Turska steže obruč oko kurdskih snaga u Afrinu

Afrin - Sirija
7 komentara

“Kurdske YPG milicije u Afrinu su odbile napad turskih vojnika na grad Rajo u sjevernoj Siriji i nisu dopustile turskoj vojsci i proturskim islamističkim milicijama da zatvore obruč oko Afrina”, rekao je glasnogovornik YPG snaga u toj regiji, Brusk Hasake.

Prema njegovim riječima, tijekom obrane grada i okolice Raja su YPG snage ubile 59 neprijateljskih vojnika, uključujući turske vojnike i borce takozvane “Slobodne sirijske vojske”, prenosi agencija Firat News.

Brusk Hasake je opovrgnuo vijesti turskih medija o preuzimanju grada Rajo i okolice od strane jedinica “Slobodne sirijske vojske”, kojima su pomagale turske specijalne snage, rekavši “kako se vode borbe u zapadnom dijelu grada i okolnih sela, kao i na brani Meydanki.

Zauzimanjem Rajoa i susjednog Jandarisa bi turska vojska i njihovi saveznici, islamističke milicije takozvane “Slobodne sirijske vojske” mogli zatvoriti prsten oko upravnog centra regije, grada Afrina.

Turski izvori navode kako su sva pogranična područja “očišćena od YPG milicija”, osim Jandarisa i, naravno, dijelova koje jugozapadno od Afrina drže vladine snage.

Međutim, na društvenim mrežama su objavljene i fotografije proturskih snaga kako nadziru, prema njihovim tvrdnjama, oslobođeni Rajo, što znači da su, unatoč tvrdnjama glasnogovornika kurdskih snaga u Afrinu, turske snage i islamisti ušli u grad i napreduju prema Jandarisu.

YPG
FOTO – Vojnik takozvane “Slobodne sirijske vojske” nadgleda Rajo

Podsjetimo, Turska od 20. siječnja vodi provodi operaciju “Maslinova grančica” u Afrinu protiv Kurda, koje smatra teroristima.

Prema višim dužnosnicima Bijele kuće i američkim zapovjednicima je u posljednjih nekoliko tjedana tisuće kurdskih boraca iz “Sirijskih demokratskih snaga” iz područja Raqqe, Hasake i Deir Ez-Zora otišlo za Afrin kako bi se pridružili suborcima iz YPG snaga u pružanju otpora turskoj invaziji.

Iskoristivši rane jutarnje sate, ostaci terorista Islamske države uz iračku granicu su napali i uništili ispostave SDF snaga, ubivši u napadu nekolicinu boraca koji su čuvali položaje u pustinji. To je bilo moguće nakon nedavnog djelomičnog povlačenja YPG snaga prema Afrinu i slabljenja kurdskih linija u tom dijelu sjeveroistočne Sirije

Afrin 04.03.2018
FOTO – Područje Afrina prije napada na grad Rajo i okolicu od strane turskih snaga

VIDEO – ISIL napada položaje YPG snaga (18+): Twitter

VIDEO – Borbe za Rajo i pokret proturskih islamističkih skupina prema Jandarisu

 

ISILIslamska državaKalifatMaslinova grančicaYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
17 novembar
6 godine prije

po ovoj karti kurdi su ovaj dio ispusili . kako stvari stoje podjela sirije je vec dogovorena

čitatelj portala
6 godine prije

Neće se valjda ISILovci i Kurdi udružiti. Samo još to fali.

Baba Vanga
6 godine prije

Bice opet sve u redu kada Kurdi ne budu tražili da ih Amerikanci brane,a to je vrlo blizu .

Miller
6 godine prije

Veci, bogatiji i brojniji uvijek dobijajaju ratove….Kurdi ce biti izigrani po ko zna koji put.

igi
6 godine prije

…ovi su afrinski kurdi politički i geostrateški potkovani kao onaj zubar,skladištar i milicajac iz knina.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI