Američki agenti provalili u ruski konzulat “da se uvjere kako tamo nema Rusa”

ruski konzulat Seattle
13 komentara

Kako bi se uvjerili u sigurnost povijesne zgrade i bili sigurni da su ruski diplomati napustili sjedište generalnog konzulata u Seattleu, zaposlenici State Departmenta su ušli u rusku rezidenciju, piše The Seattle Times. Kao što su priopćili u State Departmentu, “iako je rezidencija u vlasništvu Rusije, zemlja na kojoj se nalazi zgrada pripada Sjedinjenim Državama”.

Naime, sve se zbilo 25. travnja ujutro, kada su zaposlenici američkog State Departmenta prerezali brave na ulaznim vratima zatvorene rezidencije ruskog generalnog konzula u području Madison Parka u Seattleu, piše The Seattle Times.

Američki list piše da su predstavnici State Departmenta došli su samo dan nakon što su dekretom administracije Donalda Trumpa protjerani ruski diplomati.

“Stručnjaku”, koji se skrivao iza plave cerade, trebalo je oko 15 minuta kako bi obio bravu na ulaznim vratima. Zgrada konzulata, smještena u središtu grada, zatvorena je ranije u travnju.

Međutim, u podne 25. travnja je ruska zastava i dalje vijorila iznad zgrade, a vreće za smeće su bile ostavljene u blizini rezidencije. Ljudi iz četvrti u kojoj je ruska rezidencija su rekli da su pronašli ostatke uništenih dokumenata na ruskom jeziku.

The Seattle Times navodi kako je zgrada starija od 100 godina i uključena je u Nacionalni registar povijesnih znamenitosti Sjedinjenih Država. S obzirom na hladne odnose između Moskve i Washingtona, nije poznato kakvu sudbinu čeka napuštena rezidencija. Prema riječima stručnjaka, njezina tržišna vrijednost je osam milijuna dolara.

“Mislimo da ćemo se jednog dana vratiti u ovu rezidenciju. Iznad vijori naša zastava i ona će ostati”, rekao je voditelj konzularnog odjela ruskog veleposlanstva u Sjedinjenim Državama Nikolaj Pukalov.

U State Departmentu su odluku o gotovo lopovskom ulasku u rezidenciju objasnili je željom da provjere prostor “kako bi bili sigurni da je zgrada zaštićena i da su ruski diplomati i osoblje konzulata napustili rezidenciju”. Predstavnik američkog odjela je također naglasio da, iako Rusija posjeduje rezidenciju, zemlja na kojoj je izgrađena pripada američkim vlastima.

“Službeno, konzulat je prestao raditi. Naravno, nama je jako žao zbog toga, jer Amerikanci i građani Rusije neće imati konzularni podršku, što će samo zakomplicirati život običnim ljudima”, rekao je Nikolaj Pukalov, komentirajući upad zaposlenika State Departmenta u zgradu.

U srijedu je rusko veleposlanstvo u Sjedinjenim Državama objavilo je video na Twitteru s naslovom: “Američke obavještajne agencije se pripremaju upasti u rusku diplomatsku misiju u Seattleu”.

No, rusko veleposlanstvo je istaknulo kako je diplomatsko osoblje, ostavljajući zgradu, zadržalo ključeve, jer je rezidencija po lokalnom američkom i međunarodnom pravu vlasništvo Rusije. Ali to očito nije zaustavilo američke vlasti za upad u stilu Hollywooda.

The Seattle Times podsjeća da je ruski generalni konzulat u Seattleu otvoren 1992. godine i bio je prvi novi konzulat u Sjedinjenim Državama nakon urušavanja Sovjetskog Saveza. To se dogodilo u vrijeme rusko-američkog zbližavanja, kada su predsjednici George Bush stariji i Boris Jeljcin najavili početak nove ere “prijateljstva i partnerstva”. 1993. godine su se pojavile vijesti da nakon dugih pregovora ruske vlasti planiraju kupiti rezidenciju u Madison Parku.

Prema riječima Nikolaja Pukalova, ovo je bio neovlašteni ulazak u tuđu imovinu, čime su američki dužnosnici prekršili  svoje vlastite zakone i Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima.

konzulatSeattleState Department
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
5 godine prije

Sve ovo će ući u istoriju .
Mislim da će istorija biti veoma stroga prema njima i da će biti prikazani u negativnom svetlu.

Ive
5 godine prije

Kauboji desperadosi ili kriminalci si previse toga dozvoljavaju, zasto nisu pomislili da su brave kontaminirane Novicakom.

Nedjeljka
5 godine prije

Za njih ne postoje nikakvi zakoni nit pravo

Sinisa
5 godine prije

Fuuuj!!!

Sinisa
5 godine prije

Haxa toga i kod vas ima?

Znam tko si
5 godine prije

Izparanoizirani kauboji

Cvicoka
5 godine prije

Naravno da je tako i kod nas kad su nam oni uzor u svemu… Bljak

kralj satire
5 godine prije

Jadan bravar stenje od vrucine ispod plastike 20 min, mogli su zvati Kima raketmana da zoljom otvori u tren. Ekipa u prolazu iz auta trube ovima, predobro. muppet shou. Trebali su rusi ostaviti grizlija u vrtu da malo zaigra kad udju.
kad dodje zima opet ce se ovi sa videa grijati na ruski plin kao i prosle zime. Ovo je muppet shou za krezube porezne obveznike.
Amerika i Rusija su prijatelji i prodaju budaletinama oruzje sirom svijeta.

Nimrata
5 godine prije

e jeste i vi napredni, ko i republike iz kojih dolazite. ja sam ovo procitao u daily mailu ima 5 dana.

Duki
5 godine prije

Možda su mislili da će pronaći planove i nacrte od SU-57 ili CIRKONA ????

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI