Američka veleposlanstva u “Slijepoj ul. Sjeverne Amerike” i ul. “Maslinove grančice”

30 komentara

Gradske vlasti u Moskvi su priopćile kako će razmotriti prijedlog preimenovanja adrese američkog veleposlanstva u Moskvu u “Slijepu ulicu Sjeverne Amerike br. 1”. Vijest je objavio The Los Angeles Times i ističe “kako bi to trebao biti simetričan odgovor Rusije” na preimenovanje dijela ulice ispred ruskog veleposlanstva u Sjedinjenim Državama u čast oporbenog ruskog političara Borisa Nemcova, ubijenog u Moskvi 27. veljače 2015.

“Očito ni nazivi ulica ne mogu ostati podalje od diplomatske borbe Moskve i Washingtona. Vlasti u Moskvi su objavile da će razmotriti prijedlog članova Državne Dume da promjene adresu američkog veleposlanstva u Moskvi u “Slijepu ulicu Sjeverne Amerike br. 1”, piše Los Angeles Times.

No, ovo nije slučaj samo s Moskvom i Washingtonom, nego i Turskom, ali ćemo o ovoj zanimljivosti malo kasnije.

Navodno je zahtjev za promjenu naziva ulice odgovor Moskve na korak Washingtona, koji je prošli mjesec najavio da će dio Avenije Wisconsin ispred ruskog veleposlanstva preimenovati u “Trg Borisa Nemcova”, čime Amerika želi odati počast ruskom oporbenom političaru koji je, nakon dugogodišnje karijere u kojoj je Rusiju u društvu Borisa Jeljcina bacio na koljena, ubijen 2015. u središtu Moskve.

Ove korake dvije zemlje poduzimaju u pozadini aktivnog diplomatskog sukoba. Ovog je ljeta Vladimir Putin zatražio da se američka diplomatska misija u Rusiji smanji s 1200 zaposlenika na 445, točno koliko ih Rusija ima u Americi. Prije toga su SAD zaplijenile diplomatsku imovinu Rusije u San Franciscu, New Yorku i Marylandu.

U Moskvi su istaknuli kako je odluka Washingtona o preimenovanju dijela ulice u čast navodnog “Putinovog političkog protivnika”, koji odavno nema nikakav utjecaj na visoku rusku politiku,  učinjena u vrijeme kada su bilateralni odnosi dviju zemalja daleko od poželjnih.

Zastupnik Državne Dume Mihail Degtjarev predložio je da se ulica ispred američkog veleposlanstva preimenuje dan nakon što je Washington usvoji odluku o preimenovanju dijela ulice u kojoj e rusko veleposlanstvo u “Trg Borisa Nemcova”.

Gradske vlasti Moskve su priopćile da će ovo pitanje uskoro biti na dnevnom redu resornog povjerenstva o imenovanju ulica i trgova.

Boris Nemcov je bio ruski znanstvenik i prozapadni liberalni političar koji je od 1997. do 1998. bio jedan od vicepremijera i najbližih suradnika bivšeg predsjednika Borisa Jeljcina. Od raspada Sovjetskog Saveza do 1997. je bio guverner Nižnjenovgorodske oblasti, na području trećeg grada po veličini u Rusiji. Bio je i ministar energetike 1997. godine, a za vrijeme dok je bio jedan od zamjenika premijera je imao velike zasluge u uvođenju kapitalističkog tržišnog sustava u rusko gospodarstvo, koje je tada bilo u tranziciji. Govoreći jezikom običnih Rusa, spada u političare koji su ’90-ih doslovno uništili Rusiju. 2000. postaje jedan od kritičara i vođa opozicije protiv predsjednika Rusije Vladimira Putina, ali bez ikakvog uspjeha. 28. veljače 2015. ubijen je hicima iz vatrenog oružja u središtu Moskve, a likvidaciju su organizirala petorica Čečena, koji su kasnije uhićeni i osuđeni od suda u Moskvi. Među njima je i nekadašnji borac u čečenskom sukobu Zaur Dadajev, koji je, kako je priznao na sudu, osobno pucao u Borisa Nemcova.

Američko veleposlanstvo u Ankari će biti u ul. “Maslinove grančice”

Ankara
FOTO: Ankara

Vlasti Ankare će preimenovati ulicu u kojoj se nalazi američko veleposlanstvo i postat će  postat će ulica “Maslinova grančica”, piše Daily Sabah. Kao što podsjeća turski list, ime ulice je naziv turske vojne kampanje protiv američkih saveznika u sjevernoj Siriji, kurdskih YPG milicija.

Za Daily Sabah je vijest potvrdio gradonačelnik glavnog grada Turske, Mustafa Tuna, koji je na svom Twitteru priopćio da je prijedlog za promjenu imena već potpisan i da će biti dostavljen Gradskom vijeću Ankare u ponedjeljak navečer.

Do sada ulica nosi ime četvrtog gradonačelnika glavnog grada Nevzata Tandogana, kaže materijal. Kao što se podsjeća na Daily Sabah, “Maslinove grančica” je ime vojne operacije turskih snaga u sirijskoj pokrajini Afrin protiv kurdskih formacija koje uživaju podršku Sjedinjenih Država.

Jesu li od ponedjeljka do današnje posjete Rexa Tillersona Ankari Turci stigli usvojiti prijedlog i promijeniti ime ulice, nije poznato, ali je svima jasno da je ovo ujedno i poruka Tillersonu da ne dolazi s prijetnjama u Tursku, jer Erdogan ionako neće odustati od kampanje koju je pokrenuo 20. siječnja.

ambasadaMaslinova grančicaRex
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije

Treba im staviti da su “u pi..i mater..oj”!

zwizdan007
6 godine prije

Članak je nepotpun bez spominjana Iranaca i njihovog preimenovanja ulice isprid britanske ambasade u Teheranu iz bulevara Winstona Churchilla u ulicu Bobbyja Sandsa još 1981 godine, svega par miseci nakon šta je Bobby umra u zatvoru.

žrec
6 godine prije

A za Buzin su inzistirali ulicu Thomasa Jeffersona. Zapravo, koliko se sjećam, dali su nam da biramo između Jeffersona, Washingtona i Roosevelta. I mi smo izabrali Jeffersona pošta je on ostavio dubok trag u hrvatskoj povijesti 😀 Inače,ako Rusi hoće uzvratiti istom mjerom, neka američko veleposlanstvo u Rusiji bude u ulici Setha Richa. A što se Hrvatske tiče, ja bi im velikodušno dao da biraju ulicu za veleposlanstvo između ulice grada Podčetrteka, Špičkovinski put, ili Ivane Brlić Mažuranić…pa nek lome svoj lijeni jezik

Ive
6 godine prije

Evo a u Zagrebu ce jedna ulica u Buzinu dobiti naziv Ulica Zlocinaca, ali tek kada sa vlasti sjasi americki poltron KGK. Ima li tko bolji prijedlog?

Neko ime
6 godine prije

Ja glasam za ulicu Edwarda Snowdena 🙂

Podravec
6 godine prije

Ulica Fidela Castra!

Podravec
6 godine prije

Ulica Ho -Ši- Minh-A i Wo Nguyen Giapa ! (ili: Ulica bolnog poraza!)

lisac
6 godine prije

Kim Jon Una!

Kažun
6 godine prije

Crvene Armije!

Good Old Rebel
6 godine prije

Od dosadašnjih izabranih ili postavljenih ubijena su četvorica USA predsjednika: Abraham Lincoln, James Garfield, William McKinley i John F. Kennedy. Još nekolicina su bili ranjeni u atentatima, a pokušavana su ubojstva većine ostalih. Za barem dvojicu koji su prema službenoj povijesti umrli prirodnom smrću bilo je sumnji da ih je zapravo netko namjerno otrovao. Na Veliki petak 14. travnja 1865., je u Fordovu kazalištu ustrijeljen Abraham Lincoln. Ronald Reagan bio je meta 30. ožujka 1981. godine, O Dalasu se mnogo toga nagađa…itd….. Takvih događaja, atentata i pokušaja atentata u USA je bilo toliko, da u cca 200 glavnih gradova po svijetu, ulice mogu nositi „posebna“ imena, kao napr…“ Dva dobra hica u Dalasu“ ili „Nesretni promašaj 30. ožujka 1981. godine“. Crni humor, ali nažalost činjenice su znane i nažalost istinite.

Podravec
6 godine prije

Motorolina ulica!

Podravec
6 godine prije

Givijeva ulica!

Podravec
6 godine prije

Strelkova ulica!

Podravec
6 godine prije

Ulica Prvoga Travnja 1979 !

Podravec
6 godine prije

Ulica Pokreta 26 srpnja!

Podravec
6 godine prije

Ulica Augusta Sandina!

Podravec
6 godine prije

Ulica Waltera Ulbrichta!

nekoime
6 godine prije

Ulica Hitlerovih učenika?

Churko
6 godine prije

Mozda; Ulica Oslobodjenja od USA Ugnjetavanja.

Komunista
6 godine prije

Ulica žrtava genocida nad indijancima ?

ili
6 godine prije

Asanza

Primjećivač
6 godine prije

Što se tiče izvršitelja i organizatora ovaj tekst kao da je objava FSB-a. Inače sve stoji al nemojte silovat.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI