fbpx

Kako su sirijski tenkisti od “glinenih golubova” postali teške mete i za najbolje sustave

Sirijski tenkisti

Borbe u Istočnoj Gouti, području istočno od glavnog sirijskog grada Damaska, neće prestati sve dok teritorij ne bude oslobođen od terorista. Borbe se uglavnom vode noću, obzirom da sirijska vojska poštuje humanitarno primirje koje je zatražila Moskva i traje svaki dan od 9 ujutro do 14 sati poslijepodne. Ostatak dana sirijski vojnici provode pripreme, raspoređuju snage i dopremaju oružje na prve linije fronte. Nema sumnje da su udarne borbene postrojbe opremljene uređajima za noćno promatranje, koje im je isporučila ruska vojska. Prema rezultatima ostvarenim na bojištu proteklih osam dana se može primijetiti da sirijske vladine snage enklavu žele presjeći na dva dijela, sjeverni s Doumom i Harastom, te južni s gradovima Jobar, Irbin, Zamalka i Ain Tarma.

Prema nekim procjenama do spajanja dvije borbene skupine, one koja napreduje s istoka i velike vojne baze na zapadnom obodu enklave je ostalo još manje tri kilometra  oranica i voćnjaka i selo Mudayra.

I dok je napredovanje kroz ruralni dio enklave teklo relativno brzo, između ostalog i zbog slabe borbene gotovosti skupine Jaish Al-islam koja je držala ta područja, kasnije će se vladine snage  morati boriti u gusto naseljenim područjima u kojime će pješaštvo i 4. Oklopno-mehanizirana divizija sirijske vojske odigrati glavnu ulogu. Podsjetimo da je sirijska vojska od Rusije dobila tenkove T-72B3 i T-90A. Ovo su najmoderniji tenkovi sirijske vojske s kojima Sirijci ranije nisu znali ni rukovati.

Kako su sirijski tenkisti od "glinenih golubova" postali teške mete i za najbolje sustave 1
FOTO: Tenk T-55

Nedavni vojni sukobi na Bliskom istoku su prisilili vojne stručnjake da ponovno razmotriti svoje stavove o strategiji i taktici provođenja vojnih operacija.  Zaključci su izgledali paradoksalno, samo na prvi pogled, jer su mnogi prerano počeli donositi sud o spremnosti sirijskih snaga.

Svi ratovi koji se proteklih godina vode u svijetu su sukobi novog tipa. Izravni sukobe između tehnološki naprednih supersila danas nisu vjerojatni, ili se barem nadamo da nisu. No, za sada su sukobu između dvije sile uglavnom hibridni ratovi niskog intenziteta, gdje se obično redovne i legitimne vojne snage moraju boriti protiv mobilnih gerilskih skupina koje svoje akcije koordiniraju zahvaljujući modernim sredstvima za komunikaciju i služe se prijenosnim, ali vrlo učinkovitim sustavima naoružanja.

Na primjer, protutenkovski sustav kojim raspolažu sirijski teroristi zajedno s projektilom danas teže manje od 30 kg, neki i manje od 20 kg, a mogu onesposobiti čak i tenk s reaktivnim oklopom. Osim toga, danas stopostotnu neranjivost modernim tenkovima jamčiti ne mogu ni teški kompozitni oklopi ili sustavi aktivne zaštite.

Nova oružja su dovela do pojave nove taktike ratovanja, čak i do pojave novih “vojski”.

Sirija T-62
FOTO: Modernizovan tenk T-62

Prva promjena je bila primjetna u napadu izraelskog režima protiv Hezbollaha u Libanonu 2006. godine. Izraelci s njihovim tenkovima Merkava, “ponosom izraelske vojne industrije”, nisu uspjeli slomiti otpor tada još gerilskih šiitskih skupina u Libanonu.

Potom je došlo vrijeme Libije, Iraka i Sirije, gdje su se “niotkuda” pojavile lokalne “opozicijske” vojske, koje su se vrlo učinkovito borile protiv regularnih vojski, kojima nije pomogla ni apsolutna nadmoć u teškom oružju, ni zračna potpora. Mobilne i brojne terorističke su prodirale u položaje vojske i nanosile joj kratke i osjetljive udarce, kojima se nisu mogle suprotstaviti.

Libija je pala nakon kratke i herojske borbe, između ostalog i zbog kardinalne greške Muammara Gaddafija koji je prije napada na Libiju, umjesto da naoruža i opremi vojsku s modernim oružjem i sustavima, počeo zatopljavati odnose sa Zapadom, a svom krvniku Nikolasu Sarkozyu je 2007. dao čak 50 milijuna eura za predizbornu kampanju.

Irak je imao više sreće. ISIL je u proljeće i ljeto 2014. Uspio poraziti iračku vojsku, ali je zaustavljen od jedinica šiita koje su formirale svoju armiju i zaustavile ulaz terorista u Bagdad. ISIL nije uspio ući ni u kurdska područja, da bi nakon nešto više od tri godine borbi bio poražen i sahranjen u iračkoj pustinji.

Možda je to i bio plan tvoraca terorističke “Islamske države” i SAD nisu htjele potpuno uništiti Irak, nego su američki stratezi imali druge planove za ovu zemlju. No, čini se da su im svi planovi propali, a konačnu presudu će dati izbori u Iraku koji će se održati u svibnju ove godine.

TOW
FOTO: Ilustracija, protivoklopni raketni sistem TOW (kakvog posjeduju teroristi u Siriji)

Sirija je bila manje sretna. Zapravo, Bashar Al-Assad nije ni pripreman da bude čelnik države, ali zemlju ipak nije htio pokloniti Washingtonu i drugim zemljama zapadne “demokracije”. Zato je u Siriji izbio najgori rat u posljednjih nekoliko godina.

Prema svim predviđanjima je vojska Bashara Al-Assada trebala propasti i na čelo sirijske države i vojske su trebale doći zapadne marionete. Upravo to bi se i dogodilo da nije bilo intervencije prvo Hezbollaha, kasnije “prokletih” Rusa i Iranaca, koji su iznenadili Zapad i došli u pomoć legitimnoj sirijskoj vladi.

Iranski savjetnici su razne seoske i plemenske milicije, kojima je Glavni stožer dao ime Nacionalne obrambene snage (NDF), pretvorili u vojnu strukturu sličnu paravojnoj organizaciji Basij u Iranu.

Rusija je sa svoje strane dala naglasak na kvalitetu vojnih jedinica, a od Assada je zatraženo da tiho ukloni nesposobne časnike koji su na visoke položaje došli po običaju u arapskim zemljama, ili zbog dobrih veza s vladajućom obitelji ili zbog važnosti koju imaju u svojim plemenima.

Ali u Siriju nisu došle samo nove snage i instruktori, nego i nova tehnologija koja je odlučila ishod sirijske bitke. Najvažniji razlog za pobjedu Bashara Al-Assada u ovom ratu je bila prekvalifikacija njegove vojske i svladavanje vještina potrebnih za preživljavanje na bojnom polju u 21. stoljeću.

Naravno da se sve to nije dogodilo odmah i odjednom i u početku je sve teklo vrlo teško. Prve napadačke operacije sirijske vojske krajem 2015. godine su pokazale da bez promjene taktike u vođenju bitke ne bi bilo dovoljno snage za daljnje ratovanje i pobjede.

tenk
FOTO: Tenk T-72 SAA

Ofenzivna operacija sjeverno od Hame već prvog dana se pokazala kao veliki gubitak, a onda je potpuno odbijena. Apsolutno neučinkovita taktika ratovanja u urbanom području i arapsko vojno razmišljanje su dali samo gubitke i iznimno slab napredak.

Ruski savjetnici su brzo objasnili svojim sirijskim saveznicima da u ratu nema sitnica i da moraju biti sposobni za brzo rješavanje svih njihovih problema. Naravno, pomoć u oružju je bila obilata i teško je izbrojati ruske brodove koji su kroz Bospor do Tartusa doplovili puni oružja, ali i velikim brojem tenkova.

Čak i prije listopada 2015. su sirijski tenkovi su počeli “gasiti” mreže i stari T-55 su se počeli pojavljivati sa zaštitom i novim elektronskim sustavom za ometanje. U ratu nema sitnica i iskustvo borbe, uključujući i Donbas, upotrijebljeno je u Siriji. Na bokove tenkova su zavarene rešetke, koje su stvarale probleme neprijatelju. Iako nije bila potpuno učinkovita, ova dodatna zaštita je smanjila gubitke već za polovicu, što znači da je spašena oprema i posada, a s druge strane je dramatično povećan borbeni potencijal sirijskih postrojbi. Kasnije se pokazalo da je za pola godine “spasiti” na desetke borbenih vozila tisuće vojnika bila velika korist za vođenje velikih i važnih bitki, poput one u Aleppu ili Deir Ez-Zoru.

Kako su sirijski tenkisti od "glinenih golubova" postali teške mete i za najbolje sustave 2
FOTO: T-55 u gradskim borbama

Svakako, bez nove i modernizirane stare sovjetske opreme u Siriji toga ne bi bilo. Ruski T-72, T-80 i T-90 s najnovijim modifikacijama su testirani u stvarnim borbenim uvjetima i dobro su se pokazali.

Bez obzira koliko su napredovali protutenkovski sustavi, oni nisu mogli zaustaviti modernizirane tenkove T-90. Konstruktori su ih opremili s novom opremom, što im je omogućilo da i danas kao glavna snaga ostanu na bojnom polju.

Ali ovdje imamo vrlo zanimljivu situaciju. Novi elektronički sustavi zaštite postavljeni čak i na stare tenkove poput T-55 i T-62 su ih pretvorili u strašna oružja u rukama njihovih posada. Ponekad su u Siriji znali biti učinkovitije oružje od tenkova novije generacije.

Na primjer, manji i precizniji top 100mm na tenku T-55 je mnogo bolji za urbanu borbu od duge cijevi topa 125 mm tenka T-72.

t 55
FOTO: T-55

Ali sam tenk nije oružje. Bez posade koja zna rukovati s njim on je samo vrlo skupa hrpa metala. Obuka posade još ključan čimbenik u povećanju učinkovitosti ovog oružja. Ako se netko sjeća kako su Sirijci koristili svoju tehniku u početku rata, čudo je kako nisu svi izgorjeli prije nego što su stigli ruski savjetnici.

Tenk je napadao ispred pješaštva, vozeći sam, nepotrebno se zaustavljajući na otvorenom, napunjen prekomjernom količinom oružja. Rusi su im objasnili da se normalni tenkisti žele vratiti svojim obiteljima, a to tako neće postići. Uz ustrajnost u obuci, sirijska vojska je danas neprepoznatljiva.

Na primjer, već 2016. godine su nekad ranjivi T-72 obmanjivali terorističke protutenkovske sustave. Teroristi su ispaljivali projektil za projektilom, ali ih je tenk izbjegavao, jer su posade konačno shvatile da ne treba glupo umrijeti.

Na snimci objavljenoj na You Tubeu se  vidi kako se nekoliko tenkova kreće, ali se međusobno pokrivaju, pretječu i zaustavljaju, rješavajući zadaću koja im je prethodno bila nezamisliva. Neke su operacije bile virtuozne i teroristi su vjerovali kako i tim tenkovima uopće i nisu sirijski vojnici.

VIDEO – Sirijski tenkisti 2017. u akciji nakon provedene obuke

Usput, čak i turski tenkisti ne znaju ove vještine, zato su izgubili mnogo tenkova u blizini Al-Baba. Ni njihova suvremena zaštita, niti oklop ih nisu spasili. Neće ih ni spasiti, ako ne steknu nova znanja i vještine.

Kaže se da zaštita tenka raste proporcionalno s brzinom kretanja na bojnom polju. Naravno, ne u povlačenju, a video gore dokazuje da je ova šala među tenkistima zapravo istina.

Rusija prema saveznom programu “Industrijske uporabe oružja i vojne opreme za razdoblje 2011. – 2015. i za razdoblje do 2020. godine” planira uništiti oko 10 000 jedinica “zastarjelih” sovjetskih oklopnih vozila. Međutim, prema riječima generala Aleksandra Ševčenka, načelnika Glavne uprave za oklopna vozila Ministarstva obrane, ova odluka je opozvana. U ruskoj vojsci će ostati u uporabi ne više od 4 000 jedinica, a ostatak će se modernizirati i  predati ruskoj vojsci ili “dati ili prodati saveznicima”. Iskustvo sirijskih borbi govori da je prerano uništiti stare tenkove. U današnjem uznemirenom svijetu oni će i dalje imati priliku da se izvrsno pokažu na bojnom polju, vjerojatno i u Istočnoj Gouti, kasnije Idlibu ili gdje već.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
68 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
3 godine prije

Isto, u tom smislu je bilo i u Vijetnamu, prvo inferiorni gerilci, pa general Nguyen Vo Giap (živio 102 godine), kod Dien Bien Phua praši Francuze. Zatim inferiorni Vijetkong protiv Amera, pa pobjede kod Huea, Da Nanga, Kei Sana, sve do konačne pobjede nad Amerima i režimom u Sajgonu. Tako… Pročitaj više »

tuf
Gost
tuf
3 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

To je ono gdje Ameri tradicionalno grijese – misle da sa silnim stotinama milijardi dolara vojnog i obavjestajnog budzeta osiguravaju garancije za pobjedu u sukobima. I podcjenjuju protivnike, koji ih onda iznenade – za Sjevernu Koreju su mislili da je jos daleko od izrade atomske bombe, pa je ispalo da… Pročitaj više »

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
3 godine prije
Reply to  tuf

Baš tako, prepotencija, obijest, sipanje dolara dovodi do dekadencije društva, pa i vojske takvog društva. Osobno mislim da ratove dobivaju društva, države, narodi sa žestokom voljom i “dišpetom” kako kažu Splićan, za samoodžanjem.i Američka vojska je ogromna multinacionalna firma na tržištu naoružanja i ratovanja, podložna laganju, zabušavanju, korupciji, bez onog… Pročitaj više »

đorđe
Gost
đorđe
3 godine prije
Reply to  tuf

najbolja motivacija za ljude je pravedno organiziran društveni sistem i podjednaka raspodjela bogatstva – obrnuto i najače vojske se osipaju i gube rat (mankijevič)

pijun
Gost
pijun
3 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

Postoje informacije stare manje od 24h kako bele kacige pripremaju sve za izvedbu provokativnog hemijskog napada u istocnoj Ghouti a istovremeno je amero nosac aviona Trumann vec preko polovine puta za Siriju.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  pijun

I par migova 31 sa bodezima i stvar rijesena…

VladoGrozny
Gost
VladoGrozny
3 godine prije
Reply to  pijun

Potopiti ! I neka pocne vise !

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

@G.O.R., ne bi baš uspoređivao Hadurija sa Voom. Naime Haduri je stručnjak za obrambeni rat. Gdje god je postavio obrambene položaje, dakle rovove, minska polja, natopljen teren i sl. nije bilo prelaska linije. Viđeno u Alepu, Hami i DZ.

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
3 godine prije
Reply to  Zvrk

To sam rekao simbolički, a ima još razlika. Vijetnam graniči sa Kinom, a Sirija sa Turskom i Izraelom, pa ni Jordan nije prijatelj. U Vijetnamu nije bilo vjerskih i etničkih problema. A opet s druge strane Siriji pomažu direktno Rusi i Iran. Ma nadajmo se Vijetnamskom raspletu.

čokolino
Gost
čokolino
3 godine prije

6.30 – 7 minuta videa
Tenk u akciji a cestom pored njega voze automobili, kombiji i kamioni kao da se niš ne događa ……….

čitalac
Gost
čitalac
3 godine prije
Reply to  čokolino

!!!
Da čovjek ne povjeruje…

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  čokolino

Gledao sam neke od ovih snimaka ranije.Mislim da je u pitanju M5 put,područje između Džobara i Haraste ,ta saobraćajnica je faktički na prvoj liniji,borbe svakodnevne a pomaci mali ili nikakvi tako da su ljudi navikli na takve situacije .Bilo je toga i kod nas 90- tih.U prvi mah sam mislio… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Je tamo jure oko 100 i više na sat , dok traju borbe

ssss
Gost
ssss
3 godine prije
Reply to  čokolino

Hahahahaha

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Jedno je sigurno ,nakon sedam godina ratovanja SAA je izrasla u najbolju vojsku na BI …

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
3 godine prije
Reply to  Alen

Moze se reci. Jos uvijek ne raspolazu resursima kao neki drugi ali njihovo steceno iskustvo i znanje su neprocjenjivi. Toga se Izrael vise plasi od svega.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Bas tako ! Htjeli su da ih uniste a stvorena je armija kakva u arapskom svijetu nije vidjena vijekovima…
Jos bitnije sto nemaju vhen-a u srcima…

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Alen

Još uvijek su Alene Izraelci i saudi tehnološki i financijski daleko ispred,plus nuklearni arsenal Izraela a vjerovatno ga imaju i saudi .Ono što je dobro je to da ja jaka SAA znači i jak Hezbolah i obratno.Noćna mora Tel Aviva.

Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije
Reply to  Alen

Najbolja vojska na Bliskom Istoku je Izraelska imaju i nuklearno oružije.
Bez preterivanja , treba biti realan.
A Sirijskoj vojsci svaka čast , velika transformacija je sprovedena.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Riddick

Misliš ona vojska koja u zadnje vrijeme ima problema s pticama i zastarjelom PVO?

PS: Mislim da je iranska bolja.

Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije
Reply to  Zvrk

To je sramotan incident za Izraelce, Iransko vazduhoplovstvo je u neuporedivo lošijem stanju i da im nije isporuka su 30 propast. Jos većinu letelica čine američki avioni iz doba Iranskog Šaha , i njihove domaće proizvodnje i kopiranja američkih modela u inventaru. Izrael ima tehnološko napredniju vojsku u odnosu na… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Riddick

Pa kad bi isključivo gledali vazduhoplovstvo, onda bi možda i bilo tako. Ali kad bi pogledali raketnu proizvodnju i količinu, onda je sasvim obrnuta situacija.

kezo
Gost
kezo
3 godine prije
Reply to  Zvrk

misliš f4 phantom…

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Riddick

Mislio sam prvenstveno na borce ,ljude , zapovjedni kadar , iskustvo …. No dobro ,sad kad imamo ruse u siriji ( na koliko godina su iznajmljene baze ? ) ,sto znaci i skoro nikakvu mogucnost nuklearnih udara … A ne sumnjam da ce takodjer rusija dovesti tehnoloski nivo SAA u… Pročitaj više »

Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije
Reply to  Alen

Slazem se sve sa tobom.
Pogledaj ovaj video edukativan je o Arapskim vojskama .
https://youtu.be/cZk4Yu42g0I
I ovaj o ratu u Jemenu
https://youtu.be/tbZlWugqZHk
Razjašnjuje mnoge stvari.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Riddick

Problemi i pocinju od kad su od vojske ( jednina ) postali vojske ( mnozina )… Plansko cepanje je unapred pripremljen scenario koji danas dozivljavamo na BI…
Uskoro ce finale a onda novi turnir…

Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije
Reply to  Alen

Pan arabizam ti je nešto kao i Jugoslovenstvo jednostavno lepa ideja koja ne funkcioniše , Arapi severa Afrike i Bliskog Istoka se jezički kulturno i po svim ostalim karakteristikama mnogo razlikuju.
Pokušana su ujedinjenja Sirije i Iraka ali bez uspeha jednostavno podcenjeni su faktori razdvajanja , kao i kod nas.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Riddick

Pan arabizam su izmislili ti koji su pocepali arape… ( arapski kongres u briselu !!!! Tragikomicno )…
Nacionalnosti , drzave i ostale karakteristike koje ih ” razdvajaju ” su prilicno nov i nametnut pojam kod arapa… Nisu oni od jucer….
Upravo radi vec recenog unapred pripremljenog scenarija…

Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije
Reply to  Alen

Oni su mnogo zavadjen narod po verskim i plemenskim linijama , da ih nisu Britanci podelili sami bi se podelili. Arapske zemlje i pored svih prihoda od nafte su nerazvijene i zaostale ne mogu oni tu nikog mnogo da krive sve što imaju ostalo im je od socijalizma i pojedinih… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Riddick

Polako ridik , ja kao musliman cesto proucavam istoriju islama a shodno tome i arapa… Duga je to ,siroka i ozbiljna prica i morao bi je dugo i ozbiljno proucavati da bi mogao da razgovaras o tome…. Ne mozes se dotaci zadnjih stotinjak godina istorije i na tome graditi misljenje… Pročitaj više »

Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije
Reply to  Alen

Znam zato sam se i sam ispravio bolje da ne ulazimo u te diskusije.
Hvala na suzdržanosti , i izvini za uvrede ja sam drugačije rastao i obrazovao se.
Neće se ponoviti.

Savio
Gost
Savio
3 godine prije
Reply to  Alen

Nije to bas tako. Naravno da njihovi neprijatelji zele da ih vide razdvojene.
Ali i bez njih Arapi bi se razdvojili. Razni lokalni identiteti i razni interesi lokalnih elita bi ih razdvojili. isto kao i sa Slovenima, generalno.
Realnost je ipak neste drugo u odnosu na zelje.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Riddick

kinezi su podijeljeniji pa su jedinstvena nacija. dakle..moze se

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
3 godine prije

Saudijci najbolje znaju koliko su para potrosili na preskupe protivoklopne sisteme koje su dzihatlije rasipale poput petardi.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Jesu ,nije sporno , pogotovu u Hami i Damasku.Hoću da kažem da i nisu donijeli prevagu kad znamo koliko su to skupe igračke.

njonjo
Gost
njonjo
3 godine prije

kao bivši oklopnjak mogu samo reći jednu stvar, a to je da su oklopnjaci konjica koja dolazi na kraju balade i spašava stvar.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 godine prije
Reply to  njonjo

Za oslobadjanje sela Mudayira predvidja se presjecanje yira od muda.

iskander
Gost
iskander
3 godine prije

pored svih čuda iz medija pobjedu su odnjeli toyota pick- upovi

Muppet shou
Gost
Muppet shou
3 godine prije

Samo napred protiv terorista I glavosječa. Goni bandu drogiranu. Napokon krščani mogu disati uz zaštitu sirijske vojske.

max
Gost
max
3 godine prije

Neke kolege su rekao bih povrsno ocjenile sposobnost USA vojske. Mislim da su u krivu jer je to izuzetno efikasna i ucinkovita vojska. Druga je stvar sto vojnoindustrijskom kompleksu odgovara stanje u kojem se trosi vojna oprema. Rekao bih da vojsci nije dozvoljeno da odnese brzu pobjedu. U usa je… Pročitaj više »

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
3 godine prije
Reply to  max

Dobar komentar.

Sunseeker
Gost
Sunseeker
3 godine prije
Reply to  max

@Max… Ja bi nekako rekao da kolege nisu pogriješili u procjeni USA vojske tj da su dobro rekli kako su amerikanci jako loši u ratovanju. Biti ću sad možda pre izravan ali kojim ratom i nekom akcijom bi mogao reci da su super vojno sposobni? Praktički svaki rat i akcija… Pročitaj više »

Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije
Reply to  Sunseeker

Amerikanci se trude da izbegavaju gubljenje fame i imaginarne vojne nepobedivosti , medjutim Severna Koreja svojim lansiranjima , Kina zauzimanjem ostrva u južno Kineskom moru i Talibani u Afganistanu Rusi sa Krimom , krune polako ideju o vojnom suprematizmu koja je najviše formirana informativno propagandnom aktivnošću nego stvarnim sposobnostima.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Sunseeker

Kapitalizam danas zivi u dominantno marketinskoj fazi…

Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije
Reply to  Alen

Kapitalizam je u fazi opadanja , neophodan je što brži prelazak na obnovljive izvore energije i ulazak u treću industrijsku revoluciju , jednostavno resursi planete i ekologija , ljudska vrsta to više ne mogu da podnesu.

max
Gost
max
3 godine prije
Reply to  Sunseeker

Kao što sam rekao, amerikanci su sposobni nanjeti ogromu štetu i razaranje bilo kojem neprijatelju i mislim da po tom pitanju ne giriješim.Što se tiče njihovog odabira meta kolege komentatori su već dosta puta spomenuli tu činjenicu tako da nema potreba da se ponavljam.Njima jednostavno nije u interesu pobjediti brzo… Pročitaj više »

Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije
Reply to  max

Oni bi danas mnogo voleli da pobede bilo gde ali ne ide .
Njihov vojno industrijski kompleks snabdeva trećinu sveta oružijem za njih nema zime samo manjih ili viših profita.

Sunseeker
Gost
Sunseeker
3 godine prije
Reply to  max

Ima istine u tome što kazes da im odgovara što duži rat zbog profita …..Ali dolazi vrijeme kada će doći na vidjelo njihova nesposobnost pobjeđivanja i oružje od papira koje u stvarnosti ne može konkurirati npr ruskom oružju, a onda će se sve promijeniti u svijetu. Samo treba čekati i… Pročitaj više »

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

Gusenica, Čizma i Vera !
Volim u svakoj prilici da istaknem ovo “Sveto trojstvo” !

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Weteran

Laki vuče junačko ti srce tuče..

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

@Redakcija Logično, na naslovnoj slici su priloženi irački tenkovi. To je očito po iračkoj zastavi koja ima stilizirani tekbir.

Matko Kapetanovic
Gost
Matko Kapetanovic
3 godine prije

Koliko ja pratim sve vezano uz rat u Siriji mislim da ovo nije snimka iz 2017 god nego stara snimka iz pocetka sukoba u Siriji mislim 2012 ,2013 god u gradu Homsu ako grijesim ispravite me

Vanuatu
Gost
Vanuatu
3 godine prije

Upravu si stare snimke također ih odavno vidio

jandrosakis
Gost
jandrosakis
3 godine prije

Nije Homs već autocesta M5 između Jobara i Zamalke negdje u ljeto 2013. To je bila doslovno akcija spašavanja Damaska da kompletan padne u ruke terorista, a ovi kombiji i ostala vozila što jure su koristila zaštitu tenkova, njihove dimne zavjese i prašine od silnih eksplozija. Tada je konačno SAA… Pročitaj više »

partner
Gost
partner
3 godine prije

Jesu ga roknuli “partneri”, jesu…….U Siriji se srušio ruski vojni avion, poginulo 32 ljudi. Poginulo je šest članova posade i 26 putnika, Ruski vojni teretni avion srušio se tijekom slijetanja u zračnu bazu u sirijskom Khmeimimu, izvijestilo je rusko ministarstvo obrane. Poginulo je šest članova posade i 26 putnika, javlja… Pročitaj više »

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije
Reply to  partner

Tragedija. Pa da ne mogu Rusi bolje održavati avione?!

Vrag Stari
Gost
Vrag Stari
3 godine prije

Mogu naravno, kada su trijezni,a to je rijetko ili nikada !

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije
Reply to  Vrag Stari

Nije to ništa, pijani ameri sprže space shuttle.

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Odgovor na naslov: Uz pomoć Rusa!

Ivan Čavrak
Gost
Ivan Čavrak
3 godine prije

Hitno pozvati “teroriste” na obuku kod dragovoljaca s Trpinjske ceste groblja tankova. Tako se i bivša agresorska vojska hvalila svojim nepobjedivim gardijskim tankovskim jedinicama pa su ih skoro goloruki mladići slali nazad u staro željezo a posade u crnim transportnim vrećama vraćali nazad preko Dunava u otađbinu. 😛

hAZE
Member
hAZE
3 godine prije
Reply to  Ivan Čavrak

Tema je Sirija. Kako si je uspio povezati s Vukovarom?

Felixzg
Gost
Felixzg
3 godine prije
Reply to  Ivan Čavrak

Ivane, pitanje borbene upotrebe oklopa je pitanje za sebe. Oklop se ne šalje u koloni, po glavnoj cesti, bez pješadije, jer je u tom slučaju lak plijen i doslovce možeš organizirati natjecanje u gađanju poput onog s glinenim golubovima. JNA je tada već nila u stanju raspadanja, postupalo se potpuno… Pročitaj više »

Majk Majers
Gost
Majk Majers
3 godine prije

Čemu služe zavarene šipke po boku tenka, kako se u članku spominje?

max
Gost
max
3 godine prije
Reply to  Majk Majers

pretpostavljam da aktiviraju protuoklopne rakete i streljivo prije udara u tijelo tenka

jandrosakis
Gost
jandrosakis
3 godine prije
Reply to  Majk Majers

Varene su mreže razne, a svrha je bila da u većini slučajeva protutenkovska granata ne uspije doći do oklopa samog tenka već se eksplozija dogodi na nekih pola metra od istog i izgubi svoj kumulativni karakter……odlična ideja

darko
Gost
darko
3 godine prije

Zorno se vidi da je članak proruski, ali da sam naučio nešto novo poslije 30 godina , strahovito puno, jesam. Ovo je taktika koju samo Veliki ruski i iskusni vojni umovi mogu smisliti. Odavno sam shvatio da su Ruski genijalni umovi shvatili da se njihova stara oružja mogu strahovito modernizirati… Pročitaj više »

Masloi
Gost
Masloi
3 godine prije

Kakvi glupo komentari sa još gluplje analize. Sine mili. Prvo nema dolje nikakvih Amera, – Ameri su jedino dali podršku Kurdima. Drugo TOW sustavi su oružje iz 70tih i 80tih godina, koje su Turci i bogate Zaljevske zemlje poslale ovim svoim teroristima ne Amerima. Treće, zašto nema “gubitaka u Istočnoj… Pročitaj više »

Slaviša
Gost
Slaviša
3 godine prije

Gazi gubu zapadnjačku okupatorsku!
Jadna li je ona država u kojoj oni odluče da pokažu svoje interese!
Zato Asadovci ( Rusi i Iranci) gonite to što dalje od svoje avlije!!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik