fbpx

Faisal Al-Qasim: Gledamo igrokaz, jer je sve u Idlibu dogovor Erdogana i Putina

Putin i Erdogan u Rusiji

I dok je sirijska vojska nastavlja oslobađati velika područja u južnom Idlibu, gdje je do kraja 26. veljače oslobodila već 50% pokrajine, želio bih se zadržati na verziji koja pretpostavlja da sve što se tamo događa sporazum između Moskve i Ankare. Naravno, za to nema izravnih dokaza i nemoguće je odbaciti mogućnost da sporazuma nema, te da je Erdoganova prijetnja ozbiljna i nakon 5. ožujka se situacija može početi razvijati u kontekstu negativnih scenarija. Ali bez obzira na to, vrijedi citirati novinara Al-Jazeere.

Faisala Al-Qasima, britansko-sirijskog veterana i televizijsku osobu sa sjedištem u Kataru. Faisal Al-Qasim je dobro poznat u Damasku. Rođen je u Suweidi u obitelji lokalnih Druza. Ima veze s takozvanom „sirijskom opozicijom“, a 2015. mu se u Damasku u odsutnosti sudilo za podršku i veze s terorističkim skupinama u Siriji.

Ima li Faisal Al-Qasim nekakvih saznanja na kojima temelji svoju tvrdnju ili i njega progovara bijes zato što je Erdogan, kako kaže, sklopio tajni dogovor s Moskvom, to ne znamo. Najbolje će biti da prosudite sami.

„Na sjeveru Sirije, a posebno u gradu Idlibu, nema rata. Postoje operacije predaje i povlačenja, samo između Rusa i Turaka, a sve vijesti o bitkama i ratovima smiješna su prašina u očima. Ono što se dogodilo u sukobima u Nairabu bilo je usmjereno na zataškavanje predaje drugih područja“, kaže Faisal Al Qasim.

Al-Qasim zapravo kaže da su borbe u blizini Nairaba bile dimna zavjesa, sve dok sirijska vojska jednostavno zauzima teritorije koji su ranije dogovoreni u okviru sporazuma između Rusije i Turske i prema kojem u Idlibu treba oslabiti koaliciju Hayat Tahrir Al-Sham, a Turska će ojačati svoju vojnu prisutnost u Idlibu. U međuvremenu Assad dovršava oslobađanje Aleppa, dobiva kontrolu nad autocestom M5 i drugim dijelovima Idliba.

Prema Faisalu Al-Qasimu sljedeći posredni dokazi mogu ukazivati na to:

  1. Nakon nekih demarša, Turska je nastavila zajedničko patroliranje s ruskom vojskom u sjeveroistoku Sirije, što se provodi na rutinski način.
  2. Rusija je povećala kvote za isporuku turskih rajčica u Rusiju, unatoč činjenici da je prije toga Rusija prijetila da će blokirati ovaj turski uvoz.
  3. Sjedinjene Države nisu dale Turskoj sustave Patriot, što je objavljeno u turskim medijima pozivajući se na anonimne izvore u turskoj vladi. Turska nije dobila nikakvu stvarnu potporu od Sjedinjenih Država i NATO pakta.
  4. Unatoč činjenici da sirijska vojska nije namjeravao zaustavila napad i nastavila je okruživati turska promatračka mjesta, Turska je zapravo dala Assadu „carte blanche“ za cijelu veljaču, rekavši da neće poduzimati nikakve aktivne akcije prije početka ožujka.
  5. Glavni lanac novih promatračkih točaka je Turska rasporedila sjeverno od autoceste M4. Južni smjer uopće nije bio pojačan. Nije se pokušalo ni pokriti Kafr Sajnu ili Kafr Nabl, mada su to važnije točke od Nairaba.
  6. Većina proturskih militanata povučena je u Idlib i Sarmin, dok je južni front ostao gotovo gol, a za Assada je situacija tako postala najpovoljnija zbog neobičnosti u desetke gradova i sela.
  7. Borbe u blizini Nairaba pretvorile su se u mljevenje mesa, gdje su militanti glupo napali sirijske položaje uz teške gubitke, ali zarobljavajući Nairab zapravo nisu ništa osvojili na operativnoj razini, gubeći ljude i, što je najvažnije, vrijeme.
  8. Ruska i turska vojska zadržavaju sve kanale komunikacije i razmjenjuju informacije, uključujući i kretanje turskih kolona. Ruska vojska pomaže u opskrbi okruženih turskih promatračkih mjesta u pozadini na Assadovu dijelu teritorija.
  9. I Moskva i Ankara više puta su isticali da ne traže međusobni nasilni sukob i da će radije tražiti rješavanje sporova diplomatskim putem.

Zašto bi Faisal Al-Qasim mogao biti u pravu i da sve ovo može biti dio igrokaza? Jer takav scenarij omogućuje Turskoj da izgleda kao branitelj Idliba, koji se čvrsto protivi planovima Assada i Putina. Barem naizgled. I Assadu i Putinu ovo odgovara jer će uzeti još jedan dio oslobođene pokrajine.

Po ovoj logici, bitke kod Nairaba omogućuju Erdoganu da spasi lice prije nego “u interesu mira i sigurnosti” sklopi novi sporazum s Rusijom a novom demarkacijskom linijom o kojoj se službeno razgovaralo na pregovorima u Moskvi 17. i 18. veljače. Službeno su je Turci odbili. Ali to je službeno. A ako pretpostavimo da sporazum već postoji i cijeli ovaj sporazum će jednostavno biti odobren 5. ožujka, Assad će osloboditi još jedan dio Idliba, a militanti Al-Nusra Fronta će dijelom biti uništeni u bitkama sa sirijskom vojskom u južnom Idlibu i u frontalnim napadima na frontu u blizini Nairaba.

Sva prethodna iskustva sporazuma između Rusije i Turske, kada je Ankara glasno režala na Assada, ali ga de facto nije spriječila da očisti enklave i dobije u bitki za Aleppo, svjedoče u korist ove verzije.

Protiv ove verzije može igrati faktor da i Turci sami gube vojnike, a daljnji ustupci Rusiji mogu poljuljati Erdoganovu poziciju u Idlibu, zbog čega se on pokušava spasiti.

Vjerujem da će do 5. ožujka konačno biti razjašnjeno pitanje postoji li neki drugi sporazum ili ne, budući da je Erdogan svoje glavne prijetnje najavio realizirati početkom ožujka ili će se odlučiti da djeluje kao mirotvorac koji je “diplomatski” zaustavio Assadovu ofenzivu.

Vrlo zanimljiva teza Faisal Al-Qasima koji ne treba odbaciti u cijelosti, iako nema nikakve potvrde da su Erdogan i Putin zaista postigli taj sporazum.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
63 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
opet ja
Gost
opet ja
10 mjeseci prije

Sve je to lepo analizirano, ali Saraqib je danas pao u ruke terorista i sada oni drže ukrštanje autoputeva M4 i M5. Neki smatraju da su namerno pustili Saraqib da bi lakše s južne strane prešli preko M4, čime bi uspeh terorista u Saraqibu bio poništen jer bi trebalo uskoro da budu tamo odsečeni. Živi bili pa videli…

Alen
Gost
Alen
10 mjeseci prije
Reply to  opet ja

Kakav uspjeh kakvi bakrači , ove su samo gurnuli jer im i onako nema spasa , vjerovatno su odlučili , sami oni , da će radje da šehide nego da se predaju ..
I to ti je to..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
10 mjeseci prije
Reply to  Alen

Ako ih zatvore tamo u kotao, onda je tako i Qasim je u pravu.

Alen
Gost
Alen
10 mjeseci prije

Rekao sam ti ja Laki ovo prije kasima , znas to dobro ..
Nego , reci iskreno , jesi pomislio da sam prešo na drugu stranu 😂😂..

Alen
Gost
Alen
10 mjeseci prije

Jelde Nermine 😂👍 , to sam ti i ja rekao !

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
10 mjeseci prije
Reply to  Alen

Ovo je samo prevod, ne tvrdi on ništa, koliko kontam.

Alen
Gost
Alen
10 mjeseci prije

Zaboravio je da doda da se reklama turkiš airlajna vrti na RT kanalu , ljetovane u turskoj 😂😂…

Max
Member
Max
10 mjeseci prije
Reply to  Alen

i na al jazeere se reklamira turske zračne https:Alen

mars
Gost
mars
10 mjeseci prije
Reply to  Alen

@ Alen – ma moze biti, ali sve sto je vezano za Al Jazeeru i njihove objave, vijesti, analize, novinare, urednike, itd. itd, treba uzimati sa velikom dozom opreza i skepse. Da sutra Al Jazeera objavi da kur*c sluzi da se na njega pisa, a sup*k da se na njega sere, tu ociglednu i svima znanu istinu, ja bih poceo preispitivati.

Ico
Gost
Ico
10 mjeseci prije

A šta bi trebao učiniti ERDOGAN? Pa ne može čovjek glavom kroz zid. Osim toga, car Putin je svojedobno izjavio:” Erdogan s Rusijom može dobiti više nego s Amerima”! E, pa, budući su oba razumni ljudi, dobro je da su se dogovorili. Valjda će Erdogan dobiti taj sigurnosni pojas na sjeveru Sirije, OČIŠĆEN od Kurda. To Assadu nije problem učiniti, a igrokaz je za narod. Osim toga, Putin i Assad moraju čuvati Erdogana, jer kooperativnijeg političara ne mogu naći

nessy
Gost
nessy
10 mjeseci prije
Reply to  Ico

Ico
Sigurnosni pojas uz tursku granicu, nije nista nelogicno za traziti. Kurdi se u odnosu na tursku ponasaju kao teroristi, pa iz toga i proizlaze navedeni zahtjevi.

Ico
Gost
Ico
10 mjeseci prije

5 + za Logično i Nikolausa, dok mu paljenom žicom dubinska država ne zaradluje jaja.

Trubadur
Gost
Trubadur
10 mjeseci prije

Sve što, če, da se vidi 5.ožujka,je, dali če Merklova i Macron, dati pare za izbjeglice…. Ako, da, onda je jasno, da je sve to dogovoreno.. Ako ne, onda kuda koji mili moji, a ja sam, kud ja znam….

Alen
Gost
Alen
10 mjeseci prije
Reply to  Trubadur

Ili će dati pare ili će ih poslati tebi u sloveniju ! Sta ti misliš ?

Trubadur
Gost
Trubadur
10 mjeseci prije
Reply to  Alen

Težko.. Eto ide sad Janša na vlast, a njemu je uzor, Orban… Da o tome, kako če se sve zatvotit, zbog COVID-19 ni ne pričam….

Alen
Gost
Alen
10 mjeseci prije
Reply to  Trubadur

Dobar je orban , njegovim stopama je pametnije ići ..

Bajro
Gost
Bajro
10 mjeseci prije
Reply to  Alen

Idi i ne vracaj se!!

tedi
Gost
tedi
10 mjeseci prije

Nego sta je nego moguce.Sta mislite da mediji dobijaju sve dogovore na papiru,pa objavljujte.Ljudi svi bitni dogovori za drzave i narode su bili sakriveni i tajne od naroda.
A narod ko narod,leti grlom u jagode.Da narod nije takav svijet bi drugacije izgledao,mi jadnici imamo svoje politicare za koje navijamo,a da ni jedan nema program sta ce napraviti u 100 dana,a ljepimo se na floskule.
Ima dobar vic.Isao politicar od vrata do vrata i dosao do animir dame,i rece joj ja sam politicar i nikada ne lazem,a ona njemu odgovori “A ja sam animir dama radim 25g i nevina sam”.

Trubadur
Gost
Trubadur
10 mjeseci prije

Inače baš sad gledam video SANA news iz Saraqiba…. Nigdje ni jednog orka a ni SAA vojnika.. Sve pusto i prazno…. Ima ga na Youtube ali ga ima i YNMS……

Alen
Gost
Alen
10 mjeseci prije
Reply to  Trubadur

A mi danas manevre iscrtavamo 👍😃..

Alen
Gost
Alen
10 mjeseci prije
Reply to  Alen

Još ako je tako , moguće da su ih spakovali za evropu ?
Ko tu ratuje onda..

Trubadur
Gost
Trubadur
10 mjeseci prije

A što čemo sa ovim….. “Reports by some Turkish media outlets asserting that Syrian “moderate opposition” units have captured the city of Saraqib in Idlib province are out of sync with reality, TASS reported a military source as saying on Thursday.”….

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
10 mjeseci prije
Reply to  Trubadur

Pa još jotros smo to utvrdili, što sad, izgleda da čekaju da završi dan da objave SAA uzela sve do ???? jer SAA idu kao ludi s juga, a Nusra ušla u Saraqib i sada drži to i to. Nema logike, Turci kao oslobađaju improvizirane punktove kod Saraqiba, a ogroman sjeverno od Qalat Muqida ostavili da im SAA prođe i još su se pozdravili. Ma jbe lud zbunjenog,

Alen
Gost
Alen
10 mjeseci prije

😂😂😂😂 Laaaaakiiiiiii !

Tau
Gost
Tau
10 mjeseci prije

Saraqib nije pao Rusi demantirali…Poginuli opet Turski vojnici …Cekaj kad im Tigrovi dodu iza leda ……bice Mljevenje…

Turci pukli kolektivno …..Opet traze otvaranje neba ali samo za dronove :)))

“Ankara razgovara sa Moskvom o otvaranju vazdušnog prostora iznad Sirije za turske dronove, izjavio je ministar odbrane Turske Hulusi Akar.”

Trubadur
Gost
Trubadur
10 mjeseci prije
Reply to  Tau

Več sam napisao u drugoj temi…. Čak i, da su orci osvojili Saraqib,ne znači ništa.. Za koji dan , dva, kad Tigrovi dođu na M4, odreže Kabani (Latakija )od Idliba i priprete i Shoguru, sva če ova boranija iz Saraqiba, morat nazad, da brani Idlib, jer drugih nema…. A Turci ako jih je i 7000 u Idlibu, od toga operativnih za jednu oklopnu brigadu i par baterija artiljerije ne mogu bitno promijenit izhod ….

Alen
Gost
Alen
10 mjeseci prije
Reply to  Trubadur

Warplanes target with vacuum missiles the city of Idlib

jupiter
Gost
jupiter
10 mjeseci prije
Reply to  Trubadur

drugim recima to je LAZ!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
10 mjeseci prije

Možda bi s sinoć i složio s Qasimom, danas ne, Ali opet, sad stvarno ništa ne znam. Dolje idu – nema otpora, vamo Nusra ide – nema borbi, nešto ima što mi ne znamo.

Z.A.
Gost
Z.A.
10 mjeseci prije

Ovaj covjek je u pravu, ja sam i napisao da Smislov i Erdogan su sve isplanirali. Glupost je napadati Najrib i Saraqib a ne utvrditi i oslabiti linije odbrane prema Idlibu Sta ti znaci zauzet grad ako zelis prekinuti komunikaciju Alepo Damask to se uvijek moze uraditi uz manje gubitaka na drugim mjestima. Ovi militanti nisu Erdoganovi nego SA. Erdoganovi su Turkmeni. Samo Sirija da bogda da se oslobodi na ovakav nacin gdje se druga dva dogovaraju u njeno ime.Sad bi trebalo da se amerikanci jos usetaju u Idlib pa im pokvare planove pa da vidimo ko ce smijeti letiti i bombardovati .Ovako samo gube militanti SA i sirijska vojska koja na ovaj nacin gubi najelitnije borce a to u konacnici odgovara Izraelu , jer u nekom predstojecem sukobu sa Izraelom Sirija nece imati sposobne ljude da se odupre Izraelu . Od linijasa nema neke fajde to se pokazalo i u ratu na nasim prostorima.

Alen
Gost
Alen
10 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Ne ser.i nisi ti nista napisao genijalac , eto ti komentara na proslom nerminovom tekstu gdje se vidi da nista ne znaš..

Z.A.
Gost
Z.A.
10 mjeseci prije
Reply to  Alen

Konjino glupa procitaj sta sam napisao .

Alen
Gost
Alen
10 mjeseci prije
Reply to  Alen

Evo genijalac sta si jutros tvrdio
” Smislov je dopustio Erdoganu da udje u Siriju i njega(Erdogana) vise niko ne istjera .Vrlo lako Erdogan moze istjerati ruse iz Sirije samo nezeli sveopsti rat sa Rusijom za koji jos nije spreman.”

Z.A.
Gost
Z.A.
10 mjeseci prije
Reply to  Alen

DA konju a i napisao sam da je to sve dogovor izmedju Smislova i Erdogana .Jeli mislis da Erdogan nemoze sravnati Tartus i Hmejmi. Nemas ti pojma o nicem ti si samo jedan komarac koji zuji po komentarima .Blecak jedan davno je Turska rasporedila dalekometnu artiljeriju .Blecak nastavi zujati i odgalopiraj u Siriju jos samo ti hvalis

Alen
Gost
Alen
10 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Čekaj genijalac pogubio sam se , dakle kazes da erdogan i putin su se dogovorili i da edogan moze da izbaci ruse iz sirije kad hoće , samo se boji rata s rusijom jer za njega nije spreman..

Vas genijalce je nekad tesko razumjeti..

Z.A.
Gost
Z.A.
10 mjeseci prije
Reply to  Alen

Ti se pogubio ? Kako neces kad non stop zujis . Da bi ti nesto razumio uzmi dvije cigle pa se spucaj u bumbacu, pa tako nekoliko puta ako opet nebudes razumio barem ces biti nadrogiran.

Alen
Gost
Alen
10 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Dobar recept to ti praktukuješ kad si tako pametan ?..

Z.A.
Gost
Z.A.
10 mjeseci prije
Reply to  Alen

Papak razlitigu i nadji novu kotu . Evo imas podrsku na Logicno dobijas dosta pluseva saltaj se naprimjer Lakiju u supak on te razumije .Dvojka si sto se tice mene .Maconja ne frkci na mene nisi dorastao.

Alen
Gost
Alen
10 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Ma hajd dure sve , sta se penušaš ,nećemo se sad krviti bezveze .. Tu smo da diskutujemo u ovoj smutnji..

Z.A.
Gost
Z.A.
10 mjeseci prije
Reply to  Alen

Ja tebi sam samo odgovorio na komentar bez uvrede (jednostavno nisam se slozio sa nekim tvojim konstatacijama) a ti kontriras sa genijalac . Mogao sam i preci preko toga nepalim se bas ko sibica kako se nekome cini . Ali otom potom . Ja postujem meni drage osobe na ovom portalu i ne samo da je to vjerski u pitanju (recimo Subaru,Max) pa da svoje forsiram ali na tebi sam se zaje*ucno. To genijalac i nije uvreda ali me iritira valjda za nesto od ranije i sto tabirim tvoje komentare e pa jarane ti uzivaj a ja cu na kraju dana prekrizit da se druzim sa Logicno .Evo kad si ti bio dzek sa ovim komentarom bit cu i ja ne titilju se na mene valjda je ova situacija me izbacila iz ravnoteze a ne samo mene vidim da onaj ALIGATOR RINgo ne zuji koda je u zemlju propao. Vozdra

Alen
Gost
Alen
10 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Ringo star digo čitav portal u krizarski rat protiv osmanlija a stvarnost je nešto sasvim drugo.. Očit primer kako se lako izmanipulira mišljenjem ili kako se kod nas veli , uzeti na hajku , galamu..
Smutnja je velika a biće još i veća , sve se mora dobro izvagati..

Z.A.
Gost
Z.A.
10 mjeseci prije
Reply to  Alen

Alene nesmeta meni ni Ringo ni niko drugi ni sta pisu ali brate jedni ljudi su toliko neumjereni, neznaju zabrenzati . Sta hoce tim ? Valjda da upale recimo mene ili slicne . Jeftino i providno . Napisu pojedinci par nepovezanih rijeci koje ni oni sami nerazumiju a kamo li drugi i onda za budalastine i par rijeci dobiju hrpu pluseva . A ljudi pout Pukija, Alena Forda, Piretisa i drugih napisu bas nesto smisleno i vrijedno i frajeri im jos daju minuse i to bez ikakvog objasnjenja ili argumentacije . Nigdje veze sa vezom .Prije je bilo mnogo jakih komentara a sada je to dosta rijetko sve se je pocelo svoditi na obracune …Ovaj burt , Komentator su legende za pojedine . Nikad nisam procito da je burt nekog uvrijedio pogrdno izuzev Milanceta iz Ceske (ne podnose se). Dobro neko ce reci gadni su mu komentari ali jbg …burt je takav od pocetka . Ljudi u Siriji ginu a ja ko komentarisem i navijam ko da do juce nisam bio u istim go*nima. Odoh spacirat i hvatat have , dobro si ti nije ovo za mene

Alen
Gost
Alen
10 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Polako samo , ne fataj na prvu 👍👍👍👍

Lucija
Gost
Lucija
10 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Z.A.
Nemojte se ljutiti.
Alen se malo razigrao oduševljen što još netko dijeli njegovo mišljenje.
Ali i vi znate da je dobar čovjek.

Hash
Gost
Hash
10 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Z.A.il zajebavaš il si prolupo.
Kontroliši se, laješ ko…

jupiter
Gost
jupiter
10 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

???!!!

Suze Roni
Gost
Suze Roni
10 mjeseci prije

Ja mislim da su ta dva na slici pokvarenjaci koji se dogovorili i napravili sve samo da za***u burta. I sad se negdje smiju citajuci sto pise nesretni burt.

Tau
Gost
Tau
10 mjeseci prije

Sve je moguce i vjerojatno je jedan dio tocan ali Zar je i AlJeezeri za sve virovat? A sto ako se Erdogena pokusa ocrnit pred njegovim teroristima Da ga se skine ? Jucer sam napisa da je moguce da Turke propustaju duboko u osloboden teritorij dok M4 Napreduje te ce doci Turcima iza leda ….sto se upravo i dogada. Ipak ne virujem da je Sultan Tako dobro Odglumi ulogu prije bi reka da jedan dio terorista kontrolira jos neko. Vojnik je da je potrosni materijal za ostvarenja geopolitickih – politickih ciljeva ali da bi Erdo da mu ginu tako njegovi vojnici….pitanje je?
Situacija postaje komplexna sto se vise smanjiva teritorij… Rekli bi Stari….”Mala bara a puno krokodila”
Da je u politici sve moguce to i ptice znaju na grani …Imat cemo priliku uskoro znati vise …iz sata u sat se mijenja situacija na svim nivoima , zivi bili pa vidijeli

Nesto vijesti mozda vec starih ..:)

“Grad Saraqib je potpuno oslobođen od Assadovih bandi”, rekao je Naji Mustafa, glasnogovornik pobunjeničke koalicije Nacionalna fronta za oslobođenje.

Ruski vojni izvor demantirao je to, javljaju ruske novinske agencije. Tvrdi da su sirijske vladine snage uspješno odvratile pobunjenički napad na grad.

Vladine snage zauzele su otprilike 60 područja u južnom Idlibu i susjednu pokrajinu Hamu u posljednja tri dana, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Očekuju se novi mirovni pregovori turskih i ruskih zvaničnika u Ankari u četvrtak. Raniji pregovori u Ankari i Moskvi nisu rezultirali znatnijim napretkom.

Tau
Gost
Tau
10 mjeseci prije
Reply to  Tau

Gore sam pogresno istaknu jedu od mogucnosti – ” A sto ako se Erdogena pokusa ocrnit pred njegovim teroristima Da ga se skine ”
Preciznije bi bilo -Da se pokusava da se izgubi kontrola cijele situacije u Ibidu tako da se zavade svi sa svakoim.
sto bi dovelo do kaosa …. posebno na liniji Erdo-Putin a ujedno i teroristi -Erdo
Sultanovi generali vec grintaju da je neodlucan .

Alen
Gost
Alen
10 mjeseci prije
Reply to  Tau

Jok , sve je pod kontrolom..Ameri su već transportovali svoje spec ops nazad u tursku , nakon sto nisu nista uspjeli da naprsve s onih par manpadova sto su podjelili..

Tau
Gost
Tau
10 mjeseci prije
Reply to  Alen

Alen ….. Sto napravi covjeku gore …zuri san pa nisam procita , tek sad ….ti hoces covika na savijesti..skoro pa samoubistvo …
malo se uzruja ,,,bas san se zabrinu .

Lucija
Gost
Lucija
10 mjeseci prije
Reply to  Tau

Tau
Da. Dio ih još kontrolira S.A. A za te nije nikog briga.

Tau
Gost
Tau
10 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Lucija , nisam te bas skonta ….Hti san rec da sa Extremistima upravja neko ko ih usmijerava ne kako Erdo misli vec za interes malo jace sile …Oni su tu u stvari koji su operativci i organizatori a takozvana “Oporba” su samo “administracija”..:)
Alene da je pod kontrolom , davno bi ovo zavrsilo/

Toranaga
Gost
Toranaga
10 mjeseci prije
Reply to  Tau

Sveti Vranjo tj Tau, kolega zemljak, jako mi se dopao vaš jezgroviti komentar unatoč fraziranju sa barama, krokodilima, pticama, granama… itd. 🙂

Odisea
Gost
Odisea
10 mjeseci prije

Apsolutno se slažem, sve je namještaljka,Erdo ipak igra s Putinom,ali nažalost djeci vojnika niko neće vratiti očeve,nadam se da će gospodari rata doživjeti još goru smrt od vojnika na frontu koje su žrtvovali kao da je to samo igra šaha.Ovaj je svijet zaslužio 10x gori koronovirus.

burt
Gost
burt
10 mjeseci prije

razlika se već vidila jer umjesto pobunjenika i islamista koji imaju nešto starih oklopnjaka i nekoliko kaćusa iz drugog svjetskog rata došla je turska vojska koja ima tisuće tenkova, oklopnih vozila, samohotki i u bitkama oko koridora M5 zadnjih sedam dana turska satelitski navođena teška artiljerija je razbila koncentracije SAA, Iranaca, Palestinaca tako da su SAA doživjeli poraz a Assad i iračko-iranski fanatici tvrdoglavo odbijaju uspostavu demarkacijske linije i omjer podjele Idliba 40%-60% na proturski i proassadovski dio i federativno uređenje jer Assad zna da bi u tom slučaju trebao podnijeti ostavku i emigrirati u Rusiju ali ulaskom turske vojske sve se promjenilo i neće biti ništa od povratka na unitaristički i sistem i namještenih predsjedničkih izbora u kojima su Bashar i Hafez dobijali 100% glasova jer Sirija nije demokratska država u kojoj se vlast mijenja na demokratskim izborima nego diktatura u kojoj se vlast mijenja silom a političko-teritorijalni odnosi uspostavom demarkacijskih linija

Alen
Gost
Alen
10 mjeseci prije
Reply to  burt

Tebi , kao fireru , niko ne smije reći da nema više armija 😛.

nessy
Gost
nessy
10 mjeseci prije

Sve je moguce, osim par stvari koje su nemoguce. A i te nemoguce stvari postaju moguce pod nekim okolnostima.

Zvrk
Gost
Zvrk
10 mjeseci prije

pa duže vrijeme smatram da je riječ o dirigiranom igrokazu. eto kurtoazno se dižu tenzije, a zapravo se bacaju u vatru pobunjenici, a nešto ih se prebacuje u libiju. poznavajući dogovorene sukobe još od bivše države zaista nas nišat ne bi trebalo iznenaditi.

Max
Member
Max
10 mjeseci prije

Katarski plaćenik a oni podupiru teroriste.

gost
Gost
gost
10 mjeseci prije

Ovo je najvjerojatniji scenarij. Znali smo da Erdogan i Putin neće ići jedan protiv drugoga 😉

Borac2
Gost
Borac2
10 mjeseci prije

Faisal qassim je islamisticki idiot koji vec 10 godina u svojoj emisiji laze i zove u obranu islamista neke progonike koji otvoreno navijaju za koljace u siriji. Bila je i podnjeta prijava odn tuzba na sud za novinare jer je u emisiji ittijah al moakes pozivao na klanje alawita. No britanci se oglusili na drustvo sirijskih novinara.

Alex
Gost
Alex
10 mjeseci prije

Čudan je to igrokaz,u kome ginu Turci…I Rusi…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik