Afrin i Sirija – Ostaje li Turska tamo ili odlazi?

Turska granica sa Sirijom
16 komentara

Navodno “provladin” i “sirijski” Al-Masdar News javlja “kako je glasnogovornik turskog predsjednika Erdogana izjavio kako Turska neće vratiti Afrin sirijskoj vladi”.

“Ibrahim Kalin, glasnogovornik turskog predsjednika Erdogan, izjavio je danas da Turska, jednom kada ga osvoji, ne namjerava predati grad Afrin sirijskoj vladi. U ovom trenutku su turska vojska i njezini sirijski saveznici pred zauzimanjem grada, što će se dogoditi u sljedećih dan ili dva. Kalin je dao ovu izjavu turskoj televizijskoj postaji i dodao kako je Erdogan je voljan raditi s Trumpom u stvaranju zajedničke sigurnosne zone oko sirijskog grada Manbija, gdje se nalazi trenutno nalaze Kurdi i američka vojska”, piše Al-Masdar News.

Iako agresija Turske i islamističkih militanata na Afrin nema opravdanja i moglo bi se više pisati o tome, zadržimo se na vijesti koju je objavio Al-Masdar.

Naime, Erdogan je danas govorio o situaciju u Afrinu, ali kao odgovor na poziv Europskog parlamenta da se odmah obustave sve vojne operacije u toj regiji.

Ibrahim Kalin je samo rekao kako Turska ne namjerava vratiti Afrin “sirijskom režimu” i da će regijom upravljati oni koji su je oslobodili, kao što je slučaj na teritoriju gdje se vodila kampanja “Štit Eufrata”. Dakle, “ne namjerava”, a ne “neće”. Što će se dogoditi, to još treba vidjeti. Barem u Siriji ne treba predviđati ništa, a Turska je ipak akter koji u Siriji djeluje uz dozvolu Moskve.

Erdogan turska

Što se tiče Erdogana, on je oštro odbacio prijedlog Europskog parlamenta kojim poziva Tursku da se povuče iz sirijske regije Afrin i obećao kako će turske trupe nastaviti s kampanjom dok se misija ne završi.

“Nemojte se ni nadati. Napustit ćemo Afrin samo kada obavimo naš posao”, rekao je Erdogan u govoru u Ankari 15. ožujka.

“Hej, Europski parlamente, što radiš? Trebali biste biti iskreni … Europski parlament ne može ništa reći o ovome. Vaša izjava će ući na jedno uho, a izaći na drugo. Kakav ste teret podijelili s nama u primanju 3,5 milijuna Sirijaca? Možete li nam to reći?”, dodao je Erdogan, prenosi turski list Hürriyet.

Turska je 20. siječnja pokrenula Operaciju “Maslinova grančica” u Afrinu kako bi uklonila sirijske kurdske YPG milicije iz tog područja.

Ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu je nedavno najavio da bi kampanja mogla završiti “do svibnja”, nakon što enklava bude potpuno sigurna “za povratak lokalnih Sirijaca”.

Turska

Europski parlament je u izjavi od 15. ožujka naveo kako je “ozbiljno zabrinut zbog eskalacije situacije u Afrinu”. Prozvao je Tursku zbog civilnih žrtava, navodeći kako su tijekom operacije ubijeni mnogi civili i kako operacija ometa napore u pronalaženju političkog rješenja za Siriju.

Rezolucija, koja dolazi uoči ključnog summita Turska-EU u bugarskom gradu Varni 26. ožujka, YPG milicije naziva “kurdskim snagama”, a turska vlada ih naziva “teroristima”.

Ministar Turske za EU Ömer Çelik također je kritizirao rezoluciju Europskog parlamenta, opisujući je kao “nevizionarsku” i “ignorantsku”.

“Ova rezolucija pokazuje koliko daleko Europski parlament vidi razvoj događaja na terenu i kako procjenjuje ono što se događa u Siriji”, rekao je Çelik novinarima.

Turska afrin

“Ova rezolucija je poziv zemlje NATO pakta i države kandidata za EU i njome se ne bori protiv terorizma, iako je EU i sama pod terorističkim napadima”, kazao je.

Govoreći o civilnim žrtvama, Çelik je rekao da je Turska primila 3,5 milijuna Siraca na svom teritoriju, što je dovoljan dokaz zaštite civilnog stanovništva.

“Ovaj argument Europskog parlamenta je neprihvatljiv. Bez obzira kakvo ime koristila, YPG je teroristička organizacija i jednaka je Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK). Stoga je borba Turske u skladu s međunarodnim pravom “, rekao je Çelik.

“Rezolucija također spominje ‘kurdske snage’, koje koristi za imenovanje terorista. Osuđujemo ovaj izraz Europskog parlamenta”, dodao je turski ministar.

“U našim očima, pozivati Tursku da povuče svoje trupe, znači otvorenu podršku terorizmu. To jednostavno znači zanemarivanje sigurnosnih pitanja Turske”, rekao je Çelik.

Maslinova grančicaPKKYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Trubadur
6 godine prije

Afrin i Sirija – Ostaje li Turska tamo ili odlazi?.. Ne može se toliko zakomplicirano pitanje staviti u jedan Članak… Odgovor na to pitanje je naime ključ u saznanju da se pozicije moči na Bl.Istoku ( a bogami, čak i šire ) mjenjaju iz osnove … Tako je na to pitanje moguče odgovoriti samo sa protivpitanjem … Gdje če se ubuduče Turska svrstati u vidu nove geostrateške slike Bliskog Istoka, kao i šire ???

NSU
6 godine prije

Ostaje li ili ne, o tome će odlučiti Putin!

Registracija
6 godine prije

Turska ostaje

17 novembar
6 godine prije

turska prelagano zauzima teritoriju mislim da rade u dogovoru sa kurdima . rusija ce pristati na podjelu sirije jer su vaznije plinske cijevi i ekonomske veze sa turskom nego dio sirije . jos gore je sto na tom djelu amerikanci imaju vojne baze za koje rusija nema odgovor kako da in ukloni .

iskander
6 godine prije

povuč će se kao iz cipra

Mate
6 godine prije

Ovo je prednost NEčlanstva u EU. Može ih se popljuvat do mile volje bez straha od sankcija.

karantanac
6 godine prije

NSU,Putin će pokušati da odlučuje, ali u toj igri erdogan ima veoma jake karte.

Miller
6 godine prije

Niko se neće povući…ni Rusija ni Turska ni USA. Šta USA radi u Siriji…ili u Iraku??? Evo im zvanična Iračka vlada uskoro šalje zahtjev za izlazak iz Iraka. Hoće li izaći???

Lindita
6 godine prije

To je tema kao i sve teme oko Sirijskog prostora ( TO je još uvijek posrednički rat (a u budućnosti i DIREKTNI) između Irana i Cionističkog entiteta uz svrstavanje dvaju najvećih sila današnjice SAD-a i Rusije za svoje geopolitičke pozicije … što se tiče SAD, to je da budu i dalje glavni svjetski igrač i dominantna sila na Bliskom istoku a Rusa da imaju s lojalnom vladom u Damasku pristup Mediteranu za energetsku vezu prema Cipru i dalje prema Grčkoj i dalje prema Europi … ) pa dogovor između Rusa i Turaka da ih puste (Erdogana) da tuku Kurde na Sjeverozapadu Sirije i da TRAJNO OKUPIRAJU taj prostor (mimo volje Assada, a može se LAKO zaključiti i Irana zbog toga što je malo vjerojatno da bi se Turci pomjerajuci na Istok (Manjib pa preko Eufrata iz istog razloga zbog kojeg su intervenirali u Afrinu a to je zaštita granice) da… Čitaj više »

Imam
6 godine prije

Nekako da zaboravim sliku na kojoj Putin docekuje kao civil sa sinom americkog predsjednika kako bi svijet obisla slika voljenog predsjednika I medju istocnim berlincima. Putij je od jednog vjernog zapadnog kontraobavjestajca daleko dogurao

Vedat
6 godine prije

Stvarno Turska ima mudre i hrabre vodje i vojnike.Da Bog čuva Tursku i Erdogana amin.

alan ford
6 godine prije

naravno da će Turska ostati i zauzeti ne samo taj Afrin, već još veći komada sirije-kurdskog teritorija, koliko god može. I neće se povući odatle. Opet ponavljam, Erdogan je igrač cionista, igrač SAD-a i Izraela… sve ostalo je predstava za naivce. Pa Erdogan je prije 3 mjeseca izjavio, da Asad mora otići s vlasto, da je Asada ratni zločinac i terorist.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI