Turska vojska i islamisti zauzeli Afrin – Gouta uskoro slobodna od terorista

Turci zauzeli Afrin
13 komentara

Iako kurdske snage poriču da su se povukle iz Afrina, na društvenim mrežama je na desetine fotografija turske vojske i njihovih islamističkih saveznika koje dokazuju kako su ušli u sam centar grada, zauzeli upravne zgrade i brojna skladišta oružja koja su YPG milicije napustile u povlačenju.

Predsjednik Turske je izjavio kako su savezničke sirijske snage preuzele kontrolu nad centrom Afrina, što je bio cilj gotovo dvomjesečne ofenzive protiv kurdskih milicija.

Recep Tayyip Erdogan kaže kako su borci takozvane “Slobodne sirijske vojske”, uz potporu turskih oružanih snaga, zauzele središte grada u ranim jutarnjim satima u nedjelju. Rekao je da su mnogi kurdski borci pobjegli.

Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji navodi kako su turske snage preuzele kontrolu nad polovinom grada, a jutros su se još uvijek vodile teške borbe.

Turske agencije navode kako su lokalne islamističke milicije uz pomoć Turske stigle do centra sirijskog grada Afrina.

Viši kurdski dužnosnik iz regije negira ove navode i tvrdi kako su borbe još uvijek u tijeku.

Hadia Yousef je za The Associated Press rekla da su zbog masakra kojeg provode  turske snage i njihovi saveznici kurdske milicije evakuirale civile iz grada. Na desetke tisuća ljudi je pobjeglo iz Afrina i traže spas na područjima koja kontrolira sirijska vojska.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio kako proturske snage trenutno čiste grad i uklanjaju mine, a na svom Twitteru je objavio više fotografija turskih i islamističkih snaga u gradu.

VIDEO – Turska vojska i islamističke milicije u Afrinu

https://www.youtube.com/watch?v=lLcVE8HFJf4

Sirijska vojska ušla u gradove Kafr Batna i Sabqa u Istočnoj Gouti

U međuvremenu je sirijska vojska noćas ostvarila veliki napredak u Istočnoj Gouti i ušla u gradove Kafr Batna i Sabqa.

Dok će se zbog prisustva skupina Hayat Tahrir Al-Sham i Faylaq Al-Rahman borbe u ovom području nastaviti do uništenja ovih skupina, situacija u Doumi i Harasti obećava da će se završiti bez žrtava među civilima i redovima sirijske vojske.

Naime, sirijska vojska i zapovjednici skupine Jaish Al-Islam su postigli sporazum o pomiruju u tom području. U noći 16. ožujka su se pojavila prva, iako nepotvrđena izvješća da je sporazum između strana u sukobu već postignuti i da su militanti pristali predati nadzor nad gradom sirijskoj vojsci i vlastima.

Grad će predati u zamjenu za priliku za odlazak u pokrajinu Idlib, teroristi će morati pustiti sve zatvorenike, predati teška oružja vladinim snagama i tada će u Doumu ući jedinice sirijske vojske.

Oni koji žele otići s obiteljima bit će odvedeni na područja pod kontrolom islamističkih skupina u pokrajinama Idlib i Dara’a. Oni koji žele ostati mogu proći kroz proces pomirenja i zatražiti amnestiju. Drugima će biti dozvoljeno da sa sobom ponesu osobno naoružanje.

Isto se dogodilo i u Harasti, koju pod nadzorom drži skupina Ahrar Al-Sham. Njima je dano 24 sata da odluče žele li prihvatiti uvjete primirja, pomirbe i amnestije ili otići u pokrajine Idlib i Dara’a. Ako ne prihvate ponudu, bit će uništeni. Kako prenose provladini izvori, skupina je prihvatila ponudu i teroristi skupine Ahrar Al-Sham u Harasti će uskoro biti evakuirani u Idlib.

Nakon što su izgubili značajne teritorije i zbog stalnog napredovanja sirijske vojske i oslobađanja gradova Kafr Batna i Sabqa, trenutno su obustavljene zaustavljene vojne operacije protiv terorista skupine Faylaq Al-Rahman i predstavnici koordinacijskog centra pregovaraju s militantima o njihovoj evakuaciji. Međutim, moraju se odvojiti od koalicije Hayat Tahrir Al-Sham koju predvodi sirijski ogranak Al-Qaede, jer oni nisu dio dogovora o primirju.

VIDEO: Bashar Al-Assad u vožnji po Gouti (video 1/8)

https://www.youtube.com/watch?v=3qakG4GfeAw

VIDEO-  Borbe za Kafr Batnu i Sabqu

https://www.youtube.com/watch?v=3egf7Zd_XOw

istocna gouta 18.03.2018

FOTO – Područje Istočne Goute 18.02.2018
Istocna gouta 18.03.2018
FOTO – Područje Istočne Goute danas
DaraHezbollahISILIslamska državaJaish Al-IslamKalifatNATOSabqa
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tomo
6 godine prije

Moram da kazem da sam iznenadjen brzinom oslobodjenja Guthe midlio sam da ce bit dosta teze . Sta je sad sledece na redu ?

čitatelj portala
6 godine prije

Gledam video i razmišljam pa cijela Sirija je u ruševinama. Nadam se da će obnova biti učinkovita i da im se neće dogoditi privatizacija kao kod nas.

Sveti Naum
6 godine prije

Još malo i sloboda.

Sinisa
6 godine prije

LP…izbori u Rusiji,ako ste zaboravili.;predjeno 50% izlaznosti do sada,glasali medo i Sarmat raketa!

Segota
6 godine prije

U prvom clanku nazivate Turske saveznike kao Sirijsku oporbu , a ovdje u naslovu nazivate jih Islamistima…

Majk Majers
6 godine prije

Uzalud oslobađanje Goute kad su u Afrinu i dalje kozojebi skupa sa osmanlijskim okupatorima. Odatle se mogu očikvat nova teroristička djelovanja. Nikad mira u Siriji

Borac2
6 godine prije

Divno je gledati (svih 8) video kako predsjednik Assad sam vozi iz centra damaska u Ghoutu. Na putu isprica svasta zanimljivo bez nimalo srama. Ovaj put u civilnoj Hondi Accord.

alan ford
6 godine prije

“turska vojska i isklamisti zauzeli afrin”- dalje ne treba objašnjvati, dakle islamisti zajedno sa Turcima zauzeli Afrin, a ti isti islamisti se u iszočnoj guti bore protiv Asada. koja je to logika, da je neprijatelj Asada i Rusije u istočnoj Guti neprijatelj, ali taj isti neprijatelj u Afrinu nije neprijatelj?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI