Sirijska Al-Qaeda se slaže s Erdoganom i poziva na ujedinjenje svih frakcija u Idlibu

Abu Mohammad Al- Golani
23 komentara

Prije odlaska turskog predsjednika Erdogana u Moskvu na pregovore o Siriji je Abu Mohammad Al-Golani, vrhovni zapovjednik terorističke organizacije Hayat Tahrir Al-Sham, sirijskog ogranka Al-Qaede koji kontrolira gotovo cijelu pokrajinu Idlib, dao intervju za agenciju Amjad Media, ali nije objavljen dok nije potvrđena vjerodostojnost materijala. Kasnije je izraelski Obavještajni centar za terorizam Meir Amit potvrdio da je dopisnik agencije Amjad Media s Al-Golanijem razgovarao u zapovjednim sjedištu skupine Hayat Tahrir Al-Sham u Idlibu u objavio sadržaj intervjua.

U zapanjujućoj izjavi, koja se podudara s pripremama Ankare za pokretanje vojne operacije, Abu Mohammad Al-Golani je dao svoju potporu turskoj želji i naporima za uspostavu nadzora područja istočno od Eufrata, prenosi Enab Baladi, poluslužbena agencija takozvane “sirijske naoružane oporbe”.

“Slažemo se s pristupom kojim Turska nastoji osloboditi područje istočno od Eufrata”, kazao je Al-Golani, govoreći u emisiji pojavljujući se u programu Svjesnosti i usmjeravanja, objavljenom od strane agencije Amjad Media.

U intervjuu kojeg je pratio Enab Baladi, Abu Mohammad Al-Golani je rekao: “Kurdistanska radnička stranka je neprijatelj revolucije i ona drži područja s velikim brojem sunitskih Arapa. Vjerujemo da je potrebno ukloniti ovu stranku.”

“Ne možemo dopustiti takvo djelovanje”, dodao je.

Komentar Al-Golanija je znakovit, jer dolazi u vrijeme širenje područja kontrole njegove terorističke organizacije u Idlibu i zapadnim područjima pokrajine Aleppo  na štetu frakcija proturskih islamističkih skupina iz takozvanog “Nacionalnog fronta za oslobođenje”.

Govorio je o sudbini militanata u pokrajini Idlib u nadolazećim danima, s dolaskom turskih vojnih pojačanja u pokrajini Hatay, koja s Idlibom graniči na sjeveru.

“Ruski i iranski neprijatelji neće ući ni u jedno od ovih područja, jer to nisu Dara’a, Gouta i šire područje Homsa, koji nisu bili pod kontrolom Hayat Tahrir Al-Shama, već umjerenih frakcija”, rekao je vođa sirijske Al-Qaede.

“Mi smo dio sirijske revolucije i ne želimo stezati vratove ljudima, ali smo zabrinuti za ispravan smjer Allahovog šerijata”, dodao je vođa najveće terorističke skupine u Idlibu.

Od svog osnutka, Hayat Tahrir Al-Sham  je usvojio jedan stil u iznošenju svojih izjava, koje nisu usmjerene samo prema unutra, Sirijcima ili svojim militantima, nego su usredotočeni i na sferu izvan Sirije i na međunarodnu zajednicu.

Idlib
FOTO: ilustracija, Idlib, Sirija

Prošlog listopada je Hayat Tahrir Al-Sham dao svoju potporu Erdoganovim naporima i postizanju sporazuma u Sočiju, piše Enab Baladi, agencija “umjereno ekstremnih” islamističkih skupina u Siriji. Teroristi su tada deklarativno poduprli sporazum između Turske i Rusije, odustali su od nekih svojih ciljeva ili su ih zamijenili drugim, u pokušaju da zadovolje struje unutar Sirije i pojasne svoju novu politiku prema vanjskom svijetu. No vanjski svijet, barem službeno, ovu organizaciju drži za terorističku, a promjena imena i simbola prethodnog Al-Nusra Fronta nisu dali nikakav rezultat.

“Cijenimo napore onih unutar i izvan Sirije koji nastoje zaštititi oslobođena područja, spriječiti njihovu invaziju i da se počine masakri”, priopćio je tada Hayat Tahrir Al-Sham, upozoravajući da se protivi “neuhvatljivoj ruskoj okupaciji i da nema povjerenja u namjere Moskve”.

Sudbina područja u istočnom dijelu Eufrata nije riješena ni nakon što su SAD odlučile povući svoje snage iz Sirije, dok Turska nastavlja raspoređivati pojačanja na sirijske granice, a šire područje grada Manbija je u rukama sirijskih i ruskih snaga.

Tek u kolovozu 2018. je Turska  klasificirala Hayat Tahrir Al-Sham kao “terorističku organizaciju”. To je potvrđeno predsjedničkim dekretom, objavljenim u službenim novinama i usklađenim s rezolucijom Ujedinjenih naroda od rujna 2018. koja je Hayat Tahrir Al-Sham dodala na popis osoba i organizacija čija se imovina zamrzava, zbog njihovoj pripadnosti Al-Qaedi i terorističkoj organizaciji “Islamske države”.

Hayat Tahrir Al-Sham je preuzimanjem kontrole nad većinom Idliba učvrstio njezin status dominantne sile u regiji, jača borbene sposobnosti protiv sirijske vojske i slabi druge militantne frakcije povezane s Turskom, iako se prema više izvora turska odrekle nekih skupina zbog njihove naklonosti saudijskom režimu.

Al-Golani kaže da je HTS prisiljen nositi se s unutarnjom kritikom zbog činjenice da njegova teroristička organizacija provodi kampanju protiv drugih militantnih frakcija, umjesto da se fokusira na zajedničkog neprijatelja – sirijsku vojsku.

U intervjuu Al-Golani objašnjava zašto su ti koraci poduzeti. Dok je koristio oprezan, gotovo blagonaklon  jezik prema Turskoj, sugerirajući da Ankara treba preuzeti teritorije istočno od Eufrata, Al-Golani također predlaže, iako je ozbiljnost ovih namjera upitna, da  područje Idliba stavi pod civilnu upravu i ujediniti različite terorističke skupine prije kampanje protiv zajedničkih neprijatelja – sirijskog i iranskog “režima” i Rusije.

Na početku intervjua, Abu Mohammad Al-Golani je opširno raspravljao o nedavnim koracima koje je Hayat Tahrir Al-Sham  poduzeo protiv drugih islamističkih skupina koje djeluju u regiji Idlib, koje su mahom povezane s Turskom.

Spomenuo napad kojeg je početkom siječnja 2019. pokrenuo protiv terorista skupine Noureddin Al-Zenki, koja je prije uništenja pripadala turskoj fronti. Napad je završio najavom raspuštanja ove skupine i Al-Golani kasnije poziva na korake sirijske Al-Qaede protiv proturskih skupina Ahrar Al-Sham i Suqour Al-Sham, obje povezane s Turskom.

Abu Mohammad Al- Golani
FOTO: Abu Mohammad Al- Golani

Prema vođi sirijske Al-Qaede, skupina Noureddin Al-Zenki je ranije prošle godine pokrenula proces spajanja s Hayat Tahrir Al-Shamom, ali su njezine vođe u posljednjem trenutku promijenili svoje mišljenje. Noureddin Al-Zenki se nije zaustavljao i ubio je 10 do 15 terenskih zapovjednika Al-Qaede. Također su pokušali potaknuti druge frakcije da poraze HTS u ruralnom području zapadno od Aleppa, stoga je 2018. godine došlo do sukoba između dvije terorističke frakcije.

Prema Al-Golaniju, zarobljenici iz različitih frakcija koje je držao HTS pušteni su kućama i više ih se ne progoni. Prema njegovim riječima, većina operativaca skupine Noureddin Al-Zenki i dalje djeluje u području Idliba, ali je skupina ostala bez većine oružja i njega će sirijska Al-Qaeda koristiti za borbu protiv sirijske vojske i snaga koje je podržavaju.

Prema riječima Al-Golanija, druge dvije skupine, Ahrar Al-Sham i Suqour Al-Sham, sudjelovale su u sukobima između sirijske Al-Qaede i Noureddin Al-Zenkija. Stoga, nakon što je HTS “riješio probleme” s militantima Noureddin Al-Zenkija, okrenuo se prema južnom dijelu regije Idlib kako bi “riješio probleme” s Ahrar Al-Shamom i Suqour Al-Shamom. Zapovjednici skupina su održali sastanak, ali se pokazao neuspješnim. Uslijedili su sukobi, a zatim je između njih postignut sporazum.

Prema Al-Golaniju, na području Idliba djeluju brojne organizacije s različitim agendama, stoga ne postoji jedinstvena politika koja bi dala civilnu upravu za  područje s 5 milijuna stanovnika. Tako, na primjer, regija Idlib ima sveučilište s 12 000 studenata, gotovo 50 bolnica i gotovo 2000 škola. Područje Idliba također ima poljoprivredne ustanove, sudove, odvjetničku komoru, udrugu farmaceuta i liječničku udrugu, tvrdo vođa Al-Qaede, iako je čudno da sve to postoji nakon stotina izvješća o bombardiranim školama, bolnicama i gospodarskim objektima od strane “ruskog okupatora” i “sirijskog režima”.

Dodao je da ako svaka organizacija želi kontrolirati dio teritorija Idliba, to bi dovelo do korupcije i teškoća za stanovništvo, što bi negativno utjecalo na “oslobođeni sjever”. Al-Golani ističe da je rješenje maknuti različite organizacije, uključujući HTS,  iz civilnog upravljanja “oslobođenim sjeverom”.

Dodao je da administraciju treba predati civilnim i znanstvenim tijelima, kao što su inženjeri i liječnici, koji su sposobni pravilno upravljati njime. Prema njegovim riječima, HTS radi na tome da unaprijedi to pitanje i u vezi s administracijom “oslobođenog sjevera” je dobio je nekoliko inicijativa od akademika i političara u inozemstvu.

Na kraju intervjua, Al-Golani je naglasio da je najvažnije postići da misije islamističkih frakcija koje djeluju na području Idliba budu isključivo vojne, bez utjecaja na civilnu upravu “oslobođenih” područja. Te organizacije moraju djelovati u jedinstvenom vojnom okviru , bez obzira na to kako one sebe zvale i da nastavite borbe “sve dok sirijski režim ne bude srušen”.

Poziv na ujedinjenje redova zajedničkih neprijatelja

Idlib 03.12.2018.
FOTO: arhiva, Idlib 03.12.2018.

Al-Golani je pozvao razne organizacije da ujedine svoje redove kako bi se suprotstavile zajedničkim neprijateljima – sirijskom režimu, Rusiji i iranskom režimu. Primjetno je da su Abu Mohammad Al-Golani u ovom nabrajanju suzdržao od uključivanja Turske među “neprijatelje”.

Prema njegovim riječima, navedenom neprijateljima nije potreban izgovor za ulazak u regiju Idlib jer ne vide nikakvu razliku između “umjerenih” pobunjeničkih organizacija i onih koje nisu “umjerene”.

“Kada su Jaish Al-Islam i Faylaq al-Sham kontrolirali Istočnu Goutu u Damasku, smatrali su ih “umjerenim organizacijama”, ali to nije spriječilo sirijsku vojsku da ih napadne”, rekao je Al-Golani, iako Sirija, Rusija i Iran nikada nisu ove organizacije smatrali umjerenima.

Za kraj je podsjetio na odavno zaboravljen propagandni uradak o bombardiranju kemijskim oružjem Istočne Goute i područja Darae koje je bilo potpuno napušteno, iako su oba područja kontrolirale “umjerene” organizacije. Prema Al-Golaniju, to je razlog zašto je važno ujediniti napore protiv raznih neprijatelja koji prijete da će “zauzeti ” područje Idliba i implicitno je pozvao “džihadske” i “umjerene” organizacije da udruže snage.

Terrorism Info / Enab Baladi

 

Faylaq Al-ShamJaish Al-Islam
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur Palmirović
5 godine prije

Zna ovo bradato krmče šta, kada i zašto priča. Postoji realna opasnost da se progura ideja od nekakvoj “vladi spasa” u Idlibu, da se HTŠ ugura u tu civilnu upravu i tako faktički skine sa spiska terorističkih organizacija, ako je uopšte tamo i bila. To je izraelska ideja, erdo i jenkiji je prihvataju jer odgađa njegov poraz. Ipak, mislim da to kod Rusa i Irana neće proći. Vojna akcija je izgleda neminovna, svjestan je toga i ova palojsija, jedino što je može odgoditi je turska invazija na kurde.

Alen
5 godine prije

Muhamed od Golan-a , infiltrirani cionist..

Riddick
5 godine prije

Plasim se za vas gospodune Golani sa tim porukama o civilnoj upravi i podrsci Turskoj, postajete previse sekularni?
A i vi SAA kad ce to vise?ne mogu da ih gledam kako glume neke uloge revolucionara i filantropa…

fenix
5 godine prije

Danas je lavrov dao jako zanimljivu izjavu da teroristi nemogu u Idlibu biti dovijeka. I da postuju ono sto su Turci ucinili ali teroristi nemogu ostati zastalno u Idlibu to mora svima biti jasno. Citirao sam Sputnik.

varjag
5 godine prije

Doći će ovi djevicama, samo još malo treba nakupiti djevica, za sada ih nema dovoljan broj.

Ilija
5 godine prije

” Prema njegovim riječima, HTS radi na tome da unaprijedi to pitanje i u vezi s administracijom “oslobođenog sjevera” je dobio je nekoliko inicijativa od akademika i političara u inozemstvu.”
Ako takvi zbilja postoje, smjesta ih poslati u Idlib.
Na opće veselje: njihovih doma, glavosječa, komentatora ovdje i čovječanstva.

Dopizdilomi
5 godine prije

Pregovarati s teroristima i glavosjecima? Sve je rečeno. Naročito čuvena američka izjava: s teroristima ne pregovaramo, ali ih zato opskrbljujemo i podržavamo.

Ivi.tz
5 godine prije

Volio bi sjesti sa ovim glavosječom i malo da pričamo o svemu.de se ispričamo ko ljudi.

Žile
5 godine prije

Dobit češ ti golani al šta si več od pravih sinova Sirije,zato ti bolje da bježiš svojim gazdam u izrael ili tursku dok ti vrjeme!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI