Na rusku ambasadu u Ateni bačena ručna bomba

grcka policija
9 komentara

Nepoznate osobe su bacile ručnu bombu na zgradu ruskog konzulata u predgrađu Atene. Prema preliminarnim informacijama, nije bilo žrtava u incidentu, a brigada pirotehničara je poslana je u rusku diplomatsku misiju. Vlasti zemlje sugeriraju da su napad izvršili članovi radikalne lijeve skupine, prenosi Euronews.

U zgradu ruskog konzulata u Grčkoj je bačena ručna granata. Struktura je pretrpjela malo štete, a nitko od ljudi nije ozlijeđen. Vlasti zemlje pretpostavljaju da napadači pripadaju radikalnoj lijevoj skupini, ali ne navode kojoj.

Diplomatska misija nalazi se u Chalandriju, predgrađu na sjeveru Atene. Policija je u diplomatsku misiju Rusije poslala brigadu pirotehničara.

Zgrada konzulata je ograđena, kao i ulice uz nju. Incident istražuje protuteroristička policijska jedinica Grčke. Do sada nitko nije preuzeo odgovornost za napad na zgradu konzulata.

Napad su provele dvije nepoznate osobe koje su, vozeći se na motociklu, bacile granatu u policijsku kabinu smještenu pored konzularnog odjela ruske ambasade.  Nitko nije ozlijeđen, a materijalna šteta je beznačajna. Eksplozija nije bila jaka. Incident se dogodio jučer poslijepodne oko 3:50 po lokalnom vremenu.

Ujutro su mediji izvijestili da je nakon intezivne potrage lokalna policija otkrila spaljeni motocikl u okrugu Exarchia u Ateni, koje je utočište za lokalne anarhiste. Sada policijski službenici utvrđuju je li spaljeno vozilo korišteno u napadu.

Veleposlanstvo Ruske Federacije je istaknulo da incident nije utjecao na rad diplomatske misije.

“Današnji incident u konzularnom odjelu veleposlanstva nije utjecao na njegov rad niti na druge jedinice institucije. Oštro osuđujemo takve nezakonite radnje. Zahvalni smo na brzoj reakciji grčkih nadležnih tijela i održavamo bliske kontakte s njima”, kaže poruka objavljena na službenim stranicama na Twitteru ruske ambasade u Grčkoj.

S druge strane, grčki ministar vanjskih poslova Georgios Katrougalos je izjavio kako zemlja osuđuje napad. Već je kontaktirao rusko veleposlanstvo i uvjerio diplomatsko osoblje da će se poduzeti sve potrebne mjere kako bi se spriječilo da se takvi “neprihvatljivi incidenti” ponove.

“Grčka je sigurna zemlja. Ali ovdje, kao i u svim zemljama svijeta, postoje neprihvatljivi napadi, slični onima koji su se dogodili u blizini ruskog konzulata jutros”, rekao je Katrougalos .

Grčko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako napad na konzulat Ruske Federacije neće utjecati na odnose dviju zemalja.

“Tradicionalno i stoljetno prijateljstvo i suradnja s Rusijom neće biti pod utjecajem takvih nezakonitih i apsolutno uvredljivih postupaka”, priopćilo je grčko ministarstvo vanjskih poslova.

Denis Zelikson, viši istraživač Instituta za Europu Ruske akademije znanosti, komentirao je incident, ističući kako u ovom incidentu ne bismo trebali tražiti duboke političke prizvuke. Prema njegovim riječima, u Grčkoj postoje anarhističke skupine koje čine takve vandalizme, usmjerene ne samo protiv stranih konzulata, već i protiv uobičajene urbane infrastrukture.

“U Grčkoj, u načelu, nema radikalnih skupina i predstavnika neke zajednice koja toliko mrzi Rusiju”, kazao je stručnjak .

Takvi “manji incidenti” stalno se događaju u Grčkoj, istaknuo je, a slični incidenti su zabilježeni u diplomatskim misijama drugih zemalja, uključujući SAD, Belgiju i Francusku.

U posljednjih nekoliko godina su napadi na strane diplomatske misije doista bili redoviti u Grčkoj. U posljednje tri godine je bilo najmanje 25 takvih incidenata. Tako su u jesen 2016. dvije nepoznate osobe na motociklu bacile granatu u policijsku kabinu u francuskom veleposlanstvu u Ateni, nakon čega su nestale. Diplomatska misija nalazi se nasuprot grčkog parlamenta, u posebno zaštićenom području Atene. Tada je u eksplozije na vratima diplomatske misije povrijeđen policajac. Odgovornost za napad je preuzela anarhistička “Organizacija revolucionarne samoobrane”.

U ljeto iste godine su anarhisti napali meksičko veleposlanstvo u glavnom gradu Grčke. Ambasade Kanade, Irana, Izraela, SAD-a i Njemačke također su bile meta anarhističkih napada. Konkretno, u prosincu 2013. godine, na područje njemačke diplomatske misije je ispaljen rafal iz jurišne puške Kalašnjikov.

 

ambasadaGeorgios Katrougaloskonzulat
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
5 godine prije

S obzirom na broj ‘incidenata’, kako se u Grčkoj nazivaju bombaški napadi na veleposlanstva, čini se da je riječ o natjecanju lokalnih neradnika, lijenčina, koji će se najradije nazvati anarhistima, kako bi prekrili svoju parazitsku narav življenja. Inače su anarhistima za sve krivi drugi, vlasti naročito. Ni jedan im društveni sistem ne valja (jer u svakom valja raditi,a to je po njima valjda toliko nisko, nedostojno anarhističke velikodostojnosti).
Kao što znamo, Grcima su svi drugi krivi za njihove dugove, osim njih samih. Trojka je najgora, noćna mora. Kažeš Trojka, a ono zvuči kao Falanga.
Izgleda da je rusko veleposlanstvo izvuklo najmanju šibicu. Kako nema nikakvog razloga za ni jedan od 25 dosadašnjih incidenata’, nema ni za ovaj. Rusi Grcima nisu krivi za njihove probleme. nisu ih opljačkali, nisu im prodavali kredite po 10% (kao Agrokoru) i nisu kupili ni jednu grčku luku.,

Busola
5 godine prije

Iscenirano , samo treba zbrojiti 2 + 2… Ode motociklom u anarhistički kvart spaliti ga… Ako su napadači odandje ili imaju veze sa tim kvartom sigurno tamo ne bi otišli – logika.

Imam osjećaj više da je to pokušaj ocrnjivanja strane koju je Tsipras tako fino izdao i prodao … Zakulisne igre po meni grčkih tajnih službi i elita .

dvokrilac
5 godine prije

“Đavo” nikad ne spava.
(đavo = cia)

FRANJO
5 godine prije

Bolje bomba nego bonbon.Cuvaj se Danajaca kad darove nose

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI