Slabo napredovanje turskih snaga u Afrinu – Erdogan najavljuje pohod na Manbij

Vojne snage Turske
35 komentara

Zapovjedništvo takozvanih Sirijskih demokratskih snaga je priopćilo da su kurdski borci na području Afrina eliminirali 308 vojnika turskih oružanih snaga i sirijske proturske oporbe, uključujući četiri časnika i jednog generala.

Osim toga, glasnogovornik YPG snaga Ahmed Shauki je rekao kako su Kurdi uspjeli zarobiti 16 turskih vojnika, ali su na društvenim mrežama pokazali fotografije oružja i opreme proturskih islamističkih milicija iz Sirije. Prema njegovim riječima, to se dogodilo tijekom žestokih borbi u blizini sela Chenderes, u kojima su kurdske milicije izgubile četiri borca.

Kurdske milicije su ukupno izgubile 43 borca, uključujući osam žena iz YPJ kurdskih milicija.

YPG navodi kako je u turskim granatiranjima i zračnim udarima život izbilo 59 civila, a 134 ih je ranjeno.

Prema statistikama YPG milicija, od početka turske operacije “Maslinova grančica” je tursko ratno zrakoplovstvo izvršilo je 191 udar i ispalilo 699 topničkih projektila na područje Afrina.

ypj
FOTO: Pripadnice YPJ jedinica

Od 20. siječnja je zabilježeno 136 izravnih borbenih sukoba između pješaštva dvije zaraćene strane.

Mediji su izvijestili kako su Kurdi uspjeli uništiti dva turska tenka i oboriti jedan helikopter, ali sve ove brojke treba uzeti s rezervom.

Naime, tursko zapovjedništvo već govori o više od 300, čak i 400 ubijenih kurdskih terorista i brojnim uništenim utvrdama i vojnoj infrastrukturi YPG snaga u Afrinu.

Osim toga, turski predsjednik Erdogan je obavijestio američku stranu da povuče svoje vojni osoblje iz područja Manbija, na zapadnoj obali Eufrata, jer će tursko zrakoplovstvo tamo početi provoditi zračne udare.

Do danas su turska vojska i proturske islamističke milicije uspjele prodrijeti  u područje Afrina na nekoliko točaka,dok iz istočnog pravca, iz grada Azaza, nisu ostvarili nikakav napredak. S područja Turske su uspjeli prijeći granicu na četiri do pet mjesta, a najveće napredovanje je ulazak u dubinu 5 kilometara  na zapadnoj granici Afrina s Turskom u području sela Ummar Ushagi.

Turski zrakoplovi
FOTO: Turski F-16

Turski mediji ovaj zastoj djelom pravdaju vrlo nepovoljnim vremenskim prilikama i da se pješačke postrojbe, tenkovi i vojna oprema ne mogu kretati po blatu i kiši.

Za sada se može reći da turska vojska i islamističke milicije nisu ostvarili veliki napredak na bojnom polju, kako je najavljivao turski predsjednik Erdogan.

Međutim, to nije ni moguće, jer operacija traje tjedan dana, što je u pravilu razdoblje u kojem se još uvijek provode izviđanja i uništava vojna infrastruktura neprijatelja. Tek kada počnu pješačke borbe, vidjet će se koliko su jake kurdske snage, a koliko turska vojska, koja se smatra drugom najjačom vojskom NATO pakta. Primjetno je i da u prve redove turski stožer šalje lokalne islamističke skupine, a ne turske vojnike, što je logično, jer bi velike gubitke u redovima turske vojske bilo teško opravdati domaćoj javnosti, a dragovoljaca u redovima islamističkih terorističkih milicija ionako ne manjka.

U međuvremenu sirijska vojska ne provodi veće vojne aktivnosti ni na jednom bojištu i ograničila se na odbijanje povremenih napada ostataka terorista bivšeg “kalifata” u pokrajini Deir Ez-Zor u području Eufrata.

Sirijski predsjednik Bashar Al-Assad je naredio da se u svim bolnicama osiguraju mjesta i da prioritet, prije svega u bolnicama u Aleppu, imaju ranjenici iz kurdskog područja na sjeveru zemlje koji su stradali u invaziji turske vojske.

turska Afrin
FOTO: Situacija u Afrinu petog dana operacije Maslinova grana, koja se do danas nije znatno promijenila
ISILIslamska državaKalifatMaslinova grančica
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Weteran
6 godine prije

Kao kafa “Tri u jedan”?
Suzbiti Kurde
Isterati Amere
Turska krvari
Neko lagano ispija kafu, i blago se osmehuje: “posao ide, a mi ne radimo” !?

Riddick
6 godine prije

Odlican izvestaj , jedna molba da uradite analizu stanja u Afganistanu tamo se dosta stvari desava trenutno.

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Alepo bi se vrlo lako mogao napuniti izbjeglicama.Eto,mrski diktator naredio da se resursi u gradu stave na raspolaganje narodu Afrina.Šta još treba …?

Savio
6 godine prije

Turska vojska se smatra drugom najvecom, a ne drugom najacom u NATO.
To nije isto. Vojske Francuske i VB su mnogo modernije i ozbiljnije naoruzane od Turske. Iako su za nijansu manje.
Ali raspolazu sa modernijim naoruzanjem. I sa nuklearnim oruzjem na kraju krajeva.
Takodje imaju i znatno iacu vojnu industriju od Turske.

Dario
6 godine prije

A long post regarding the situation in Afrin, and in Northern Syria in general. We are often asked whether the Syrian Military will step in and aid the militant in Northern Syria. However, before we can answer this question we must make one thing very clear. The Turkish action in Syria is an act of war, an act of aggression against Syria and is denounced by all means. Let us go back to October 2016, when Turkish jets hit targets that they claimed were Militant in Northern Syria, the Syrian Military Command did not wait for anyone to ask for help, and issued a clear warning and declared the Syrian airspace closed and a no-fly zone was established by SyAAD against TuAF; and in fact SyAAD and SyAAF Fighters were locking-on TuAF jets even inside Turkish Airspace for a good few weeks after the warning, and we all remember the… Čitaj više »

Globalista
6 godine prije

Treba s epostaviti pitanje zasto su turci napali naprije Arfin.Zato,jer u Arfinu su kurdi koji su puno umjereniji,nisu toliko radikalni prema Turcima kao u Manbiji.Nakon ovog napada slijede pregovori i manje radikalnim Kurdima u Arfinu kako bi imali jaci pritisak na radikale u Manbiji.Ti radikalni ako neprihvate pregovore,slijedi napad.Prije svega toga treba spomenuti oko upucivanja onih dronu na Rusku bazu.Sve je to bilo u reziji americke drzavne elite kako bi Rusija napala Tursku.Rusi znaju jako dobro o sto ide,rekli otvoreno Turcima:sredito te na svom podrucju ili se micite.Da Turci nebi iskocili oko pregovora sa Rusijom,Iranom oko Sirije,general Turske vojske isao do Rusije oko sveg tog dogovora.Turci naredili americkim snagama i spenzu da se makne sa tog podrucja jer slijedi napad na Kurde.Sam taj napad Turaka na kurde rijesava globalni problem same Sirije i sama Sirija nema jos vojne snage da vojnicki to rijesi,rusija se previse nece oko toga petljati a… Čitaj više »

Prorok
6 godine prije

Kao što sam predvidio,Turska će se zakoprcat u blatu!

ZigAtman
6 godine prije

Erdogan se upravo iskupljuje za rusenje ruskog aviona i vraca uslugu za spasavanje zive glave u pokusaju americanskog puca. Znaci tjera se kurde da dignu sirijsku zastavu i vrate se pod upravu, a turci zadovoljni nista od kurdistana. Ovo je jedan od najjacih tata mata poteza od strane Putina – i mog predsjednika. Maestralno.

Tomica
6 godine prije

I ja sam mišljenja da Turska neće vojno puno postići. Tek će početi sa gubicima i problemima. Milicije koje guraju naprijed, mislim da nisu dorasle Kurdima a veći angažman Turske će imati za posljedicu direktne gubitke.
Treba sad vidjeti šta će uraditi SAD u Manbiju. Mislim da se neće povući a Erdogan će kao “izaći u susret” saveznicima i “nevoljko” odustati od napada.

Zvrk
6 godine prije

ma paše i ovo turcima…da ne srljaju bezglavo. dugoročno oni dobivaju.

zvonimir
6 godine prije

pored svih tenkova ginu ko ovce….sad im je vrijeme krivo,juče ameri….jadni turci hladno im je osječaju kraj turevine a kad im idgunu janjad iz prvih redova shvatit će da su žrtvovani

tedi
6 godine prije
klarens
6 godine prije

Zhivjeli pesharge !!!!!

Majk Majers
6 godine prije

Kurdi su dobro naoruzani, virujen da su i jako dobro istrenirani, njihov je teren…medjutim, ipak smo u 21. stoljecu. Samim time, gerila tesko i nikako moze zaustavit jaku masineriju. A Turci to i jesu, bez obzira na sve. Turke moze zaustavit jedino diplomacija tj gubici u ljudstvu koji su eventualno neprihvatljivi politicarima ( u smislu politicke popularnosti, jer iste zaboli nika stvar za vojnike-oni su ionako potrosno meso)

Prcko
6 godine prije

Prasac erdogan i isil zapeli,
sada čekaju pomoć od izmetbegovića

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI