“Nevidljivi” izraelski F-35 praćen civilnim radarom – Namjera, greška ili nešto treće?

F-35
88 komentara

Iako su ga u Sjedinjenim Državama proglasili za najbolji zrakoplov  pete generacije, F-35I Adir izraelskih zrakoplovnih snaga se ukazao na civilnom radaru Flightradar24, poznatom po praćenju zračnog prometa u cijelom svijetu, izvijestio je portal The Aviationist.

Zabilježeno je da je zrakoplov, koji je 23. srpnja poletio iz zračne baze Nevatim, praćen oko sat vremena i da je tijekom leta “nevidljivi” borbeni zrakoplov letio iznad mora, a zatim krenuo prema Haifi.

Flightradar24 je čak naveo i pojedinosti o zrakoplovu.

“F-35 je koristio američki heksadecimalni kod, AF351F, prvi put prijavljen 15. studenog 2016. i od tada redovito praćen u Sjedinjenim Državama, stoga se može zaključiti da je jednom zrakoplovu isporučen jedinstveni ICAO heksadecimalni kod za Mode-S i ADS-B transponder”, piše časopis The National Interest

Ruski izvori navode da se to moglo dogoditi zbog upotrebe tehnologije MLAT i da je let zrakoplova F-35 prošao s namjerno uključenim odašiljačima.

The Aviationist sugerira da je na ovaj način Izrael htio pokazati borbeni zrakoplov iranskoj i sirijskoj vojsci. Druga mogućnosti je da je odašiljač jednostavno bio uključen greškom.

Podsjetimo da su u lipnju četiri zrakoplova F-35 Lightning II zbog oluje i uzburkanog mora na području vojne baze u Južnoj Karolini odgodila let preko Atlantika za Veliku Britaniju. Ovaj je zrakoplov također dio nekoliko glavnih političkih skandala i nekoliko incidenata, a mnoge ga zemlje odbijaju kupiti zbog pretjerane cijene.

SAD su potrošile mnogo nnovca na ovaj projekt, posebice kako  bi F-35 bio nevidljiv za neprijatelje.

Usprkos nagađanjima, postavlja se pitanje zašto je operativni borbeni zrakoplov letio s transponderom. Kao što je spomenuti, jedna je mogućnost da je Izrael htio pokazati Siriji i Iranu da znaju da su izraelski zrakoplovi F-35 u zraku. Takve akcije nisu bez presedana.

f-35
FOTO: F-35

“Sve više modernih zrakoplova i špijunskih letjelica, uključujući Global Hawks, lete preko vrlo osjetljivih regija, poput Ukrajine ili Korejskog poluotoka, s uključenim tehnologijama ADS-B i Mode-S, pa ih čak i komercijalni radari ili javne internetske stranice za praćenje mogu pratiti”, primjećuje The Aviationist.

Međutim, Izrael nije krio da je njegova prva eskadrila F-35I Adir bila operativna prošle godine i da je zrakoplov već početkom ove godine izveo jedna udar na Siriju. Dakle, nije imalo smisla pokazivati zrakoplov za kojeg već svi znaju da je u uporabi u izraelskim snagama. Ali što bi se dobilo kratkim pokazivanjem zrakoplova vidljivim na običnim radarima za praćenje leta?

Jednostavnije objašnjenje je da se radilo o grešci. Na primjer, neki NATO zrakoplovi su slučajno ostavili uključene transpondere tijekom letova nad Libijom 2011. godine, kao i američki zrakoplovi iznad Afganistana, pa čak i Air Force One, ističe The Aviationist.

Bez obzira na namjeru ili nemar, izraelski incident sa zrakoplovom F-35 baca novo svjetlo na “nevidljivost superaviona”.

Naime, ovi zrakoplovi, posebno dizajnirani za smanjenje mogućnosti otkrivanja radarom, još uvijek trebaju dijeliti zračni prostor s puno drugih zrakoplova u prepunom nebu, što znači da drugi zrakoplovi, kao i kontrola zračnog prometa, moraju znati gdje se nalazi “nevidljivi avion”. Naravno, neće biti nikakve štete ako ovakav zrakoplov s uključenim transponderom leti preko prijateljskog zračnog prostora. Ali mora postojati dobar razlog zašto se F-35 odlučio na ovakvu avanturu u misiji u kojoj je svoju lokaciju apsolutno trebao zadržati tajnom.

Isto vrijedi i za bespilotne letjelice. Zrakoplov koji leti uz minimalnu ljudsku kontrolu ili je uopće nema, može biti opasnost za sebe i druge zrakoplove, jer se američka vlada još uvijek doslovno bori s rojevima dronova u nacionalnom zračnom prostoru.

The Aviationist

 

F-35F-35I AdirNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
88 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
put in
5 godine prije

greška. operater na civilnom radaru je pogriješio što je pratio izraelski nevidljivi zrakoplov. kakva je to arogancija operatera da se preko civilnog radara prati nevidljivi zrakoplov i to borbeni.

ps. za borbu u pustinji protiv nenaoružanih beduina i palestinaca izraelu i netreba nekakvo zrakoplovstvo zar ne. dovoljni su dvokrilci i piloti obučeni da gađaju praćkama. pitajte ministra krstičevića:)

Ivo
5 godine prije

Clanak je imbecilan do bola. Svi vojni zrakoplovi moraju imati ukljucene transpondere radi izbjegavanja sudara s drugim letjelicama. Izuzetak su strogo borbene misije, npr. provodjenje zracnih udara i sl. Isto vazi i za F-35. Onog momenta kad iskljuci transponfer, ponovo postaje ‘stealth’ u vecoj ili manjoj mjeri. Clanak na razini imbexa uglavnom, vijest koja nije vijest.

Jurišić maja
5 godine prije

sve same bajke srbi su srušili američki najnevidljiviji avion starom sovjetskom raketom zemlja- zrak kod tih njihovih čuda tehnike sve je upitno i počevši od prenapuhanih cijena pa dalje

IVE IZ PECALBE
5 godine prije

Ma nevidljiv je, eto ja ga ne vidim ni dalekozorom.

Miki
5 godine prije

Flightradar24 uzima podatke koje objavljuje na svom portalu iz transpondera letelica. Makar se zove Flightradar s radarom nema baš nikakve veze.

Shihan sensey
5 godine prije

Možda da se radarski operater ispriča Izraelskom RZ: “Oprostite nisam znao da je nevidljiv”. Koliko se sjećam i Srbi su uputili takvu ispriku.

tuf
5 godine prije

Mislim da bi umjesto recikliranja ove “vijesti” svakako bilo zanimljivije napraviti analizu daljnjih perspektiva razvoja Sukhoi SU-57 nakon sto se Indija, nezadovoljna gotovo svim aspektima razvoja, povukla iz projekta; vrijednost SU-57 projekta je 10 milijardi dolara i pitanje je da li ce ga Rusija nastaviti sama.

tedi
5 godine prije

BUDAVI!

palermo
5 godine prije

Ali su zato ruske posade S-300 u Siriji redovito na marendi u vrijeme dok se Izraelci prešetavaju sirijskim i libanonskim nebom. Taj hypani sustav još nije niti jednom upotrijebljen u bobenoj akciji. “Da neprijatelj ne bi skužio koliko je moćan.”, hahaha!

misko
5 godine prije

alo, novinaru,
transponder je uređaj koji EMITIRA, ODAŠILJE signal
nema veze sa nevidljivošću konstrukcija avijona
to je kao da kažeš da maskirno odijelo po noći ne vrijedi jer vojnik hoda sa upaljenim reflektorom
i reflektor i transponder se mogu ugasiti….

Weteran
5 godine prije

“Nevidljivi avioni”?
Nije radarski odraz jedino što otkriva letelicu. Postoji niz drugih parametara na osnovu kojih se vidi letelica.
Zvuk, temperatura, razni “talasi” koje emituje letelica, ….

faust
5 godine prije

Tragikomični komentari,bez obzira na temu.

Bombas s bombom
5 godine prije

Niko nenormalan nece kupiti nista od stranaca. Ulozit ce u znanje, i napraviti nuklearnu repu. Repa ima nevjerovatne balisticke karakteristike. Za sada jedino cime se mozemo branit ako nas neko napadne je krompir. Znanje ljudi, samo znanje.

Ggg
5 godine prije

Mogli su na aviono nalisati achtun ovdje juden da ih bolje vide

Dax
5 godine prije

Neki bi rekli… ništa nije slučajno…

Max
4 godine prije

Nijedan “nevidljivi” avion nije u potpunosti nevidljiv njegova radarska vidljivost je samo znatno manja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI