Bashar Al-Assad: “Ako Zapad prestane podržavati teroriste, najgore je iza nas”

Bashar Al-Assad - Intervju
23 komentara

“Sirijski rat i stvari idu u pravom smjeru”, za indijsku televiziju WionTV je izjavio je sirijski predsjednik Bashar Al-Assad, nakon niza vojnih uspjeha njegove vojske, posebno proteklih nekoliko tjedana.

Prema sirijskom lideru, ako Zapad i druge zemlje prestanu davati veliku podršku ekstremistima, možemo reći da je u ovom sukobu “najgore prošlo”, prenosi The Independent.

Sirijski predsjednik Bashar Al-Assad, nakon niza uspjeha njegove vojske, kojoj su ključni saveznici Rusija i Iran, rekao je “kako je u sirijskom ratu najgore prošlo i da stvari idu u pravom smjeru, jer će  njegove snage pobijediti teroriste”.

“Ako Zapad i druge zemalja, kao i njihovi saveznici i marionete, prestanu pružati veliku potporu ovim ekstremistima, siguran sam da je najgore iza nas”, rekao je Assad.

Britanski list navodi kako se njegova vojska ne bori samo protiv terorista “Islamske države”, nego i kurdskih snaga i drugih koje su se pojavile tijekom takozvanog “Arapskog proljeća”, odnosno, protiv takozvanih “pobunjenika” koje podržavaju zapadne vlade.

Tijekom prošle godine i prve polovice 2017. su vladine snage vratile kontrolu nad velikim područjima zemlje, uključujući i grad Aleppo.

Međutim, tvrdnja lista The Independent “kako se sirijska vojska bori i protiv prodemokratskih kurdskih YPG snaga” dolazi u trenutku kada je vlada u Damasku s kurdskim zapovjednicima navodno sklopila sporazum prema kojem će Kurdi sirijskoj vojsci dozvoliti da pošalje pojačanja i borce u grad Qamishli, strateški grad i bazu na sirijsko-turskoj granici na sjeveroistoku zemlje, a Damask će Kurdima dozvoliti da preko teritorija kojeg kontrolira vlada svoje borce iz izoliranog kantona Afrin prebace u područje Raqqe, gdje su kurdske snage pojačale napade na uporište takozvane “Islamske države”.

Vijest o dogovoru Assada i sirijskih Kurda je prenijela neovisna medijska platforma Aleppo24. Ova vijest službeno još nije potvrđena ni od strane vlade u Damasku, kao ni od glasnogovornika kurdskih snaga, ali otvoreni sukobi između sirijskih u kurdskih snaga nisu zabilježeni još od kolovoza 2016. u Hasaki i 2015. između lokalnih provladinih NDF snaga i kurdskih YPG i Asayish milicija. Nakon tada dogovorenog primirja nije zabilježen nijedan incident između sirijske vojske i Kurda na sjeveru zemlje.

dogovor
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije

Maneken…suti i radi ali ti ne znas da radis drzavni posao u stanju ratne opasnosti.

Brane
6 godine prije

Kako izgleda, ameri su preusmjerili glavninu svoje pješadije (ISIL) iz Raqqe prema Deir Ezzoru, otuda siloviti napadi u zadnjih 48 sati. Rusi ne stižu potamaniti sve, kolone idu danoćno kroz pustinju.

Realno, Deir Ezzor će se vjerovatno održati,ali će slijedećih mjesec dana biti grbavo. Mogu se u nekoj varijanti očekivati i ‘slučajni’ udari zionazi avijacije po SAA, mada su izgledi tanki, zbog non-stop zračnih udara koje tamo provode Rusi.

Ovo će ujedno biti i kraj udarne snage ISIL-a u Siriji, Deir Ezzor je zadnje odredište za većinu koja bježi iz Raqqe. Ovdje su prisiljeni jurišati da bi eventualno osigurali novu ‘prijestolnicu’ za kalifat nakon gubitka Raqqe (i to je sigurno priča koju su prodali zatucanoj boraniji koja gine), a RuAF čeka i radi svoje. Faktora iznenađenja nema, KBC-ovi,pekare i ostalo su pod kontrolom SAA, možda eventualno bude nešto uništavanja usjeva od strane režima ali generalno priča je čista.

An-je
6 godine prije

Tzv. zapadne novine ( sic! ) 90% dezinformiraju.
Sad su se sponzori terorizma na bliskom istoku medjusobno zakacili.
Katar je proglasen da je sponzor terorizma a ima na svom teritoriju 10 000 americkih vojnika, sve je mogucno.

Piretis
6 godine prije

Malo se bojim da je poslije 6 godina rata posao obavljen tek na pola. I kad ISIL bude konačno poražen ostaje tzv umjerena oporba pa čak i moguć sukob sa Kurdima. Razvuklo se jako.

gostgost
6 godine prije

rat je daleko od kraja stvari ce se tek zakuhati sto se vec vidi po najnovijim vjestima

keko
6 godine prije

Assade drži se ti Rusa i nema zime!

Neko ime
6 godine prije

Nije lako ni black logistiku optimizovat. Lako je bilo iz libije…treba sad povuc glavninu u 6.ofenzivu na Mindanao…

Guest
6 godine prije

Dali netko zna nes o srusenom izraelskom avionu? Sad mi se pojavilo kao vjest,to neka stara ili nova?

subaru
6 godine prije

Assad je postigao onoliko koliko je mogao, sa onakovim materijalom genetskim nije mogao više. Ova za prestanak podržavanja terorista je istina, no sumnjam da će prestati sa podrškom, samo je mogu povečati. Assad je heroj, gospodin i mogao bi držati predavanja na diplomatskim univerzitetima kako se ponaša veliki državnik.

Mak
6 godine prije

Kad ce Kurdi da vrate Hasaku!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI