U Istočnoj Gouti u Siriji zaratile dvije najveće terorističke skupine

17 komentara

Jučer je u Istočnoj Gouti izbio opći rat između četiri islamističke frakcije koje se nalaze u ovoj enklavi istočno od Damaska.

Militanti najveće skupine Jaish Al-Islam su pokrenuli napad na koaliciju Hayat Tahrir Al-Sham koja drži područje Jobbara na zapadu i dio središnjeg dijela enklave.

Jaish Al-Islam, koji je pod utjecajem Mohammada Allousha popušta i pristaje sudjelovati u mirovnim pregovorima u Astani, napao je Hayat Tahrir Al-Sham, odnosno Al-Nusra Front, u njegovom najvećem uporištu, mjestu Hawsh Al-Ashari.

Lokalni izvori u Istočnoj Gouti navode kako je Jaish Al-Islam nanijela velike štete Al-Nusra Frontu.

Tijekom žestokih sukoba je Al-Nusra Front, navodno, potpuno izgubio kontrolu nad naselje Hawsh Al-Ashari, a sva skladišta i zalihe streljiva, oružja i hrane su pala u ruke skupine Jaish Al-Islam.

U međuvremenu je skupina Ahrar Al-Sham, koja drži područje Haraste, priopćila da su njihove položaje napali militanti skupine Faylaq Al-Rahaman, koji se istovremeno pružaju žestok otpor sirijskim snagama u području Ain Tarama, gdje vladine snage u teškim borbama oslobađaju doslovno jednu dvije ruševne zgrade dnevno.

Iako su vlada u Damasku i ruska vojska osigurali kontrolni punkt i prolaz za humanitarnu pomoć za civile i nekoliko nadzornih točaka uza praćenje primirja, ovaj sporazum ne vrijedi za terorističke skupine Hayat Tahrir Al-Sham i Faylaq Al.Rahman, zbog čega je vjerojatno došlo do međusobnog obračuna među onima koji su suglasni držati se primirja i pokušati okončati sukob putem pregovora i skupina koje će za njihova područja u enklavi boriti do kraja, bilo protiv vladinih snaga ili suparničkih militantnih skupina.

ISTOČNNA GOUTA
FOTO – Karta područja Istočne Goute
Al-Nusra FrontJaish Al-Islam
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ive
6 godine prije

Izvrsne vijesti

rodoljub
6 godine prije

Morat ce se umesati Izraelci i Ameri, da smire svoje pulene, jer to steti njihovim interesima .

Lin
6 godine prije

Prije vidim oslobadjanje cijelog kalifata,dzepa Hame pa i cijele pokrajine Idlib nego oslobadjanje jednog kvarta ili naselja istocne Gute

tuf
6 godine prije

Ovome sam se nadao, da ce se teroristi medjusobno pojesti jer ih vode interesi a ne ideoloske borbe.
Koja podudarnost, da se to dogadja u vrijeme smanjenih priljeva sredstava iz inozemstva. Vjera u Allaha slabi kada dolari ne kapaju sakom & kapom ?

Hezbollah
6 godine prije

Navijam za sve u međusobnom istrebljivanju.

Zvrk
6 godine prije

Reklo bi se po engleskom: win-win situacija. Osim za Saudijce pošto su većina tih grupa pod saudijskim kapitalom. Uglavnom to bi išlo ovako: dobije li Džajš i Ahrar, oni će se reintegrirati u državu i dobit će amnestiju osim možda najgoreg ološa. Dobije li taj novi HTS i alkaidin derivat Fajlak, vlada dobiva praktično odriješene ruke da povrati položaje vojnim putem.

Borac2
6 godine prije

Najjace je kada su MSM opisivali ghutu kao kraj pobune, revolucije i neznam sto. Pitajte svakog normalnog sirijca dole sta je ghouta. To je slum, smece, “radnicko” predrgrade u kojem su ziveli sitni kriminalci, nepismene pridoslice sa sela i slicno. Nije ni cudno sto imaju tako fino razumijevanje za ova takfiristicka sranja.

hjkh
6 godine prije

Pa tu zivi skoro milion ljudi, imaju sve sto im srce pozeli, mjenjacnice za dolare i shekel, skole za vojnu obuku u teroristickim aktima, izraelsko americko vojno predstavnistvo, hrane od kavjara do steaka, internet, bazeni za sportove i svjetsko natjecanje, sve vrste opijata,sve vrste oruzja prostitutke, tu se novac obrce kao ludo, neka vrsta gusara 21 stoljeca sponzirano od izraela i us-ranih.

Zagor
6 godine prije

Evo sad čitam da je izgleda povod napadu bila odluka HTS-a da se auto-raspusti u Ghouti. Nakon osvajanja Al-Ashari-a, JaI je neke pozicije u gradu prepustio FaR-u. Danas je i ofenziva na Jobar i Ain al Tarma-u polučila dobre rezultate. SAA je uspio osvojiti centralni dio i visoke zgrade u Ain al Tarma-i, očistiti zgrade uzduž ceste Zamalka-Jobar, osloboditi nove blokove na potezu Manasher kružni tok – škola Khansaa – Juhhah. Link na mapu – i.imgur.com/9sv9yJI.jpg Ostali frontovi: Badiya – oslobođeni Tal Assadi, Tal Jairin, Tal Al Reyhan i Bir Sabbuni / istočno od Zelaf-a, cca 100 Km2 Južno od Rakka-e – al-Numaysah, al-Jaber i al-Kumaysah, to znači da je dostignut Ma’dan, zadni grad prije DeZ regije. Link na mapu – http://imgur.com/a/roAHG Sukhnah – osiguran perimetar 2 km istočno i 1 km sjeverno (službeno), izgleda da su plemenski borci Al Shuaytat zaobišli Al Sarookh check point (benzinska stanica)na cesti prema… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI