Čemu se u 2017. može nadati Sirija?

Sirija u 2017.
8 komentara

Vojni analitičar Evgenij Krutikov za ruski Pogled piše “kako se primirje proglašeno u Siriji neposredno prije Nove godine poštuje i svugdje i nigdje, zbog čega je u siječnju vladina vojska imala niz iznenađenja”.

“Neka od njih su, iskreno govoreći, bila neugodna, ali su druga bila ohrabrujuća. Glavna stvar je da Glavni stožer u Damasku ne ponavlja greške iz prošlosti”, tvrdi Krutikov.

Primirje koje je nastupilo nakon zajedničke izjave Rusije, Turske i sirijske vlade je na kraju ipak bilo prekršeno, uglavnom od takozvane umjerene oporbe u nekoliko enklava u pokrajini Damask, a manjim dijelom u sjevernoj Hami. U međuvremenu se vode borbe protiv “Islamske države” u Deir Ez-Zoru i istočnom Homsu, no ISIL ionako nije dio primirja.

Trenutno se najveće borbe vode u dvije enklave u blizini Damaska – Istočnoj Gouti i Wadi Baradi, gdje je sirijska vojska nastavila aktivnosti, nakon što su teroristi Al-Nusra Fronta prekršili dogovor i onemogućili inženjerske radove na obnovi opskrbe vodom sirijske prijestolnice.

Teroristi jednostavno nisu dozvolili inženjerima da priđu objektima, a zatim su bacačem granata pogodili civilni sirijski bager. Sve to su učinili, unatoč činjenici da su druge skupine u dolini Wadi Barada krajem prošle godine potpisale sporazum o mirnoj predaji i sa spremnim kartama u jednom smjeru čekali autobuse za Idlib.

Kao odgovor Al-Nusra Frontu, vladine snage su zauzele nekoliko brežuljaka u sjevernom dijelu enklave, a potom i  kontrolne točke koje je takozvana “oporba” napustila tijekom sporazuma o predaji. Nakon aktivne uporabe zrakoplovstva i topništva, teroristi su se povukli iz nekoliko jakih uporišta, koje je zaposjela sirijska vojska.

Usprkos povoljnoj konfiguraciji terena za obranu, gdje je kanjon rijeke opasan  relativno visokim dinama, resursi “umjerene oporbe” su u Wadi Baradi odavno iscrpljeni. Svi su počeli oskudijevati u vojnoj opremi i streljivu, osim terorista Al-Nusra Fronta, koji su pokazali rijetko viđenu tvrdoglavost i umjesto udobnog Idliba su odlučili ostati u Wadi Baradi. Šanse za preživljavanje terorista su nikakve. Pretpostavljalo se da mogu izdržati najviše dva tjedna, nakon čega će se ipak odlučiti na tradicionalni “izlet” u Idlib.

Danas stiže vijest da je došlo do raskola među teroristima u tom području i da se sirijskoj vojsci predalo nekoliko  oružanih skupina u dolini Wadi Barada, što je za državnu agenciju potvrdio koordinator u pregovorima između pobunjenika i sirijskih vlasti, Ali Youssef.

“Najmanje 500 ljudi je zatražilo primjenu predsjedničkog dekreta o oprostu, a među njima su borci i dezerteri izbjegli iz vojne službe”, rekao Youssef.

Dodao kako je u proteklih 24 sata nekoliko stotina militanata položilo oružje i predalo se policiji. Ali Youssef  naglašava da je broj militanata koji se predaju u stalnom porastu, a proces pomirenja je podignut na novu razinu, koji pokriva sve više i više naselja u dolini.

Ostali su još samo militanti Al-Nusra Fronta, koji će, ako ne prihvate ponudu da napuste enklavu, morati biti uništeni.

U Istočnoj Gouti je situacija nešto složenija. Tamo je puno više “tvrdolinijaša”, a osim Al-Nusra Fronta je u toj enklavi aktivan i Jaish Al-Islam. Primirje u Istočnoj Gouti ne funkcionira, ali vladine snage uz napade na položaje terorista mnogima pružaju priliku da pređu na sjever. Ovakvom taktikom unose nemir između “tvrdolinijaša” i onih koji baš i nisu odlučni poginuti za ideale revolucije u ruševinama Istočne Goute.

Nema sumnje da će sirijska vojska postupno očistiti ove enklave, dio po dio, kao u Aleppu, što je postala uobičajena taktika za uklanjanje skupina u okruženju. Ova taktika funkcionira, unatoč činjenici da je intenzitet borbi u nekim mjestima prilično visok.

Nakon što vladine snage vrate kontrolu nad svim vojnim objektima oko enklave, uključujući zračne luke i zrakoplovne baze za opskrbu, sudbina Istočne Goute će biti riješena. Od svakodnevnih vojnih akcija se neće odustati, kao što se činilo u više navrata kada se smatralo da situacija postaje kritična, nego će teroristima ponuditi poznati “zeleni autobusi”.

Na drugoj strani postoji problem, koji će se možda rješavati u cijeloj kalendarskoj godini, a to je situacija u Deir Ez-Zoru. Teroristi “kalifata” tamo napadaju garnizon sirijske vojske na Eufratu, koji se nalazi u neprijateljskom okruženju, otprilike kao Gouta ili Wadi Barada kod Damaska.

Zauzimanje područja koje vladine snage nadziru u Deir Ez-Zoru je postala opsesija militanata ISIL-a, koji redovito napadaju sirijske snage i stratešku zračnu bazu. Teroristi su nedavno navodećim projektilima na pisti aerodroma uspjeli uništiti dva stara L-39 češke proizvodnje. Naravno, to nije nekakav značajan gubitak, ali potvrđuje koliko je ISIL blizu zračne baze.

Republikanska garda u Deir Ez-Zoru u ovim okolnostima ne može planirati napadačke operacije, jer ima dovoljno resursa samo za održavanje obrane. To se može očekivati samo ako dođe do napada vladinih snaga u području Palmire, odakle se može osigurati daljnji pristup direktno prema Deir Ez-Zoru, ili barem naftnim poljima u blizini grada.

Ali, usput rečeno, ni ISIL ne može osigurati formiranje dovoljno velike skupine da vladinu enklavu zauzme jednim napadom. Do sada su to pokušavali u nekoliko navrata i uvijek su se povukli uz velike gubitke. Međutim, situacija u Deir Ez-Zoru je neugodna, i to se mora priznati.

Obrana grada je još jedan podsjetnik Glavnom stožeru u Damasku da ne treba činiti greške od prošlog ljeta, kada je nakon oslobođenja Palmire put prema Deir Ez-Zoru praktično bio otvoren, a onda se počelo oklijevati, gledati na kartu, da bi se na kraju pokrenuo katastrofalni napad na Raqqu, sa svim neugodnom posljedicama.

Nakon toga je počela bitka za Aleppo, tijekom koje je ISIL pokrenuo protuofenzivu na Palmiru, i sada se cijeli posao mora odraditi po drugi put.

Pripreme za ofenzivu na Palmiru teku sporo, iako razlog mogu biti zimski uvjeti i promjenjivo vrijeme u istočnom Homsu, koje varira od lijepih i sunčanih dana do pravih snježnih oluja.

Vjerojatno će uskoro završiti bitka za Wadi Baradu, odakle će vladine snage biti prebačene na druge enklave – područje oko grada Beit Jinn na Golanskoj visoravni i liniju razgraničenja s Izraelom.

Izrael će vjerojatno okrenuti glavu na eliminaciju islamističke enklave u blizini jedne od ključnih točaka za snage židovske države – najviše na Golanskoj visoravni. Osim vojnog značaja uklanjanja islamista u području planine Hermon i okolice, ono ima čisto humanitarnu važnost, jer će se tako olakšati opskrba vode Damaska, ali i cijele pokrajine Dara’a.

No, treba računati da će se teroristi Al-Nusra Fronta u obrani Beit Jinna aktivno koristiti svim raspoloživim sredstvima i bombašima samoubojicama, stoga to neće biti lak posao.

Postupno jačaju napadi i na drugim dijelovima fronta, ali teroristi i “umjerena oporba” još uvijek nisu povratili snagu nakon teških gubitaka u jesen prošle godine, stoga su njihove aktivnosti ograničene na uobičajene napade na dobavne pravce. U tom smislu je situacija posebno opasna u području naselja Salamiya, koje povezuje Hamu i Homs s Aleppom.

Jedan od najvećih gradova u pokrajini Homs, Ar-Rastan, gdje je prije rata živjelo oko 50 tisuća ljudi, također je islamistička enklava sa svim obilježjima područja pod nadzorom terorista, uključujući masovna pogubljenja i primjenu njihove vizije šerijatske pravde. Ar-Rastan je postao izvor terorističke zaraze, unatoč činjenici da je gotovo u potpunosti uništen, jer je nekoliko puta prelazio iz ruke u ruku. Za islamističke militante je ovo mjesto simbol otpora protiv vlade i oni su u više navrata najavljivali početak strateške ofenzive s ciljem deblokade grada i spajanje cijele enklave s Idlibom.

Iako su borbe u ovom području po svojoj prirodi pozicijske, sama činjenica da ova enklava uopće postoji je vrlo neugodna, jer u bilo kojem trenutku može ugroziti opskrbu Aleppa. Bez obzira na sve, vladine trupe još nisu najavile namjeru uklanjanja ove prijetnje.

Što se tiče ruskog zrakoplovstva, ono je u sklopu rotacije poslalo novu borbenu skupinu u zrakoplovnu bazu Hmeymim u Latakiji.

Službeni predstavnik ruskog Ministarstva obrane, general Igor Konašenkov, danas je potvrdio planiranu rotaciju u zračnoj bazi Hmeymim u Siriji i raspoređivanje novih zrakoplova Su-25.

Piloti koji su se upravo vratili za Rusiju su proveli novogodišnje napade na položaje koalicije Jaish Al-Fateh na jugu Aleppa i uništili mete na putu prema Khan Tumanu. Ovim su udarima dali zračnu potporu vladinim snagama i Hezbollahu u jugozapadnom Aleppu. Ruski izvori navode da su napadi legitimni, jer koalicija Jaish Al-Fateh ionako nije među frakcijama koje su potpisale sporazum o prekidu vatre, iako su, prema nekim izvorima, njihovi predstavnici željeli pregovarati. Možda treba naglasiti da su operacije vladinih snaga na jugu Aleppa taktičke prirode i ne bi trebale utjecati na politički proces u Siriji u cjelini.

Hoće li do njega doći, ili će se dolaskom proljeća sukobi intenzivirati, uvelike ovisi o stranim akterima. Naime, poštivanje sporazuma o prekidu neprijateljstava u Siriji i zajednički napori za pripremu sirijskih pregovora u Astani su bili glavna tema telefonskih razgovora Vladimira Putina s turskim kolegom Erdoganom, prenose nadležne službe Kremlja.

Prema izvješću, tijekom razgovora su dvojica predsjednika istaknula da se sporazum između sirijske vlade i umjerena opozicija o prestanku neprijateljstava, postignut posredovanjem Rusije i Turske, uglavnom poštuje. Putin i Erdogan su još jednom potvrdili spremnost da osiguraju platformu za pregovore o rješavanju sirijske krize koji će se održati u Astani.

Al-Nusra FrontJaish Al-Islam
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mou
7 godine prije

Sve zavisi od Trumpa.
Ako Trump hoce – bit ce mir u Siriji
ako zeli McCain – bit ce i dalje rat.
Ako zelite spasiti Europu, razbijte europsku uniju.

Sovoranola
7 godine prije

Gospodine Babiću hvala vam na kvalitetnim i pronicljivim objavama.

Sarajevo
7 godine prije

Palimra i Deir Ez-Zor su pakao za svakog stratega. Ne znaš je l’ bolje napadat ili branit. Siguran sam da je napad na Raqqu nešto više od obične gluposti. Sjećam se i one neke (ne)postojeće brigade 555..ili 558. Vjerovatno je još rano da znamo šta se tu sve zbilo, te zbog čega. Upravo ti arapi imaju običaj reći da kad god se o nečemu ćuti, tu cionisti nešto rade. Golan je oteli i neće nikad vratiti, ali bojim se više onoga što će napraviti na sjeveru. Ja mislim da Izrael uvećava svoje prisustvo u Siriji. Kurdi su im idealni da bi ih prepustili nekome drugom. Isto kao što Turska sada vraća Kurde u zagrljaj Siriji (kako i treba), tako bi u nekoj budućnosti mogli vidjeti obrnuto. Plašim se dogovora na „najvišem nivou“ između Rusije, USA i Izraela…najiskrenije. Zadovoljan sam dosadašnjim uspjehom i dobro je što je drastično oslabljen utjecaj saudijskih… Čitaj više »

nisam robot
7 godine prije

Solidno u Siriji! Ipak najimpresivnije napredovanje mogu predociti Kurdi. Napreduju dobrim tempom, imaju ogromne teritorijalne dobitke protin ISILa, ovi izgleda nemaju lijek protiv SDFa. ErdogAnus vjerovatno skace ko majmun od bijesa.

Jupiter
7 godine prije

Mnogo je raznih vojski,oružja, raznih neostvarenih interesa u Siriji, rat će trajati nažalost i duž 2017

nisam robot
7 godine prije

Da drugi manipuliraju u tudjim zemljama je sasvim normalno i za ocekivati. Pitanje je sta nasa zemlja radi da bi pogurala svoje interese u susjedstvu. Odgovor, NISTA! Kod nas utjecaj imaju sve zemlje u okruzju osim mozda Rumunije i Bugarske. Nama takvo sto vec ne dozvoljavaju bas te zemlje preko svojih zastupnika u NGO ali i u ljevicarskim strankama koji se odmah preko svojih medija pomahitaju da se mjesamo, da ne igramo fer, da djelimo itd.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI