Četiri terorističke frakcije odbile dogovor o demilitariziranoj zoni u Idlibu

Teroristi iz Idliba odbili dogovor
44 komentara

Kako prenosi Baladi News, portal takozvane “sirijske oporbe” iz Idliba, Nacionalni front oslobođenja, nedavno formiran od strane Turske, “cijeni veliki napor i jasnu pobjedu turske diplomacije koje je obranila njihovu stvar, a turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu zahvaljuju na njegovim neumornim naporima što je spriječio nepravedni rat i zbog sporazuma kojim je zaustavio neizbježnu agresiju Rusije koja bi dovela do još većeg humanitarne tragedije u Idlibu”.

Nacionalni front oslobođenja načelno podržava sporazum između Turske i Rusije o Idlibu i uvjeren je da će se pridržavanjem sporazuma ostvariti ciljevi sirijske revolucije. Međutim, čak i nakon povlačenja s linije fronte 10 do 15 kilometara ova skupina ne namjerava položiti oružje i čekat će rasplet događaja.

S druge strane, radikalne frakcije su odbacile rusko-turski sporazum koji predviđa osnivanje demilitarizirane tampon zone između vladinih snaga i terorističkih skupina u Idlibu.

Na jučerašnjem sastanku u Jisr Al-Shuguru su lideri radikalnih skupina Hayat Tahrir Al-Sham, Islamske partije Turkestana, Jaish Al-Izza i Huras Al-Din ponovno potvrdili kako neće povući ili predati svoja teška oružja i podržati rusko-turski sporazum o stvaranju demilitarizirane zone oko Idliba, kako je Erdogan obećao u Sočiju na nedavnom sastanku s Vladimirom Putinom.

Situacija se komplicira zato što još uvijek nije jasno kome će se prikloniti skupine Nourredin Al-Zenki i Ahrar Al-Sham, koje su formalno dio proturske koalicije, ali i saveza sa sirijskom Al-Qaedom, ovisno o području u kojem su aktivne jedinice ovih frakcija, omjeru snaga i odluci lokalnog zapovjednika svake od njih.

Na papiru bi Erdoganova koalicija trebala brojati oko 70 000 vojnika, dok sirijska Al-Qaeda, predvođena Al-Nusra frontom može računati na 12 do 20 tisuća boraca.

Podsjetimo, 17. rujna u Sočiju su se sastali predsjednici Rusije i Turske, što je rezultiralo sporazumom o povlačenju vladinih snaga i terorističkih skupina 15 do 20 kilometara od linije fronte oko Idliba. Ova mjera je dogovorena kako bi se izbjegla velika vojna operacija vladinih snaga  postrojbi i ponuđen je način da se problem Idliba riješi mirnim putem.

Međutim, terorističke skupine su se, što je bilo očekivano, suprotstavile tome, rekavši kako će nastaviti pružati oduprijeti silama Bashara Al-Assada i njegovim saveznicima.

Turski predsjednik Erdogan i Vladimir Putin su se dogovorili kako turska strana problem u Idlibu mora riješiti do 15. listopada, te da od tog dana u demilitariziranoj zoni ne smije biti ni “umjerenih” ni radikalnih naoružanih skupina, teškog oružja, tenkova ni minobacača.

Baladi News

dogovor
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kjazer Soze
5 godine prije

Izgleda da će ipak neko da dobije po pi*ci u Idlibu,veselo !

Riddick
5 godine prije

Cim jedna strana nece da polozi oruzije onda ni ova druga ne moze da rizikuje polaganje oruzija i pored dobre volje , vec ima obracuna medju frakcijma (dobro ce im doci ove pripreme za napad SAA u medjusobnoj borbi) Erdogan ce sada biti u problemu posto ne moze da resi nista u idlibu , pa ce doci praznih saka 15.10 2018, za to vreme Rusi i Damask samo cekaju rasplet situacije , danas su Rusi izjavili da za dve nedelje u Siriju stize S300.
Sojgu izjavio preko Zvezde https://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/content/201809241205-1me9.htm da ce vojska ometati satelitske komunikacije nad Mediteranom.

Tak
5 godine prije

dolazi S300 vladi u Damasku, neke stvari se ipak mijenjaju

Pantsir S1
5 godine prije

Sad znamo sta se transportuje iz baze Mozdok poslednjih dana.S-300 za dve nedelje u operativnoj upotrebi Sirijske PVO.Rusenje Il-20 je ogroman gubitak za Rusku armiju, koji se materijalno ne moze kompenzovati.Ovo je defakto kraj Sirijskog rata.

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Odbijanjem sporazuma su automatski podpisali svoju a i svojih sljedbenika smrtnu osudu.

opet ja
5 godine prije

Pa i to odbijanje sporazuma ne znači da će Rusi i Sirijci navaliti na Idlib. I dalje ostaje pretnja NATO da će intervenisati. Čak mislim da su te frakcije i instruirane od strane zapadnih obaveštajnih službi da ne prihvate sporazum. Gadni su to igrači i igraće na kartu napada i pokušaja uništenja Sirije do poslednjeg momenta. Do tada, ako su informacije tačne, da vidimo kako radi S-300.

Miller
5 godine prije

Ovu bradatu stoku definitivno treba istrijebiti….oni su ludjaci koje koristi kako kome odgovara. Turci su ih u jednom periodu naoruzavali…a sad ce naoruzavati kontra frakcije. Nisi Turci trazili odgadjanje velikog napada radi njih vec radi sebe. Kako primiti novih 3 miliona izbjeglica. Vjerovatno ce ovim “svojim” dati oruzje i nek se tuku…ali u svom dvoristu. To ce bar u prvo vrijeme smiriti i Putina (realno Asada se ne boje). Svi znaju ta ta bagra be moze ostati u Siriji ali sta sa njima….kako pobiti 100.000 ludaka. Nikako. Drze ih u ogradjenom sanatoriju koji se eto zove Idlib!!!

Maus
5 godine prije

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Krvavi_sabor_križevački

Krvavi sabor križevački tako nesto neka organiziraju i problem rjesen.

Kile
5 godine prije

Najjači mi je desni logo ovaj kaj ima kalaš na sebi hahaha, koja ironija

Sirija-Rusija
5 godine prije

Té frakcije o ničem neodlucuje,to je regularne americká vojska stvořená od americké drzavne elitě.

Konstantin
5 godine prije

Interesantno … jos jedan dokaz u nizu da je Rusija imala adekvatne planove za svakojake moguce ili nemoguce provokacije od strane Usra + IzraHELL + Tursku + njihovih janicara na terenu. Nije im uspela provokacija sa rusenjem Su24, sa rusenjem IL20, sa teroristickim napadima u Basri a od pre neki dan i u Iranu. Dakle emotivni nasi kauc generali … ako niste shvatili Rusija itekako uspesno parira i preko svojih kontra mera samo jos vise destabilizira svu poganu taktitku koje danasnje zlocinacke drzave + njihove vojne strukture pokusavaju nametnuti u odredjenom geopolitickom prostoru. Sve sto je do sada oficijalna Ru politicko-vojna elita uspesno sprovodila preko svojih medija … unutrasnje + spoljasne (RT) je da pre svega pripremi sopstvenu naciju na itekako negativne dogadjaje koji se mogu desiti, a takodje i narode u ostalom delu sveta je: gledajte .. mi smo uvek pokusavali ugasiti pozar, ali eto “nasi partnjori” su zeleli… Čitaj više »

Fatih
5 godine prije

SPRZITE OVE LIKOVE, A POGOTOVO OVOGA BRADATOG IZ JUZNOG LONDONA….

dr drug
5 godine prije

… mislim da je ovo za izrael bila patka mozda, jel gledajuci iz kuta izraela sad nece moci tako lako gadjati hezbolahova i iranska skladista kako su tvrdili a to onda daje veliku prednost navedenom dvojcu…. hm ko da se pripremaju uvjeti za vracanje Golana majci

Zvrk
5 godine prije

Iz njihovog ugla ovo je kao poraz, ali ne na vojnom polju. Što je neshvatljivo s njihovim poimanjem ratovanja. Elem, oni se bune iz prostog razloga jer taj demilitarizirani prostor uključuje neke od najutvrđenijih područja sa višestrukim sustavima obrane. Te tvrđave su godinama bile neprelazne. I onda bi oni to morali predati bez borbe i na brzaka graditi nova ukopana područja.

antinwo
5 godine prije

Deri bačuška po bradatim spodobama bez milosti!

Jurica
5 godine prije

A baš lijepi dečki s lijepim bradama

kremit und satir
5 godine prije

Ovo su divljaci glavosjece koje brissel i ameri ljube? Prestrasno sta su nahranili . Politika je kurva i puno gore. Neka mi kurve oproste sta in s politicarina usporedjivam.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI