Vlasti u Seattleu plaćaju izgradnju murala za aktiviste ”Crni životi vrijede” na kojima pišu poruke uvredljivog sadržaja usmjerene na policiju

Seattle
12 komentara

Skupina organiziranih prosvjednika s Capitol Hilla potvrdila je da će umjetnici dobiti nadoknadu za svoje oslikavanje murala, koje oslikavaju za aktiviste ”Crni životi vrijede”.

Kako su vlasti u Seattleu navodno plaćale uličnim umjetnicima izgradnju murala i slika za pokret ”Crni životi vrijede”, koji se nalazi u blizini bivše prosvjedne zone, gradske su vlasti samim time i financirali oslikavanje poruka uvredljivog sadržaja, koje su uglavnom bile usmjerene na pripadnike policije, kao što su: “ACAB”, “je**š policiju” i “100 % Antifa”.

Korisnica Twittera Kitty Schackleford objavila je u srijedu video-prijenos uživo neidentificiranog umjetnika, koji je oslikavao mural na kojem su se nalazile uvredljive poruke. Dok je jedna od poruka koja je bila uočena na obnovljenom zidu, prijetila da će optužiti gradonačelnicu Jenny Durkan, čija administracija plaća umjetničko djelo, druga je glasila “100 % Antifa”, redak koji koristi Michael Reinoehl, portlandski aktivist, koji je odgovoran za ubojstvo prosvjednika skupine ”Molitelj domoljub” (”Patriot Prayer”), koje se dogodilo u kolovozu.

Reinoehla, koji se nazvao članom pokreta Antifa, kasnije je smrtno stradao, nakon sukoba s policijom, kada ga je ona pokušala privesti.

“Smiješno je to što me grad Seattle plaća za ovo, tako da je to sve u svemu prekrasno”, rekao je umjetnik u videu kojeg je objavila Shackleford. Zatim je pročitao nekoliko drugih poruka: “Nema dobrih policajaca u rasističkom sustavu, grade Seattle. Jenny Durkan, ti si sljedeća. Ne možete se sakriti. Optužujemo vas za – moram završiti ovu rečenicu”.

Malo prije nego što je mural obnovljen, gradske su vlasti, kao i drugi umjetnici, koji su radili na projektu, očito primijetili uvredljive poruke i druge slogane istaknute na završnom djelu, koje je navodno radio umjetnik pod nazivom Future Crystals, sudeći prema nedavnom sadržaju njegovih Instagram stranica.

Kako proizlazi iz videozapisa novinara Jonathana Choea, uvredljive poruke “očišćene” su u četvrtak popodne, nakon što nisu, očekivano, uspjele dobiti odobrenje vlasti. Future Crystals natpise brani i govori da se radi samo o ”umjetničkom izražaju”.

Policija u Seattleu sudjelovala je u velikom broju nasilnih sukoba s prosvjednicima tijekom ljeta koje je bilo u znaku aktivista ”Crni životi vrijede”: samo je u jednom nedavnom incidentu rečeno je da je najmanje šest policajaca ozlijeđeno.

Povrh svega, lokalna dužnosnica Carmen Best, dala je ostavku u kolovozu, nakon što je Gradsko vijeće izglasalo smanjenje njezine plaće i plaće njenog zapovjednog osoblja, dok je proračun odjela smanjilo za gotovo 4 milijuna dolara, čime se broj policijskih službenika smanjilo za stotinu.

Fokus na muralu

Prošli mjesec, 15 umjetnika koji su izvorno kreirali mural smislili su zajedno, s Uredom za umjetnost i kulturu grada Seattlea kako ga sačuvati, nakon što njegovi dijelovi izblijede, izvijestio je outlet KUOW.

Fresku su stvorili u lipnju u ulici Seattle Pine Street, oslikavajući je šarenim tiskanim slovima. Jedan od umjetnika, Takiyah Ward, rekao je da gradske ekipe zapravo planiraju ugravirati slova na ulicu, kako bi mural bio što bolje očuvan.

“Mi samo još više etabliramo ovu poruku, ovu ideju, ovaj pokret, čineći ga tako zaista trajnim. Svi smo jako uzbuđeni zbog te činjenice. Uklesat će slova u kamen, što će nam omogućiti oslikavanje tako da će slova ostati trajno”, objasnio je Ward.

Gradsko poglavarstvo potvrdilo je da će umjetnici dobiti financijsku naknadu za rad, iako nije naveden točan iznos. Na blogu Capitol Hill Seattlea rečeno je da neće znati konačnu cijenu projekta dok on ne završi. Čak i nakon završetka, “u budućnosti će se ulagati u očuvanje ove kulturne baštine”.

Black Lives MatterSeattle
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
pozitivan pesimista
3 godine prije

samo polako, jos ce oni pravit ovu policiju od blata!

samo
3 godine prije

hm,
cudno je za shvatiti da se negdje dozvoljava i drugačije mišljenje

Bosanac
3 godine prije

Vratite indijancima zemlju sto ste im oteli ‘Demokrate velike’ Americke

crodaemon1
3 godine prije

USA ide prema velikom sranju

tucker carlson
3 godine prije

mi dobro poznajemo sorosa..tuzno je da sad samo carlson govori o sorosu,u americi..kabalin potrcko,soros,krenuo je sa financiranjem rusenja amerike.neke to veseli,ali rusenje amerike iznutra..pratimo trendove,izgubili smo.hvala.

Max
3 godine prije

Parada neukusa i nasilja.

Zadranin
3 godine prije

amerokenjistan= svjetska prčija.

P***!

IVANKA MARKOVIĆ
3 godine prije

Sve je to usmjereno protiv Trampa u režiji Bindena, familije Clinton itd.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI