Ajatolah Hamnei SAD-u: „Da ste logični, vidjeli bi gdje su vas doveli vaši zločini“

Hamnei
93 komentara

Nakon napada iračkih prosvjednika na američko veleposlanstvo u Bagdadu, američki predsjednik Donald Trump je zaprijetio da će Iran snositi “punu odgovornost za bilo kakvu štetu ili gubitak života u bilo kojem američkom objektu, bilo tko da bude napadač od iranskih opunomoćenika ili saveznika u bilo kojoj zemlji“.

“Ovo nije upozorenje, nego prijetnja”, objavio je Trump na svom Twitteru u utorak popodne, dodajući da će Iran “platiti vrlo veliku cijenu za opsadu veleposlanstva ranije tokom dana“.

Izrazivši oštre prigovore zbog prijetnje Donalda Trumpa da će natjerati Iran da plati napad na američko veleposlanstvo u Bagdadu, ajatolah Ali Hamnei je rekao da se ovakve tirade obično ne čuju nigdje.

U trenutku opsade američke diplomatske misije u Bagdadu, predsjednik Trump je objavio niz zapaljivih poruka na Twitteru, ali je brzo nakon toga promijenio ton, govoreći kako ne vidi predstojeći rat protiv Irana.

No, početne prijetnje nisu prošle nezapaženo u Teheranu, a Ali Hamnei je uzvratio verbalnim napadom “tog momka”.

Vrhovni vođa izjavio je kako “ne može ništa učiniti”, prije nego što je Trumpa podsjetio na nedavne američke invazije na zemlje koje graniče s Iranom.

„Da ste logični, a to niste, vidjeli biste da su vas zločini u Iraku, Afganistanu… doveli do toga da vas te države mrze“, rekao je vrhovni vođa Islamske Republike.

Hamenei je također osudio američke napade u kojima je proteklog vikenda ubijeno 25 pripadnika iračke šiitske milicije Kataib Hezbollah, koja je dio proiranske Hashd Al-Shaabi armije.

“Pogledajte što SAD rade u Iraku i Siriji. Oni se osvećuju Hashd Al-Shaabiju za poraz ISIL-a“, rekao je na Twitteru ajatolah Ali Hamnei.

Zračni udari, izvedeni bez odobrenja Iraka, izazvali su bijes među lokalnim stanovništvom, a prosvjednici su ušli u čvrsto čuvanu „Zelenu zonu“ i nagomilali se ispred američke ambasade u utorak.

Mnogi su uzvikivali “Smrt Americi!” i “Dolje SAD!”, prije nego što su pokušali provaliti u kompleks.

Američki veleposlanik i visoko osoblje premješteni su na sigurno, a Pentagon je brzo poslao 750 vojnika u Irak kako bi pojačao sigurnost diplomatske misije i oko nje.

U srijedu ujutro su se brojni prosvjednici, koji su tijekom noći ostali ispred glavnih vrata, pokušali ponovo približiti ambasadi, bacajući kamenje na zgradu. Stražari veleposlanstva u odgovor su suzavcem, ranivši nekoliko osoba.

Trenutno u području veleposlanstva u Bagdadu vlada „primirje“, ali je objekt izvan funkcije. Čuvaju ga „Snage za specijalne operacije (SOF) američke vojske, a na zidovima su raspoređeni snajperisti. Ako pogledamo širu sliku situacije, organizatori prosvjeda su postigli cilj. Veleposlanstvo u jednom glavnom gradu, bez diplomatskog osoblja i kojeg čuva vojska, prazan objekt bez ikakve svrhe. Nakon zatvaranja američkog konzulata u Basri prošle godine, sada se u sličnim okolnostima nalazi i veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Bagdadu, dok se u zemlji homogeniziraju političke frakcije oko želje da američke trupe trajno napuste irački nacionalni teritorij.

FOTO: Trenutna situacija u američkom veleposlanstvu u Bagdadu

americka ambasada bagdad

Twitter/Khamenei

ambasada
Pretplatiti se
Obavijesti o
93 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Patetika
4 godine prije

Naprijed nasi! Koliko ono puta rece Goebbels da treba laz ponoviti prije nego sto bude opce prihvacena kao istina? Samo polako, nemojte se pretjerano naprezati, dug je put do vjecnosti… predahnite svako malo, protegnite se, i nemojte zaboraviti piti vode!

sdfvsnfvnesjfnvifrnwerigneiurgferfe
4 godine prije

Pa ako je u konekciji sa onim gore znao bi valjda tko vodi čemeriku i tko je doveo Homea iz Pariđija u Iran da smjeni Šaha i ne bi ga čudilo što čemerika za stvora radi to što radi a prije nje sve i ostale stvorove “čemerike”, krv, znoj i suze, modus operandi sadomazo nad zemljanima.

Ivo
4 godine prije

I Hamnei je čuo za logično. Svaka čast.

burt
4 godine prije

logički razlozi radi kojih se SAD neće povući iz Iraka nadmašuju Khameneijeve želje da se povuku jer bi povlačnje SAD-a iz Iraka značilo pobjedu IRGC-a a doveli bi u opasnost Izrael, SA, poziciju SAD-a u Kuvajtu i SAD baze u Perzijskom zaljevu a Sirija i Irak su dvije trenutno najvažnije države u svijetu u kojima se vodi borba za koncept daljnjeg funkcioniranja globalnog poretka i zapadne civilizacije i zato nakon zadnjih događaja vojska SAD šalje pojačanja u Irak a twiteraševa najavljivanja povlačenja iz Sirije, Afganistana, J. Koreje zadnjih nekoliko godina su bile samo njegova trenutna piskaranja jer su mu savjetnici uvijek iza toga objasnili zašto se ne smiju povlačiti iz svih tih država, tako je 2018 twitteraš na sastanku sa predsjednicima baltičkih država njih upozorio da više ne smiju ratovati a savjetnici su mu iza toga objasnili da devedestih nije bilo rata u baltičkim nego u balkanskim državama

štupavac
4 godine prije

dugo ti je trebalo da prihvatiš politiku portala i sada si gdje i n.b.šiljo, pikapolonca, frane…

Alen
4 godine prije

Esper poziva na preventivne udare ..
The provocative behaviour has been out there for months… So do I think they may do something? Yes. And they will likely regret it. We are prepared to exercise self-defence, and we are prepared to deter further bad behaviour from these groups, all of which are sponsored, directed and resourced by Iran”, Esper told reporters.

Logicno je bilo očekivati da će se fokus nakon sloma isila baciti na iran , hezbolah tj formacije koje iran podrzava u siriji i iraku bez direktnog konflikta s iranom kao razlog nove prijetnje i ostanka usa na vaznim zadatku u odbrani demokracije na BI .. Izborna godina je za trampa , manevarski prostor mu je sužen..

ad astra
4 godine prije

Bilo bi smiješno da nije tragično. Da li tvor ima pravo nekoga prozivati zbog smrada?

Tupko Glupko
4 godine prije

Irancima treba priznati da uvijek izuzetnima javno i u medijima istresu istinu u lice.
Ono što druge države – bilo saveznice izuzetnima, bilo one druge – odavno misle, ali se ne usuđuju reći.
Kao u bajci Hansa Christiana Andersena “Carevo novo ruho”, samo što ovo danas – na žalost – nije bajka.

Zlovacki Jevish zlotvori
4 godine prije

Najsiromasniji zlocinaci su zlovacki jevish zlotvori …

Max
4 godine prije

SAD nisu smjele vršiti nikakve akcije na tllu suverene države bez njezina dopuštenja. Slikovito rečeno što bi bilo da Meksiko bombardira zapatiste ili narko kartele na tlu SAD a primjerice u Texasu?

nessy
4 godine prije

Odvratno, nemam druge rijeci. Dobronamjerni Ameri, na svom teritoriju, se brane od hordi nezahvalnih Iracana i Iranaca, koji nikako nece da prihvate da bi njihovom naftom USA upravljala puno bolje i pravednije. Dosli su u najboljoj vjeri (usput ubili par miliona, raselili puno vise), donijeli sve blagodati civilizacije, ljudska prava i td. A ovi domicilni stanovnici, sebicni kakvi vec jesu, zele sve svoje resurse zadrzati za sebe. Da imaju dlaku obraza, shvatili bi da ih nitko ne zeli, i otisli bi kuci. Nazalost situacija je jos gora, oni razumiju situaciju, ali, spremni su ratovati do zadnje kapi krvi, tih bijednih placenika, u USA uniformama, ne bi li se domogli necega sto nije, niti moze biti njihovo. Na sto je samo spala Amerika. Pedesetih i sezdesetih godina, svugdje su bili rado vidjeni, i voljeni. Ali, pocevsi od rata u Koreji, pa u Vijetnamu, pa nadalje, ponasaju se kao prava okupaciona sila,… Čitaj više »

Ivo
4 godine prije

Dakle, da pogledamo malo: Napadneš suverenu zemlju pod lažnim izgovorom, poubijaš milijun ljudi i unazadiš ih za 50 godina. Držiš tu zemlju pod okupacijom 15-tak godina, u međuvremenu poubijaš još koji desetak tisuća ljudi, i cijelo vrijeme im otimaš naftu. Nakon anonimnog napada na tvoju bazu u okupiranoj zemlji, momentalno poubijaš 50-tak pripadnika regularne vojske dotične okupirane države, koji se bore protiv terorista koje ti financiraš. Stanovništvo nakon tih ubojstava pokrene prosvjede i provali ti umbasadu. Ti nakon toga momentalno zaprijetiš susjednoj državi da ćeš napasti i nju, ako se u ovoj prvoj državi ne smire prosvjedi. Ne znam da li postoji ijedan drugi opis za ovavo ponašanje osim psihopatskog bolesnog zla, kombiniranog s psećim bjesnilom. Samo posljednje ljudsko smeće i priglupi šljam može podržavati ove bolesne sotoniste, koji ruše državu za državom iz pohlepe i obijesti. A optuživati potencijalnu buduću žrtvu kojoj psihopate iz washingtona i telaviva prijete, može… Čitaj više »

Patetika
4 godine prije

Eto, upravo procitao izvjestaj da su Muhandis i Sulejmani (uz jos neke) ubijeni u raketnom udaru.

Izgleda da ce Iran i Amerika dobiti svoj rat koji “nisu zeljeli, ali su za njega spremni.”

A slomit ce se Iracanima i Sirijcima preko ledja.

Jebi ga.

Lucija
4 godine prije

Jutarnji.hr, oko 2.30
“Tri rakete tipa “kaćuša” pale su na međunarodnu zračnu luku u Bagdadu, objavili su u petak tijekom noći irački sigurnosni dužnosnici.

Šijitske Narodne snage za mobilizaciju (PMF) objavile su na Facebooku da je njihov ravnatelj javnih komunikacija poginuo u “kukavičkom američkom bombardiranju”. Istovremeno, Washington Post, pozivajući se na iračku državnu televiziju, izvještava da je u tom napadu poginuo Qassem Suleimani, vjerojatno najmoćniji iranski general i zapovjednik Qudsa, specijalnih jedinica Iranske revolucionarne garde.”

Savovic Danilo
4 godine prije

Ameri funkcionisu na principu ratnih sukoba sto manjeg,sto veceg inteziteta od kad su osnovane.To drzi I pokrece vojno-industrijski kompleks tako da ta “nacija” je vjecno u ratu I bice jos neko vrijeme,cim se smiri BI a postalo je vruce I mislim da ce brzo morati pakovati kofere iz Sirije sigurno,a vjerovatno I iz Iraka onda idemo u ondokinu I Pacifik,ima tamo zemalja kandidata za uvodjenje “demokratije”

Vladimir
4 godine prije

U ime slobode i ljudskih prava novi terorizam na djelu.Bez suda i istrage .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI