Faisal Al-Qasim: Gledamo igrokaz, jer je sve u Idlibu dogovor Erdogana i Putina

Putin i Erdogan u Rusiji
62 komentara

I dok je sirijska vojska nastavlja oslobađati velika područja u južnom Idlibu, gdje je do kraja 26. veljače oslobodila već 50% pokrajine, želio bih se zadržati na verziji koja pretpostavlja da sve što se tamo događa sporazum između Moskve i Ankare. Naravno, za to nema izravnih dokaza i nemoguće je odbaciti mogućnost da sporazuma nema, te da je Erdoganova prijetnja ozbiljna i nakon 5. ožujka se situacija može početi razvijati u kontekstu negativnih scenarija. Ali bez obzira na to, vrijedi citirati novinara Al-Jazeere.

Faisala Al-Qasima, britansko-sirijskog veterana i televizijsku osobu sa sjedištem u Kataru. Faisal Al-Qasim je dobro poznat u Damasku. Rođen je u Suweidi u obitelji lokalnih Druza. Ima veze s takozvanom „sirijskom opozicijom“, a 2015. mu se u Damasku u odsutnosti sudilo za podršku i veze s terorističkim skupinama u Siriji.

Ima li Faisal Al-Qasim nekakvih saznanja na kojima temelji svoju tvrdnju ili i njega progovara bijes zato što je Erdogan, kako kaže, sklopio tajni dogovor s Moskvom, to ne znamo. Najbolje će biti da prosudite sami.

„Na sjeveru Sirije, a posebno u gradu Idlibu, nema rata. Postoje operacije predaje i povlačenja, samo između Rusa i Turaka, a sve vijesti o bitkama i ratovima smiješna su prašina u očima. Ono što se dogodilo u sukobima u Nairabu bilo je usmjereno na zataškavanje predaje drugih područja“, kaže Faisal Al Qasim.

Al-Qasim zapravo kaže da su borbe u blizini Nairaba bile dimna zavjesa, sve dok sirijska vojska jednostavno zauzima teritorije koji su ranije dogovoreni u okviru sporazuma između Rusije i Turske i prema kojem u Idlibu treba oslabiti koaliciju Hayat Tahrir Al-Sham, a Turska će ojačati svoju vojnu prisutnost u Idlibu. U međuvremenu Assad dovršava oslobađanje Aleppa, dobiva kontrolu nad autocestom M5 i drugim dijelovima Idliba.

Prema Faisalu Al-Qasimu sljedeći posredni dokazi mogu ukazivati na to:

  1. Nakon nekih demarša, Turska je nastavila zajedničko patroliranje s ruskom vojskom u sjeveroistoku Sirije, što se provodi na rutinski način.
  2. Rusija je povećala kvote za isporuku turskih rajčica u Rusiju, unatoč činjenici da je prije toga Rusija prijetila da će blokirati ovaj turski uvoz.
  3. Sjedinjene Države nisu dale Turskoj sustave Patriot, što je objavljeno u turskim medijima pozivajući se na anonimne izvore u turskoj vladi. Turska nije dobila nikakvu stvarnu potporu od Sjedinjenih Država i NATO pakta.
  4. Unatoč činjenici da sirijska vojska nije namjeravao zaustavila napad i nastavila je okruživati turska promatračka mjesta, Turska je zapravo dala Assadu „carte blanche“ za cijelu veljaču, rekavši da neće poduzimati nikakve aktivne akcije prije početka ožujka.
  5. Glavni lanac novih promatračkih točaka je Turska rasporedila sjeverno od autoceste M4. Južni smjer uopće nije bio pojačan. Nije se pokušalo ni pokriti Kafr Sajnu ili Kafr Nabl, mada su to važnije točke od Nairaba.
  6. Većina proturskih militanata povučena je u Idlib i Sarmin, dok je južni front ostao gotovo gol, a za Assada je situacija tako postala najpovoljnija zbog neobičnosti u desetke gradova i sela.
  7. Borbe u blizini Nairaba pretvorile su se u mljevenje mesa, gdje su militanti glupo napali sirijske položaje uz teške gubitke, ali zarobljavajući Nairab zapravo nisu ništa osvojili na operativnoj razini, gubeći ljude i, što je najvažnije, vrijeme.
  8. Ruska i turska vojska zadržavaju sve kanale komunikacije i razmjenjuju informacije, uključujući i kretanje turskih kolona. Ruska vojska pomaže u opskrbi okruženih turskih promatračkih mjesta u pozadini na Assadovu dijelu teritorija.
  9. I Moskva i Ankara više puta su isticali da ne traže međusobni nasilni sukob i da će radije tražiti rješavanje sporova diplomatskim putem.

Zašto bi Faisal Al-Qasim mogao biti u pravu i da sve ovo može biti dio igrokaza? Jer takav scenarij omogućuje Turskoj da izgleda kao branitelj Idliba, koji se čvrsto protivi planovima Assada i Putina. Barem naizgled. I Assadu i Putinu ovo odgovara jer će uzeti još jedan dio oslobođene pokrajine.

Po ovoj logici, bitke kod Nairaba omogućuju Erdoganu da spasi lice prije nego “u interesu mira i sigurnosti” sklopi novi sporazum s Rusijom a novom demarkacijskom linijom o kojoj se službeno razgovaralo na pregovorima u Moskvi 17. i 18. veljače. Službeno su je Turci odbili. Ali to je službeno. A ako pretpostavimo da sporazum već postoji i cijeli ovaj sporazum će jednostavno biti odobren 5. ožujka, Assad će osloboditi još jedan dio Idliba, a militanti Al-Nusra Fronta će dijelom biti uništeni u bitkama sa sirijskom vojskom u južnom Idlibu i u frontalnim napadima na frontu u blizini Nairaba.

Sva prethodna iskustva sporazuma između Rusije i Turske, kada je Ankara glasno režala na Assada, ali ga de facto nije spriječila da očisti enklave i dobije u bitki za Aleppo, svjedoče u korist ove verzije.

Protiv ove verzije može igrati faktor da i Turci sami gube vojnike, a daljnji ustupci Rusiji mogu poljuljati Erdoganovu poziciju u Idlibu, zbog čega se on pokušava spasiti.

Vjerujem da će do 5. ožujka konačno biti razjašnjeno pitanje postoji li neki drugi sporazum ili ne, budući da je Erdogan svoje glavne prijetnje najavio realizirati početkom ožujka ili će se odlučiti da djeluje kao mirotvorac koji je “diplomatski” zaustavio Assadovu ofenzivu.

Vrlo zanimljiva teza Faisal Al-Qasima koji ne treba odbaciti u cijelosti, iako nema nikakve potvrde da su Erdogan i Putin zaista postigli taj sporazum.

dogovorerdoganidlibPutinsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
62 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
opet ja
4 godine prije

Sve je to lepo analizirano, ali Saraqib je danas pao u ruke terorista i sada oni drže ukrštanje autoputeva M4 i M5. Neki smatraju da su namerno pustili Saraqib da bi lakše s južne strane prešli preko M4, čime bi uspeh terorista u Saraqibu bio poništen jer bi trebalo uskoro da budu tamo odsečeni. Živi bili pa videli…

Alen
4 godine prije

Jelde Nermine 😂👍 , to sam ti i ja rekao !

Ico
4 godine prije

A šta bi trebao učiniti ERDOGAN? Pa ne može čovjek glavom kroz zid. Osim toga, car Putin je svojedobno izjavio:” Erdogan s Rusijom može dobiti više nego s Amerima”! E, pa, budući su oba razumni ljudi, dobro je da su se dogovorili. Valjda će Erdogan dobiti taj sigurnosni pojas na sjeveru Sirije, OČIŠĆEN od Kurda. To Assadu nije problem učiniti, a igrokaz je za narod. Osim toga, Putin i Assad moraju čuvati Erdogana, jer kooperativnijeg političara ne mogu naći

Ico
4 godine prije

5 + za Logično i Nikolausa, dok mu paljenom žicom dubinska država ne zaradluje jaja.

Trubadur
4 godine prije

Sve što, če, da se vidi 5.ožujka,je, dali če Merklova i Macron, dati pare za izbjeglice…. Ako, da, onda je jasno, da je sve to dogovoreno.. Ako ne, onda kuda koji mili moji, a ja sam, kud ja znam….

tedi
4 godine prije

Nego sta je nego moguce.Sta mislite da mediji dobijaju sve dogovore na papiru,pa objavljujte.Ljudi svi bitni dogovori za drzave i narode su bili sakriveni i tajne od naroda.
A narod ko narod,leti grlom u jagode.Da narod nije takav svijet bi drugacije izgledao,mi jadnici imamo svoje politicare za koje navijamo,a da ni jedan nema program sta ce napraviti u 100 dana,a ljepimo se na floskule.
Ima dobar vic.Isao politicar od vrata do vrata i dosao do animir dame,i rece joj ja sam politicar i nikada ne lazem,a ona njemu odgovori “A ja sam animir dama radim 25g i nevina sam”.

Trubadur
4 godine prije

Inače baš sad gledam video SANA news iz Saraqiba…. Nigdje ni jednog orka a ni SAA vojnika.. Sve pusto i prazno…. Ima ga na Youtube ali ga ima i YNMS……

Trubadur
4 godine prije

A što čemo sa ovim….. “Reports by some Turkish media outlets asserting that Syrian “moderate opposition” units have captured the city of Saraqib in Idlib province are out of sync with reality, TASS reported a military source as saying on Thursday.”….

Laki Topalović
4 godine prije

Možda bi s sinoć i složio s Qasimom, danas ne, Ali opet, sad stvarno ništa ne znam. Dolje idu – nema otpora, vamo Nusra ide – nema borbi, nešto ima što mi ne znamo.

Z.A.
4 godine prije

Ovaj covjek je u pravu, ja sam i napisao da Smislov i Erdogan su sve isplanirali. Glupost je napadati Najrib i Saraqib a ne utvrditi i oslabiti linije odbrane prema Idlibu Sta ti znaci zauzet grad ako zelis prekinuti komunikaciju Alepo Damask to se uvijek moze uraditi uz manje gubitaka na drugim mjestima. Ovi militanti nisu Erdoganovi nego SA. Erdoganovi su Turkmeni. Samo Sirija da bogda da se oslobodi na ovakav nacin gdje se druga dva dogovaraju u njeno ime.Sad bi trebalo da se amerikanci jos usetaju u Idlib pa im pokvare planove pa da vidimo ko ce smijeti letiti i bombardovati .Ovako samo gube militanti SA i sirijska vojska koja na ovaj nacin gubi najelitnije borce a to u konacnici odgovara Izraelu , jer u nekom predstojecem sukobu sa Izraelom Sirija nece imati sposobne ljude da se odupre Izraelu . Od linijasa nema neke fajde to se pokazalo i… Čitaj više »

Suze Roni
4 godine prije

Ja mislim da su ta dva na slici pokvarenjaci koji se dogovorili i napravili sve samo da za***u burta. I sad se negdje smiju citajuci sto pise nesretni burt.

Tau
4 godine prije

Sve je moguce i vjerojatno je jedan dio tocan ali Zar je i AlJeezeri za sve virovat? A sto ako se Erdogena pokusa ocrnit pred njegovim teroristima Da ga se skine ? Jucer sam napisa da je moguce da Turke propustaju duboko u osloboden teritorij dok M4 Napreduje te ce doci Turcima iza leda ….sto se upravo i dogada. Ipak ne virujem da je Sultan Tako dobro Odglumi ulogu prije bi reka da jedan dio terorista kontrolira jos neko. Vojnik je da je potrosni materijal za ostvarenja geopolitickih – politickih ciljeva ali da bi Erdo da mu ginu tako njegovi vojnici….pitanje je? Situacija postaje komplexna sto se vise smanjiva teritorij… Rekli bi Stari….”Mala bara a puno krokodila” Da je u politici sve moguce to i ptice znaju na grani …Imat cemo priliku uskoro znati vise …iz sata u sat se mijenja situacija na svim nivoima , zivi bili pa vidijeli… Čitaj više »

Odisea
4 godine prije

Apsolutno se slažem, sve je namještaljka,Erdo ipak igra s Putinom,ali nažalost djeci vojnika niko neće vratiti očeve,nadam se da će gospodari rata doživjeti još goru smrt od vojnika na frontu koje su žrtvovali kao da je to samo igra šaha.Ovaj je svijet zaslužio 10x gori koronovirus.

burt
4 godine prije

razlika se već vidila jer umjesto pobunjenika i islamista koji imaju nešto starih oklopnjaka i nekoliko kaćusa iz drugog svjetskog rata došla je turska vojska koja ima tisuće tenkova, oklopnih vozila, samohotki i u bitkama oko koridora M5 zadnjih sedam dana turska satelitski navođena teška artiljerija je razbila koncentracije SAA, Iranaca, Palestinaca tako da su SAA doživjeli poraz a Assad i iračko-iranski fanatici tvrdoglavo odbijaju uspostavu demarkacijske linije i omjer podjele Idliba 40%-60% na proturski i proassadovski dio i federativno uređenje jer Assad zna da bi u tom slučaju trebao podnijeti ostavku i emigrirati u Rusiju ali ulaskom turske vojske sve se promjenilo i neće biti ništa od povratka na unitaristički i sistem i namještenih predsjedničkih izbora u kojima su Bashar i Hafez dobijali 100% glasova jer Sirija nije demokratska država u kojoj se vlast mijenja na demokratskim izborima nego diktatura u kojoj se vlast mijenja silom a političko-teritorijalni odnosi… Čitaj više »

nessy
4 godine prije

Sve je moguce, osim par stvari koje su nemoguce. A i te nemoguce stvari postaju moguce pod nekim okolnostima.

Zvrk
4 godine prije

pa duže vrijeme smatram da je riječ o dirigiranom igrokazu. eto kurtoazno se dižu tenzije, a zapravo se bacaju u vatru pobunjenici, a nešto ih se prebacuje u libiju. poznavajući dogovorene sukobe još od bivše države zaista nas nišat ne bi trebalo iznenaditi.

Max
4 godine prije

Katarski plaćenik a oni podupiru teroriste.

gost
4 godine prije

Ovo je najvjerojatniji scenarij. Znali smo da Erdogan i Putin neće ići jedan protiv drugoga 😉

Borac2
4 godine prije

Faisal qassim je islamisticki idiot koji vec 10 godina u svojoj emisiji laze i zove u obranu islamista neke progonike koji otvoreno navijaju za koljace u siriji. Bila je i podnjeta prijava odn tuzba na sud za novinare jer je u emisiji ittijah al moakes pozivao na klanje alawita. No britanci se oglusili na drustvo sirijskih novinara.

Alex
4 godine prije

Čudan je to igrokaz,u kome ginu Turci…I Rusi…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI