Nigel Farage o likvidaciji Khashoggija: “Zamislite da je takvo što učinila Rusija”

Nigel Farge
39 komentara

Ubojstvo novinara Jamala Khashoggija su organizirali i proveli Saudijci, ali Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo ne žele izgubiti svog trgovinskog partnera i saveznika u borbi protiv Irana, kaže inicijator Brexita Nigel Farage. Prema britanskom političaru, međunarodna zajednica bi bila mnogo bjesnija da je Rusiju uhvatila u takvom zločinu.

Unatoč činjenici da je Saudijska Arabija ubila Jamala Khashoggija, američki predsjednik Donald Trump kaže kako neće biti neprijateljski raspoložen prema ovoj arapskoj zemlji. Prije tri dana, objašnjavajući razloge njegove odluke, predsjednik Trump je bio jednostavan i rekao kako je prijateljstvo sa Saudijcima u interesu američkog gospodarstva.

“Neću reći ništa zemlji koja ovdje troši stotine milijardi dolara, a pomogla nam je učiniti jednu vrlo važnu stvar – zadržati cijene nafte kako ne bi dosegla 100 do 150 dolara po barelu. Sad imamo cijene nafte u punom redu. Neću uništiti svjetsko gospodarstvo i gospodarstvo naše zemlje bezumnim ponašanjem protiv Saudijske Arabije”, rekao je Donald Trump.

Voditelj američke televizije Fox News je podsjetio da je dan poslije predsjednik Trump ponovio istu stvar, pišući na Twitteru: “Cijena nafte pada. Divno! To je kao veliki porezni rez za Ameriku i svijet. Uživajte! Košta samo 54 dolara, a bila je 82 dolara. Zahvaljujući Saudijskoj Arabiji će padati dalje!”.

Fox News: Nigel Farage, bivši vođa Stranke neovisnosti Velike Britanije i inicijator Brexita, je u kontaktu je s nama iz Londona. Nigel, iako vrh vlasti Saudijske Arabije sudjelovao u ubojstvu, izgleda da su se Saudijci spasili. Barem u smislu međunarodne reakcije.

Nigel Farage, bivši čelnik Stranke neovisnosti Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP): Da. Naravno, razumijem da je saudijsko tržište vrlo važno i za Sjedinjene Države i za Ujedinjeno Kraljevstvo. Stotine tisuća radnih mjesta je povezano s prodajom zrakoplova i granata. Također razumijem i strateški savez sa Saudijskom Arabijom protiv Irana koji pokušava širiti radikalni oblik islamizma diljem regije. To jest, razlozi su mi jasni, ali zamislite da je to učinila bilo koja druga zemlja. Zamislite da je to učinila Rusija. Međunarodni bijes bi bio mnogo veći.

Ono što me stvarno zanima je da je tijekom krize u Siriji Saudijska Arabija prihvatila samo jednog izbjeglicu, ali bila bi sretna da može sponzorirati izgradnju dvije stotine džamija u Njemačkoj. Što vidimo? Širenje vehabizma sa saudijskim novcem. Dakle, u redu, podržavamo trgovinske i strateške saveze, ali se nemojmo bojati kritizirati neke akcije Saudijske Arabije.

Fox News: Da. Zapravo, glavni izvoz Saudijske Arabije nije nafta, već ideologija. Nafta im jednostavno daje šansu da ovu ideologiju šire diljem svijeta. No, 11. rujna 2001. je petnaest Saudijaca ubilo tri tisuće Amerikanaca,… i ništa. Predsjednik Bush nas je uvjeravao da su Saudijci bili naši prijatelji. Sada je njihov krunski princ “jasno neuravnotežen”, prema senatoru Lindseyu Grahamu, ali ne samo po njegovom mišljenju. Za razliku od vaše kraljevske kuće, vi ste samo nekoliko milja udaljeni od područja Sv. Jakova, dinastija Al-Saud nema strogih pravila nasljedstva po starosnoj dobi. Zašto ne možemo barem pritisnuti Saudijsku Arabiju da li ovoj osobi oduzme status krunskog princa i da netko drugi postane prestolonasljednik?

Nigel Farage: Da. Muhammada bin Salmana nam predstavljaju kao “velikog reformatora”. Zapravo, to nije slučajno. Na primjer, on vodi vrlo neugodan rat u Jemenu. Možda bismo na trenutak trebali razmisliti da dio bombi koje šaljemo Saudijskoj Arabiji koristi u ovom ratu. Stoga imate pravo, postoje mnogi drugi ljudi koji bi mogli voditi Saudijsku Arabiju. Razumijem što Trump kaže. Razumijem zašto u mojoj zemlji, Theresa May nije željela jako kritizirati Saudijsku Arabiju. Ali trebamo govoriti i učiniti više.

Fox News: I također moramo jasno reći da se Khashoggi prikazuje kao junak novinarstva. Vjerojatno će ga časopis Time proglasiti čovjekom godine, jednostavno zato što je mrtav i zato što su ga zvali “novinarom”. Ali u stvarnosti je on bio nešto poput saudijskog špijuna, dio “duboke države” i dogodilo se da se posvađao s kraljevskom obitelji. U nekom smislu, govorimo o različitim skupinama “loših dečki” u Saudijskoj Arabiji.

Nigel Farage: Naravno! Ali, vidite, istina je da svugdje na Bliskom istoku, bilo da je to Irak, Libija ili Sirija, i dalje igramo ovu igru i određujemo tko je “dobar”, a tko “loš”. I u pravilu griješimo.

Fox News: Kao što je CIA rekla, “možda je kurvin sin, ali on je naš ku*vin sin.”

Nigel Farage: Točno! A istina je da možda on i jeste naš ku*vin sin, ali on je još uvijek ku*vin sin.

Fox News: Nigel, hvala ti i sretan Dan zahvalnosti. Znam da ga ne slavite tamo, ali…

Trump udvostručuje podršku Saudijskoj Arabiji

Jason Ditz je za portal Anti War takođđer pisao o ovome i naglasio kako je Trump, osim nafte i ulaganja, rekao da su Saudijci važan saveznik Amerike protiv Irana.

U mjesec i pol od ubojstva novinara Jamala Khashoggija, predsjednik Trump je više puta jasno rekao da namjerava učiniti vrlo malo ili ništa po tom pitanju. Na kraju, ne samo da je dao saudijskom vodstvu, već je glasno branio Rijad kao “važnog saveznika u borbi protiv Irana”.

Trump tvrdi da su Saudijci obećali potrošiti 450 milijardi dolara za američko oružje i još jednom naglasio da Khashoggijev život jednostavno nije toliko vrijedan. Također je primjetno da je to najveći iznos kojeg je Trump ikada spomenuo.

Što se tiče ubojstva Khashoggija, trump je rekao kako on to ne odobrava, ali je odbio procjenu odgovornosti koju je dala CIA o ključnoj ulozi koju u likvidaciji ima krunski princ Mohammad bin Salman, rekavši “da se nikada ne mogu znati sve činjenice”, inzistirajući da je u interesu Sjedinjenih Država i Izraela nastaviti pružati podršku Saudijcima.

Odluka je ubrzo osuđena u Kongresu, a senator Bob Corker, republikanac iz Tennesseeja, okrivljuje Bijelu kuću za  neobavljeni rad, nazvavši je “društvom za odnose s javnošću krunskog princa Saudijske Arabije”. Nekoliko senatora je pozvalo na akciju protiv Saudijaca zbog likvidacije, uključujući i obustavu trgovine oružjem sa Saudijcima, ali su oni u manjini.

Prodaja oružja je više nego kontroverzna zbog saudijskih ratnih zločina u Jemenu, iako je Trump ponovno pokušao optužiti Iran i lažno tvrdio “kako će se Saudijci povući iz Jemena, gdje su dobrodošli, ali samo ako se povuku Iranci”, iako nema nikakvih znakova iranske vojne prisutnosti na teritoriju Jemena.

nigel farageSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jezevakucica
5 godine prije

Što je dopušteno Jupiteru,nije dopušteno volu.Rimsko carstvo-USrA carstvo.Propalo jedno-propašće i drugo.

anti-sistem
5 godine prije

Da su to napravili Rusi sad bi bio WW3 i padale bi nuklearke i po Americi i po Rusiji. Da su Rusi napali Jemen i pobili tisuće ljudi,cijeli svijet bi krenuo na njih. Saudijci mogu da rade šta oće jer su oni i cionistička “država” glavni stupovi EU i SAD-a na Bliskom istoku. Ovo sve šta se radi protiv Rusije ima cilj uspostave Novog svjetskog poretka…. Ali nije mi jasno kako je Fox odjednom posto toliko antiglobalistički, do prije samo par mjeseci i godina je podržavo i napade na Siriju,Libiju,Irak i ostale antiglobalističke zemlje.

Dub Miroslav
5 godine prije

” Iz dobre je obitelji!”

giordano bruno
5 godine prije

Glavni izvoz Saudijske Arabije nije nafta, već ideologija, koju su kreirali Englezi.

VasilisaPremudra
5 godine prije

Trump tvrdi da su Saudijci obećali potrošiti 450 milijardi dolara za američko oružje i još jednom naglasio da Khashoggijev život jednostavno nije toliko vrijedan.

Mda.
Toliko o mjerilima vrijednosti.

Miki
5 godine prije

Tko bi nek balkanci o moralu.

Ante
5 godine prije

Cijena nafte pada. Divno! Ovo je žešća glupost koje je izvalio novinar iz one tv kuće. . Dok su cijene barela nafte bile niske, cijene na brzinskim postajama se nisu mijenjale, jer potrošači moraju namiriti špekulacije koje provodi država. Novinar o tome šuti.

Iza_horizonta
5 godine prije

Kakav god da je princ Salman, on je pohapsio monstrume. Kašogi pripada ekipi monstruma. A novanari koji potenciraju tu priču su naravno dio iste ekipe.

Tomica
5 godine prije

Može neki konkretan slučaj, sa ovakvim konkretnim dokazima.

Snicla
5 godine prije

Dakle zbog navodnog i nedokazanog pokušaja trovanja jednog izdajice nervim agensom diže se kuka i motika, uvode sankcije, truju se odnosi sa jednom nuklearnom super silom. Zbog brutalnog ubojstva jedne istina mutne osobe tako reć ništa. A Donald je taj koji procjenjuje koliko para vrijedi čiji život. A mnogo je bitno i tko gubi pare. Ako je to EU ili napose Njemačka onda je to više nego u redu.

Baba Vanga
5 godine prije

Ti
ajdee ??

DAWOR
5 godine prije

NEMA BOGA !!!!!!

Duki
5 godine prije

Ne mogu se oteti dojmu da je jedna druga sujedna “humanitarna” organizacija imala prste ili barem. hodogram dezintegracije nesretnog novinara !
Kada je 1962 Naser pokazao dalekometne raketice i demonstrirao da je Izrael “pokriven”
do svoje sjeverne granice iz Egipta ,glavni konstruktor-nijemac Klluge je u njemačkoj naglo nestao !!namamljen ,ubijen,rastopljen u kiselini i zakopan negdje u Šumama u okolici Munchena.nikada pronađen (niti koštica)
izvršitelj=Skorceny DA,DA TAJ !!!!!
+!”humanitarna”organizacija ! iz Izraela ??
Cilj ne bira sredstva???

Helena
5 godine prije

Dok kupuješ američko oružje, trguješ u dolarima, i zadužuješ se kod mmf-a, možeš klati nekažnjeno, kršiti sva ljudska prava, ali ćeš biti njihov dobar dečko. Čim jedno od tih pravila prekršiš odmah te menjaju, sredstva i načine ne biraju.

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Trump je do kosti ogolio kako današnji svijet funkcionira. Koja demokracija, ljudskih prava, koji bakrači. ”Nakon mog puta u Saudijsku Arabiju prošle godine, Kraljevina je pristala potrošiti i investirati 450 milijardi dolara u Sjedinjene Države. To je rekordan iznos. Stvorit će stotine tisuća poslova, veliki ekonomski razvoj i mnogo dodatnog bogatstva za SAD.””Od 450 milijardi dolara, 110 milijardi bit će potrošeno na kupnju vojne opreme od Boeinga, Lockheed Martina, Raytheona i mnogih drugih velikih američkih obrambenih tvrtki. Ako budalasto otkažemo te ugovore, Rusija i Kina bile bi ogromne dobitnice i vrlo sretne da preuzmu sve te poslove. Bio bi to sjajan dar njima izravno iz SAD.” Reče čovjek. Ovome se nema što dodati ni oduzeti. Britanci, po običaju, promumljali nešto kao ”ako se dokaže, mi ćemo, možda….”. Prodaju muda pod bubrege. Kad je netko na klupi pokraj onog Skripala prdnuo, pa ovaj pozelenio i uhvatio se za nos, bili su… Čitaj više »

davor
5 godine prije

Ništa politički dobrog ne dolazi iz angloamerike. Eto Farage čovjek kaže da Iran širi radikalni islamizam, dalje od toga nemogu ga shvaćati kao ozbiljnog čovjeka. Rasprava o ubojstvu saudijskog novinara gubi svoj smisao, čim se raspravlja s argumentima koje “iznosi” CIA i slične zapadne medijske strukture.

davor
5 godine prije

CIA je imala “dokaze” i o 9-11 i čitave spiske Saudijaca i okarakterizirala je taj događaj kao “agency failure” iako su neposredni ratovi i profiti proizašli upućivali da je bilo sve skupa agency success a ne failure. Nemojmo se spuštati na tu razinu rasprave. To je globalni kriminalni milje koji se aktivira jedino kada treba napraviti neprekidan spin kreiranog događaja.

tedi
5 godine prije

Tako radi protestantski zapad pare,pare,pobi pola svijetaTrapavi samo da imas dolara sto vise na kontu.
Pljuc!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI