Najnoviju proizvodnu liniju Apple iz Teksasa seli u Kinu

Tastatura PC Apple MacBook Pro
10 komentara

Posljednja preostala proizvodna linija novih modela proizvoda kompanije Apple bit će prenesena u Kinu, izvijestio je CNBS.

Proizvodnja modela Mac Pro u tvornici Applea, koja se nalazi u SAD-u, seli se u Kinu. Novi modeli ovog računala sada će biti sastavljani u Aziji, dok će proizvodnja starih računala ostati u Sjedinjenim Državama.

Novi Mac Pro model predstavljen je početkom ovog mjeseca, a počet će se prodavati krajem godine.

Važno je napomenuti da Apple već dugi niz godina premješta svoju proizvodnju u jugoistočnu Aziju iz različitih razloga. Predsjednik Donald Trump je ranije rekao da bi Apple trebao povući proizvodnju iz Kine i prebaciti je u Sjedinjene Države. Uprava kompanije je odgovorila da je to jednostavno nemoguće učiniti.

Sada je Trumpova administracija onemogućila nastavak proizvodnje u Sjedinjenim Državama i onih proizvoda koji su se tamo mogli sastavljati.

Treba naglasiti da se vijest o odgodi proizvodnje pojavila ubrzo nakon što je Apple upozorio američkog trgovinskog predstavnika Roberta Lighthizera da će carine za kinesku robu spriječiti kompaniju da pridonese rastu američkog gospodarstva.

Pogoršanje trgovinskih napetosti između dviju zemalja prisililo je Apple da razmisli o prijenosu dijela svoje proizvodnje izvan Kine.

Za Apple preseljenje u Kinu znači smanjenje troškova dostave dijelova. Tvornica u Šangaju, gdje će se proizvoditi Mac Pro, bliže je drugim dobavljačima Applea u Aziji. CNBC izvještava da Apple radi s izvođačem Quanta Computer na izgradnji novog stolnog računala za 6000 dolara. Unatoč činjenici da će montaža računala biti provedena u Kini, razvoj uređaja, kao i njegove komponente, su američki.

“Kao i svi naši proizvodi, novi Mac Pro je dizajniran i razvijen u Kaliforniji i uključuje komponente iz nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Države”, navodi Apple u priopćenju.

“Ponosni smo što podržavamo proizvodne pogone u 30 saveznih država u Sjedinjenim Državama, a prošle smo godine potrošili 60 milijardi dolara na više od 9000 dobavljača diljem SAD-a. Naša ulaganja i inovacije podržavaju 2 milijuna američkih radnih mjesta.Završna montaža je samo dio proizvodnog procesa“, navode u opravdanju ovog koraka u Appleu.

CNBS

AppleMac ProQuanta Computer
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zadranin
4 godine prije

Čekaj čekaj.. pa sve amerokenjske podguzne muhe su nam trubile da će se sva proizvodnja iz Kine iseliti van.. a di ste sad? 😂

Pljuc!

URA
4 godine prije

dobit će carine plus poreze
pa će biti jako veseli

Lucija
4 godine prije

Pa, možda jest jeftinije sastavit komponente u Kini…
Ali tržište u Kino mogu zaboraviti…
A vrijednost valuta teško i Soroš može predvidjet.

Kile
4 godine prije

Šta još neko kupuje to precijenjeno smeće??

Ante
4 godine prije

Apple prodaje običan albuminski držač ekrana za 1000 dolara. To sve govori kakvi ljudi kupuju to i koliko Apple precjenjuje svoje proizvode.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI