko 100 kilometara od aktualnog bojišta, ta da SAD trebaju povući svoje postrojbe iz tog područja.

U jednoj od izjava ranije ovog mjeseca je turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu izjavio kako Ankara neće ograničiti svoje “sigurnosne mjere” protiv kurdskih boraca u sirijskoj regiji Afrin, nego ih može se poduzeti i u Manbiju, također u sjevernom dijelu pokrajine Aleppo.

Mevlüt Çavuşoğlu: Amerika je izabrala krivog partnera u sirijskom ratu

Nakon jasnog odgovora Pentagona, Mevlüt Çavuşoğlu je rekao kako je pat pozicija između Ankare i Washingtona u sirijskom sukobu završila, jer su SAD za saveznike izabrale kurdske “teroriste” i YPG snage. Poruka je još važnija, obzirom da je dio članka kojeg je turski ministar napisao za The New York Times i nije izrečena na stranačkom skupu ili neslužbenom okupljanju u Ankari. Turski ministar vanjskih poslova je istovremeno izrazio uvjerenje da će Amerika s vremenom shvatiti kakvu štetu takvu politiku nosi sa sobom i ispraviti pogrešan kurs.

Sjedinjene Države su izabrale krivog partnera u sirijskom ratu. Na Bliskom istoku se vode samo za svojim interesima u regiji, dok Turska ima zajedničku granicu sa Sirijom i Irakom dugu 800 milja. Zbog toga Washington i Ankara zajedno moraju ostvariti isti cilj i poraziti terorističke organizacije koje ugrožavaju obje zemlje. ISIL je naš zajednički neprijatelj i pobjeda nad ovom skupinom ne bi bila moguća bez aktivnog sudjelovanja Turske”, u kolumni za The New York Times piše Mevlüt Çavuşoğlu.

PKK - US
FOTO: Vojnik YPJ jedinica

“I nakon vojne pobjede nad Islamskom državom u Siriji i Iraku, Ankara i dalje pridonosi borbi protiv terorista”, piše turski ministar i podsjeća da je turska vojska 2016. godine odigrala ključnu ulogu u oslobađanju sirijskog grada Jarabulusa od terorista “Islamske države”.

Osim toga, Çavuşoğlu podsjeća američke čitatelje kako je Turska uhitila više od 10 000 boraca ISIL-a i raznih ogranaka Al-Qaede, deportirala oko 5800 terorista i nije dopustila da više od 4000 potencijalnih terorista i sumnjivih pojedinaca uđe u zemlju.

“ISIL je izgubio je kontrolu nad teritorijima u Siriji i Iraku, ali i dalje može sijati užas. Turske vlasti su nedavno provele operacije protiv nekoliko ćelija ove skupine i potkopale njihova nastojanja za reorganizacijom. Američki dužnosnici su nam rekli da SAD žele nastaviti svoje sudjelovanje u borbi i trebaju snage na kopnu u Siriji kako bi spriječile pregrupiranje ostataka ISIL-a. Međutim, borba protiv Islamske države ne može i ne bi trebala značiti da se mi u našoj regiji ne borimo protiv drugih terorističkih skupina koje predstavljaju prijetnju sigurnosti našim građanima i našoj zemlji”, piše turski ministar.

“Sjedinjene Države su stvorile pat poziciju između Washingtona i Ankare kada su u sirijskom ratu izabrale “lokalnog partnera “, skupinu koju čak i američka administracija priznaje za terorističku organizaciju. Pripadnici YPG snaga u Siriji su ista ilegalna teroristička organizacija kao i Kurdistanska radnička stranka (PKK), samo pod drugačijim imenom. Te skupine imaju različita imena i vrlo zamršene strukture, ali se time ne može sakriti stvarno stanje stvari. Njih vode isti ljudi, članovi tih skupina provode obuku u istim kampovima, imaju zajedničku organizacijsku i vojnu strukturu, koriste iste propagandne alate i financijske resurse”, ističe Çavuşoğlu.

Kurdistan
FOTO: Teritorija Kurdistana

“Kurdistanska radnička stranka zapovijeda YPG snagama, a samoubilački bombaši PKK su obučeni u YPG kampovima u Siriji. I na naše razočaranje Sjedinjene Države daju oružje YPG/PKK teroristima s druge strane naših granica s Irakom i Sirijom. Osim toga, Amerika ih i priprema i obučava “, naglašava Mevlüt Çavuşoğlu.

Zemlja članica NATO saveza koja opskrbljuje terorističku organizaciju koja organizira napade na druge članice NATO-a krši temelje Sjevernoatlantskog saveza. Ovo je politička anomalija koju treba ispraviti”, piše turski ministar vanjskih poslova.

Mevlüt Çavuşoğlu je također izrazio svoje uvjerenje da su SAD svjesne štete koju takva politika čini NATO paktu i da će to ispraviti, ponovo stavljajući dugoročne interese svojih saveznika na prvo mjesto.

“Međutim, Turska si ne može priuštiti da čeka i na neizbježne prilagodbe ovom kursu. Davanje lijepih izjava o turskim sigurnosnim pitanjima nije način da se eliminiraju ove prijetnje i opasnosti”, smatra Çavuşoğlu.

Ankara je morala djelovati. Zato je pokrenula operaciju “Maslinova grančica” protiv “terorista” u Afrinu, rekao je turski ministar.

Afrin
FOTO: Situacija u Afrinu prije početka operacije “Maslinova grančica”

“Ova operacija ima jasan cilj: osigurati sigurnost turskih granica i neutralizirati teroriste. I to provodimo u okviru međunarodnog prava i u skladu s našim pravom na samoobranu “, navodi se u članku.

Prema riječima ministra, Turska će nastaviti svoju misiju dok teroristi ne budu uništeni. Ankara neće pristati na stvaranje separatističkih enklava i skloništa za teroriste koji prijete nacionalnoj sigurnosti Turske i djeluju suprotno volji sirijskog naroda.

“Turska već aktivno sudjeluje u političkom procesu s ciljem pronalaženja rješenja za izlazak iz sirijske močvare. Očuvanje teritorijalne cjelovitosti Sirije je ključno u naporima za postizanje mira, a uništenje terorista otvara mogućnosti za mir. Nastojimo se izboriti za budućnost koja će biti slobodna od terorističkih struktura, eksplozivnih susjeda, ratova i humanitarnih katastrofa u našoj regiji. Turska u ovoj važnoj borbi  zaslužuje poštovanje i podršku Sjedinjenih Država”, napisao je Mevlüt Çavuşoğlu u svojoj kolumni za The New York Times.

 

 

ISILIslamska državaKalifatMaslinova grančicaNATOPKKturska vojskaYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
6 godine prije

Zahtjevu:Assad must go!,pridruzio se i njegov
osobni lijecnik,koji mu pored setnje preporucuje plivanje i voznju bicikla.

tuf
6 godine prije

Nekako mi se uvijek pojavi “flashback” onih tisuca cisterni nafte koje je Erdo kupovao od ISIL-a, pa me sve nesto hvata skepsa oko njegove borbe protiv poslovnih partnera. Prije bih rekao da blefira kao nekakvu nezavisnu politiku, a da ce na kraju ruku pod ruku s amerima (kojima je dovoljno pruziti nekakve garancije – ili prijetnje – da bi ga utisali i ostali u Siriji). Jer niti ce kurdski problem nestati, niti ce se americki tumor u regiji smanjiti. Tek ako Erdo pocne pucati po amerima onda cu mu vjerovati da se odvojio od americke sise.

Arnold
6 godine prije

Da je turska vlast pametna ka sta nije odjebali bi nato i presli na stranu rusije

Alen
6 godine prije

Ako zanemarimo ovi tursko blebetanje (jos dat prostor u americkim novinama ) gledano iz ugla nato pakta kojem je cilj ovladati sjeverom sirije onda je jasna uloga turske…
Amerikanci ne smiju ,ne smiju ni turci .. Pa su onda ubacili kurde u kalkulaciju i pod tim izgovorom turci upadaju u siriju jer ameri ne smiju…
Kako god okrenes kurdi ce nastradati a nato ce biti na sjeveru sirije…
Slatkorjecive izjave turaka treba zanemariti…
Zato sam vec rekao da rusi,asad,iran,irak, nikako nisu smjeli “pustiti” kurde ma koliko oni bili zavedeni…
Opet ,znam da rusi znaju da je to tako i siguran sam da su vec isplanirali odgovor na ovu situaciju…

Edo
6 godine prije

Turci su najveći lajavci. Te ovo će, te ono će, a nigdje ništa. SAD još nisu isporučili Gulena a pozatvarali neke Turke. Sa EU, pogotovu s Njemačkom čitav niz problema i prijetnji i nikom ništa. Nit su izašli iz NATO, nit su zatvorili Indžirlik za saveznike, nit su onda niti će sad napasti amerikance. Nema šansi da sad, kad su ih SAD otpepale, napadnu Manbij. Možda nešto naprave protiv Kurda u Afrinu, u šta sumnjam, a imam osjećaj da im je interesantniji Idlib i Allepo. Sve u svemu pokušat će da ostvare neke interese više na račun SAA nego Kurda. Iako su svi tu, manje više, protiv Asada i Rusije, opet će morati napraviti kako su oni zamislili. Koliko god trajalo, Sirija će ostati cijela, uglavnom kao što je i bila a hajvani su džaba krečili. Nažalost to će pratiti velike žrtve i razaranja ali Sirija i Rusija su spremni… Čitaj više »

Fritz
6 godine prije

Na slici nikako ne može biti vojnik YPJ, jer su YPJ ženske postrojbe, pandan YPG. Na slici je, iako maskirana, vojnikinja YPJ. Netko, ko piše o Kurdima i ratu u Siriji, bi to morao znati 😉

Zeljko
6 godine prije

Samo nek se turci igraju, niti amerikancima a niti rusima netreba puno vremena da neku drzavu vrate u srednji vijek……mis mora znati gdje mu je mjesto….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI